Šta je novo?

*Supernova - kablovski distributer

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ја сам имао малу расправу са мојим провајдером на ту тему, ако узмем брзину преко 100, ваљда би требало да обезбеде и одговарајући рутер и на почетку није било лако. На каблу јесте колико год да је, а рутер могу и сам да набавим, то је њихова добра воља. Теоретски јесте тако, али у пракси је другачије и врло брзо су променили размишљање (можда је ипак само мишљење поједница) па сада обавезно дају гигабитни рутер.

Који си рутер добио, можда и јесте гигабитни али нешто друго прави проблем?

Da li neko ima proverenu informaciju koja se tiče dostupnosti SportKlub kanala na Supernova paketima? Čuo sam informacije da će SK biti dostupan samo još neko vreme (par meseci) dok važi licenca neke od prošlih firmi (Radijus Vektor valjda) čijim spajanjem je nastala Supernova. Nakon toga, Supernova neće imati ugovor za SK kanale.

Pitam ovo jer mi je jedinstvena ponuda Supernove (Arena+SportKlub) možda i jedini razlog zbog kojeg bih uzeo kod njih paket, ali ne želim da u sred UO ostanem bez SK, Arene..

Dobro si čuo, ova takozvana Supernova ni sad nema ugovor za SK kanale, nema ugovor ni za jedan jedini kanal, bolje reći, ne postoji, nema je.
U Ratelovoj evidenciji operatora javnih komunikacionih mreža i usluga nisu registrovani.

Mrežnu karticu imam koja podržava preko 100 mb. Za ruter ne znam i nije me briga jer sam ga dobio od njih. Njihovo je da dođu i provere da li je ruter ok, odnosno imaju oni u bazi podataka koji su mi ruter dali. Ako ruter ne podržava brzinu, onda je na njima da dođu i da ga zamene. Merim preko kabla, a ne preko wi-fi.

P.S. Sad sam pogledao, imam Netis ruter i piše na njemu 150 Mbps.
Tu ti je problem, taj Netis ima (kao) 150Mbit brzinu za WiFi dok su LAN portovi 100MBit. Ti imas modem i ruter od njih? To je stara varijanta, mozes da probas da nakacis modem direktno na LAN racunara pa testiraj mada je pitanje da li i on ima gigabitne portove. Daj oznake za oba.
Kopernikus daje CBN modem koji je i ruter i ima gigabitne LAN portove kao i dual WiFi.

Da li neko ima proverenu informaciju koja se tiče dostupnosti SportKlub kanala na Supernova paketima? Čuo sam informacije da će SK biti dostupan samo još neko vreme (par meseci) dok važi licenca neke od prošlih firmi (Radijus Vektor valjda) čijim spajanjem je nastala Supernova. Nakon toga, Supernova neće imati ugovor za SK kanale.

Pitam ovo jer mi je jedinstvena ponuda Supernove (Arena+SportKlub) možda i jedini razlog zbog kojeg bih uzeo kod njih paket, ali ne želim da u sred UO ostanem bez SK, Arene..
Svašta se piše na na ovu temu, ali se dve stvari mogu izdvojiti kao sigurne:

1. Niko ne zna koliko će još trajati ugovor za SK kanale, ako neko nešto tvrdi u vezi dužine trajanja pomenutog ugovora, neka ga lepo skenira i podeli ovde sa nama, jer kapiram da mu je ugovor na stolu ispred njega.

2. Kada bude istekao ugovor, na žalost neće se obnavljati, u pitanju je tihi rat koji traje od 2010. godine. :(

Sent from my D6503 using Tapatalk

A kakvi su izgledi npr da ako bih danas potpisao ugovor na 24 meseca sa njima, oni za x meseci ugase SK, da ja u tom trenutku dobijem pravo raskida ugovora bez penala i sl, jer oni defakto nisu vise u stanju da meni obezbede ugovorom definisanu uslugu?

Taman sam se ponadao da ce biti kablovske sa arenom i sk, kad eto...

Velike firme ne ratuju. Ni javno ni tiho.

Sto se tice raskida ako izbace kanale, zakonski da, ali ce oni to da cimaju i lazu (kao i SBB i ostali, mislim, svi su isti).
Dobra stvar ce biti sto je to MTS, i radnici tamo se ne cimaju da te zadrze. Pa ces moci.

One fore da "nije taj kanal na spisku, nego broj kanala" je nebitno, ti ne biras broj kanala, nego konkretan kanal, i to se smatra bitnom izmenom na tvoju stetu.

Poslednja izmena:
Taj tihi rat se vodi izmedju Telekom Srbije i United Media grupe, koja je vlasnik SBB-a. U liberalnom kapitalistickom drustvu konkurencija mora da postoji, kao AMD i NVIDIA u sferi grafickih kartica. Ako jedan nestane, drugi mora da se rascepa u dve manje kompanije.
Kod na je sistem zvani Srbija™. Manje vise radi ko sta hoce. Ali to nece moci jos dugo, ako se hoce u Evropu. Jer antimonopolski zakoni su strogi u vezi toga. Ako je na primer Telekom Srbija vlasnik Arena i MTS-a, on mora pod istim uslovima i ceni da ponudi konkurenciji (SBB) Arena kanale kao proizvod. MTS je u ovom slucaju cerka firma i tretira se isto kao SBB. Isto vazi i obrnuto.
Gorenavedeno kod nas ne funkcionise jer nismo uredjeno drustvo.

@vicent87
Tamo u ugovoru stoji da imaju pravo promene programske seme,tako da ti to nece biti valjan razlog za raskid ugovora.

Poslednja izmena:
Pisali u isto vreme. Onda ce kad dodje kraj ugovora da izgube masu korisnika, ako imaju alternativu sto je cesto problem jer je nema.

@vicent87
Tamo u ugovoru stoji da imaju pravo promene programske seme,tako da ti to nece biti valjan razlog za raskid ugovora.

Pretpostavio sam da je tako, kao i za broje aspekte postpejd ugovora za mobilni broj, ali rekoh da proverim. Onda mi je svakako bolje bez UO, pa da "teram" dok bude SK. Kad ga ugase, odjavim se i cao. Ne placam penale, ali gubim onu promociju 6 meseci po 1 din i placam skuplje, ali opet, bolje par meseci skuplje nego posle skoro 2 godine da placam nesto sto mi defakto ne treba. Sve mi se vrti oko SK i Arena.

Pisali u isto vreme. Onda ce kad dodje kraj ugovora da izgube masu korisnika, ako imaju alternativu sto je cesto problem jer je nema.

Upravo tako. Supernova je jedinstvena po tom pitanju objedinjavanja ove dve grupe kanala i mislim da ce upravo zbog toga privuci znacajan broj korisnika. Problem nastaje sto masa ljudi ne zna za ovo (da nece zadrzati SK), pa ce se zaliti, pokusati da raskinu ugovor (sto nece moci, bez visokih penala) a alternativu svakako nemaju...

Углавном никакви, уговор углавном не дефинише списак програма који се емитују. Питање је и да ли би добио СК ако си негде где нису Коперникус и Радиус који имају уговоре. Ако имаш понуду са сигурним СК, онда немој да ризикујеш а ако немаш, онда ништа и не губиш.

Ja sam u delu gde je bio Radijus Vektor, tako da verovatno da bih dobio i SK. Svakako da to mogu proveriti sa njima pre nego sto donesem konacnu odluku, ali gotovo sam siguran da je na mojoj lokaciji od svih Supernova firmi jedino RV imao infrastrukturu i mogucnost prikljucivanja, a koliko znam RV ima SK u ponudi tj imao je.

Tu ti je problem, taj Netis ima (kao) 150Mbit brzinu za WiFi dok su LAN portovi 100MBit. Ti imas modem i ruter od njih? To je stara varijanta, mozes da probas da nakacis modem direktno na LAN racunara pa testiraj mada je pitanje da li i on ima gigabitne portove. Daj oznake za oba.
Kopernikus daje CBN modem koji je i ruter i ima gigabitne LAN portove kao i dual WiFi.

NETIS - WF2411E
CISCO - EPC3008

Pretpostavio sam da je tako, kao i za broje aspekte postpejd ugovora za mobilni broj, ali rekoh da proverim. Onda mi je svakako bolje bez UO, pa da "teram" dok bude SK. Kad ga ugase, odjavim se i cao. Ne placam penale, ali gubim onu promociju 6 meseci po 1 din i placam skuplje, ali opet, bolje par meseci skuplje nego posle skoro 2 godine da placam nesto sto mi defakto ne treba. Sve mi se vrti oko SK i Arena.

Ako će da teraš bez UO, onda plaćaš i priključnu taksu od nekoliko hiljada.

@NIMARK

Netis = 100 Mbps lan
Cisco 3008 = 1000 Mbps lan

Neće da može preko 90-95 Mbps ako si na Netis spojen.

Poslednja izmena od urednika:
Ako će da teraš bez UO, onda plaćaš i priključnu taksu od nekoliko hiljada.

To placam prilikom prikljucenja ili u trenutku kad odlucim da se odjavim?

Ako placam na pocetku, da li je iskesiram ili se doda na mesecnu ratu? Ona nije ukljucena u onaj iznos na sajtu "bez UO"?

Plaćaš odmah, prilikom priključenja, a možda uz prvi mesečni račun, nije toliko ni važno, i plus plaćaš mesečnu pretplatu ''bez UO'', koja je skuplja nekih 300-400 dinara. Tako da mislim da to nije pametno rešenje.

Ako sklapas ugovor bez UO placas odma (ili sa prvim racunom, verovatno), ako raskidas ne placas ponovo nikakvo prikljucenje (neko bi to mogao nazvati raskljucenjem). Platis poslednji racun (i sve dotadasnje), platis verovatno onaj za jos jedan mesec raskida i to j eto. Naravno placas najvisu cenu mesecne pretplate i nisi dobi popuste od 1 dinar mesecno...
E sad je pitanje da li vise gledas Arenu (TS vlasnistvo) ili SK (UM vlasnistvo), odnosno sta ko od njih prenosi od sportvoa i takmicenja.
Kako god da okrenes sem nekih malih operatera vise nema (nece biti) onih sto imaju Arenu i SK u svojoj programskoj semi...

Prenosi su toliko izmešani da ako ne mogu oba da imam, ne bih uzimao nijedan. Ostali kanali su mi nebitni. Možda zvuči glupo, ali prosto ne gledam TV osim za sport a mrzi me da jurim stream-ove online svaki put, plus je ovo izuzetno povoljna opcija jer su ljudi do sada morali da uzimaju i SBB i Telekom da bi imali sve kanale a to zajedno izađe mnogo više od ove 2-3000.

Prenosi su toliko izmešani da ako ne mogu oba da imam, ne bih uzimao nijedan. Ostali kanali su mi nebitni. Možda zvuči glupo, ali prosto ne gledam TV osim za sport a mrzi me da jurim stream-ove online svaki put, plus je ovo izuzetno povoljna opcija jer su ljudi do sada morali da uzimaju i SBB i Telekom da bi imali sve kanale a to zajedno izađe mnogo više od ove 2-3000.
Meni u proseku 3.500 dinara na dve godine Eon i mts. Ja zadovoljan.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

A Supernova 2200 na 24 meseca, jedan račun, jedan uređaj, itd. Mada opet kažem, tvoje potrebe su sigurno drugačije od mojih pa je tebi to neznatno skuplje rešenje bolje.

2600 valjda...

Ako se plaćaju sve posebno one 3 takse mnogo to izađe bez UO.Samo za DTV 9900 din + internet još 4900 din i neki najmanji paket koji ima arene i sk super par 2999 din.Bez UO za 6 meseci ćeš imati troška ko sa UO za 13 meseci.Bolje onda potpisati ovaj ugovor na godinu dana nemaš popust ali neplaćaš takse,koje bi ti pokrile prvih 8 meseci troška od tih 12 meseci.

Upravo kako sam ti rekao, taj Netis daje do 100Mbit na LAN:
http://www.netis-systems.com/Home/detail/id/37.html

Cisco jeste gigabitni pa povezi preko njega i uradi test. Dakle zoves ih bezveze jer em nisi u pravu em oni nemaju mozga da shvate da je Netis taj koji ne moze vise od 100Mbit da isporuci.

Pa oba aparata koja sam dobio su njihova. Znači oni treba da mi obezbede opremu za ono što mi naplaćuju. Kako onda nisam u pravu? Neću valjda ja da kupujem ruter?

Poslednja izmena:
2800-900 valjda na 24 meseca ali prvih 6 meseci po 1din. Kad tih 18 rata koje plaćaš podeliš na 24, ispadne u proseku 2150. Otprilike..
Ako se plaćaju sve posebno one 3 takse mnogo to izađe bez UO.Samo za DTV 9900 din + internet još 4900 din i neki najmanji paket koji ima arene i sk super par 2999 din.Bez UO za 6 meseci ćeš imati troška ko sa UO za 13 meseci.Bolje onda potpisati ovaj ugovor na godinu dana nemaš popust ali neplaćaš takse,koje bi ti pokrile prvih 8 meseci troška od tih 12 meseci.
Ma ako se plaćaju takse i priključak, neću uopšte da razmatram bez UO. U tom slučaju 12 meseci, ali i to da razmislim. Pokolebalo me je ovo sa SK.

Pa oba aparata koja sam dobio su njihova. Znači oni treba da mi obezbede opremu za ono što mi naplaćuju. Kako onda nisam u pravu? Neću valjda ja da kupujem ruter?

U pravu si delimicno jer oni garantuju brzinu samo na kablu,wifi ih ne interesuje. Bar se tako prica ovde u temi. Kazi ti njima lepo da je ruter problem i da ti zamene opremu.

Они имају обавезу да ти испоруче опрему која може да омогући брзину из пакета, а овде је то модем. Није њихово да ти омогуће да интернет делиш на 2, 5 или 50 уређаја а то што дају ту комбинацију је вероватно прелазно решење док не набаве неки HG као што дели СББ. СББ дели те уређаје и онда многи (одавде) хоће да замене за модем и да повежу свој рутер. Замисли да уместо HG траже модем и гигабитни рутер.
Како год, вероватно постоји могућност да тражиш неки други ако то имају у понуди па је боље да питаш него да им претиш јер би апсолутно били у праву ако ти узму рутер и оставе само модем.

Samo UO na 24 meseca moze da se isplati. Posto sam sad na polovini stare pitao sam da uzmem novu na 12 meseci, nista ne bih izgubio, jedna obaveza bi "poklopila" drugu a imao bih brzi net. Kad ono cvrc... prikljucna taksa par hiljada iako sam stari korisnik... Nema sanse to da placam. Siguran sam da nece bez neke nadoknade pustati ljude pod UO da odlaze zbog gubitka SK kanala. Ako puste onda su gori amateri nego sto sam mislio.

Ili su veci ljudi nego sto ih neki prikazuju stalno?
Ili su placeni da to rade?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno