Šta je novo?

Supernova (2024+)

Nije to COAX. Ne razumete. COAX ti je samo deo u stanu, optika je do stana.
Kako kome, a to zavisi od tehničkih mogućnosti, dal će optika-coax ili samo coax, i naravno paketa, meni je od bandere do kuće i po kući coax mreža.

Telekom Srbija ima dve vrste "GPON" mreže. Jedna je mts (GPON1), druga je Supernova (GPON2). Obe koriste identične OLT i ONT uređaje.

Za prenos podataka za TV se obe razlikuju i na:
  • GPON1 (mts) postoji Mutlicast VLAN koji služi za dopremanje Multicast IPTV (za Iris platformu)
  • GPON2 (supernova) postoji RFoF (DVB televizijski signal umetnut u optičko vlakno) - ovo oni zovu Move DVB

I na GPON1 i na GPON2 je moguće koristiti Move OTT uslugu.

Telekom ima težnju da svi na kraju koriste Move OTT - ali ja ne znam da li oni imaju tehničke mogućnosti da to urade:
  • Iris šalje jedan stream za sve korisnike koji gledaju isti tv program - najviše ~250 streamova-a
  • Move DVB šalje po jedan stream za sve korisnike (bez obzira da li gledaju ili ne gledaju) - najviše ~250 streamova-a
  • Move OTT šalje svakom pojedinačnom korisniku stream posebno - najviše par miliona stream-ova (daleko više od prethodne dve)

Na supernova gpon mreži, optičko vlakno dolazi do optičke kutije:
1770194584560.png

U nju se uključuje GPON DVB extractor:
1770194672530.png

Iz njega ide optički kabl do ONT uređaja. A do Move DVB box-a, običnih DVB prijemnika ili TV-a ide koaksijalni kabl (po potrebi kroz spliter).

1770194758012.png

Svi na optici imaju pravo na nove MOVE uredjaje koji rade samo preko interneta. Pitanje je samo koliko takvih uredjaja moze da se dobije. To zavisi od paketa i od toga koliko ste spremni da se sa njima ubedjujete.

Dobro a kako da aktiviram move aplikaciju na telefonu ili tv-u?

Ne dobija uvek i pod obavezno, ima izbor šta hoće da koristi od onoga što je u ponudi. I "optika" nije magična reč.

Bez obzira na uzimanje novih Plan paketa ko ne uzme na korišćenje bilo koji od smart modela boxeva nego hoće da koristi CAM karticu i/ili dumb Skymaster? DVB-C STB ne dobija "slotove" za Move aplikaciju / ne kreiraju nalog za plaformu. Što je prilično bezobrazna poslovna praksa Supernove.

Takođe i ko uzme samo TV uslugu bez obzira što je na optici ne dobija pristup Move aplikaciji.
Ili varajanta kao kod mog ćaleta koji je dobio onaj promo 2 godine internet i TV usluge po echo fixnog ( = 669 din za 3 usluge) a to se iz meni nepoznatih razloga na MojMTS NE vodi kao "Plan 3 "ili Plan 2 + fixni (nego nq sajtu stoje sve 3 usluge kao posebne, u sekciji Računi piše da je" fixni + televizija" račun a na samom računu koji šalju se spominje samo usluga fixne telefonije 😂😂) i tu nit ima pravo na Move aplikacije nit može da traži i bez plaćanja rente koristi smart box već samo CAM kartica ili dumb DVB-C bez mogućnosti premotavanja. Tako da ima i koristi samo jednu CAM karticu i to je sve što ima.
Usluge realizovane preko optičke mreže, nova instalacija i ugovor potpisan u februaru 2025. Tad su koliko je sećanje služi već bili krenuli sa novim Move paketima za nove Supernova i krenuli i prvi talas starih korisnika da migriraju na novu Move plaformu.

Pa dobro, svi znamo da je Supernova kao i svi ostali bezobrazna i da je glavni cilj punjenje njihovih dzepova. Sve novo sto uvedu idu na stetu korisnika, to smo vec odavno ustanovili. Ali moram da te ispravim jer prilikom nove instalacije na optici tehnicar kao glavni TV uredjaj mora da izda novi MOVE osim ako korisnik nije uzeo samo TV uslugu.

U pravu si, ne mora.

I to zavisi od tehnicara, tipa za internet ne daju vise Huawei HG8310M ONT, pa sam se ja dogovorio ja ovim momkom koji mi radio internet par puta da donese taj, i radi 10x bolje nego svi oni ONT ruteri koje daju, i zbog toga sad mogu da koristim moj licni ruter direktno. To je jedan od razloga sto svakako ne zelim coax stb za tv. Kako te ubode tako

Ugovor mi ističe 19.02. i posle drugog kontakta mi ponudili 6 meseci 50% na šta ja nisam pristao.
Prosledili su moj mail "višoj" instanci i danas me zove teta i nudi 8 meseci 50% a posle 6.299 za Super Plan 3M. Ja kažem da mi ne odgovara jer sada plaćam 2.225 i da je to skoro 3 puta skuplje. Ona kaže ostanite na vezi, verovatno se konsultuje sa nekim i sada nudi 10 meseci 50%. Kažem da mi je i to mnogo a ona reče da razmislim nekoliko dana i da im se javim na onaj broj 064733 ako se predomislim ili da me uputi u proces raskida.
Jel ima svrhe da se cenkamo i dalje ili je ovo max trenutno?
Vidim na mts temi da skoro pa 'ladno daju 24 x 50% za obnovu ugovora.
Da li si uspeo da dobijes 12 meseci po 50%. Imam slicnu situaciju. Nude 6 meseci po 50% i to je kao max.

Ja sam dobio Super Plan 4 Zlatni 24x50% uz obnovu ugovora i prenos broja iz Globaltela, ali nije bas da "ladno" daju taj popust, morao sam mnogo muka da prodjem. Najbolje nadji nekog dobrog u poslovnici i vidi sa njim neku kombinaciju da napravis uz prenos nekog broja, cak i ako je fiktivan broj pa posle promenis paket na tvoj broj ili tako nesto. Uglavnom sa call centrom nema vajde za taj popust, nisu mi ponudili a u poslovnici jesu uz potvrdu menadzera.

Najbitnije, ako imas telefon u mtsu, idi u A1 i trazi prenos broja u A1, najvise njih mrze pa ce ti tu ponuditi najbolje uslove tako kada te mts pozove. Njima je bitan broj da je u MTSu ne interesuje ih internet i tako to.

Meni kad ukucam to, nece da se uloguje na MOVE. Doduse nemam fizicki uredjaj, nisam ga ni uzeo. MOVE na telefonu sam imao i pre, bez toga.
Usao u Moj MTS, pod sekcijom za MOVE, kaze 6 meseci besplatno akcija, posle 2199 din. mesecno. 😀 Da li se drogiraju?

Meni ladno stigao januarski račun uvećan za 450+ dinara bez ikakvog obaveštenja o promeni cene.

Da li još neko ima problem sa kanalima? Stiglo mi je obaveštenje od Telekoma da uradim ponovnu pretragu kanala od jutros i od svih Arena ostalo je par njih nebitnih.
I kod mene je isto problem, kako se to traži na move uređaju?
račun za januar,
2.350,50RSD
super plan 2 m, po novom 50 posto popusta što sam pominjao na prethodnim stranama kad sam produžio ugovor u novembru.

Nemam move već samo CI modul za TV pa sam tu pokrenuo pretragu. Ovo je poruka koju sam dobio od njih i tu postoji uputstvo za move:

"Obavestavamo Vas da su zavrseni radovi na TV platformi i ukoliko imate prekide u emitovanju TV kanala, potrebno je da pokrenete pretragu kanala u skladu sa STB uredjajem koji koristite. Za MOVE STB, na daljinskom upravljacu duze drzite pritisnuto crveno dugme koje se nalazi u redu sa ostalim dugmicima u boji ispod dugmeta TEXT, zatim odaberite opciju DA i nakon restarta pretraga kanala ce se pokrenuti. Video uputstvo je na linku: . Ukoliko ne koristite MOVE STB uredjaj ispratite uputstvo na . Ako koristite TV karticu, neophodno je da izvrsite pretragu kanala: udjite u meni televizora (pritiskom na dugme MENU ili dugme sa simbolom zupcanika na daljinskom), izaberite Automatsku pretragu kanala, odaberite potpunu (kompletnu) pretragu, DVB-C/Kabl i pokrenite je."

Nemam move već samo CI modul za TV pa sam tu pokrenuo pretragu. Ovo je poruka koju sam dobio od njih i tu postoji uputstvo za move:

"Obavestavamo Vas da su zavrseni radovi na TV platformi i ukoliko imate prekide u emitovanju TV kanala, potrebno je da pokrenete pretragu kanala u skladu sa STB uredjajem koji koristite. Za MOVE STB, na daljinskom upravljacu duze drzite pritisnuto crveno dugme koje se nalazi u redu sa ostalim dugmicima u boji ispod dugmeta TEXT, zatim odaberite opciju DA i nakon restarta pretraga kanala ce se pokrenuti. Video uputstvo je na linku: . Ukoliko ne koristite MOVE STB uredjaj ispratite uputstvo na . Ako koristite TV karticu, neophodno je da izvrsite pretragu kanala: udjite u meni televizora (pritiskom na dugme MENU ili dugme sa simbolom zupcanika na daljinskom), izaberite Automatsku pretragu kanala, odaberite potpunu (kompletnu) pretragu, DVB-C/Kabl i pokrenite je."

Hvala, nisam dobio ja nikakvo uputstvo, niti obaveštenje.
Verujem da je došlo sve sebi.

Kako da podnesem zahtev za prelazak kod drugog kablovskog operatera? Nisam ni znao da to može, to je bilo samo za mobilne brojeve koliko znam.
DAnas mi kaže operater iz telekoma da može to?

Da li si uspeo da dobijes 12 meseci po 50%. Imam slicnu situaciju. Nude 6 meseci po 50% i to je kao max.
Posle nekoliko poziva i mog odbijanja da pristanem na njihove sulude ponude, maksimalno što sam dobio posle natezanja je 8 meseci 50% , i nešto niža puna cena oko 10% od ove koja je sada za manji Super plan 2. Manji grad je u pitanju nema razvijene optike, bio kablovski operater koji sada deo Supernove, tako je i brzina interneta manja, a alternativa je jedino još sporiji VDSL, samim tim i skuplji, a opet od istog gazde. Ako imaš kakvu takvu konkurenciju u mestu u kom si, možda možeš izvući i više.

Nazad
Vrh Dno