Šta je novo?

Sumrak PS "trojke"

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
http://www.news0r.com/index.php?p=2718

"Apparently, 300 PS3 Units were created and sent to various software developers to begin creating games for the new system. However, design flaws in the PS3 (specifically, not enough coolant) caused the systems to overheat and meltdown after moderate use by the developers." He continued, "According to my DM [District Manager], Sony went and fired the entirety of the PS3 Development Team for this flaw. In short, from what I've heard, if Sony gained anything from this experience, its minor technical knowledge on what the PS3 can handle, but for the most part they were sent to square one."

The in a recent news report, the BBC has claimed Microsoft is launching the Xbox 360 "22 months before the Playstation 3". This is in stark contrast to Sony's official line which is that they are planning to launch in spring 2006. If true, it would mean that Sony's next generation console would not arrive in Japan until September 2007. Taking the launches of the PSP and Playstation 2 into consideration that could mean a Christmas 2008 launch in Europe

Pucice zzesca brooka, ako na prolece (makar to bilo 21. juna) Sony ne bude poceo masovne isporuke PS3-ke! A Masovne isporuke podrazumevaju da oni u narednih tri-cetiri meseca nalageruju barem tri miliona konzola! A to je izgleda nemoguca misija! Najjednostavnije resenje je konzola koja ce izgledati ovako:

http://techon.nikkeibp.co.jp/english/NEWS_EN/20051005/109352/?SS=imgview_e&FD=234336092

Ali kako stvari stoje PS3 ce ostati jos dugo samo san koji ce Kutaragi da sanja:

http://techon.nikkeibp.co.jp/english/NEWS_EN/20051028/110212/

Zamislite samo kako jadni japanci sad rade u 4 smene full time 12 sati po smeni! :d

samo da vidimo koju ce pesmu drajver sad da peva :) not enough coolant? Pa i logicno je za tako malu konzolu, sa tako mnogo mocnog hardvera da se pregreva! Microsoft je napravio vecu konzolu i jos ima i daleko bucnije, glomaznije hladjenje. Ako Xb360 izadje na vreme, to ce biti 18 meseci pre PS3 i sta onda? Jel to dobro ili lose za krajnje korisnike ? :)

Poslednja izmena:
Ma ljudi resice oni to, svakom se dogadja, ali 4 smene po 12 sati + 2-3 hari kirija resavaju stvar :D

Brate, ili pratite neshto, ili ne.

Ovo je rat konzola najveci do sada, X360 ako ne uspe, nece biti X720, i izgubice ogromne pare, pa se M$ sluzi svakakvim lazima da ubedi kupce kako je PS3 daleko od izlaska i da treba kupiti njihovu konzolu. Nije ovo prvi put, na par dana se pojavljuju slichne vesti, a ko misli da je ovo tachno, nek sacheka januar i CES kada ce se sve informacije znati..

http://www.eurogamer.net/article.php?article_id=61477

Kao shto rekoh. Ajde sad se bacite na brojanje shadera i uporedjujte 1% razlike izmedju grafichkih, nije ovo za vas...

Pa M$ je govorio kako je bluray 1000$, pa ce zato ps3 da bude preko toga, a jedno 5x su rekli kako ps3 nece izaci pre 2007 godine, i poshto ih svi pljuju zbog DVDa, oni kao imaju kompresiju koja omogucava 15GB na DVD9 :D:D

M$ je u ******, i oni to znaju.

Poslednja izmena:
Mene bas briga ko ce da dobije rat konzola, sve dok PC i dalje ostaje u planovima developera, a Microsoftove inicijative koje se pripremaju za Vistu ce uciniti PC jos popularnijim gameing platformom!

LM, ono sto htedoh reci, ja do sada nigde nisam video da se neko lose izjasnjavo o Xboxu360. Svi hvale kako njegovu sirovu snagu, tako i alate za razvoj.
Ono sto su cinjenice, jeste da XBOX krece u prodaju za tri nedelje, a da je PS3 realno 6 meseci daleko, ukoliko one gore "glasine" grese, ukoliko u onom "dimu" ima i "vatre" onda PS3 kasni sigurno godinu dana! Druga cinjenica je da je M$ uspeo da nagura sasvim solidan broj lansirajucih igara, bez obzira sto one ne izgledaju kao PS3kini (prerenderovani) demoi. U vreme kada PS3 dodje, stici ce drugi talas igara za XB360 koji ce biti proizvod developera koji vec dobro znaju sve strane platforme. Treca cinjenica je da Sony jos uvek spekulise sa cenom konzole i jedino sto se zna jeste upozorenje Kutargija da ce Nexgen konzole i naslovi biti skuplji u odnosu na prethodnu generaciju. Licno verujem da ce PS3 biti kuplji od XB360, jer jednostavno to zdrava logika govori. Cetvrto, Sony je ionako planirao da sa PS3 krene u prodaju za Bozic 2006, te da ga je Microsoft maximalno ispritiskao. U takvoj atmosferi ne treba da cude problemi o kojima se shuska. Pa jedino je RSX u sustini deo PS3ke, koji se ne moze nazvati "experimentalnom" tehnologijom. I CELL i XDR i prateca logika su toliko nove stvari da se jos uvek proucavaju u akademskim krugovima. S druge strane imamo procesor u XB360 koji nije nista drugo do malo adaptirani trojezgarni Power5 i imamo GDDR3 memoriju koja se nalazi na Radeonu X1800XT! Kada izadje R580, s pocetka nove godine, videcemo koliko mnogo licnosti ima sa Xenosom.
Poslednja cinjenica - Live! servis za XB360! Proverena inrastruktura koja da je ogromnu prednsot Microsoftu!
U svakom slucaju jedini problem koji moze da ima Microsoft jeste da li ce IBM i TSMC moci da zadovolje tempo izbacivanja procesora iz svojih fabrika. Sve otalo je minorno.
S druge strane, Sony ima slavu, ima bazu, ali to su imali i Sega i Nintendo pre njega,a li su se zakopali (dobro, Nintendo josi prezivljava, ali sam siguran da je Revolution njihova poslednja konzola)! I u slucaju Sege i u slucaju Ninteda uzrok propadanja se moze definistai pod "bad execution". Mislili su da im se sve moze i onda su ljosnuli! PS3 je lepo zamisljena masina, sa tako puno novih progresivnih tehnologija, ali je pitanje da li one mogu da izdrze surovi tempo koji diktira danasnje trziste.
A da je Guru extra "bijasan" jeste :D ali oprasta mus e kad covek toliko voli Japan ;)

Neđo oćeš da stavimo neke pare na opkladu na uspeh PS3 konzole. Jako malo pratim tu tematiku, ali sasvim dovoljno da znam kakve se tu igre igraju. Za mene nije pitanje da li će PS3 da uspe, već koliko će PC računara proterati iz domova, kada se pojavi...

I treba li da nabrajam da je 90% tvojih ložačkih najava u ovoj sobi i pre nje bilo pogrešno :), jer više od svega voliš da se primaš na hot vesti, nego da razmišljaš svojom glavom...

Poslednja izmena:
Ps3 ce postici uspeh, to je sigurno, pa za mnoge ljude to je jos uvek sinonim za taj tip igranja - narocito za one koji uopste igraju igre od prvog playstationa.

Uspeh niko ne dovodi u pitanje, ali je sigurno da nema sanse da ovog puta neko nekoga "oduva" (nintendo ne racunam, oni sad igraju na neku drugu kartu).

Mogu da potpisem da ce xbox konstantno da belezi vecu prodaju u Americi (sto je najvaznije), a verujem da nema sanse da lose prodje ni u Evropi. U MS-u kazu da su shvatili vaznost evropskog trzista, pa ce i tu da usmere ogroman deo svojih snaga. Datumi izlaska se sustinski ne razlikuju.
Niko i ne govori o Japanu, naravno da tamo xbox nece postici neke znacajne brojke, ali ce sigurno biti mnogo bolje nego prosli put. (iako ce i njima intenzivno da se bave tj. vec se bave).

Plus sto su mnogo pametno odradili ovaj mini-fusion sa univerzalnim kontrolerom (mozda potez deluje bezazleno, ali po meni nikako nije).

Ja pricam kao PC korisnik, i prvi put osecam da neko racuna i na mene kao eventualnog kupca. Sony kao da ima cilj da se maksimalno distancira od svega ostalog i hoce da prodje na svoju staru folizofiju. PC je moja oblast interesovanja, ali cela prica mi je trenutno interesantna zbog tehnikalija itd. ,sve ce to da splasne vrlo brzo.....ali ja navijam za xbox i mislim da bi "pobeda" xbox-a mnogo donela i pc gamingu....

Uostalom, kad krene ms-ova najavljena kampanja "bring back games into windows" i "games for microsoft windows" logo, verujem da ce biti mnogo vise meni interesantnih (ne japanskih) cross-platform naslova.

Nekako mi se cini da pametno komuniciraju sa pc hardcore userima. Verujem da ce biti mnogih koji ce pored kompa staviti i xbox360 (na isti monitor:)

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Mene bas briga ko ce da dobije rat konzola, sve dok PC i dalje ostaje u planovima developera, a Microsoftove inicijative koje se pripremaju za Vistu ce uciniti PC jos popularnijim gameing platformom!

Daj bože, ali nema šanse da ikada ugrozi konzole.

LM, ono sto htedoh reci, ja do sada nigde nisam video da se neko lose izjasnjavo o Xboxu360. Svi hvale kako njegovu sirovu snagu, tako i alate za razvoj.

A žalbe na cenu, činjenica da će igre većinom raditi u 30 FPS, da se mnoge odlažu jer ne mogu da se kompletiraju za launch date...na stranu što je softverska podrška koliko god bila bolja nego na Xboxu, i dalje za klasu ispod onoga što će nuditi PS3.

Ono sto su cinjenice, jeste da XBOX krece u prodaju za tri nedelje, a da je PS3 realno 6 meseci daleko, ukoliko one gore "glasine" grese, ukoliko u onom "dimu" ima i "vatre" onda PS3 kasni sigurno godinu dana!

Po meni makar, PS3 ne kasni, nego Xbox360 izlazi suviše rano...razmisli, Xbox je predstavljen pre samo 4 godine i već je zamenjen novijom mašinom. MS očigledno želi da što pre sahrani Xbox koji mu je doneo milijarde dolara gubitka.

One glasine su ispale bezveze, taj lik što je objavio vest o kašnjenju od 22 meseca se sada vadi kako je to samo njegova prognoza. "Kašnjenje" PS3 neće imati nikakav uticaj na uspeh sistema i Sonyjevo poslovanje - PS2 i dalje rastura i teško je za poverovati da će mu Xbox360 uzeti veliki deo tržišta. A ankete pokazuju da je mnogo više igrača voljno da čeka PS3 nego da odmah kupuje Xbox360.

Druga cinjenica je da je M$ uspeo da nagura sasvim solidan broj lansirajucih igara, bez obzira sto one ne izgledaju kao PS3kini (prerenderovani) demoi.

Ne izgledaju? Pa Project Gotham Racing 3 i DOA 4 su odlični, a oduševile su me i sportske simulacije. Sa druge strane, nemam pojma šta je to next gen u Call of Duty-ju 2.
A ako misliš da je Motorstorm prerenderovan...pogledaj kako izgleda WRC serijal za PS2 koji radi ista ekipa. Verovatno misliš da je i MGS 4 demo prerenderovan? Posle njegove prezentacije, Bach, Ballard i ekipa su okrenuli ploču i počeli priču kako grafika nije toliko bitna. Samo toliko na tu temu.

U vreme kada PS3 dodje, stici ce drugi talas igara za XB360 koji ce biti proizvod developera koji vec dobro znaju sve strane platforme.

...što je naravno u domenu rekla-kazala. Koliko god rano da se pojavi Xbox360 neće imati Tekken, Metal Gear Solid, Formula 1, WRC, Gran Turismo, Final Fantasy i gomilu drugih blokbastera. To ne može da se promeni.

Treca cinjenica je da Sony jos uvek spekulise sa cenom konzole i jedino sto se zna jeste upozorenje Kutargija da ce Nexgen konzole i naslovi biti skuplji u odnosu na prethodnu generaciju. Licno verujem da ce PS3 biti kuplji od XB360, jer jednostavno to zdrava logika govori.

To govore činjenice, a ne samo zdrava logika - jasno je da će PS3 biti skuplji, ali da razlika neće biti drastična, naročito kada je gotovo sigurno da će PS3 biti nakrcan svim i svačim što će opravdati tu cenu. Ni PS2 nije bio jeftin, pa mu to uopšte nije smetalo.

Cetvrto, Sony je ionako planirao da sa PS3 krene u prodaju za Bozic 2006, te da ga je Microsoft maximalno ispritiskao. U takvoj atmosferi ne treba da cude problemi o kojima se shuska. Pa jedino je RSX u sustini deo PS3ke, koji se ne moze nazvati "experimentalnom" tehnologijom. I CELL i XDR i prateca logika su toliko nove stvari da se jos uvek proucavaju u akademskim krugovima. S druge strane imamo procesor u XB360 koji nije nista drugo do malo adaptirani trojezgarni Power5 i imamo GDDR3 memoriju koja se nalazi na Radeonu X1800XT! Kada izadje R580, s pocetka nove godine, videcemo koliko mnogo licnosti ima sa Xenosom.

Videćemo. Iskreno, mislim da jedino veliki fanovi MS i Xboxa mogu da pomisle da pojava Xboxa360 može da izazove bilo kakvu pometnju kod Sonyja. Šta to po tebi donosi Xbox360 zbog čega Sony treba da se plaši? Izmenljivu masku? Dve verzije sistema? Nešto bolji izbor igara? Grafiku kojoj će PS3 moći da parira, u najmanju ruku?

Poslednja cinjenica - Live! servis za XB360! Proverena inrastruktura koja da je ogromnu prednsot Microsoftu!

Jel' to onaj Live servis koji je ograničen na Severnu Ameriku? Sony će imati odgovor i na to.

S druge strane, Sony ima slavu, ima bazu, ali to su imali i Sega i Nintendo pre njega,a li su se zakopali (dobro, Nintendo josi prezivljava, ali sam siguran da je Revolution njihova poslednja konzola)! I u slucaju Sege i u slucaju Ninteda uzrok propadanja se moze definistai pod "bad execution". Mislili su da im se sve moze i onda su ljosnuli! PS3 je lepo zamisljena masina, sa tako puno novih progresivnih tehnologija, ali je pitanje da li one mogu da izdrze surovi tempo koji diktira danasnje trziste.

Nintendo i Sega su izgubili svoje pozicije jer su izgubili softversku podršku. Sony nije izgubio ništa, naprotiv. Ni izbacivanje sistema ranije na tržište, niti bilo kakva reklama neće skinuti Sony sa vrha, to je jasno k'o dan.

forsaken demon je napisao(la):
Po meni makar, PS3 ne kasni, nego Xbox360 izlazi suviše rano...razmisli, Xbox je predstavljen pre samo 4 godine i već je zamenjen novijom mašinom. MS očigledno želi da što pre sahrani Xbox koji mu je doneo milijarde dolara gubitka.

U potpunosti slazem,u pravu si 100%!!

Nedjo je napisao(la):

Pa to mozda ti mislish, i to mozda ostali koji ne prate svet konzola misle. Chinjenica je da ne pratish, jer pogledaj kakav thread otvarash.

Ima bar nekoliko izjava developera i ljudi u tom svetu kako je X360 pun bottleneckova, a PS3 je jachi i u raw snazi. I to kazu developeri koji razvijaju za obe platforme, a zar to nije logichno kada imash sklopljen PC za shto brzi izlazak ? Jedini chovek koji je rekao lepshe stvari o X360 je Carmack. Klasika, prso na PCu pa ce sad ide na drugu stranu.

Ono sto su cinjenice, jeste da XBOX krece u prodaju za tri nedelje, a da je PS3 realno 6 meseci daleko, ukoliko one gore "glasine" grese, ukoliko u onom "dimu" ima i "vatre" onda PS3 kasni sigurno godinu dana!

Sony je takva mashinerija da tachno zna shta radi za razliku od M$a koji ne zna gde mu je glava i koji je kriv za preuranjeno izbacivanje nove konzole uz sve pratece nuspojave. Josh jedna chinjenica govori u korist toga, a to je samo 3 miliona komada na launchu i pola otkazanih igara na launchu (uglavnom najbolje), shto je smeshno i za US trzishte a pogotovo svet.

Druga cinjenica je da je M$ uspeo da nagura sasvim solidan broj lansirajucih igara, bez obzira sto one ne izgledaju kao PS3kini (prerenderovani) demoi. U vreme kada PS3 dodje, stici ce drugi talas igara za XB360 koji ce biti proizvod developera koji vec dobro znaju sve strane platforme.

Da su te igre toliko dobre, mislish da bi Sony cutao mesecima ? Launch igre na X360 su suvoparne i samo vec vidjene igre sa novom grafikom. Previshe podseca na PC i to ce mu doci glave, mada to i jeste PC. A druga stvar je istorija, koja pokazuje da konzola koja ranije izadje, ne znachi da ce imati bilo kakvu prednosti. U stvari, sve unishtene konzole u istoriji su izashle pre konkurencije.

Treca cinjenica je da Sony jos uvek spekulise sa cenom konzole i jedino sto se zna jeste upozorenje Kutargija da ce Nexgen konzole i naslovi biti skuplji u odnosu na prethodnu generaciju.

Naslovi ce biti skuplji za obe konzole, jer je veci posao developera. Ne znam kako mislish da PS3 moze da ima skuplje igre ?

Licno verujem da ce PS3 biti kuplji od XB360, jer jednostavno to zdrava logika govori. Cetvrto, Sony je ionako planirao da sa PS3 krene u prodaju za Bozic 2006, te da ga je Microsoft maximalno ispritiskao. U takvoj atmosferi ne treba da cude problemi o kojima se shuska. Pa jedino je RSX u sustini deo PS3ke, koji se ne moze nazvati "experimentalnom" tehnologijom. I CELL i XDR i prateca logika su toliko nove stvari da se jos uvek proucavaju u akademskim krugovima. S druge strane imamo procesor u XB360 koji nije nista drugo do malo adaptirani trojezgarni Power5 i imamo GDDR3 memoriju koja se nalazi na Radeonu X1800XT! Kada izadje R580, s pocetka nove godine, videcemo koliko mnogo licnosti ima sa Xenosom.

PS3 ce verovatno biti skuplji od X360 jer PS3 je pravi next-gen hardver kao shto si i rekao, ne frankenshtajn sklopljen na brzaka da bi mogli da izbace ranije i da bi ovoga puta konachno i zaradili neshto. To im je velika greshka, jer to nije PC trzishte. Ljudi koji imaju konzole hoce kvalitet, raznovrsnost igara, ne suvoparnu industriju koju M$ pokushava da progura.

Da li ti znash da PS2 ima vishe online korisnika od Xboxa ? Procenat korisnika live servisa na Xboxu je bio oko 5-6% samo i to je mizerno da bi se uzelo u obzir kao neka velika stvar. Sa druge strane, Sony josh nije zvanichno objavio svoje online planove, ali se pricha o besplatnom servisu za razliku od livea, a sam PS3 hardver sa dodacima ce omoguciti pravi napredak u live sistemu u odnosu na X360 live koji se razlikuje po izgledu menija, a i dalje se placa.

Za propast sege i ovakvo stanje nintenda nije kriv Sony, vec oni sami. Nintendo je direktno kriv za izlazak konzole (ni istoriju naravno ne znash, prochitaj to prvo), a obe firme su krive jer nisu htele podrshku gomile developera, kao shto to Sony radi.

Sony jednostavno ne moze izgubiti ovog puta jer sve je na njegovoj strani. Hardver, softver, install base, korisnici koji ce ga kupiti napamet itd. Ta slava nije stechena na osnovu reklama ili ne znam shta, vec na osnovu onoga shto sony pokazuje da moze.

Na kraju, sve se svodi na igre. PS3 ce opet imati ubedljivo najbolju podrshku, odnosno 95% najboljih igara sa svih konzola, bice ekskluziva na PS3 ili bar "time exclusive", a Linux na hardu i najavljeni dodaci, tastatura i mish potpuno odvajaju ove dve konzole i X360 tu nema shta da trazi osim da se prodaje jeftinije.

A da je Guru extra "bijasan" jeste :D ali oprasta mus e kad covek toliko voli Japan ;)

Shta bi tek rekao za onoga shto govori kako ce X360 razbiti PS3, kako je bolji hardverski, kako ima bolje igre ? :) Pa to samo ti ili max mozete da pomislite, jer ste videli vest na nekom PC sajtu ;) Secash se Anandove blamaze sa predstavljanjem Cella ? :)

Ono shto ti nije jasno u vezi PS3 slobodno pitaj ;)

.

Poslednja izmena:
Ivan® je napisao(la):
Ps3 ce postici uspeh, to je sigurno, pa za mnoge ljude to je jos uvek sinonim za taj tip igranja - narocito za one koji uopste igraju igre od prvog playstationa.

Zashto lupetash pre nego shto se informishesh ? To je tvoje mishljenje, jer ochigledno ni osnovne karakteristike novih konzola ne znash. PS3 ima hdd, podrshku za misha i tastaturu, slotove za kartice, wifi, BT, OS preinstaliran na hardu...

Uspeh niko ne dovodi u pitanje, ali je sigurno da nema sanse da ovog puta neko nekoga "oduva" (nintendo ne racunam, oni sad igraju na neku drugu kartu).

Ako bi prichali o tome da li je neko nekog oduvao, to se desilo u sadashnjoj generaciji. Nintendo i Sony su zaradili pare od svojih konzola, dok je Xbox ostao u minusu. Xbox je M$u sluzio kao ulazak na trzishte, ali se sigurno nisu nadali da ce na njoj izgubiti 6 milijardi dolara. U novoj generaciji M$ mora da ide na zaradu, i odatle sve ovo shto se deshava. Prebrzo izbacivanje konzole (kladim se da su mislili da sony nema nishta, a onda ih bitchslapuje na dva velika sajma), nedovrsheni softver koji radi u 30 i manje fps, konzola sa vec postojecim hardverom, bukvalno je kao PC itd.
M$ ne moze sebi da priushti josh jedno gubljenje para, i zato idu na ovo shto idu, ali se nisu nadali da sony ima neshto potpuno novo, a tako je recimo Dreamcast zavrshio protiv PS2. X360 ako ne uspe poshteno u ovoj generaciji, sledecu nece doziveti.

Mogu da potpisem da ce xbox konstantno da belezi vecu prodaju u Americi (sto je najvaznije), a verujem da nema sanse da lose prodje ni u Evropi. U MS-u kazu da su shvatili vaznost evropskog trzista, pa ce i tu da usmere ogroman deo svojih snaga. Datumi izlaska se sustinski ne razlikuju.
Niko i ne govori o Japanu, naravno da tamo xbox nece postici neke znacajne brojke, ali ce sigurno biti mnogo bolje nego prosli put. (iako ce i njima intenzivno da se bave tj. vec se bave).

Brojevi i istrazivanja pokazuju da je interesovanje za X360 mnogo vece nego shto je bilo za Xbox na svim trzishtima (naravno u japanu najmanje), ali to je potpuno normalno, jer xbox izlazi za 20 dana, dok se o PS3 josh pola stvari i ne zna. Pola godine nije dovoljno za neke stvari, a pogotovo shto sony u pred sam launch planira da objavi neke informacije, a onda opet u decembru, pa na kraju 6. januara na CESu ce se znati sve, od cene, preko paketa u kojima ce se prodavati, online servisa, i na kraju launch datumi. Ljudi ce cekati mesec dana da to chuju, budi ubedjen u to, i ako to bude odgovaralo (400$ bez hdda, do 500$ sa 40Gb HDDom), prodaja X360 ce se zaustaviti naglo.

Plus sto su mnogo pametno odradili ovaj mini-fusion sa univerzalnim kontrolerom (mozda potez deluje bezazleno, ali po meni nikako nije).

Ako mislish na kontroler koji ce raditi i na PCu, to je samo pokushaj M$a da priblizi ta dva trzishta i to je greshka, kao shto je greshka i PC hardver i sve sto rade. M$ sve to radi zbog monopola, njih ne interesuje nishta drugo, i to ce ih ubiti, i ne mislim samo na Microsoft Game Studios...Seti se microsofta pre samo 5 godina i danas.

Ja pricam kao PC korisnik, i prvi put osecam da neko racuna i na mene kao eventualnog kupca. Sony kao da ima cilj da se maksimalno distancira od svega ostalog i hoce da prodje na svoju staru folizofiju.

Moze tebi da odgovara ovo ili ono, ali realnost je drugachija. PC je sve dalji od trzishta igara, i ako ti to nije jasno, mora da si komp uzeo vrlo skoro. PC je biznis mashina i sve shto na njemu radi u pravcu igara je na silu, pa ti zato treba duplo jachi PC da stigne ono shto konzola radi. Konzola zato nema shanse u excellu i bazama ;)

PC je moja oblast interesovanja, ali cela prica mi je trenutno interesantna zbog tehnikalija itd. ,sve ce to da splasne vrlo brzo.....ali ja navijam za xbox i mislim da bi "pobeda" xbox-a mnogo donela i pc gamingu....

Ne znam shta da ti kazem, ali ti si ili neiskusan ili vrlo mlad. Ono shto je M$ uchinio na bilo kom polju do sada, nishta dobro nije donelo. Ako ti "navijash" za Xbox da bi imao bolje igre na PCu, ti to isto radish. Ali srecom, vecina ce ici na kvalitet, pa nije ni bitno shta ti mislish.

Uostalom, kad krene ms-ova najavljena kampanja "bring back games into windows" i "games for microsoft windows" logo, verujem da ce biti mnogo vise meni interesantnih (ne japanskih) cross-platform naslova.

Shta mislish zashto to M$ radi ? USrali su se da Sony ne pokusha da progura svoj OS, jer Sony-u OS na PS3 slluzi kao neki test da vidi koliko su ljudi zainteresovani, a open source je sve jachi i na PCu.

Nekako mi se cini da pametno komuniciraju sa pc hardcore userima. Verujem da ce biti mnogih koji ce pored kompa staviti i xbox360 (na isti monitor:)

PC hardcore useri :D:D:D

A PS3 nece moci na PC monitor ? :)

Ajde dete prvo prochitaj sve o obe konzole, pa se vrati, nemoj ova nagadjanja i ono shto bi ti zeleo i kako ti to vidish, realnost je drugachija

Poslednja izmena:
Driveru,

na osnovu svega sto si napisao samo cu te zamoliti da me ubuduce ignorises, ako je moguce. Napisao sam sta mislim ni jednog trenutka ne pomisljajuci na tebe i tvoje komentare. Ovo ne da nije ponasanje dostojno jednog moderatora bilo kog, a narocito ovog foruma, nego stvarno nemam reci.

Uopste necu s tobom da se ubedjujem oko gluposti, rekao sam sta sam zeleo da kazem u vrlo neobaveznom i opustenom maniru, kao uostalom i svi do sada osim tebe. Ovde ima ljudi sa kojima imam slicna interesovanja i cije misljenje cenim i drago mi je da ga da cujem, a to ko koliko ima godina, ko duze ima kompjuter itd, ostavi za emulationgalaxy i slicne forume.

da nema takvih kao ti, ne bi ni bilo tih decjih pc vs console rasprava...

jel imas bar malo osecaja da je vise dosadno slusati tvoje sony-fanboy price...?
na kraju krajeva, znas i sam na sta je skoncentrisan ovaj forum, pa svi iz tog ugla i analiziramo. Meni je na primer jasno sta Nedjo prica i iz kog ugla prica, a ti mu zameras sto uopste otvara ovakav thread.

NE znam, stvarno ne znam sta bih ti vise napisao....blam me je od samog sebe kad vidim takvo ponasanje....

Poslednja izmena:
ivane, i ja to isto pomislim, al poznajem ga, pa mi nekako simpatično da se raspravljam sa njim. čak štaviše i volim :)

Bane® je napisao(la):
Za mene nije pitanje da li će PS3 da uspe, već koliko će PC računara proterati iz domova, kada se pojavi
ovaj, a zašto bi ps3 "proterivao" pc iz domova??? zar stvarno misliš da ću ja "baciti" pc zbog ps3? pc mi služi "malo više" od toga da pustim AOE povremeno. svaka tebi čast ako pc možeš zameniti sa ps3, voleo bih i ja da to mogu reći. nažalost, posao mi ne da.

zver je napisao(la):
ovaj, a zašto bi ps3 "proterivao" pc iz domova??? zar stvarno misliš da ću ja "baciti" pc zbog ps3? pc mi služi "malo više" od toga da pustim AOE povremeno. svaka tebi čast ako pc možeš zameniti sa ps3, voleo bih i ja da to mogu reći. nažalost, posao mi ne da.
Ne mogu sad da ti objašnjavam. Poenta priče je da PC odavno nije jedina sprava koja može da pusti mp3, divx, da primi/pošalje mail, služi za surf i irc, za šta kompjuter koristi 95% ljudi... Ako ćeš sve to da uradiš sa PS3 + ako će sve to biti lakše, lepše, prijatnije, pa + kad cena plazmi opadne, ko što uskoro treba da opadne, promeniće se i način korišćenja tehnike kod kuće...

Poslednja izmena:
Ivan® je napisao(la):
Driveru,

na osnovu svega sto si napisao samo cu te zamoliti da me ubuduce ignorises, ako je moguce. Napisao sam sta mislim ni jednog trenutka ne pomisljajuci na tebe i tvoje komentare. Ovo ne da nije ponasanje dostojno jednog moderatora bilo kog, a narocito ovog foruma, nego stvarno nemam reci.

Uopste necu s tobom da se ubedjujem oko gluposti, rekao sam sta sam zeleo da kazem u vrlo neobaveznom i opustenom maniru, kao uostalom i svi do sada osim tebe. Ovde ima ljudi sa kojima imam slicna interesovanja i cije misljenje cenim i drago mi je da ga da cujem, a to ko koliko ima godina, ko duze ima kompjuter itd, ostavi za emulationgalaxy i slicne forume.

da nema takvih kao ti, ne bi ni bilo tih decjih pc vs console rasprava...

jel imas bar malo osecaja da je vise dosadno slusati tvoje sony-fanboy price...?
na kraju krajeva, znas i sam na sta je skoncentrisan ovaj forum, pa svi iz tog ugla i analiziramo. Meni je na primer jasno sta Nedjo prica i iz kog ugla prica, a ti mu zameras sto uopste otvara ovakav thread.

NE znam, stvarno ne znam sta bih ti vise napisao....blam me je od samog sebe kad vidim takvo ponasanje....

Kada neko kaze da zeli da PC napreduje u igrama, iako nazaduje od kada se pojavio, i kada neko kaze da je M$ dobra stvar, a moja shurnjaja zna da gore od ovoga ne moze, onda ne mogu nishta drugo da mislim osim da taj 1. nije upucen, 2. mnogo mlad i naivan. A josh povrh svega ne zna ni o temi o kojoj pricha, odnosno zna samo jednu stranu, pa tu je onda pitanje chemu ti postovi ?

zver je napisao(la):
ivane, i ja to isto pomislim, al poznajem ga, pa mi nekako simpatično da se raspravljam sa njim. čak štaviše i volim :)

"chak" i "shtavishe" su jedna te ista rech.

Koliko se ja secam, ti si do juche prichao kako ti Xbox menja PC u vecini stvari i nije problem shto je napushten, uvek cesh imati playere za sve zivo, skidanje sa neta itd ? PS3 ce imati sve osim ozbiljnih softverskih paketa, pa me interesuje kako to nece zameniti PC vishe nego bilo koja konzola do sada.

Ajde budi konzistentan poshto si se vec dosta izvalio shto se tiche PS3 vs X360 na drugom forumu.

sve ok, samo me zaobidjite i ti i tvoja surnjaja....

Kada neko kaze da zeli da PC napreduje u igrama, iako nazaduje od kada se pojavio

Iskreno, ali sasvim iskreno PC je poceo da propada od kada je poceo da dobija glupe konzolne portove, tacno je da to uglvanom nisu vrhunske igre, ali je tacno i to da su to jako prodavane igre na konzolama, a tek se na PC-u vidi koliko su lose, jedino sto na PC valja su prave PC igre, kojih srecom sada ima sasvim dovoljno za normalnog igraca... tj. osobu koja radi jos nesto sem da se igra...

Po nekoj logici stvari ocekujem da ce PS3 i ovaj put pobediti, i da s MS posle ovog kruga povlaci sa ovog trzista, jer iskreno nisu bili inovatori, vec su samo probali da kopiraju... iz istog razlga Pepsi nikad nece biti jaca od Coca-Cole...

Hocesh tel da ti objasni neke stvari ? :)

Bane® je napisao(la):
Neđo oćeš da stavimo neke pare na opkladu na uspeh PS3 konzole. Jako malo pratim tu tematiku, ali sasvim dovoljno da znam kakve se tu igre igraju. Za mene nije pitanje da li će PS3 da uspe, već koliko će PC računara proterati iz domova, kada se pojavi...

I treba li da nabrajam da je 90% tvojih ložačkih najava u ovoj sobi i pre nje bilo pogrešno :), jer više od svega voliš da se primaš na hot vesti, nego da razmišljaš svojom glavom...
"jako malo pratim, ali sasvim dovoljno znam", rece sasvim skromna osoba... i ostade takva!
Da treba da nabrajas 90% mojih lozackih najava u ovoj sobi!!! :mad:
Bas me zanima sta je to lozacko bilo u 90% mojih najava!?
I naravno da razmisljam svojom glavom, sta si mislio da cu tvojom da razmisljam?! Neka hvala!
No vratimo se na temu:
Poenta je da je Sony u problemima i sama cinjenica da nije prvi sa Nexgen konzolom je dovoljan argument za tu tvrdnju! Kao sto rekoh nije me briga ko ce d apobedi u ratu konzola i s tog aspekta nemam razloga da se lozim niti na jedne niti na druge, za razliku od gomile ovde prisutnih koji su zapeli iza PS3-ke iz samo njima znanih razloga.

Nedjo je napisao(la):
iz samo njima znanih razloga.
Iz razloga što je PS3 na nekolicini sajmova do sad ubedljivo najviše pokazao, i na papiru, ali i na razvojnim prikazima. Jedino gde xbox ima da se pokaže su neki rekla-kazala sajtovi ala the inquirer, koji više od svega voliš da čitaš. Takođe, jedino o čemu brineš u svojim tredovima je njihov naslov, što je doduše razumno, jer radiš u novinama, ali je problem u tome što ti vrlo često samo naslov sine, ali i ne ono najbitnije - nešto pametno u tredu ispod tog naslova...

Mare je napisao(la):
Iskreno, ali sasvim iskreno PC je poceo da propada od kada je poceo da dobija glupe konzolne portove, tacno je da to uglvanom nisu vrhunske igre, ali je tacno i to da su to jako prodavane igre na konzolama, a tek se na PC-u vidi koliko su lose, jedino sto na PC valja su prave PC igre, kojih srecom sada ima sasvim dovoljno za normalnog igraca... tj. osobu koja radi jos nesto sem da se igra...

Po nekoj logici stvari ocekujem da ce PS3 i ovaj put pobediti, i da s MS posle ovog kruga povlaci sa ovog trzista, jer iskreno nisu bili inovatori, vec su samo probali da kopiraju... iz istog razlga Pepsi nikad nece biti jaca od Coca-Cole...
Nije mi jasno otkud taj filing da PC propada kao gejming platforma? Jel mozda zato sto ima sve vise ljudi koji su kupili konzolu i igraju se na njoj? Nesto ne vidim podatke da je zbog toga opala prodaja PC igara. Ako cemo realno PC trenutno ima daleko naprednije naslove u odnosu na konzole, ako nista ono barem sa vizuelnog aspekta. Smeca ima na obe platforme, mozd malo vise na PC-u, zato sto je development na njemu brzi i laksi, ali se i na konzolama zavaljuje gomila gluposti! Obe platforme boluju od sindroma nastavaka, a po slobodnoj proceni on je i izrazeniji na konzolama.
Jedina prednost konzole u odnosu na PC je "hasless" pristup u kome ubacis disk i igras se. Microsoft je to skontao i ucinice da isto bude moguce i na Visti.
Mozda gresim, ali mislim da ce PC i dalje ostati aktuelna igracka platfroma, koja ce evoulirati u skladu sa tendenicjama i scenario gde ce na nekom kucnom centru zabave baziranom na nekom Dual Core procesoru sa podrskom za virtuelizaciju biti moguce pustiti igricu klincu na TV u njegovoj sobi i "ocajne domacice" zeni u dnevnoj sobi, istovremeno, je sasvim verovatan. Sta vise, dalja konvergencija i stanjivanje granice izmedju konzole i kucnog PC-a ce se definitivno nastaviti, a uspeh CELL-a samo moze predstavljati katalizator za tako nesto...

zver je napisao(la):

Potpuno si u pravu. Nažalost, ovo je primer nakaradnog shvatanja da su PC i konzole konkurencija i da potiskuju jedni druge. A preko u Americi ili Zapadnoj Evropi je nezamislivo da nemaš PC, često veoma sposoban za "guranje" novih igara.

Kakav god da bude PS3, sigurno neću baciti PC ili prestati da ulažem u njega.

Mare je napisao(la):
.

Po tebi, verovatno je bolje stanje bilo 2000. kada je 90% igara pripadalo RPG-ovima, strategijama i pucačinama iz prvog lica. Meni se više sviđa što sada ako želim da igram vožnju na PC-ju to ne mora da bude Need For Speed, ako želim da igram fudbal to ne mora da bude FIFA, ako mi se igra survival horror to ne mora da bude neka istočnoevropska kreacija...

PC je mnogo dobio na žanrovskoj raznovrsnosti zahvaljujući sve većoj multiplatform orijentaciji igara (nadam se da razlikuješ taj pojam od portovanja).

Ovo za kvalitet igara je nažalost, jedna ogromna predrasuda. Evo, navedi jednu, jedinu igru koja je bila hit na konzolama, a zatim je portovana na PC gde je pokupila loše kritike...a da to nije posledica toga što je portovana nogama, nego joj je jednostavno gameplay ili štaveć veoma loš.

Nećeš naći nijedan primer.

Nedjo je napisao(la):
Poenta je da je Sony u problemima i sama cinjenica da nije prvi sa Nexgen konzolom je dovoljan argument za tu tvrdnju! Kao sto rekoh nije me briga ko ce d apobedi u ratu konzola i s tog aspekta nemam razloga da se lozim niti na jedne niti na druge, za razliku od gomile ovde prisutnih koji su zapeli iza PS3-ke iz samo njima znanih razloga.

Sony je u problemima jer to ti tako kažeš, a to je bazirano na glasinama.

Termin izbacivanja sistema na tržište ništa ne znači, PS2 se pojavio dve godine posle Dreamcasta, pa mu to nije nimalo smetalo. A i zašto bi za ime boga Sony žurio da izbaci novi sistem po svaku cenu kada je PS2 veoma jak? Verovatno je trebalo da primene MS recept - jednostavno da ispali vlasnike sadašnje generacije.

Jedini, apsolutno jedini razlog zbog čega Xbox360 izlazi (pre)rano je želja da se što pre ratosiljaju prethodne generacije sistema, koju očigledno doživljavaju kao promašaj.

Kažeš da se ne ložiš, a bacaš ovakve nazive topica?

Nedjo je napisao(la):
Nije mi jasno otkud taj filing da PC propada kao gejming platforma?

Konačno da se složimo oko nečega :) PC nikad u svojoj istoriji nije imao žanrovski raznovrsniju ponudu (dobrih) igara nego danas.

A i portova je sada jako malo - gotovo uvek se radi o multiplatform naslovima pri čijem razvoju se vodi računa o strukturi svake platforme za koju se objavljuje. Naravno, to nije isto kao i ekskluzivan razvoj, ali krajnji rezultati su odlični.

Jel mozda zato sto ima sve vise ljudi koji su kupili konzolu i igraju se na njoj?

Jedino ako misliš na Srbiju - u svetu se situacija ne menja. Konzole su u Americi i Japanu dominantne još od NES-a, a i u Evropi je slično stanje od kraja osamdesetih. Jedino mi zaostajemo, po običaju, iz raznoraznih razloga.

Obe platforme boluju od sindroma nastavaka, a po slobodnoj proceni on je i izrazeniji na konzolama.

Nije bitan naziv igre i da li je ona nastavak ili ne, bitan je kvalitet. Jel' treba ukinuti MGS ili Gran Turismo samo zato što imaju nastavke, bez obzira što je svaki od njih vrhunska igra.

Jedina prednost konzole u odnosu na PC je "hasless" pristup u kome ubacis disk i igras se. Microsoft je to skontao i ucinice da isto bude moguce i na Visti.
Mozda gresim, ali mislim da ce PC i dalje ostati aktuelna igracka platfroma, koja ce evoulirati u skladu sa tendenicjama i scenario gde ce na nekom kucnom centru zabave baziranom na nekom Dual Core procesoru sa podrskom za virtuelizaciju biti moguce pustiti igricu klincu na TV u njegovoj sobi i "ocajne domacice" zeni u dnevnoj sobi, istovremeno, je sasvim verovatan. Sta vise, dalja konvergencija i stanjivanje granice izmedju konzole i kucnog PC-a ce se definitivno nastaviti, a uspeh CELL-a samo moze predstavljati katalizator za tako nesto...

I ja očekujem tako nešto...Koliko god mi se ne sviđa MS-ova politika vezana za konzole, jedini mogu da ostave PC u životu motivišući sve timove da rade igre samo za Windows.

Poslednja izmena:
Bane® je napisao(la):
Iz razloga što je PS3 na nekolicini sajmova do sad ubedljivo najviše pokazao, i na papiru, ali i na razvojnim prikazima. Jedino gde xbox ima da se pokaže su neki rekla-kazala sajtovi ala the inquirer, koji više od svega voliš da čitaš. Takođe, jedino o čemu brineš u svojim tredovima je njihov naslov, što je doduše razumno, jer radiš u novinama, ali je problem u tome što ti vrlo često samo naslov sine, ali i ne ono najbitnije - nešto pametno u tredu ispod tog naslova...
Djecarac nemas ti pojma, da je tebi onako iskreno kazem! Niti o materiji, niti o tome sta ja volim, a sta ne volim! A opet, dajes sebi za pravo da nesto konstatujes u vezi meni!
PS3 jeste pokazao puno na papiru i ono sto je vidjeno jeste impresivno i ja se najiskrenije nadam (evo ti konkretan licni stav) DA CE PS3 PONOVITI USPEH PS2 I RASIRITI SLAVU CELL-a! Jel to bilo dovoljno jasno ili ti je i dalje moj stav zamotan u vise slojeva? :smash:
Realnost, pak, je za sada drugacija od mojih nadanja i Kutaragijevih snova! Ko je citao (znam da ti nisi, jer da jesi bio bi vise upucen) intervjue sa Kutaragijem, mogao je da skonta da je covek neverovatan sanjar i vizionar,a li i megaloman. I jedino na sta moze da se osloni je japanski fanatizam, kako u razvoju hardvera, tako i u razvoju igara. To nije dovoljno da bi imao osiguran uspeh projekta. Tu dolazimo do moje poente: pitanje je koliko je sve sto je SOny do sada rekao prodavanje magle i sjajno umotana marketinska bombona, a koliko je iza toga realnost.
Priznajem da nisam kao Guru toliko u svetu konzola i ja svoje stavove bzairam na materiji koju vrlo dobro poznajem, a koja je iz sveta chipova i procesora. A ti podaci nisu ni malo ohrabrujuci za SONY! Ukratko:
-IBM je sredinom ove godine odradio drugu reviziju CELL-a koja je dosta toga izmenila popitanjus ame arhitekture ovog procesora. Interesantno je da oni maltene nikakvu zvanicnu pricu nisu pravili od toga (a i zasto bi)

http://www.realworldtech.com/includes/templates/articles.cfm?ArticleID=RWT072405191325&mode=print

CELL je ogroman chip i samim tim mnogo wafera uz mnogo dobar yeald su potrebni da bi se generisale kolicine neophodne za platformu kakva je PS3:

http://www.realworldtech.com/includes/templates/articles.cfm?ArticleID=RWT072405191325&mode=print

jedino je jos Itanium 2 glomazniji od CELL-a,a li se on prodaje za vise od $2K po komadu.

Rambus memorija koja ce ici na uz CELL je isto tako skupa i proizvodi se u eksponencijalno manjim kolicinama negos to je to bio slucaj sa prvim Rambusom koji je isao u PS2, akoji je svojevremeno bio proizvodjen u sasvim solidnim kolicinama u vise fabrika.

BlueRay, ah BlueRay! Sta rechi? Apsolutno nista nije gotovo u vezi sa njim. Pa zamislite samo kolikog udela ce cena medije igrati u ceni kostanja igrice. Ne znam da li je opste poznato, ali za razliku od HD-DVD medija, koje se mogu proizvoditi na ostojecim masinama i po maltene istoj ceni kao i DVD-DL medije, za BD medije su potrebne potpuno nove masine i kompletno drugaciji proces proizvodnjei kontrole proizvoda. U ovom momentu, apsolutno ni jedan proizvodjac medija nije osposobljen za masovnu proizvodnju.

Da skrtim pricu! Poenta je da s tehnicke strane, sve informacije, koje dakle nisu direktno vezane za Sony, vec za njegove kooperante i njihove tehnologije, PS3 je zaista mnogo dalje nego sto je prvobitno obecano - prolece 2006.

Da zakljucim. Bane, ja u svom prvom postu sam preneo pisanje koje je i BBC objavio i napisao par shaljivih recenica pokusavajuci da sublimiram sve ono sto sam razglabao u ovom postu. AKo je tebi to glupo, fine by me, ali onda molim te, ti reci nesto pametno i pokopaj me na taj nacin, a ne postapajuci me budalastinama i pishuci otvoreno koliko si ne upucen u materiju, aliti to ne smeta da budes bahat! Znaci moze Guru da mi kaze "e mojne da *****s, nisi u pravu", pa da se raspravljamo, ali momchino, ti apsolutno, bre, nemas ni zrno kredibiliteta da mi to kazes!
Ajd vozdra!
:type:

A Guru ima kredibilitet ? :D

Ok ti je ceo post Nedjo, ali ovaj kraj, mis'im, ne mis'im :D

Ja nemam misljenje o uspehu/neuspehu, samo znam da gde god je MS uleteo, tu je konkurencija zbrisana sa lica zemlje, ovaj trzista :).
Nikad iz prvog pokusaja, ali na kraju je uvek ostajao samo Billy.
Mislite o tome.

Poslednja izmena:
Pa ***, ima, nacitan je :) vidis bre da covek prati gomilu foruma u vez konzola. Jest da se tamo (prejudiciram=mozda gresim) ne bave samim hardverom i onim sto je iza njega, ali sigurno je da i tamo neko kaze neku bitnu informaciju... s druge strane, Bane je lepo rekao da nije u materiji,a eto hteo bi da se raspravlja... zapravo ne bi on da se raspravlja, vec bi da provocira u vez mog stila postovanja... alit o je vec njegov problem
LM, potpuno si u pravu i odlicno i ekstra sazeto si napisao kraj svog posta ;) Mis'im :d, faak, "izgubio" 6mlrd. na XBX1! Koga briga? Obzirom na njegov i Microsoftov kapital... ovo sa konzolama je igra na duuuge staze, 6milijardi minusa u protekle cetiri nece se ni pamtiti u narednih cetrnaest kada kapne desetostruko veci profit

Zaboravljate jednu stvar, M$ recimo i sada ima tehnicki jacu konzolu od Sonija, za 3 nedelje imace jos jacu, ali da li ce to spreciti ljude da kupe PS2? Iako ce pocetna euforija oboriti prodaju, ne bi me zacudilo da average Joe, tamo negde u martu, birajuci izmedju X360 i PS2, uzme PS2, jednostavno reklame su i dalje svudu i ime je veoma jako, a tehnicke karakteristike su vecini ljudi nepoznate (pogotovo toj kategoriji ljudi, koji i jesu vecinska ciljna grupa).

Nije mi jasno otkud taj filing da PC propada kao gejming platforma? Jel mozda zato sto ima sve vise ljudi koji su kupili konzolu i igraju se na njoj? Nesto ne vidim podatke da je zbog toga opala prodaja PC igara. Ako cemo realno PC trenutno ima daleko naprednije naslove u odnosu na konzole, ako nista ono barem sa vizuelnog aspekta. Smeca ima na obe platforme, mozd malo vise na PC-u, zato sto je development na njemu brzi i laksi, ali se i na konzolama zavaljuje gomila gluposti! Obe platforme boluju od sindroma nastavaka, a po slobodnoj proceni on je i izrazeniji na konzolama.

Neznam ali meni su ipak mozda i iz subjektivnih razloga 3dfx dani bili mnogo bolji od ovih danas. Jednostavno onu dominaciju koju je PC tada imao u vreme v1/v2(sli) danas ni slucajno nema. Tacno je da je PC malo zivnuo posebno u zadnjih par meseci, ali to je i normalno, pa sadasnje konzole su na zalasku i sasvim je logicno da je sada PC najjaci. Slicno je bilo i u vreme izlaska PS2, upravo tada je PC i imao svoje zlatne dane, sa tom razlikom sto je tada u odnosu na ondasnje konzole imao mnogo vece trzisno ucesce.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno