Šta je novo?

*Supernova - kablovski distributer

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Au sunce ti...

Dakle po vama:

- svaki kanal HD mora imati isti bit rejt?

- ovaj box je toliko svemoguć da prepozna dolazni signal sa transpondera satelita iako je posle toga, ako je po vama, enkodovan na veću rezoluciju (što nije tačno) ???

Ok momci, u pravu ste, povukao bih se ja ovde, ipak je moje znanje skromno spram vašeg.

Živi bili.

Ne mora svaki HD kanal imati isti bit rejt, ali mu sigrno ma koko loš uređaj bio nije pokazo pogrešno na 32 kanala da je ulazni signal SD.Bar na ovom primeru što je dao kao što rekoh jasno se vidi kakav je ulazni signal a šta mu je podešeno kao izlazni.

Au sunce ti...

Dakle po vama:

- svaki kanal HD mora imati isti bit rejt?

- ovaj box je toliko svemoguć da prepozna dolazni signal sa transpondera satelita iako je posle toga, ako je po vama, enkodovan na veću rezoluciju (što nije tačno) ???

Ok momci, u pravu ste, povukao bih se ja ovde, ipak je moje znanje skromno spram vašeg.

Živi bili.
Ne sumnjam ja u tvoje poznavanje materije, niti sam imao želju da se zameram sa nekim preko foruma ili da ljutim bilo koga. Ali budimo malo mekši prema mišljenjima drugih i probajmo razjasniti stvari.
Govorim o očiglednoj razlici u kvalitetu slike i tona na onim kanalima na kojima piše HD.
Mislim da nas navlače na ono 40 HD kanala. Apsolutno netačno. Ima ih samo 8.

Послато са VIVAX_Fly_V550 уз помоћ Тапатока

Ne mora svaki HD kanal imati isti bit rejt, ali mu sigrno ma koko loš uređaj bio nije pokazo pogrešno na 32 kanala da je ulazni signal SD.Bar na ovom primeru što je dao kao što rekoh jasno se vidi kakav je ulazni signal a šta mu je podešeno kao izlazni.
Na samo 8 kanala pokazuje HD. Sve ostale prepoznaje kao SD.
Da budem iskren, ćerka mi je ukazala na kvalitet slike. U pitanju je bio film koji je gledala u HD rezoluciji na TV sa fleške, kada je taj isti film videla na HBO HD rekla je da je slika mnogo lošija. I stvarno, kada sam malo bolje pogledao video sam ono o čemu sam i pisao.

Послато са VIVAX_Fly_V550 уз помоћ Тапатока

Čekaj bre, pa ti hoćeš da kažeš da je ulazni signal u box sd, a da ga sam box "razvlači" na hd???

Ok, to je to, nema dalje.

Poslednja izmena od urednika:
Izgleda da su svi nasi televizori od strane Supernove programirani da sd signal pretvaraju u hd :) .

SD kanali se u MPEG4 (zapravo u H.264) standardu kod svih meni poznatih operatera ni u ludilu ne koduju sa 5 ili 6 Mbps već tipično sa 2 Mbps video protoka. Kod SBB-a npr. neki manje atraktivni idu i sa svega 1,4.

HD kanali kod SBB-a tipično idu od 4 do 8 Mbps u MPEG4 uz poneki izuzetak, a SK 4K ide sa 16 Mbps u efikasnijem standardu video kodiranja HEVC.

kad je dzabe ja se ne zalim, slika je perfektna

Sent from my Redmi Note 6 Pro using Tapatalk

Svi HRT kanali takodje SD 720x576 iako u nazivu kanal pise HD.
Pre su bili zaista HD dok je bio Vektor.

Danas prebacim na analognu da vidim šta ima i tamo se još uvek vrti radijus vektor njihov kanal sa vestima i čestitaju prvi maj :)

A smradovi su mi ukinuli vektor.net portal gde sam imao uvid u online račune i listing telefona a nisu ponudili alternativu.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Kakva je oprema kod Supernove? Prvenstveno me zanima stb za dodatni tv, da li cu morati da vucem kablove za net do njega ili moze bez kablova?

Послато са SM-G960F уз помоћ Тапатока

Treba ti samo koaksijalni kabl.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Ne verujem da imaju neku novu opremu. Meni su dali isti stb kao što sam dobio od rv-a

A smradovi su mi ukinuli vektor.net portal gde sam imao uvid u online račune i listing telefona a nisu ponudili alternativu.

Baš je bezveze što Supernova nema neki web portal gde može da se vidi listing poziva i tipa da se u nalogu provere uplate, isplate, dugovanja...!
Svi operateri to sada imaju, mislim da bi i Telekom (Supernova) trebalo da omogući svojim korisnicima tako nešto, jer je totalno glupo da u 21 veku zoveš operatera da bi saznao kolika su tvoja dugovanja a o listingu poziva da i ne pričamo koji mi bez mogućnosti pregleda izgleda kao "časna pionirska reč" ili na dođem ti!;)

Još pre godinu dana sam jednom u Kopernikusu upitao za elektronski račun ili da mi račun pošalju u elektronskoj formi našta su mi oni zbunjeno odgovorili da to ne mogu i da im to nije nije praksa i da to ne rade!:trust:

Poslednja izmena:
Oprema i infrastruktura im je ista kao kod RV-a, dakle zastarela i pri tome vrlo verovatno već korišćena, tako je bar bilo u mom slučaju.
Meni je pre par nedelja ekipa koja je došla rekla "mi smo Radius Vektor samo se sad drugačije zovemo, sve ostalo je isto". Pošto do tada nisma imao iskustva sa RV nije mi to bilo mnogo važno, međutim kad su izvukli koaksijalne kablove i bušilicu odustao sam. Zapravo sami su me ubedili, da sam lud da pored optike (telekom/orion/sbb) u zgradi puštam njih da mi buše zidove i ugradjuju njihovu opremu. Ponuda kanala i cena im je stvarno jedinstvena i to me je privuklo ali je kvalitet izgleda u skladu sa tom cenom.

@ zexoni70

Pa mi smo to imali (RV) sada nemamo.
Najgore mi sto ne znam kako i za koju mrezu mi se tarifiraju pozivi, a to necu moci da vidim ni kada mi stigne racun.

međutim kad su izvukli koaksijalne kablove i bušilicu odustao sam. Zapravo sami su me ubedili, da sam lud da pored optike (telekom/orion/sbb) u zgradi puštam njih da mi buše zidove i ugradjuju njihovu opremu. Ponuda kanala i cena im je stvarno jedinstvena i to me je privuklo ali je kvalitet izgleda u skladu sa tom cenom.
Ne razumem sta si hteo da kazes???
Orion, telekom i SBB imaju drugacije busilice i kablove???

Bio sam kod sva tri... i ne znam u cemu je razlika.

Poslednja izmena:
@ zexoni70

Najgore mi sto ne znam kako i za koju mrezu mi se tarifiraju pozivi, a to necu moci da vidim ni kada mi stigne racun.

Ma ne brini znaju oni i biće ti sve obračunato tačno i pošteno (svi pozivi ka mts fixnoj i mobilnoj su besplatni) zato što su to sve nove i pametne IP centrale i sam odabir tarifiranja za brojeve na njima se odradi sa par klikova!
Ali kažem da je glupo da nemaš taj komoditet da imaš svoj nalog i da u njemu vidiš sve pozive, dugovanja itd..!

Poslednja izmena:
@ zexoni70

Ne razumem sta si hteo da kazes???
Orion, telekom i SBB imaju drugacije busilice i kablove???

Bio sam kod sva tri... i ne znam u cemu je razlika.

Pa da upravo to, što si sam rekao, imaju drugačije kablove na pr. optičke i mrežne-utp, a za bušilice stvarno ne znam. Ja konkretno u stanu već imam postavljenu svoju mrežnu infrastrukturu i hteo sam da izbegnem svako bušenje i ponovno razvlačenje novih kablova a pogotovu koaksijalnih u skoro pa trećoj deceniji 21-og veka. Kažem ti sami njihovi radnici su bili u fazonu da to ne rade, mada kapiram da je njihov inters bio da imaju što manje posla. Mislim ne mora optika nek uđu u stan i sa koaksijalcem ali da mi buše zidove i po sobama postavljaju koaksijalce a već imam svuda sprovedene mrežne kablove, to mi je bilo malo preterano. A drugačije kod njih bar za sada ne može, jer im je infrastruktura i njoj prilagođena oprema zastarela.

Poslednja izmena:
Mnogo si ti ocekivao od njih, uopste od svih...
Oni (svi) udju do nekog mesta u stanu sa kablom (u ovom slucaju koaksialnim), tu ti stave razdelnik pa jedan kraj ka tv a drugi u modem (ovi iz RV barem) a ti razlvaci dalje...
Moj je brat u svom stanu stavio kutiju (ormaric plasticni od osiguraca), tu doveo struju, smestio u kutiju modem, razdelnik, , dal je i ruter tu nabio ne secam se, sva instalacija odatle razvedena gde treba (mislim ka jednom tv), a net mu je samo wifi... sve radi...

^Gotovo svi veći distributeri (telekom/orion/beogrid/sbb) upravo tako i rade i to godinama unazad. Dakle uđu u stan sa optikom ili utp-om do onta/rutera/sviča pa mrežnim kablovima do TV box-a ili desktop-a. Koaksijalne kablove po stanovima osim supernove odnosno RV-a stvarno mislim da više niko ne razvlači, mislim ok da održavaju postojeću infrastrukturu tako ali da se na taj način dalje šire mislim da to više niko od vodećih distributera ne radi.
Da ne spomnjiem da majstori nisu znali šta je HDMI kabl i da su boxovi i skart kablovi koje su doneli bili očigledno korišćeni. Ljudi koji su promovisali celu priču su mi ponudili jedno a ovi što ugrađuju došli da ugrade nešto sasvim drugo... Možda moja očekivanja deluju preterano pa i razmaženo ali prosto nije mi to sve ulivalo poverenje da bih se sa njima družio naredne 2 godine.

^Gotovo svi veći distributeri (telekom/orion/beogrid/sbb) upravo tako i rade i to godinama unazad. Dakle uđu u stan sa optikom ili utp-om do onta/rutera/sviča pa mrežnim kablovima do TV box-a ili desktop-a. Koaksijalne kablove po stanovima osim supernove odnosno RV-a stvarno mislim da više niko ne razvlači, mislim ok da održavaju postojeću infrastrukturu tako ali da se na taj način dalje šire mislim da to više niko od vodećih distributera ne radi.

Koaksijalne kablove niko više ne razvlači?

Sbb ne postavlja koaksijalne kablove?

Godinama unazad?

[emoji848]

Sto uopste obracate paznju kakve kablove ko razvlaci? Mogu da budu i drveni ako sve radi kako treba.

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Zato što čovek priča nešto što veze sa životom nema :D

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Čitam postove unazad u vezi CG NAT-a, ali ne mogu da primenim na ovo kod mene :)

Adresa mi je u WAN 10.21.1.91, (info sa podešavanja rutera, cisco modem - nakačen na TP-link ruter) a na My IP kaže da je IPv4 212......25?

Na drugom mestu čitam da je CG NAT opseg od 100.64.0.0/10.

Da li je to NAT (pošto su adrese različite WAN i ip sa "what is my ip") ili nije, - (pošto adresa nije iz tog "nat" opsega od 100.64...)?

Većina stvari mi radi normalno, samo imam problem sa "NAT IS STRICT" u nekim igrama, pa kontam da me ne povezuje sa svim dostupnim igračima npr.
A opet negde stoji NAT iz Moderate...

U wi-fi ruteru mi je sve otvoreno i "enejblovano" u vezi portova.

Они имају обавезу да ти испоруче опрему која може да омогући брзину из пакета, а овде је то модем. Није њихово да ти омогуће да интернет делиш на 2, 5 или 50 уређаја а то што дају ту комбинацију је вероватно прелазно решење док не набаве неки HG као што дели СББ. СББ дели те уређаје и онда многи (одавде) хоће да замене за модем и да повежу свој рутер. Замисли да уместо HG траже модем и гигабитни рутер.
Како год, вероватно постоји могућност да тражиш неки други ако то имају у понуди па је боље да питаш него да им претиш јер би апсолутно били у праву ако ти узму рутер и оставе само модем.

Samo m nije jasno ko je spominjao da delim internet na više uređaja i odakle ti to da "би апсолутно били у праву ако ти узму рутер и оставе само модем". Možda tebi može ko hoće da ulazi u kuću i uzima šta hoće ali meni nemože, naročito dok imam ugovor ili njihovo pismeno obaveštenje koju uslugu treba da imam dok mi traje ugovor. Ja stvarno neznam nijednu osobu koja bi u današnje vreme prihvatila da postane klijent kod internet provajdera bez wi-fi rutera. Tako da ta priča da su u obavezi da mi omoguće samo modem koji ima odgovarajuću brzinu ne pije vodu.

Poslednja izmena:
Samo m nije jasno ko je spominjao da delim internet na više uređaja i odakle ti to da "би апсолутно били у праву ако ти узму рутер и оставе само модем". Možda tebi može ko hoće da ulazi u kuću i uzima šta hoće ali meni nemože, naročito dok imam ugovor ili njihovo pismeno obaveštenje koju uslugu treba da imam dok mi traje ugovor. Ja stvarno neznam nijednu osobu koja bi u današnje vreme prihvatila da postane klijent kod internet provajdera bez wi-fi rutera. Tako da ta priča da su u obavezi da mi omoguće samo modem koji ima odgovarajuću brzinu ne pije vodu.

Šta će mi njihov ruter koji je ionako neki osnovni model? Imam njihov Cisco ED 3.0 modem i profesionalno razveden WiFi po stanu + kablove kroz zidove. Zapravo tražio sam da mi ne donose taj njihov WiFi ruter, kada su me zvali da mi ga zamene za "WiFi model" pre par godina...

Naravno da je suludo očekivati da ti provajder obezbedi i WiFi signal po stanu i to besplatno. Ako je u pitanju mali prostor i par uređaja taj Thompson (ili koji već) igra, ali ako imaš puno uređaja u veliki prostor - WiFi modem ti je koristan kao i komšijin WiFi.

Inače, teorijski mogu da ti uzmu WiFi ruter i zamene za modem - oprema je njihova i kod tebe je na reversu. I ne moraš da ih puštaš u kuću, već mogu da ti jave da im vratiš to u poslovnicu, opet, oprema je njihova. Druga je stvar što niko neće da se nateže sa nekim oko rutera koji vredi 50 eur, tako da ne brini :)

Poslednja izmena:
Čitam postove unazad u vezi CG NAT-a, ali ne mogu da primenim na ovo kod mene :)

Adresa mi je u WAN 10.21.1.91, (info sa podešavanja rutera, cisco modem - nakačen na TP-link ruter) a na My IP kaže da je IPv4 212......25?
Постоји варијанта да неки провајдер користи CG-NAT а раније су провајдери једноставно давали приватне адресе, што на крају дође на исто. Нисам нешто читао које су разлике али се углавном своди на исто. Овде нисам сигуран која је која адреса а и шта је где прикачено. Модеми само прослеђују даље адресу коју су добили па ако рутер добија приватну, он ту исту прослеђује рутеру. Који модем?
Samo m nije jasno ko je spominjao da delim internet na više uređaja i odakle ti to da "би апсолутно били у праву ако ти узму рутер и оставе само модем". Možda tebi može ko hoće da ulazi u kuću i uzima šta hoće ali meni nemože
То са дељењем је повезано са потребом да провајдер "дели" рутере уз пакете и да ти рутери буду апсолутно најбољи. Не мора нико да ти "узима" нешто што ти је дао на коришћење, мислим на то да су могли да ти дају само модем (који је ако се добро сећам гигабитни) и да ти уопште не дају рутер и тиме би урадили довољно. Као што сам писао, тренд је да се од СББ-а тражи само модем (јер њихов HG нема bridge опцију) да би се користио неки свој екстра рутер.
Наравно да је оно што нуде детаљ који привлачи кориснике али смо се сви превише размазили јер већина сада даје солидну опрему због конкуренције. Ја бих ипак прихватио бољи интернет а да дају само модем него очајан са екстра рутером. Имам срећу да мој провајдер даје пристојну опрему која подржава одличан интернет, али то није правило.

Постоји варијанта да неки провајдер користи CG-NAT а раније су провајдери једноставно давали приватне адресе, што на крају дође на исто. Нисам нешто читао које су разлике али се углавном своди на исто. Овде нисам сигуран која је која адреса а и шта је где прикачено. Модеми само прослеђују даље адресу коју су добили па ако рутер добија приватну, он ту исту прослеђује рутеру. Који модем?

Modem je CISCO epc3010.
Na njega sam nakačio TP-link ruter. (Podešavanjima modema nemam pristup, samo iz podešavanja rutera vidim info).

Dakle WAN je 10.21.1.91. (adresa koju daje modem).

A na sajtu gde proveravam IPv4 je 212.200....2.

CG NAT ili ne?

NAT je, to sto vidis 212.200.. smo svi ista IP adresa vidljiva od spolja. Zato i resavamo puzzle ko kr€teni na Google svaki dan. Ja sam danas resio jedan sa pesackim prelazima. Semafore, radnje, autobuse i da ne pominjem. Samo sendvici fale.

Hvala @djalf-e, to je to onda.

Rekoše iz tehničke (Supernova) da oni baš i nisu tehnička :) nego da pišem na mail...

Malo mi glupo da plaćam 3600 za osakaćen surf sa captch-om na svakom koraku, ali ajde to manje više.

Ali kod igara, da ne povezuje kako treba i sa kim treba, da je ograničeno nešto, to mi je već katastrofa.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno