Šta je novo?

Sumrak PS3, part 2

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
PS3 ima 2xHDMI i jedan za CRT TV...

kovacm je napisao(la):
Shta se desava u slucaju da rezolucija monitora nije native HDTV? da li je na monitoru da on strech-uje sliku?
Da,da li strech-uje sliku ili sta,mene takodje zanima,da li je dovoljno da monitor podrzava 1280*960 ?

Ziveo PS3!!!
Sav taj paralelizam, threadovi, ultrabrza XDR memorija, nVidija RSX -- jedva cekam da se pojavi pa da uzmem da programiram neki 3D na njemu 😀

audiofreak je napisao(la):
Ziveo PS3!!!
Sav taj paralelizam, threadovi, ultrabrza XDR memorija, nVidija RSX -- jedva cekam da se pojavi pa da uzmem da programiram neki 3D na njemu 😀

Shta je smeshno, koliko puta treba da ponovim da PS3 ima OS, Linux, na kome se naravno moze programirati kada sam poslednji put proverio...

driveru opusti se! audiofreak je bio ozbiljan. coveka stvarno interesuju te stvari i ne bi me cudilo da stvarno pocne da programira na PS3.

@MrSa Dell 24" za 800$ ima tamo gde se placa u $ 🙂 ...u evropi, a i kod nas (?!?!???!!?) kosta oko 1000e.

neko vec spomenu "Zivi bili pa videli Driveru, nadam se da konzole nece uraditi isto sa igrachkom industrijom shto su "special effects" uradili sa filmskom..." ... pih to se vec desilo.... sad je na redu sledeci krug

Prvo, ne igram igrice, bar ne intenzivno. Eto, mozda, ponekad nesto odiram...
Nije mi jedna stvar jasna, doduse.
Gledajuci ps3 ili pc, svejedno, cemu uopste budzenje i implementiranje novih tehnologija, ako ne upravo zbog "special effects-a"? Sta, kao, pc igre imaju dusu za razliku od ps? Pih

Offtopic
Filmska industrija nista nije izgubila sa hiperprodukcijom "popcorn movies-a". Recimo da je samo dobila novi zanr. Za one kojima se ne svidjaju takvi filmovi, imaju ogroman izbor drugacijih. Druga je stvar sto ovde postoje dva bioskopa po gradu gde takvi filmovi ne dolaze na red...
poz

G!!! je napisao(la):
neko vec spomenu "Zivi bili pa videli Driveru, nadam se da konzole nece uraditi isto sa igrachkom industrijom shto su "special effects" uradili sa filmskom..." ... pih to se vec desilo.... sad je na redu sledeci krug

Poslednja izmena:
G!!! je napisao(la):
Pa upravo se ti efekti nalaze na PC igrama, jer ti efekti moraju da prodaju karte od 700e...

Tony je napisao(la):
Offtopic
Filmska industrija nista nije izgubila sa hiperprodukcijom "popcorn movies-a". Recimo da je samo dobila novi zanr. Za one kojima se ne svidjaju takvi filmovi, imaju ogroman izbor drugacijih. Druga je stvar sto ovde postoje dva bioskopa po gradu gde takvi filmovi ne dolaze na red...
poz
Sta fali novim filmovima "punim specijalnih efekata" kao shto su Batman Return... mada moguce da se nekome vishe svidja npr. "Godzila vs KingKong" iz '50-tih (moram priznati da je prilichno zabavan film kada se gleda u drustvu 🙂 ) koja je po zanru ista kao i npr. Batman Return, jedino sto nedostaju moderni specijalni efekti.
kakav offtopic, ako ovaj post prezivi na benchmarku bice chudo... :smoke: btw nadam se da dozvoljavate ovakve male offtopice u caskanju, jer to i jeste ceo ovaj thread - caskanje; odvano sigurno nije naucna rasprava o PS3 8)
@Bane na PS2 je moguce veoma lako izvesti motion blur efekat za koji je PC karticama trebalo cirka 3 godine (i to prilichno kilavo u pochetku 🙂). sigurno ce i PS3 doneti neshto novo shto ce vlasnici PC morati da cekaju par godina :,,:

G!!! je napisao(la):

Upravo je to u PC industriji. Hardver prodaje igre i obrnuto. A potezne igre teshko da su buducnost...

