Šta je novo?

*Supernova - kablovski distributer

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je Ipv6 protokol. Zbog tih 340 trilion trilion triliona mogućih ip adresa, svaki uređaj će imati jedinstvenu ip, bez obzira što je iza modema, rutera i slično. Provajder svakako ne dodeljuje IPv6 adresu, nego IPv6 prefix (/56, /48 ili kako je već dodeljeno) a svaki uređaj će da uzme jednu IPv6 iz ponuđenog opsega, bez obzira da li je iza još nekog rutera. Dakle, drugačiji princip od onoga što se naviklo sa IPv4, gde ruter dobija jedinstvenu IPv4 a onda radi lokalni nat.

Odlično u svakom slučaju. Postoje neke stvari koje će nekima zasmetati, tipa sada se svaki uređaj u kućnoj mreži može identifikovati na netu (ovo se rešava češćom promenom Ipv6 na klijentskim uredjajima), ko se oslanjao na kućni NAT kao neki tip zaštite sada bi trebalo malo da pogleda da li je fw uključen (a trebao bi i inače da bude uključen) itd.

Za port forward, mislim da ti sada za IPv6 pakete i ne treba.

Sve pohvale za Supernovu, a i za ricky011 ;)

Poslednja izmena:
Hvala na objašnjenju,sada je sve puno jasnije.

Koristi se dual stack,v6 i v4 zajedno zbog malog broja kanta sitea koji koriste only ipv4 adrese
Captcha se javlja samo kod tih krs sajteva-vucu ipv4 adresu

Lako se moze iskljuciti ipv4 na racunaru
Tad se korisdti samo ipv6

Screenshot 2022-01-30 115315.pngScreenshot 2022-01-30 115350.png

Ko uzme samo televiziju, kako potpisuje ugovor? Da li dolazi kurir sa ugovorom i opremom tj. Move boxom ili kako? I da li ta televizija može na bilo čiji internet? I da li mogu da se dobiju više od 3 meseca po 1 din za nove korisnike?

Ne
Da
Ne

Ako ne dolazi kurir sa ugovorom i Move boxom, nije valjda da dolaze tehničari da postave televiziju?

Ako ne dolazi kurir sa ugovorom i Move boxom, nije valjda da dolaze tehničari da postave televiziju?
Da. Supernova TV svoje usluge televizije i interneta daje preko kabla ( coax ili optika). Naravno da ce tehnicar doci da te poveze sa njihove instalacije ( bandere). Instalacije ti ulaze u kucu, stan. Televiziju gledas preko stb boxa, ci kartice ili move uredjaja. Sto si se uhvatio za move uredjaj? On nije primarni uredjaj. I on se povezuje kablom. Net ti preko move uredjaja jedino pomaze gledanje unazad, video klub. Supernova je kablovska televizija ne iptv televizija preko interneta.

Mislih da je kao kod SBB-a gde EON box i ugovor dolazi poštom, a sad mi je jasno da nije isto.Hvala na objašnjenju!

Ko uzme samo televiziju, kako potpisuje ugovor? Da li dolazi kurir sa ugovorom i opremom tj. Move boxom ili kako? I da li ta televizija može na bilo čiji internet? I da li mogu da se dobiju više od 3 meseca po 1 din za nove korisnike?
ne dobijas move box samo za uslugu televizije.
Mozes da dobijes STB i Cam,
move je za internet, a njega neces.

I naravno da neko mora da dodje da poveze osim ako nisi mislila ti da se penjes na banderu.

jel probao neko anycast na ipv6? mislim da je to jedna od bitnijih razlika u odnosu na ipv4, ali pitanje je da li podrzavaju provajderi medjusobno pa da radi sa kraja na kraj sveta.

Nisam se toga setio,upravo testirao na telefonu i dobio različitu ipv6 adresu nego na računaru.Obe su različite nego u modemu.Šta to znači.da li je moguće forwardovati port?
Naravno, ako nije ukljucen firewall na ruteru, ne moras ni da forwardujes, u stvari to je samo propustanje nije forwardovanje, posto nema NAT-a.

Stigao IPv6 i u Svilajnac, ex Kopernikus mreza.
Za sad mi ne prolazi IPv6 test.
Izgleda da IPv6 jos ne radi posto ispod imam i dalje IPv4 adresu.

Poslednja izmena:
Stigao IPv6 i u Svilajnac, ex Kopernikus mreza.
Za sad mi ne prolazi IPv6 test.
Izgleda da IPv6 jos ne radi posto ispod imam i dalje IPv4 adresu.
Da nemaš možda nakačen neki WiFi ruter na Supernova ruter?
Meni isto nije prolazio test, dok se nisam direktno povezao na Technicolor ruter od Supernove. Ispostavilo se da Tenda koja mi služi kao Wi-Fi extender ne podržava IPv6

Treba na OFF?

off.jpg

Da nemaš možda nakačen neki WiFi ruter na Supernova ruter?
Meni isto nije prolazio test, dok se nisam direktno povezao na Technicolor ruter od Supernove. Ispostavilo se da Tenda koja mi služi kao Wi-Fi extender ne podržava IPv6
Nemam, direktno na Technicolor idem preko Wifi. Sad cu da probam na LAN racunar da li prolazi test.

Ovako mi je u modemu sad:
Untitled.jpg

Poslednja izmena:
E Macak, pa el ti pise kao meni ovo gore sad sam dodao IPv6 Address?
Ne znam da li je ovo dole sto pise "IPv6 DNS Servers: None" problem?
I stoji Duration na nula, kao da jos uvek to ne radi.

Nije to dobro i DNS serveri moraju biti ipv6.

Da, tako sam i mislio, dok i tu ne dobije adrese nece to da radi.

Ne mora da znači. Imam popunjenu tu stranicu i nije se ništa značajnije desilo osim što su se torrenti malo pokrenuli. I dalje se ne detektuje IPv6 na internetu.
WIP u suštini. Dok su se Vojvođani ovde veselili kad su dobili Happy kanale ja sam morao čekati 5-6 dana plus još 2-3 dok nisu proradili i na MOVE i na OTT. Prava agonija, šta ćeš.:giggle:
Inače meni stiže sve sa zakašnjenjem pa tako verujem i ovo. Ako smo istrpili Dial-up, valjda možemo i ovo još malo.;)

Sta ti pise kad odradis test ovde:
Meni pise:
No IPv6 address detected
Your DNS server (possibly run by your ISP) appears to have IPv6 Internet access.

Ovde mi nije prolazilo:
a sad pise:
You don’t have IPv6, but you shouldn’t have problems on websites that add IPv6 support.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno