Šta je novo?

*Supernova - kablovski distributer

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poz, cuo sam da je pre nesto bilo blokirano port forwardovanje, jel i dalje to na snazi?
Dodao sam neke porteve na ruteru ali je neuspesno povezivanje..

Svi korisnici Supernova mreže koji ne plaćaju za statičku IP adresu nemaju javnu IP adresu (supernova koristi CGNAT) pa u svakom slučaju nije moguć pristup spolja.

Ja prešao na GPON Super Plan 2L, internet mi pustili preko optike, a televiziju nisu dirali, tj i dalje ide preko koaks. kabla.

Prilozi

• Screenshot_20230919_202828_Speedtest.jpg
    Screenshot_20230919_202828_Speedtest.jpg
    36 KB · Pregleda: 88
Svi korisnici Supernova mreže koji ne plaćaju za statičku IP adresu nemaju javnu IP adresu (supernova koristi CGNAT) pa u svakom slučaju nije moguć pristup spolja.
Ja sam na koaksijalcu kod Supernove imam javnu dinamičku IPv4 adresu i isto tako IPv6 adresu (nisam iza CGNAT-a) i to traje tako već 11 meseci

To nije dobar ping na optici,toliko i ja imam na coaxu kao i 1ms jitter.

Nažalost, tako je zbog tunelovanja i rutiranja saobraćaja ka Supernovinom glavnom serveru na NBGD pa se to vraća do korisnika. Ranije kada je Exe uzimao link od A1 BG, ping je bio niži, a i imali smo statičke IPv4 adrese.

SN ping može da bude dobar samo kod korisnika u Beogradu. Nažalost, sav saobraćaj iz cele Srbije se kod SN prvo tunelira na NBG, pa tek tu "izlazi" na internet. Potpuno nebitno da li imaš NAT-ovanu adresu ili statičku.

To znači da će ping kod korisnika u Čačku biti 5ms, kod onog u Nišu 6ms, kod onog u Zaječaru 7ms, kod onog u Pirotu 7ms, a kod onog u Beogradu, 2ms.

Da li moze supernova da se gleda na racunaru/laptopu? Ako moze, kako, posto nisam naisao na detalje.

Hvala @vladazupa1 , @bmaxa uspeo sam da se ulogujem. Ne znam kako ali ja taj sajt nisam uspeo da pronadjem preko njihovog sajta. U svakom slucaju hvala jos jednom

Ping gledas kolko je do Evrope i dalje.
To nije bitno u ovoj priči, ping uvek merim prema našim serverima i ako nema većih odstupanja i nema gubitka paketa onda znam da je sve uredu.

Imao sam problem sa netom/fiksnim juce.Danas dosao tehnicar i ustanovio ocigledan kvar modema(restartovao se sam od sebe cim se boota,i tako u krug).Zamenio mi je taj tehnikolor 7210 za ovaj cisko epc3925. Navodno samo to imaju trenutno. Posto je na njemu samo 2.4 wifi i to jako los na par metara, a nema 5 wifi mrezu mislio sam naravno da se zalim i trazim model koji meni zadovoljava potrebe.A takodje sam mislio da ubacim i asus ax86u posle ovog njihovog modema da bude glavni.Moze li to sa ovim ciskom(ili koji vec bude bii njihov) i asus ruterom?
Sta je uopste aktuelno u supernovi za koaks modeme(koja marka i model)?

Poslednja izmena:
Hvala @vladazupa1 , @bmaxa uspeo sam da se ulogujem. Ne znam kako ali ja taj sajt nisam uspeo da pronadjem preko njihovog sajta. U svakom slucaju hvala jos jednom
Zato sto su nesposobni. Klasicni naprednjaci. Od marketinga im je bitno samo da privuku sto vise ljudi a posle za sve ostalo koga briga.

Ja sam ih cekao vise od nedelju dana da dodju da povezu jedan kabl gde vec postoji i gde je uvedeno sve.

Pozdrav svima, od pre par dana sam korisnik supernove na kablu, nije postojalo drugih opcija u mom okruzenju a VDSL je isto bio na granici sa 30mbps. Nisam citao komentare sa foruma sve dok se instalateri nisu najavili da dodju :)
Inace, u mom slucaju, sve je proslo jako brzo, u petak se prijavio za paket, u nedelju me zvao operater i utorak dosli i povezali. Prilikom instalacije komsija je izasao da ih zamoli da pogledaju njegovu vezu i preneo mi je jako lose utiske, jako je nezadovoljan pa sam bio malo zabrinut kako ce sve to raditi kod mene. Kaze da mu net retko kad prelazi 20mpbs, tv stalno nestaje....
Za sada kod mene to radi kako treba, vidim da su mi parametri ok (nasao rezultate gde ste komentarisali nekoliko stotina stranica iza :) ), sa LAN kablom izvlacim nekih 190-195mpbs, na wifi 5ghz mrezi sa telefonom od 110 do 190mbps zavisno od sobe.

Medjutim, potrebna mi je pomoc a problem je sledeci.

U kuci imam dosta wifi smart uredjaj, prekidaci, utikaci, senzori temperature, senzor od izlivanja vode, itd... Skontao sam da senzori ne rade pa sam pokusao da uradim rekonfiguraciju. Odmah nakon instalacije rutera i ostalog ja sam promenio ime i lozinku za wifi mrezu i to tako da budu isti i za 5ghz i 2.4ghz mrezu... kad sam pokusao da uradim rekonfiguraciju skontao sam da senzori traze iskljucivo 2.4 mrezu pa sam dodelio razlicita imena, 5ghz mreza je dobila novi naziv a 2.4 je sa istim nazivom i lozinkom kao stari ruter (kako nebih morao da sve uredjaje opet konfigurisem, lakse mi je da telefone i racunare povezem na novu mrezu)...
Desava se da senzori uopste nece da se povezu na tu mrezu, pronadjem uredjaj, pokusam da ga dodam i nece.

Svi ostali uredjaji rade. Prekidaci rade, uticnice rade, IR kontroler radi.

Onda uzmem i resetujem podesavanja za 2.4ghz mrezu i uspem da dodam senzor... to ponovim sa svim senzorima tj. dodam ih na mrezu koja nosi naziv i lozinku po defaultu i oni krenu da rade. Potom, uzmem i namerno promenim naziv i lozinku za mrezu, senzori ostanu u online rezimu medjutim nema novih ocitavanja podataka od trenutka promene podataka.

Ruter je TC7210, obzirom da nemam podatak o MAC adresi tih senzora, ne mogu da vidim da li im je dodeljena IP adresa od strane rutera sada.

U pitanju su Tuya / Smart life tip senzora. Bilo je neke price po netu da se mora proveriti da li je ruter wifi 5 ili wifi 6 i u zavisnosti od toga da se ugasi 802.11ax sto sam i pokusao ali nece ni tada a ni internet ne radi kako treba na ostalim uredjajima.

Ja prešao na GPON Super Plan 2L, internet mi pustili preko optike, a televiziju nisu dirali, tj i dalje ide preko koaks. kabla.
Kako je doslo do toga da predjes na optiku, da li su te oni zvali da nude nešto ili si saznao pa se javio sam?

Imao sam problem sa netom/fiksnim juce.Danas dosao tehnicar i ustanovio ocigledan kvar modema(restartovao se sam od sebe cim se boota,i tako u krug).Zamenio mi je taj tehnikolor 7210 za ovaj cisko epc3925. Navodno samo to imaju trenutno. Posto je na njemu samo 2.4 wifi i to jako los na par metara, a nema 5 wifi mrezu mislio sam naravno da se zalim i trazim model koji meni zadovoljava potrebe.A takodje sam mislio da ubacim i asus ax86u posle ovog njihovog modema da bude glavni.Moze li to sa ovim ciskom(ili koji vec bude bii njihov) i asus ruterom?
Sta je uopste aktuelno u supernovi za koaks modeme(koja marka i model)?
Menjaj taj krš odma, odma zovi i traži drugi.

@kidu_moc Isticao mi je ugovor oktobra meseca, zvali su me sa nekim ponudama koje za mene nisu dolazile u obzir, pa sam podneo zahtev za raskid ugovora.
Sutradan su me zvali i dali sve što sam tražio, čak i preko toga.
Za prelazak na optiku sam čuo od komšija i prijatelja, a i oni su mi sami ponudili, jer su videli u njihovom sistemu da je prelazak na optiku tehnički izvodljiv.
Optički modem/ruter Huawei HG8245W5-6T
me je baš prijatno iznenadio koliko daleko "baca" jak wifi signal.
Iza onog Technicolora morao sam da stavljam svoj ruter da bih imao net u celoj kući, sad za tim nema potrebe. Čak i komšija udaljen pedesetak metara hvata dobar signal i gleda youtube na android TV-u.

@kidu_moc Isticao mi je ugovor oktobra meseca, zvali su me sa nekim ponudama koje za mene nisu dolazile u obzir, pa sam podneo zahtev za raskid ugovora.
Sutradan su me zvali i dali sve što sam tražio, čak i preko toga.
Za prelazak na optiku sam čuo od komšija i prijatelja, a i oni su mi sami ponudili, jer su videli u njihovom sistemu da je prelazak na optiku tehnički izvodljiv.
Optički modem/ruter Huawei HG8245W5-6T
me je baš prijatno iznenadio koliko daleko "baca" jak wifi signal.
Iza onog Technicolora morao sam da stavljam svoj ruter da bih imao net u celoj kući, sad za tim nema potrebe. Čak i komšija udaljen pedesetak metara hvata dobar signal i gleda youtube na android TV-u.
Jel optika baš supernovina ili ide preko mts-a? Ovo pitanje postavljam iz razloga jer se moj prijatelj preselio u Batajnici i uveli mu optiku preko mts infrastrukture.

Exe Net optika, koju je MTS kupio krajem 2019. godine.

Exe Net optika, koju je MTS kupio krajem 2019. godine.
Ustvari to je isti način pristupa kao i kod Supernova optike - televizija ide preko DVB-C standarda (coax-a) do STB-a, a ne kao kod mts-a gde je IPTV u pitanju...

Imam jedno pitanje da li se nekom od vas desava da mu nestaje net na nekoliko sekunde i vraca i tako nekoliko puta uvece...?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno