Šta je novo?

Sumrak PS3, part 2

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
forsaken demon je napisao(la):
Misliš na prvi MK? Zato što dvojka izgleda neuporedivo bolje na PC-ju (Amigina verzija je totalno osakaćena što se tiče grafike) a radila mi je savršeno na prvom kompu 486/133mhz. A i ne znam koliko je fer porediti megahercažu 2 procesora totalno različite arhitekture.
🙂)))) apsolutno nema smilsa porediti dve arhitekture pogotova kad je vremenski interval ~16 godina 🙂)) daj forsaken nemoj da fantaziras 🙂
(MC68000 1979. - 486/133MHz ~1995.)

audiofreak je napisao(la):
Ja sam imao Amigu. Motorola MC68000 na 7.09Mhz je mogla da emulira 386 na 16MHz bez problema.
Amiga je prva imala P'n'P (Plug'n'Play). Kartice su se same konfigurisale, nije bilo dzampera za IRQ i I/O adrese kao na PC-ju. Cetiri kanala 8-bitnog zvuka sa 28KHz sample rate u vreme kad je Soundblaster bio ezoterija skupa kao otrov. Koprocesori za grafiku (copper, blitter) i 4096 boja u HAM modu u vreme kad je vecina PC-jeva imala Hercules i CGA djubre, a retko koji srecnici debelog novcanika EGA ili VGA i odgovarajuci monitor (aka Nec Mulitisync u to vreme). Operativni sistem AmigaDOS i Workbench koji su zasnovani na Tripos operativnom sistemu sa pravim preemptivnim multitaskingom u vreme kad je PC imao DOS i Win 3.11 koji nisu imali ni m od multitaskinga i gde je kopiranje diskete blokiralo celu masinu. To me podseti da se i danas explorer blokira kad cita CD/Floppy... bas su daleko odmakli, srz operativnog sistema im je jos uvek single-threaded. Bas me zanima da li ce tako biti i u Visti?
1. Amiga500 je mogla skoro full speed da emulira XT, 386 CPU mozda ali 10x sporije 🙂
2. Hardware Amige je bio daleko ispred svog vremena, pogotovo je odusevljavao Cooper 🙂 vrh, bilo jednom, ponovolio se sa PS :wave:
3. AmigaOS :banana: ... Win3.11 se pojavio koliko godina posle 1985.? DOS? cak su napravili zbrku i oko slash-a; jednu stvar nisu dobro napravili - em sto su ukrali em sto su ukrali krsh 😀 (ono sa flopyjem je vrh! chuo sam da pod OS/2 floppy radi ok u multitaskingu)

Hehe, ko se seca, pocetkom 90tih je na Sezamu bila rasprava ko je bolji: Atari ST ili 386SX. I jedan i drugi imaju slicne procesore 32-bitni sa 16-bitnom magistralom podataka. BTW ono ST znaci 16/32.

i tako dodjosmo do tuzne istine. Hardwer u racunarima u stvari je mocan mnogo mocniji od konzola svih dosadasnjih ali imamo windowse koji uvek nesto rade u pozadini iako to niko nije trazio. Resenje je jednostavno. Suse linux 9 na dvd samostalni os ili knopiks ko sta voli dok nedodje ps3 a posle eto i igara. Hdd prazan kad ugasis racunar na njemu nista. ko zaorana njiva. Upalis komp dignes sa cd ili dvd linux odes na internet koristis mozilu surfujes ali virusi nespavaju. utrce oni a na disku ni windowsa ni eksplorera ni svih onih rupa i rupcaga za smestanje crva i ostale gamadi.
Nama dobro a bili moze da bankrotira.🙂

Koliko znam na Linuxu ono malo igara sto ima za njega ne radi bas brze, zar ne?

Stilgar je napisao(la):
i tako dodjosmo do tuzne istine. Hardwer u racunarima u stvari je mocan mnogo mocniji od konzola svih dosadasnjih ali imamo windowse koji uvek nesto rade u pozadini iako to niko nije trazio. Resenje je jednostavno. Suse linux 9 na dvd samostalni os ili knopiks ko sta voli dok nedodje ps3 a posle eto i igara. Hdd prazan kad ugasis racunar na njemu nista. ko zaorana njiva. Upalis komp dignes sa cd ili dvd linux odes na internet koristis mozilu surfujes ali virusi nespavaju. utrce oni a na disku ni windowsa ni eksplorera ni svih onih rupa i rupcaga za smestanje crva i ostale gamadi.

Toliko dobro preko 95% ljudi koristi windows.
Windows ima mane ali da ga linux presisa tesko da cemo to videti.
Takodje PS3 koristiti kao komp male su sanse.

Poslednja izmena:
nema veze sa ps3 ali ima linuxom...

Prilozi

• linuxvswindows.gif
    linuxvswindows.gif
    38.7 KB · Pregleda: 110
Poslednja izmena:
Ma da Linuks je fenomenalna platforma za igre, samo kompanije to nikako da provele. Biser.

Nego u vezi Amige. O kojoj je Amigi reč? 500, 1200, 4000? Koliko znam a500 nikad nije uspela da izgura kvalitet koji je doom gurao na 386-ici, za a1200 nisam siguran ali mislim da ni ona nije mogla tu da primiriše. 3d igre tipa doom-a su vam dobro poređenje za snagu procesora. Eh, a za sprajtove/skrol amiga je imala specijalizovane čipove, dok je pc sve gurao na cpu snagu.

Chudno, OpenGL igre rade u Linuxu, i rade primetno bolje, shteta shto je nekom sluchajnoshcu sve za DirectX 🙂

MrSa je napisao(la):
Koliko znam na Linuxu ono malo igara sto ima za njega ne radi bas brze, zar ne?
Niste me razumeli. Butabilni linux na kompu za posao, surf ili za sta vec koristite racunar. Igrate se na ps3 ne na kompu. Nema windowsa, nema crva trojanaca virusa i nema para za bilija. Da ne bude sta ce nam komp na ps3 ima linux, jeste ima ali zamisli poslovnog coveka koji na vazan sastanak iz lap torbe vadi ps3.

MrSa je napisao(la):
Ja mislim da arhitektura danasnjih racunara uopste nije pod pitanjem, to se vidi iz vec spomenutog XBOX (kec) primera... e, sad ono sto meni nije jasno zaista jeste kako je moguce da za isti hardver (ili toliko slican da je skoro isti) moze da postoji 5x bolja optimizacija a za drugi ne... to mi ne ide u glavu nikako
Zato što je Microsoftu od većeg interesa da mu bolje radi Office nego što će tamo neki Need For Speed da swapuje u krivinama...

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Zato što je Microsoftu od većeg interesa da mu bolje radi Office nego što će tamo neki Need For Speed da swapuje u krivinama...
Office radi savrseno kad se 90% njegovog koda svaki put podigne zajedno sa Windowsom 😀 bash se trude... :-devil-:
Stilgar je napisao(la):
... ali zamisli poslovnog coveka koji na vazan sastanak iz lap torbe vadi ps3.
a mozda PSP2 😀 Toshiba i Sony su u istom loncu, mozda budemo imali ultra kvalitetne Toshiba prenosnike sa Cell-om 😀

Nemam pojma... but then, moj kompjuter je mator ko Biblija, a pride je razlika svega par frejmova...
Pazi, nije stvar u igrama nego u drajverima... kôd ID-jevih igara je praktično isti u obe varijante, osim zvuka i prihvatanja kontrola...

Poslednja izmena:
@goldenboy
Upravo je to ono sto svi pokusavamo da kazemo. 386 jeste mnogo brzi procesor od mc68000 i to je pokazivao u pojedinim igrama.

Otišli ste malo (više) u off topic. PS3 IMA multifunkcionalni OS, Xbox 360 NEMA. Kraj priče...

Ko nije u toku, playstation festival je u februaru, josh uvek se ne zna tachan datum, ali sudeci po protekla dva (za PS1 i PS2), trebalo bi da bude 18og, i tu ce napokon reci neshto o PS3 da se M$ vishe ne jede 🙂

Ja znam tacan datum, ali je to mala slatka poslovna tajna :eyebrows:

driver je napisao(la):
trebalo bi da bude 18og

Ovde mozda ima lazi, mozda i istine :zgran: sredinom februara 😉

Ne zna ni Sony datum, ali ti znash 🙂

MrSa je napisao(la):
Ja mislim da arhitektura danasnjih racunara uopste nije pod pitanjem, to se vidi iz vec spomenutog XBOX (kec) primera... e, sad ono sto meni nije jasno zaista jeste kako je moguce da za isti hardver (ili toliko slican da je skoro isti) moze da postoji 5x bolja optimizacija a za drugi ne... to mi ne ide u glavu nikako

Za to nije "kriv" samo Windows (stavljam pod navodnicima jer i svaki drugi OS koliko ja znam značajno koristi resurse kompa) nego i optimizacija - PC ima u sebi milion komponenti milion različitih proizvođača, pa niko nije blesav da optimizuje igru za samo jedan grafički čip ili procesor npr. To je jednostavno normalno.

kovacm je napisao(la):
🙂)))) apsolutno nema smilsa porediti dve arhitekture pogotova kad je vremenski interval ~16 godina 🙂)) daj forsaken nemoj da fantaziras 🙂
(MC68000 1979. - 486/133MHz ~1995.)

Ali to i dalje ne menja činjenicu da MK 2 izgleda MNOGO bolje na PC-ju, a i kec je definitivno bolji.

Stilgar je napisao(la):

Ah, utopija 🙂

Poslednja izmena:
forsaken demon je napisao(la):
kovacm je napisao(la):
Originally Posted by kovacm
)))) apsolutno nema smilsa porediti dve arhitekture pogotova kad je vremenski interval ~16 godina )) daj forsaken nemoj da fantaziras (MC68000 1979. - 486/133MHz ~1995.)
Ali to i dalje ne menja činjenicu da MK 2 izgleda MNOGO bolje na PC-ju, a i kec je definitivno bolji.
pa i bio bi red da izgleda bolje posle 10 godina razvoja "arhitekture" 😀 ...

Stator je napisao(la):
Otišli ste malo (više) u off topic. PS3 IMA multifunkcionalni OS, Xbox 360 NEMA. Kraj priče...
i ps2 ima "multifunkcionalni OS" 😀 koji nizašta ne vredi, niti se iko usuđuje da ga stavi 😀

btw, šuška se da se radi na macOSX za x360 😉

Matoro Falcon, a ja mogu ti sad ovde postavim 10 chlanaka koji govore suprotno 🙂

Idemo u PS3 vs PC thread 🙂

gde je thread :d

Што се тиче тог коментара о слабости ПС3-ојке, човек који је дао коментар је управо добио отказ од Сонија.

Дакле ако је неко сумњао да је дотични радио за Сони онлајн ентертејмент, гори доказ од овога му више не треба.

Хе дисциплина до краја, сад сам готово сигуран да ништа од приказаног неће извести. Чим њихови радници сумњају да ће конзола бити готова ускоро и да има лошије карактеристике од иксбокса 360, јасно је колико је сати.

Radnik, ne radnici. Videćemo, videćemo...mislim da stravično glupo podcenjivati Sony, naročito kada mu rival nije bogzna kako opasan.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno