Šta je novo?

Striming videa u lokalnoj mreži (plex, transcoding, problemi...)

DTS Digital Surround** (*HDMI5 eARC connection required. **This is not an indication of a licensed decoder.)
Ovo stoji za sonos arc. Na LG se posebno ukljucuje eARC, jel ti ukljucen on na tvu?

Sony KD-55X85K

Uključen je soundbar preko eArc porta, ne znam koji kabl je tj. odakle mi ali mislim da sam iskoristio hdmi kabl koji dolazi uz Arc, mada ko će ga znati više, ne mogu ni da se setim da li stiže hdmi kabl uz njega, znam da stiže optički kabl ali njega nisam ni probao jer znam unapred da Dolby Atmos ne može preko optičkog.

@Antara , imaj na umu da neki DTS-HD rade bez problema ILI seckanje krene na pola filma itd.
Znam da sam neke gledao i totalno bez problema cele, ima razlike da li je 5.1 ili 7.1 kao i da li je MA , probaću sutra baš ako se setim te 5.1 i bez MA, pa ću da javim.
Naveo sam dva filma koja seckaju i kada počinju, ako ih imaš te verzije probaj.

U pravu si sad sam probao Scarface baš tu verziju i secka na tv-u preko plexa dok na Shield-u radi bez problema. Oba su direct play i stream sa RD. Nisam se cimao da ga skinem na komp mislim da bi isti rezultat bio svejedno. Bourne nisam našao tu verziju ali definitivno tv ima problem sa nekim audio formatima iako radi pass-through sony svih formata. Ili je možda problem između SB i tv-a.

SmartSelect_20240618_213023_Brave.jpg
Interesantno malo sam guglao i kada iskljucim pass-through na tv-u ne secka uopšte. Ne kapiram na koju foru🤦‍♂️.
Pročačkah još malo i probaj da isključiš opciju u plex advanced settings-Enable I/O cache znači stavi na Off. Ne secka više.

Poslednja izmena:
Bourne sam skinuo nedavno, ima ga na TL, odatle sve zapravo i skidam, u pitanju je ceo serijal pack pa su svi delovi tu, svih 5 su dts-hd 7.1, Bourne UHD 5 pack
Probaću nešto kasnije to što si naveo, zanimljivo.

I/O cache na off ne pravi razliku kod mene, passtrough na TV kad se sa Auto stavi na off, ne secka ali sonos app javlja da je PCM 2.0 a i oseti se baš da je lošiji zvuk, na Plexu kada se ugasi passthrough slična fora, razlika samo u sonos app koji javlja DDP 2.0

OK mi za sada da koristim Kodi kada baš moram, barem ima rešenje, dok ne nabavim Shield.

Nemam ni pojma šta radi taj I/O cache, ali sam naleteo na to na Redditu pa rekoh da probam. Da, kada se isključi passthrough naravno da će raditi ok jer više nema surround. Čudno da je vezano samo za DTS-HD kodek.

Hvala na testiranju u svakom slučaju i predlozima.
Hteo sam još ranije da uzmem Shield ali imam jedan PC koji već radi 24/7, plus old school interni HDD od 10TB pa kao ajde da probam i radi to sve sasvim ok, osim tog DTS-HD kodeka, fora je što nije na svakom filmu tako, prvo sam primetio to na Scarface, jer je krenulo da secka od samog starta, tada nisam znao zašto to radi, kasnije sam povezao kada sam to primetio na još nekoliko filmova, taj Bourne pack recimo, gledao sam prva 3 dela i mislim da prva dva uopšte nisu seckala, a svi su dts-hd 7.1 MA, treći deo je možda seckao na par mesta ali gledljivo bilo, završi se neka scena i nakon nekoliko sekundi sve ok, juče hteo da nastavim serijal i pustim četvrti deo, i nakon 2-3 minuta krenuo da secka, kada lik skače u vodu u nekim planinama, tu mi pukao film lol

Pozdrav svima.
Da li neko zna neki stream gde ne kasni slika u odnosu na kablovsku? Da, pitanje je vezano za evropsko provesntvo u fudbalu. :)

totalno pogrešna tema. pogledaj u sobi "on-line servisi'
a i to što tražiš je praktično nemoguće

a i to što tražiš je praktično nemoguće

What is SRT?​

SRT is a video streaming transport protocol and technology stack designed to connect two endpoints to deliver low latency video and other media streams across any network including the public internet. In a nutshell, SRT brings the best quality live video over unreliable networks. It accounts for packet loss, jitter, and fluctuating bandwidth all while maintaining the integrity and quality of video. With SRT, you can keep your streams secure and easily traverse firewalls.

Latencija se meri u milisekundama...

Počelo opet da mi laga prilikom strima remuxa...

Imam dugo shield i zaboravio sam na probleme, gigabitna mreža, ali poslednja 3, 4 filma je krenulo opet, prva tri na pola ili pred kraj, a evo sada od početka.. Pomislio da nije možda do HDD-a ali svi diskovi 100%...

Pregledao opcije, deluje mi sve ok, da nije isključeno nikakvo transkodovanje...

Ne znam šta bi mogao biti uzrok?

Edit: izbacuje da mreža ne može da mi podrži brzinu blabla.. Izgleda da je nešto do mreže iako prikazuje da radi na 1000/1000 jer i u LG media app takođe laga.

Poslednja izmena:
Ne znam uzrok ali to kad izbaci da mreža ne može da podrži brzinu se meni dešava kada iz Plexa skidam prevod neki, pa čim se skine prevod Plex uradi "reload" filma, to potraje par sekundi i onda izbaci to ali nastavi se film sasvim normalno.

Lan u tv? Ja sam imao isti problem, i rešio ga tako što sam kupio usb-to-ethernet adapter da imam i na tv-u gigabitnu mrežu.
Slepci na Soniju ugrađuju 100mbit kartice.

I radio mi je remux na 5ghz wifi.

Jesu slepci za 100mbs ali realno ne treba više od toga, materijal najvišeg audio i video kvaliteta ne prelazi 100mbs, tu se vrti negde oko 90mbs

Poenta je da ako stave 100Mbps ethernet adapter, mogu da garantuju da će sve što stigne do TV-a preko mreže (bitrate <100Mbps), da će TV moći i da pusti.
Kada bi bio 1Gbps ethernet adapter na TV-u, našao bi se sigurno neki pametni koji bi probao da gura materijal sa bitrate od par stotina mbps pa bi kukao što mu TV umire. Nema potrebe za više od 100Mbps na TV-u jer mu je usko grlo processing power. 5Ghz wifi daje veće brzine i tu možeš testiranjem doći do limita u bitrate koji TV može da obradi i videćeš vrlo brzo da si daleko od 1Gbps, te da Gbit adapter na TV ne bi imao potpuno smisla.

Uzmi u obzir da iako je bitrate 90Mbps, imaš overhead za TCP/IP, fragmentaciju paketa itd., što ti može prebaciti 100Mbps kad se sve sabere.

100mbs je dovoljno za streaming servise. Valjda se oni vode tom logikom pa zato i dalje ne ugradjuju ništa brže.

Ako se pušta neki remux preko Plex-a onda nije dovoljno. Ne mogu sad da nadjem grafik gde je pokazano koliko neki filmovi imaju peak-ova koji prelaze 100mpbs.

Edit: Evo jedan grafik za Godizilla Minus One.
over-analysing-godzilla-minus-on.jpg

@shamanNS videh da je plex_debrid napušten, ok mi je i da me samo uputiš u pravom smeru pa ću da studiram, uspeo sam da ispodešavam sonarr, radarr i sl, još 5-6 nekih servisa kod sebe na NAS-u, uspeću i ovo, samo nemam iskreno dovoljno vremena da tragam za najboljim rešenjem, treba mi neko samo da mi kaže, instaliraj recimo taj Riven, a ja ću se već nekako snaći.

Meni zbog mene ne treba ništa od toga, ja otvorim stremio i tu nađem šta mi treba, ali ima nas razbacanih po svetu i ja zbog klinaca držao plex sa crtaćima sa srpskom sinhronizacijom da mogu da gledaju. A ako to može da se proširi da gledaju ljudi šta god im treba, stvarno je pun pogodak.

Dakle, treba mi spisak servisa koji će da mi omoguće ovo što želim:
1. Plex svakako
2. Overseer za pretragu (videh da može i iz Plexa, da li ima nekih prednosti ili mana za ovo, šta je najbolje da koristim?)
3. Zurg (koliko sam shvatio to je upgrade na rclone, dozvoljava da mountuješ drive koji zapravo ne postoji nego se strimuje sadržaj kada ga plex dohvati)?
4. Riven dobija zahtev od Overseer-a, traži linkove i dostavlja zurg-u?

Jesam li dobro shvatio?

@daxyco Nisi baš, sasvim 😂
#3 I dalje koristiš rclone (samo sad ne treba onaj fork rclone_rd ili kako već beše ime što se koristio uz plex_debrid skriptu) uz zurg. Zurg koristi RD API za monitoring i manipulaciju sadržajem koji si dodao u RD Cloud (tako d između ostalog kad obrišeš nešto iz interfejsa Plex aplikacije to bude obrisano i sa tvog RD Cloud-a). Zurg je "samo" WebDAV server koji rclone mountuje.

#4 Kao što napisah prethodno nisam koristio Riven (a ni plex_debrid) tako da nemam pojma kome i na koji način prosleđuje šta želiš da doda u tvoj Cloud. Ono što je sigurno da to nije posao za zurg.
Zurg "samo" vidi šta imaš već dodato u RD Cloud (čime i na koji način je to tamo dodato ga ne zanima) i pomoću zadatih RegEx pravila to rasporedi u foldere shows, movies... i napravi WebDAV koji rclone mountuje. Zurg ne dodaje sadržaj na RD Cloud, zurg može da obriše nešto odatle.

Znači, minimal setup za uspešno steamovanje ti je: Plex server + zurg + rclone + Plex klijent.
Takav minimalni setup ne pokriva pitanje "kako se sadržaj dodaje u RD Cloud". Ako hoćeš fenseraj oko rešavanja toga onda ti treba nešto dodatno tipa Riven, plex_debrid, Overseerr...

Meni je ok da ručno tražim i dodajem filmove i sezone serija pomoću Debridmediamanager sajta.
Da treba tako da gledam seriju koja trenutno emituje jednu epizodu nedeljno verovatno bi me smaruckalo da moram svakih 7 dana da potrošim tih 10s da nađem i dodam novu epizodu ručno, ali pošto ja primarno gledam stvari sa "Plex Share" a tamo se nove epizode same pojavljuju onda me je mrzelo da pravim tu automatizaciju "punjenja" mog Plex servera za RD sadržaj kad mi je to samo backup rešenje.

Kao što me je uvek mrzelo i bio mi "overkill" da podešavam Sonarr i Radarr za torrent download kad mi običan RSS downloader u torrent klijentu završavao taj posao dovoljno dobro.

Mnogo sam lenj brate, a više nisam dovoljno radoznao da testiram u praksi sve i svašta. Dovoljno mi da pročitam kako nešto radi i da znam da postoji 😂😂

Poslednja izmena:
@shamanNS videh da je plex_debrid napušten, ok mi je i da me samo uputiš u pravom smeru pa ću da studiram, uspeo sam da ispodešavam sonarr, radarr i sl, još 5-6 nekih servisa kod sebe na NAS-u, uspeću i ovo, samo nemam iskreno dovoljno vremena da tragam za najboljim rešenjem, treba mi neko samo da mi kaže, instaliraj recimo taj Riven, a ja ću se već nekako snaći.

Meni zbog mene ne treba ništa od toga, ja otvorim stremio i tu nađem šta mi treba, ali ima nas razbacanih po svetu i ja zbog klinaca držao plex sa crtaćima sa srpskom sinhronizacijom da mogu da gledaju. A ako to može da se proširi da gledaju ljudi šta god im treba, stvarno je pun pogodak.

Dakle, treba mi spisak servisa koji će da mi omoguće ovo što želim:
1. Plex svakako
2. Overseer za pretragu (videh da može i iz Plexa, da li ima nekih prednosti ili mana za ovo, šta je najbolje da koristim?)
3. Zurg (koliko sam shvatio to je upgrade na rclone, dozvoljava da mountuješ drive koji zapravo ne postoji nego se strimuje sadržaj kada ga plex dohvati)?
4. Riven dobija zahtev od Overseer-a, traži linkove i dostavlja zurg-u?

Jesam li dobro shvatio?
Za Zurg sam pratio ovo i veoma je jednostavno pogotovo ako već imaš plex iskustva.

Sve je jednostavno ako razumeš šta radiš i koji program / skripta radi koji posao 😜
Ja koristim to na Linux-u a pri tom ne koristim Docker kontejnere što je u 90% uputstava nego direktno binaries & APT packages na samom Ubuntu OS.

Taj Reddit Windows guide sam i ja bio našao i ispratio kad sam hteo na brzinu ( bez kreiranja Windows services, samo ručno startovanje iz CLI) da testiram taj minimalni setup (bez plex_debrid i daljih komplikacija) i proverim da li sam stvarno dobro razumeo ko tu radi koji posao. A zatim sutradan seo i odradio to na Linux serveru kao SystemD services.

Tako se i informacija iz ovih Elfhosted tutorijala mogu iskoristiti iako oni tu primarno gledaju da korisniku prodaju svoje hosting usluge... sve sto spominju kao njihov hosted servis ima lepo i kao besplatni Docker kontejnera a često i kao "standalone" skripta / program. Suština je u konfiguracija pojedinačnih komponenti celog sistema 😋

Upravo tako. Nisam hteo sa se cimam da probam na Linux vm u TrueNAS scale pa sam ostavio na desktop mašini koja radi svejedno 24/7. Ima o Zurg sve na github-u i koje su mogućnosti. Stvarno odlična solucija za RD.

@shamanNS zašto ne docker? Meni je tako em lakše, em se lakše reši problem ako pukne nešto od je, a to mi se sve vrti (vrtelo) na 10 godina matoroj mašini.

Zato i postavljam pitanja pre nego što krenem u to, da shvatim kako radi, kako da namestim ono što želim i da li je to uopšte moguće. A kako mi sve ovo zvuči, verovatno ću da uzmem neki mini PC za to, koji je procesor potreban za recimo 3 stream-a istovremeno, 4k? 32gb ram? Da li moze neki n100 to da izdrži, ili previše tražim? Koliki mi ssd treba za sistem ako ću da strimujem filmove od 30-50gb? Verovatno koliki su ti fajlovi X broj strimova?

Ako neko zna šta treba sve da bude deo tog sistema, valjalo bi mi da definišem:

Plex server
Rclone
Zurg
Overseer/Riven/nešto treće

Ako ti Plex klijent aplikaciju uvek rade "Direct Play" / ako nema transcode videa i audia be treba nikakav specijalno jak hardver. A onda se takođe ni koristi ni storage space, jer to što gledaš se ne skida na SSD, rclone to stream-uje u chunk-ovima sa RD servera a Plex server takođe u chuck-ovima šiba na Plex klijent app.
Sve zavisi koliko ljudi istovremeno i na kojim Plex aplikacijama za koje operativne sisteme sa kojim kodecima (ne)podržanim biti i opticaju.

Tipa ja ako pustim istu stvar u Plex web app đubre izaziva transcode i onda Plex server mora da prvo upisuje ja HDD šta je skinuo da bi tek onda mogao da transcode-uje audio kodek, a kad istu stvar gledam na Android boxu sa Kodi Plex addon-om nema transcode-a nego su i audio i video "Direct Play" i nema žvrljanja temp fajlova na Plex serveru.

U varijanti gde gledaš na krštenim platformama pa ne treba transcode pre ćeš da zabodeš na upload kao limitirajući faktor koliko istovremenih streamova možeš da serviraš ljudima nego da će da ti fali CPU, RAM i ostalo. Jer onda to da servira može i "digitron" nivo hardera 😜

Nije isto kad ti je mini PC na kom ti je Plex server negde gde imaš SBB coax net sa tipa 40-60 Mbps upload-a vs MTS optika sa 200-300 Mbps upload vs Orion optika sa 1.5 Gbps upload 😂😂😂 Ili kad ne neki dedicated server u data centru da 10 Gbps simetričnim netom.

Nemam iskustva sa deljem Plex servera sa više od dvoje-troje ljudi & još da bude u scenario gde se svi lože da gledaju 4K Remux od 80GB i svi istovremeno 😂😂

Ovo moje / naše radi na matorom miniPC sa 4GB ram i AMD Gx-424cc CPU. Net je MTS optika 400/200 paket. 99% vreme samo ja streamujem sa tog Plex servera (koji nije kod mene u LAN, u drugom gradu je 😜), gazda miniPC-a i Real Debrid naloga uporedo koristi Stremio i gleda stalno 4K sadržaj. I povremeno se koristi isti miniPC i za VPN server za odblokiranje gledanja Iris Go.
I ja sam tek pre 20-ak dana kupio 4K TV pa još nisam oboleo od te bolesti "gledam samo Dolby Vision sa 80 Mbps bitrate".

Jurim onda neki n100 mini PC, 16 ili 32gb ram, pa da pokušam to da napravim. Jedino me smatra što bih voleo i tu biblioteku od par stotina gb da držim dostupnu, i onda bih morao neki HDD da nakačim na mini PC (mada imam i enclosure za 3.5" diskove), ili da ga držim na SAD-u, a radije bih da to stoji na hdd-u.

Hvala na informacijama, još ću malo da istražim pa da se dajem u činjenje :)

@shamanNS zašto ne docker? Meni je tako em lakše, em se lakše reši problem ako pukne nešto od je
Lenjost / mrzi me + ne bih da na već skromnom hardveru za svaki Docker kontejner uvodim dodatni overhead RAM zauzeća i 'base OS image' fajlova X puta na SSD-u da zauzima prostor.

Plus namerno neću da stavljam Docker jer znam sebe da ako bude prelako ću za bzvz da kad god mi dosadno uzmem i tovarim na miniPC svakakvih servisa u vidu Docker kontejnera gde će biti 90% stvari koje mi objektivno ne trebaju.
4-5 stvari koje koristim na RPi 4 sam stavio "bare metal" varijantu jos krajem 2019. i nikad ništa nije "pucalo". Tako da me i sad kad mi visi nad glavom tj kranje je vreme došlo da RPi prebacujem sa 32-bit Debian 10 na 64-bit Debian 12 i dalje mi se ne da iskoristi priliku i da te iste stvari (tipa InfluxDB i Grafana kao deo sistema za praćenje brzine neta kroz speedtest.net rezultate) na novoj OS instalaciji odradim kao Docker kontejnere.

Jurim onda neki n100 mini PC, 16 ili 32gb ram, pa da pokušam to da napravim.
Ja bih ti preporučio sa pre bilo kakve kupovine hardvera ako imaš vremena testiraš taj zamišljeni scenario korišćenja sa X ljudi sa kojima bi to delio i da testiraš "worst case" zauzeće lad baš svi svi navale i svi gledaju u kvalitetu koji bi i inače gledali na Plex app koju bi ds koriste. Pa će da ti s kaže ima li među vama neka štetočina koja bi tipa na poslu na laptopu u browser-u da gleda neki 4K film 😂😂😂 I šta to radi tvom hardveru. I koliko tvoja internet konekcija (tj tamo gde god bi stavljao taj budući miniPC) može Plex "mušterija" da izgura.

Gde sad imaš Plex server? Ili gde si nekad držao dok si koristio u prošlosti?

Taj je cpu dobar za transcode klijente, problem su ti direct stream remux klijenti, tu imas velik upstream bandwidth, >=100Mbps po klijentu istovremenom. Ako gledas na Plex klijentu preko interneta sa default podesavanjima, to ce biti transcode varijanta 4k -> 720p 4Mbps i to ce raditi lagano. Takvih mozes imati 10 odjednom na tom procesoru.

Poslednja izmena:
Taj je cpu dobar za transcode klijente, problem su ti direct stream remux klijenti, tu imas velik upstream bandwidth, >=100Mbps po klijentu istovremenom.
NAS je bio neka budževina od intel i5 3570, 16gb ram i par ssd-ova, dva 10TB diska u njemu, jedino su hard diskovi i napajanje bili novi u njemu. Stajao je u sobi koja je sad dečija, ne mogu u spavaću i jedino mesto gde bih ga mogao smestiti je u dnevnu iza TV-a koji visi na zidu ako je potpuno nečujan, ili u neku ostavu u kojoj nemam lan.

E zato je @shamanNS zaboravio da kaze a mogao je lepo umesto ono " matorom" da napise fanless mini pc 😂🤣😂🤣 ima i ono bez starca nema udarca , ideja je i bila sto manje ulaganja a sto vise iskoriscenosti a po meni ljuta masina se bas lepo pokazala iako ovaj "99%" iako je i tvorac istog nesto skrt u hvaljenju starca 😂🤣😂🤣 a jos pri tome kad se samo setim kolko je trebalo ubedjivanja da se pogleda sta je i kakav je taj zurg al ajde vise puta je priznao da je mnogo lenj 😁😉😂🤣

Poslednja izmena:
Vrh Dno