Šta je novo?

Sve novo.. (oko 100-110k) + 27" monitor

Boris Lozac

Uticajan
Učlanjen(a)
15.08.2004
Poena
1,505
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600x + Arctic Freezer 36 Black
Matična ploča
ASUS Prime B-450 Plus
RAM
32GB (2x16GB DDR4 3200mhz dual channel)
GPU
GIGABYTE AMD Radeon RX 7600 8GB 128bit GV-R76GAMING OC-8GD
Storage
Samsung SSD 860 EVO 500gb + 870 EVO 1tb
PSU
520W Seasonic MII Evo Bronze
Kućište
NZXT H500
Monitor
Gigabyte GS27F
Miš & tastatura
ROG STRIX Impact II wireless / Keychron V2
Ostale periferije
Driving Force GT
Mobilni telefon
Pixel 6
Doslo vreme da sve novo pazarim, bukvalno sve ukljucujuci tastaturu, misa, zvucnike..

Ovo sam nesto okvirno sklopio, ne vodeci se bas da li je sve kompatibilno jedno s drugim (nisam dugo pratio sve to).

Komp i komponente menjam jako retko, kao sto se vidi iz trenutnog potpisa, namena je duzi niz godina, stabilan rad, cak i igre skoro vise ne igram ali barem da bude u rangu trenutnog kompa ili malo jace..

Sta bi mogao da promenim, gde da ustinem ako treba, gde da opustim ruku ako treba.. ali to je neka okvirna cena, jer planiram i 27" incni monitor (bacite i tu neke preporuke, citam da je nekima full hd malo na 27", IPS i slicno mi nije bitno, bitan je ugao gledanja, da je prijatan za oci, brzina odziva da je ne primecujem, valjda ne postoji monitor u 2018-oj gde primecujes ghosting, da izgleda moderno..)

Prilozi

• konfig.jpg
    konfig.jpg
    264.1 KB · Pregleda: 366
apsolutno,sitna žrtva s' obzirom da ako bi se vodio savetima na ovoj temi dao bi 650e samo na kućište,napajanje,ram i kriplovanu mid tier grafiku od pre dve godine.

apsolutno,sitna žrtva s' obzirom da ako bi se vodio savetima na ovoj temi dao bi 650e samo na kućište,napajanje,ram i kriplovanu mid tier grafiku od pre dve godine.

napisi neki konkretan noviji a jeftiniji model grafike koju bi preporucio posto si ovako ostao nedorecen.

ni u ludilu ne bi nekom savetovao da baca tolike pare.zato sam se i složio da,kad je već ovoliko čekao sačeka i ces i prelivanje cena kad je već osuđen na domaće maloprodaje.

i opet nisi nista konkretno odgovorio osim tog nekakvog prelivanja cena ali zato ja savetujem da se bace pare koje su navedene kao budzet. zanimljivo...
covek uopste nije osudjen da kupuje u nasim radnjama btw.

u pravu si. ovom prilikom zelim da ti cestitam.

A sta konkretno ocekujete da ce se desiti sa cenama hardvera u srb posle CES-a?

On ti predlaze da cekas CES (u januaru) zato sto tad izlaze novi Ryzen procesori koji su bolji od trenutnih i jeftiniji, ali to je na papiru tako. A ako ti se zuri onda Ryzen 5 2600, MSI B450 Tomahawk, 16gb 3000mhz ram, neko kvalitetnije napajanje oko 600W, 1060 ili RX 580 i neki m.2. To bi mogao spakovati u 100k ako kupujes kod madjara na KP dok u nasim radnjama tesko.

Ja kad god sam citao na forumu sta kupiti uvek su bili predlozi sacekaj ovo, sacekaj ono na kraju ne znam dal je iko ikad sklopio racunar slusajuci preporuke o cekanju nekog cuda da se desi.. Taj rajzen 2600 ce da tera naredne graficke bez problema, siguran si par godina. Skoro sam uzimao to, kod F je bio 166e, nisam se pokajao, jer da sam cekao pare bih potrosio na nesto drugo...

Sent from my MI 8 using Tapatalk

eto ovo je taj jedan slučaj kad zapravo to čekanje ima smisla naročito jer je čovek mora da trpi dranje domaćih maloprodaja.

ces/januar se čekaju zbog novih grafika i očekivanog pada ram-a.cene se moraju preliti jer je balon naduvan do tačke pucanja i u januaru posle praznika valjda spuste cene ako ne i pukne balon ne bi li zapravo prodali nešto.

ili oni dignu opet i nastave sa dranjem kože već ošišanim ovcama,ovim našim nikad ne znaš.

Sve je moguce u srb, ne bi me cudilo da ponovo na vestacki nacin podignu cene ili jednostavno sprece pad istih.

Inace, ima logike to sto si napisao ali me zanima sta moze da se ocekuje od novih AMD GPU, da li ce prodaja poceti do kraja januara i da li ce za 25-30k din moci da se kupi graficka koja je primetno brza od RX570?
Ako ce ubrzanje biti minimalno onda mi se ne isplati da cekam jer sam prvo planirao GTX1050ti pa sam onda prosirio budzet na oko 25' iljada pa onda jos 2-3k din vise za dobro hladjenu XFX 570. Ostatak ce sigurno biti Ryzen 2600/B450/2x8GB DDR4/500GB SSD + nekoliko hdd i ostalo sto zadrzavam.. Zato i koristim Borisovu temu za ova pitanja, jer svi uglavnom uzimaju slicne AMD masine sa 2600 Rajzenom.

On ti predlaze da cekas CES (u januaru) zato sto tad izlaze novi Ryzen procesori koji su bolji od trenutnih i jeftiniji, ali to je na papiru tako

Koliko ispratih prodaja tih novih procesora pocinje najranije na leto 2019. (?)

Poslednja izmena:
Iskreno, ne ocekujem nikakav poseban pad cena PC hw-a u srb, mozda ce biti nekih akcija na odredjene proizvode/modele i to je to.

Ali me zanimaju vasa misljenja za graficku, ne bih da krajem decembra kupim RX570 za 27k din a da se mesec dana kasnije pojavi primetno brza AMD za iste pare. Za moje potrebe je i RX570 vise nego dovoljna ali opet ima smisla sacekati noviji i primetno brzi gpu (naravno, pod uslovom da se to uopste desi, da ne bude neki pateticni rebrand postojecih :d). Ne planiram kupovinu kod KP Ugara, mozda samo plocu i cpu, sve ostalo u E...

Poslednja izmena:
Sve je moguce u srb, ne bi me cudilo da ponovo na vestacki nacin podignu cene ili jednostavno sprece pad istih.

Inace, ima logike to sto si napisao ali me zanima sta moze da se ocekuje od novih AMD GPU, da li ce prodaja poceti do kraja januara i da li ce za 25-30k din moci da se kupi graficka koja je primetno brza od RX570?
Ako ce ubrzanje biti minimalno onda mi se ne isplati da cekam jer sam prvo planirao GTX1050ti pa sam onda prosirio budzet na oko 25' iljada pa onda jos 2-3k din vise za dobro hladjenu XFX 570. Ostatak ce sigurno biti Ryzen 2600/B450/2x8GB DDR4/500GB SSD + nekoliko hdd i ostalo sto zadrzavam.. Zato i koristim Borisovu temu za ova pitanja, jer svi uglavnom uzimaju slicne AMD masine sa 2600 Rajzenom.

Koliko ispratih prodaja tih novih procesora pocinje najranije na leto 2019. (?)

Na leto bi trebalo da izađu oni sa integrisanim grafikama i 3850. Ovi ostali verovatno u februaru.
Jednostavno platićeš nepotrebno danas 2x za sličan nivo perfomansi cpu i gpu. Još ako nastavi pad ssd i ram, plaćaš nepotreban 'porez'. Ako kupuješ klincu za NG to razumem, ako ne, moj savet je sačekaj CES, ako stvari budu kako su najavljene, isplatićeti se čekanje 2x.

30d čekanja https://www.ces.tech/Logistics/Dates-and-Hours.aspx

Ja i isto planiram novu konfiguraciju.

niko ne spori da amd može sebi da puca dodatno u već oslabljeno desno koleno ali bi bilo suludo da se ne dotaknu mid i low mid segmenta gde i imaju neku prodaju bar cenama i samo dobijemo navi za deračku cenu.

nevezano od svega toga i reagovanja nvidie sve to plus stanje sa majnovanjem i ramom mora dovesti do neke kulminacije posle nove godine,jer je sadašnje stanje neodrživo.

da je pitanje života i smrti koliko treba računar ja bih pre uzeo neki OEM sendi ili ajvi za 70-80 e da premostim nego dao 30+ hiljada domaćim deračima na 1060 3gb i 13 hiljada na 8gb ram-a.

Au, moram se onda malo vise informisati, nisam znao da ce novi Rajzeni tako brzo a koliko sam video bice odlicni (R5 3600/X navodno 8C/16T po ceni 2600/X) ali opet tu ima raznih ali/ako/verovatno.. a mi zivimo u SRB gde su cene hw-a ''cudne'' :) I da, cekanje (posebno za vreme praznika i posle njih) moze da znaci da ce deo odvojenog novca ''ispariti''.

Taj period izmedju praznika (ili par dana posle, dok ne radim nista) najvise odgovara za budzenje PC-a, silne reinstalacije i ostalo, to me inace mnogo smara i bukvalno bih dao nekome 100e da odradi sve to umesto mene :d, posebno sto mnogi kazu da takva konf. nema smisla da radi sa win7 a ja desetku ne podnosim i ko zna sta sve moze da baguje i smara sa tim djubretom od OS-a.

Poslednja izmena:
Npr ja sam za sada uzeo 1060 6gb i cekam da vidim sta ce to novo da izadje za koji mesec.. Ako te grafike budu stvarno tako pristupacne uzecu sigurno, jos uz freesync monitor, to je dobra prica.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Po meni amd nema nikakvog razloga za manevre sa cenama na dole. I ovako dosta daju za dati novac + ulozeno u razvoj... premalo vremena proslo izmedju serija da bi bila tako jeftina... bukvalno pucanje sebi u noge ako izadju sa cenama koje su navedene jer time indirektno totalno izbacuju iz opticaja prethodnu + preostali lager jer ko je lud da kupuje skuplje i losije... plus intel digao cene... veze sa vezom nema...

Nista ne bih cekao, jer sta god da bude na ces-u, ti cekajuci gubis kvalitetno vreme koje bi proveo pored novog racunara... uzmes i uzivas dok se ne smiluju ces, nasi, madjari, bla bla... previse promenljivih u jednacini...
Tako i ja cekao ne znam ni sam koji intel pa ostao na sandy da bih skontao da mi i on odradjuje sav posao :)

Lepo rece Zee, od strucnih cekajucih saveta nema nista, empirijski dokazano

TT over 6X

Da sam svaki put dobio dolar za to 'sacekaj februar', 'sacekaj mart', imao bih 19 dolara :)

Sacekaj bolje 5 god. tada ce sigurno pasti cene ovih trenutnih komponenti pa ih onda kupi, ovde koliko ima strucnjaka o padu cena pomislio bi neko da ce se to stvarno desiti kod nas, nece i nikad nece, dok ne dodje neki previse jak lanac opreme da potrese ovo monopolsko trziste.

Послато са SM-G965F уз помоћ Тапатока

Sta mislite o ovome, da li je kompatibilno enough

+ Seasonic SS-520GM2 napajanje iz druge radnje.

Prilozi

• Screen Shot 2018-12-12 at 12.49.13 PM.png
    Screen Shot 2018-12-12 at 12.49.13 PM.png
    97.5 KB · Pregleda: 121
za apu ti ne treba naročito jako napajanje,sve zavisi koliko je jaka paranoja i mit oko napajanja i koliko planiraš da kasnije budžiš mašinu.taj seasonic ne bi ni na pola bio opterećen i dovoljan je za svaku mašinu sem naklokovanih varijanti sa jednom grafikom koja je preko 200w ili više istih.

za apu ti ne treba naročito jako napajanje,sve zavisi koliko je jaka paranoja i mit oko napajanja i koliko planiraš da kasnije budžiš mašinu.taj seasonic ne bi ni na pola bio opterećen i dovoljan je za svaku mašinu sem naklokovanih varijanti sa jednom grafikom koja je preko 200w ili više istih.

Dobro koje bi preporucio, neko pouzdano, da ne vriste zice..

Sve su bolje ploče

Ok ali u kom smislu.. Da li bi ja to sto su bolje osetio u realnom radu, na pouzdanoscu..

Bas mi je hitno ovo sve, pa da ne jurim madjare, ako prodavnice sa "E" moze sve to da mi dostavi za par dana..

Mnogo je skoro 31k din za bilo koju GTX 1060 3GB, ili uzmi neku od 25-26k ili RX570 4GB (sve je veci broj igara kojima znaci +1GB v-ram). I ja sam mislio da uzmem ''zelenu'' ali sam odustao, najvise mi se isplati RX570.
To je usteda 3-5k din koje mozes da raspodelis na bolju plocu (B450 koja nije ozbiljnije osakacena) i SSD 480-500GB.

Bolje bi bilo da u startu uzmes 2x8GB DDR4 ali dobro, uvek mozes da dokupis kada zafali ram-a (a verovatno ces se brzo uveriti da ipak znaci 16GB).

Apu kao AMD?

Ryzen 5 2600 bih zeleo da..

Vrh Dno