@driver:
Ja sam stvarno mislio ozbiljno za programiranje, PS3 obecava, a developer kit za Cell je vec dostupan na IBM-ovom sajtu...

Finalni devkit je izashao pochetkom decembra, i koshta 20k dolara, mada dobijesh sve moguce i nemoguce alate, mislim da je i Epic-ov engine ukljuchen u tu cenu, ali morash da imash licencu od Sonija da bi mogao da kupish kit uopshte 🙂

driver je napisao(la):
Finalni devkit je izashao pochetkom decembra, i koshta 20k dolara, mada dobijesh sve moguce i nemoguce alate, mislim da je i Epic-ov engine ukljuchen u tu cenu, ali morash da imash licencu od Sonija da bi mogao da kupish kit uopshte 🙂

Aha, pazi da im ne platim te pare, ionako nemam nameru da pisem igre na tome 😀

Ne propustam nista jer ce verovatno moci da se programira i u Linuxu bez devkite 😀

Naravno da ce moci, open source ce biti je jedna od bitnih stvari koja ce garantovati uspeh konzole..

Evo liste middlewarea i alata:

List of Tools and Middleware Licensees for PLAYSTATION®3
As of January 4, 2006
Sn Systems / ProDG tools
Alias Systems Corp.
SpeedTree RT = renders trees while maintaining a small memory footprint and low runtime load.
Autodesk Inc. = produces visual effects, color grading, and editing to animation, game development, and design visualization.
Avid Technology Inc.
Emergent Game Technologies Inc. (who recently merged with Numerical Design, Ltd.)
Unreal 3 Engine = physics engine along with animation tools
Firelight Technologies Pty Ltd.
Havok 3.0 = physics engine
Interactive Data Visualization Inc.��
Metrowerks Games Team
Pixelux Entertainment Inc. = real-time physical simulation technology
RAD Game Tools Inc. = 3D geometry and animations
SiliconStudio Corp.
Blimey 2.0
Renderware 4
Alchemy
Maya 7.0 = animation and character modeling tool
Z Brush = texturing and modeling tool
DarkTree = rendering and pixel shading program
FaceFX = facial animation program
RTE1080 (Real Time Engine) = physics and real time pixel shading
Instinct Engine (possible PS3 middleware) = physics, animations, light and shadow determination
Endorphin 2.5

AGEIA PhysX Tools & Middleware Partners Program

Collada = open standard digital asset schema for interactive 3D applications

SoftImage = 3-D modeling and animation

EPHERE Productions = allows artists to create, model, animate, and render any type of hair, fur, or fiber-based object via the 3ds Max interface.

FerReel Animination Labs

Artificial Reality = using next-generation DirectX9-powered graphics, dynamic physics, and high performance networking

OC3 Entertainment = solution for synchronizing facial animations to audio dialog with realtime feedback

Fork Particle = Advanced physics and collision support

Over The Edge Entertainment = “The engine also features extensible graphics, particle effects, highly optimized scripting, skinned character animation and ragdoll effects, all of which integrates smoothly with AGEIA’s technology.”

Orbaz Technologies = Orbaz Technologies is using AGEIA PhysX for collision simulation for Particle Flow Tools™ Box#2, a set of operators for Particle Flow for fragmentation/fracturing and dynamic collision simulation in particle systems.

Poslednja izmena:
o da PC igre su bile poznate po tome sto su oduvek forsirale grafiku u odnosu na sadrzaj :wall: ... svako iole objektivan moze reci da se to desilo tek posle pojave PS1 kada je PC games industrija jednostavno morala da parira eyecandy grafici konzola, i polako pocela da gubi svoj identitet, i da podilazi ukusima sve sirih masa, bas kao i holivud gde su filmovi tu radi gledanja spec. efekata a sadrzaj nije bitan (toliko nije bitan da ih ne interesuje originalan scenario vec se samo rade ekranizacije knjiga stripova igara i po koji rimejk starog filma)...

isti slucaj je i danas sa vecinom igara... u filmovima i igrama se radi samo o vizuelnoj prezentaciji... ukljucivanje bilo kakvog intelekta je suvisno... yeah that's the future...

Igre vise ne prave entuzijasti, a o promeni igracke publike i da ne govorim 🙁 Potpuna katastrofa, ali tako je... pravi se ono sto se prodaje

Stilgar je napisao(la):
Da soni nema gt4 ko zna sta bi bilo
😉

I Onimushu, i Tekken i Virtua Fighter i Final Fantasy i GTA i Dragon Quest + milion drugih japanskih RPG-ova, i Soul Calibur III i F1 i WRC licencu...

link2rage je napisao(la):
far cry jos lepse izgleda nego na PC a i pitanju je p3 na 700mhz i geforce2mx). Pa vidite sta znaci fiksan hardver.

Wrong! Na Xboxu izgleda za klasu lošije nego na solidnom PC-ju! Ako ćemo već da se gađamo sa specifikacijama Xboxa, treba reći da je u pitanju Celeron na 733 i nabudžena GeForce 3 kartica. I ne zaboravi da za razliku od PC-ja, konzola 100% svojih resursa koristi za igru jer nema OS.

Fiksan hardver po meni nije bogzna kakva prednost...ili bolje rečeno, pogledaj primer Amige koju je PC rasturio.

Poslednja izmena:
Eh, da je PC rasturio Amigu samo zato sto je ova imala fixan HW .... zna se ko je stajao iza kojih sistema .... i to je tako moralo biti

Sto se tice sumraka PS3, to moze biti samo trenutno, i odraziti se na izlazak sistema u prodaju, a kad tad pukne, ima svi da skinu kapu i cesu se po glavi

Poslednja izmena:
Sto se tice Amige i PC-ja: secam se da je igra Mortal Combat (neznam koji deo) na Amigi radila savrseno glatko ( procesor MC68000 na 7,14 MHz i 0.5 MB RAM-a) dok se ta ista igra uz losiju grafiku veoma mucila na PC-ju sa procesorom 486 DX100 koji je po sirovoj snazi bio barem 10 puta jaci od motorole. Mislim da se slicno poredjenje moze primeniti i danas na PC i konzole.Neki Sony sa grafikom klase GF6800 imao bi igre kakve ce na PC-ju biti tek sa GF8800 ili cak GF9800 ( ili kako ce se vec zvati).

Ko je imao Amigu i imao priliku da prati PC u isto vreme, jasno mu je koliko je Amiga bila ispred svog vremena. PC je zaziveo iskljuchivo zbog jeftinih (kineskih) komponenti, shto Amiga nije htela da radi, a i imala je mnogo losh marketing zahvaljujuci Commodore-u shto je u to vreme "ubedjivanja" trzishta koliko su kompjuteri bitni, bila najvaznija stavka, pogotovo na najvecem trzishtu - USA.

Poslednja izmena:
Ja sam imao Amigu. Motorola MC68000 na 7.09Mhz je mogla da emulira 386 na 16MHz bez problema.
Amiga je prva imala P'n'P (Plug'n'Play). Kartice su se same konfigurisale, nije bilo dzampera za IRQ i I/O adrese kao na PC-ju. Cetiri kanala 8-bitnog zvuka sa 28KHz sample rate u vreme kad je Soundblaster bio ezoterija skupa kao otrov. Koprocesori za grafiku (copper, blitter) i 4096 boja u HAM modu u vreme kad je vecina PC-jeva imala Hercules i CGA djubre, a retko koji srecnici debelog novcanika EGA ili VGA i odgovarajuci monitor (aka Nec Mulitisync u to vreme). Operativni sistem AmigaDOS i Workbench koji su zasnovani na Tripos operativnom sistemu sa pravim preemptivnim multitaskingom u vreme kad je PC imao DOS i Win 3.11 koji nisu imali ni m od multitaskinga i gde je kopiranje diskete blokiralo celu masinu. To me podseti da se i danas explorer blokira kad cita CD/Floppy... bas su daleko odmakli, srz operativnog sistema im je jos uvek single-threaded. Bas me zanima da li ce tako biti i u Visti? Pretpostavljam da hoce jer kao i obicno samo rade na sminkanju zato sto bi nesto bolje zahtevalo da se potrosi novac. Zbog toga bih voleo da Apple uspe sa MacOS-om.

Btw, ako je tacno da Apple koristi EFI to je super, napokon ce to biti pravi 64-bitni racunar bez legacy ****** poput 16-bitnog koda u BIOS-u.

EDIT:

Ahahahahaha!!!

Apple je napisao(la):
What's an Intel Chip doing in a Mac? A whole lot more than it's ever done in a PC.

Stvarno su carevi!!! Vec vidim AMD PR kako smislja viceve na ovaj tagline 😀😀😀

Btw, sto se tice performansi:

SPECint_rate_base2000 10.2 32.6 3.2X
SPECfp_rate_base2000 13.0 27.1 2.1X

Prva kolona je test, druga kolona je iMac G5 2.1GHz, a treca iMac Core Duo na 2.0GHz. Cetvrta je naravno razlika.

Poslednja izmena:
tomazino je napisao(la):
Sto se tice Amige i PC-ja: secam se da je igra Mortal Combat (neznam koji deo) na Amigi radila savrseno glatko ( procesor MC68000 na 7,14 MHz i 0.5 MB RAM-a) dok se ta ista igra uz losiju grafiku veoma mucila na PC-ju sa procesorom 486 DX100 koji je po sirovoj snazi bio barem 10 puta jaci od motorole.

Misliš na prvi MK? Zato što dvojka izgleda neuporedivo bolje na PC-ju (Amigina verzija je totalno osakaćena što se tiče grafike) a radila mi je savršeno na prvom kompu 486/133mhz. A i ne znam koliko je fer porediti megahercažu 2 procesora totalno različite arhitekture.

kovacm je napisao(la):
Sta fali novim filmovima "punim specijalnih efekata" kao shto su Batman Return... mada moguce da se nekome vishe svidja npr. "Godzila vs KingKong" iz '50-tih (moram priznati da je prilichno zabavan film kada se gleda u drustvu 🙂 ) koja je po zanru ista kao i npr. Batman Return, jedino sto nedostaju moderni specijalni efekti.

Misliš na Batman Begins? Pa on i nema toliko mnogo specijalnih efekata, čak su se (po meni potpuno opravdano) hvalili kako su upotrebljavali minimum specijalnih efekata.

Poslednja izmena:
I AMD i Intel su procesori sa dosta razlicitom arhitekturom pa se uporedjuju ( doduse nije im toliko razlicita arhitektura kao sto je to slucaj sa mc6800 i 486). Drugo, opaska o pogresnom uporedjivanju bi bila ok ako bi se radilo o procesorima kojji su se razlikovali za jednu generaciju, ali ovde se radi o 486-tici i mc68000 koji se pojavio u vreme procesora 286, a mozda i ranije. Ovde je mnogo veca razlika u arhitekturi racunara nego procesora.

Ja mislim da arhitektura danasnjih racunara uopste nije pod pitanjem, to se vidi iz vec spomenutog XBOX (kec) primera... e, sad ono sto meni nije jasno zaista jeste kako je moguce da za isti hardver (ili toliko slican da je skoro isti) moze da postoji 5x bolja optimizacija a za drugi ne... to mi ne ide u glavu nikako

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno