Šta je novo?

Stigli novi mekovi :)

Pa na ovim grafikonima pandan za poredjenje je 2400xt [ako gledamo 9400gt po preformansama] :)

Poslednja izmena:
Ma nije promashena investicija vasha shto se dali 14k vishe.

Imate jache grafike npr. [chak shikijeva 2600pro je jacha od ove nvidia integrushe]

:D :D :D

pa ista je prica je bila i pre dve godine kad su se pojavili novi Alu iMacova sa 2400xt GPU koji je bio sporiji od 7300GT koji je bio u starim, belim, iMac-ovima...

izgleda da ce sledeci put u mom slucaju biti neki MacPro - kupis jednom i hvala :)

:D :D :D

pa ista je prica je bila i pre dve godine kad su se pojavili novi Alu iMacova sa 2400xt GPU koji je bio sporiji od 7300GT koji je bio u starim, belim, iMac-ovima...

izgleda da ce sledeci put u mom slucaju biti neki MacPro - kupis jednom i hvala :)

Pa upravo o tome pricham. Miniju su nabili za 10k cenu, dok je u njemu malo bolja integrisana. :/

NVIDIA GeForce 9400M (G) MCP79MX 16 450 1100 10.0 65

3d mark 01 13845

3d mark 03 5759

3d mark 05 3930

3d mark 06 2067

Poslednja izmena:
za poredjenje odradimo jedan xBench, pa uporedimo sa bazom rezultata i vidimo da je 2600pro u vvecini testova bolji.

Dobro, zasto HD4870 upgrade kit za MacPro kosta 2+ puta vise od regularnog 4870 ? A tek X1900XT za 399$ ?!

iz istog razloga zbog koga je i memorija 5x skuplja nego inace :D

@sT4Lj|n - sada za 60K rsd dobijas MacMini sa C2D 2.0GHz dok si ranije morao da platis preko 70K rsd za tu "brzu" verziju... u americi vidim da je cena za MacMini 600$ - koliko je kostao prethodni MacMini - 500$ ?

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
iz istog razloga zbog koga je i memorija 5x skuplja nego inace :D

@sT4Lj|n - sada za 60K rsd dobijas MacMini sa C2D 2.0GHz dok si ranije morao da platis preko 70K rsd za tu "brzu" verziju... u americi vidim da je cena za MacMini 600$ - koliko je kostao prethodni MacMini - 500$ ?

Zaboravio si i dvd rezach koji je tek za 70k da se dobije! :D

A tek necu da komentarishem slabije preformanse (!) 9400gt grafike u odnosu na 7300 i 2400xt koja se vidjala u belim iMac-ovima.

IMHO, bolje uzeti polovan shljiva iMac za manji kesh jer je brzi.

Za grafichare, pripremu i ostalo vezano za dizajn a da nije 3d je nebitno. Chak shta vishe povoljno je sad.

A tek necu da komentarishem slabije preformanse (!) 9400gt grafike u odnosu na 7300 i 2400xt koja se vidjala u belim iMac-ovima.

beli imaju 7300/7600GT a prva serija sljiva ima 2400/2600.

btw gde ces naci polovan shljiva iMac za manje od 60K rsd? :d

Korisnici Mac Mini-ja će se živi pojesti što će imati 3 frejma manje u sedamnaestoj ekspanziji za Sims 2 :) Te razlike u performansama nisu toliko bitne koliko forma računara - pa kome šta treba...

Recimo, zašto bih ja uzimao iMac 24" za 100k dinara više ( ? ) ako npr. trenutno imam 24" monitor (pa još bez glare-a), i nemam nameru uopšte da se igram? Kapiram da je za sve 3D efekte 9400 i više nego dovoljan.

na kraju je zaista jedina prava prednost novih iMAC-ova 8GB RAM...

ovaj jel ima neko sibicu... da se samozapalim :D pa nova cena 24" iMAC 2.8GHz je 134000 din, a do pre 4 dana je bila 158000 din :)

Nego i mene zanima jel zna neko, zaboravio sam, da li je prosli mini kostao $499 ili $599?

Cene prethodnih modela mac minija su bile $599 za slabiji model i $799 za jači.
BTW, zvao sam Apple Srbija i ljubazna gospođica mi je rekla da bi novi Mac-ovi trebali da stignu za oko 3 nedelje, ne pre, a i obećala mi je da će mi poslati cene čim budu formirane.

Poslednja izmena:
Btw, to otvorena neka nova Apple prodavnica u BGDu? Macola u Kneza Miloša? Samo sam u prlazu video, ali mi deluje da sam ugledao jedan iMac unutra...

Gde u Kneza Miloša?
Broj? Gore kod skupštine ili negde bliže Nemanjinoj?

Gore bliže Skupštini, odma iza ugla O3ona :)
Pop ju je otvorio pre par dana. Kolega Peđa je store manager :)

Cene?

^^odlicno, oni su mi bas u komsiluku.
@filipenko: imas na www.mac.rs cene.

Izgleda da je samo apple.rs spustio cene

Poslednja izmena:
^ kao odgovor na otvaranje Macole ?!? ... :wall: nikad mi nisu bile jasne te igrarije oko prodaje Apple racunara u Srbiji (Jugoslaviji?)

iskreno ni meni nije jasno koliko to zvanicnih uvoznika Apple opreme ima u Srbiji, koliko zvanicnih servisa. Sta god to zvanicni znacilo.

vec je bilo dosta reci na macserbia.org, Milan Adamov je objasnio lepo situaciju a ja cu pokusati ukratko da je prenesem:

apple.rs - odnosno PowerCom je jedini uvnoznik Apple-a za celu bivsu Jugoslaviju. Dakle, ako hocete da uvezete Apple u Srbiju - morate da pricate as njima i nema druge opcije: Apple-ova struktura prodaje je striktno uredjena; sa Apple strane postoji samo PowerCom za Srbiju.

PowerCom je postao distributer (uvoznik, zastupnik, kako hocete) jos s' pocetka 80tih za SFRJ. Kad se SFRJ raspala, PowerCom je postao zaduzen za sve bivse republike. Inace kao dokaz koliko davno je PowerCom sklopio posao sa Apple-om je i njihov ID kod Apple-a, koji je, cini mi se: 7 - dakle 7 firma u svetu koja je postala distributer Apple-a. Sledeca instanca u tom Apple lancu je Madjarska.

dakle sve firme koje prodaju Apple u Srbiji isti kupuju od PowerCom-a (znaci po cenama koje im PowerCom ponudi, kraj price.).

ponekad se desi da lokalni preprodavci Apple imaju nize cene od PowerCom-a zbog marze ali se isto tako desi i da propadnu: cuveni Phoenix Computers koji je imao stvarno extra niske cene :)

takodje se desava da neki prodaju Apple i da za to zaduze coveka koji apsolutno nema nikakvog pojma o Mac racunarima (primer ComTrade-a). isto tako se desi da kupite nesto od njih i od cekate 3 meseca da stigne jer oni nisu obavesteni :d (zovu PowerCom pa proveravaju kad ce roba stici...)

jos jedna interesantna stavar je da ljudi iz PowerCom-a kazu da je Vranic (GlobNet) serviser za Apple, pretpostavljam da su sami tako uredili. ako crkne neki deo, porucuje se preko PowerCom-a jer niko nema lager rezervni delova (nadam se da ce se to uskoro promeniti ;)).

Sto se tice tvog iMac-a mipko, Vranic ti je dozvolio da ga otvoris jer je trgovac i prodace ga ovako ili onako ako ga ti ne uzmes; sto se PowerCom-a tice - oni su uvoznici i nece da se zezaju oko toga. Vranic ce od njih uzeti tvog iMac-a i dati ti "uslugu" da ga pogledas pre kupovine :)

a zbog cega je PowerCom poceo da prodaje krajnjim kupcima - ko ce ga znati :) mozda su i morali , mozda im je to obaveza iz ugovora ;)

kako bilo, ja mogu da pohvalim i ljude koji rade u apple.rs, i Vranica. ima nekih trzavica tu i tamo ali s'obzirom kako je sistem uredjen - dobro je. A verujem da ce i Pop (Macola) sa novom prodavnicom napraviti vidljiv pomak kad je u pitanju nabavka i servisiranje Mac-a :) (kako posedovanje, tako i kupovina)

ipak je to jedan mali svet u kome postoji gomila ogranicenja. Sto se tice ComTrade-a, imali su jako losu, nezainteresovanu i neprofesionalnu osobu koja je radila Apple program. To je bilo pre dve godine, kakva je sada situacija kod njih - ne znam.

raspisah se... :) :wave:

Poslednja izmena:
kako bilo, ja mogu da pohvalim i ljude koji rade u apple.rs, i Vranica. ima nekih trzavica tu i tamo ali s'obzirom kako je sistem uredjen - dobro je. A verujem da ce i Pop (Macola) sa novom prodavnicom napraviti vidljiv pomak kad je u pitanju nabavka i servisiranje Mac-a :) (kako posedovanje, tako i kupovina)

Ja bogami moram da ih kritikujem, kao prvo nisu izdejstvovali da možemo odavde lepo bez cimanja da imamo iTunes Store Acc-ove. Dakle to je veliki propust. Drugi neoprostiv greh je to što ne možes da kupiš Apple Care kod nas. Pazi ovo ako ga kupiš bilo gde drugde oni ce ti priznati ali ne mozes da kupiš ovde, dakle ono kao ljudi ja hoću da vam dam pare i oni kao ne može.

Ne očekujem ja cene iz Amerike, niti da ta roba bude ovde istog dana, ali ono nemoj me tretirati ko da sam šugav...

[EDIT] Još kao šlag na tortu i lažu potrošače.

Iznajmljivanje filmova visoke rezolucije iz vaše dnevne sobe.

Sa par klikova na daljinskom možete iznajmiti film visoke rezolucije sa istog mesta na kojem ga gledate: vašeg widescreen televizora.

Najbolja TV serija u HD-u.

Kupite omiljene TV serije od vodećih mreža i gledajte ih u HD rezoluciji kada vi to hoćete.
http://www.mac.rs/ponuda/store/apple_tv.php

Samo su zaboravili da napomenu da to ne radi kod nas :)

Poslednja izmena:
Recimo, zašto bih ja uzimao iMac 24" za 100k dinara više ( ? ) ako npr. trenutno imam 24" monitor (pa još bez glare-a), i nemam nameru uopšte da se igram? Kapiram da je za sve 3D efekte 9400 i više nego dovoljan.

Evo ti jedan razlog iz prakse. Imao sam Mini-ja i to onu jaču verziju na 2GHz i sa 2GB RAM-a. Poslije nekoliko dana rada bez gašenja Mini-ja, a prilikom upotrebe Spaces-a, dolazilo je do kočenja (stutter-a) prilikom iscrtavanja. Problem je što se VRAM dijeli sa sistemskim RAM-om, a dodatak je što očigledno GMA950 (ili drajver, pardon kext za istu) ne radi oslobađanje memorije, pa dolazi do swap-ovanja i tog dijela memorije. Nije mi jasno da li je to moguće ili nije, te da li se baš to dešava ili ne, ali to mi je najpribližnije objašnjenje.

Takođe, u Mini-ju je laptop HDD na 5400, a u iMac-u je desktop HDD na 7200. Razlika u radu mašina je odmah vidljiva, čak iako iMac ima 1GB RAM-a manje. Vjerovao ili ne, ali je tako. Jednostavno je mašina brža.

na kraju je zaista jedina prava prednost novih iMAC-ova 8GB RAM...

Koliko se meni čini ti i u ovu predzadnju C2D Santa Rosa/Merom/Montevina/šta-li-već (meni nije bitan generacijski poredak) generaciju možeš da utakneš više od 4GB RAM-a, koliko se navodi da je zvanično podržano u specifikacijama. Problem je što su 4GB DDR2-800 SODIMM moduli toliko skupi da čim vidiš cijenu odmah odustaneš od pomisli da to uradiš. I to cijenu u Amerikama...

Prošetaj malo npr. do Kingston-ovog sajta, pa ćeš da vidiš cijene, tako da priča o 8GB RAM-a može samo da ostane na papiru, barem za nas...

Bice i u ovom novom TC na uscu radnja.

Ovo je istina, a koliko sam ja čuo, navodno će svi ostali morati da zatvore. Uključujući Galeriju 12. To u TC Ušće bi trebala da bude PowerComm-ova trgovina, prema mojim informacijama. Dakle, bez posrednika. Možda je zato Pop otvorio Macolu.

iskreno ni meni nije jasno koliko to zvanicnih uvoznika Apple opreme ima u Srbiji, koliko zvanicnih servisa. Sta god to zvanicni znacilo.

Zvanični su svi oni koji su navedeni na sajtu apple.rs.

^ kao odgovor na otvaranje Macole ?!? ... :wall: nikad mi nisu bile jasne te igrarije oko prodaje Apple racunara u Srbiji (Jugoslaviji?)

Dosta tu ima stvari koje se ne znaju. Galerija12 je povlašćena u odnosu na ostale sa cijenama nižim oko 8%. Prema informacijama koje ja imama, to je Jan tako dogovorio još dok je učio i radio kod Popa, pa kad je zapalio od njega to ga je već čekalo. A Pop je od početka imao najveći promet i samom Apple-u je donosio najveću zaradu.

Što se iTunes Store-a i naloga tiče, kao i svega ostalog, niko kod nas nije u mogućnosti na to da utiče. Jedini koji može da utiče je PowerComm, ali njih to očigledno ne tangira.

Za Apple Care pakete je očigledno potreban i normalan servis sa lagerom dijelova i određenim garantovanim vremenom kako servisa, tako i isporuke dijelova. Zato trgovac jedino i može da ti kaže - priznaćemo paket, ali ne možemo da ti ga prodamo, jer ga nemamo u ponudi. Nisu tu oni krivi, kriva je čitava linija...

EDIT:
http://www.primatelabs.ca/blog/2009/03/imac-and-mac-mini-benchmarks-early-2009/

Na linku može da se vidi da je razlika u performansama uglavnom akademska...

Poslednja izmena:
PoverComm je i za nas i Hrvatsku a tamo sve to radi kod nas ne, pa aj da se zapitamo ko je kriv? Pri tome uopste nisam ni pominjao mogucnost personalizacije meka poput necu 2 GB rama ocu 4 GB ili necu disk od 120 ocu 250? Dakle ne menjanje "teških" delova tipa CPU ili GPU nego boranija tipa hard i memorija ni to ne može ?!?

PoverComm je i za nas i Hrvatsku a tamo sve to radi kod nas ne, pa aj da se zapitamo ko je kriv? Pri tome uopste nisam ni pominjao mogucnost personalizacije meka poput necu 2 GB rama ocu 4 GB ili necu disk od 120 ocu 250? Dakle ne menjanje "teških" delova tipa CPU ili GPU nego boranija tipa hard i memorija ni to ne može ?!?
Pa, izgleda da nismo jednako interesantno tržište kao Croatia, šta znam, ***a.
A što se tiče custom varijanti iliti BTO varijante, to funkcioniše u potpunosti i kod nas, jedino što se na isporuku čeka nešto duže nego na "konfekciju".
Evo ja sam danas zvao PowerComm i raspitivao se kad će novi mini, pa sam ih pitao za varijantu "slabiji" mini, ali sa 2 giga ram-a, a devojčica mi je vrlo ljubazno rekla da se BTO može uraditi, ali da bi mi isplativije bilo da ovde kupim 2x1 giga ddr3 ram-a i odradim upgrade.
Dakle, može da se poruči i delimično izmenjena makina.

Oki moja greska to nigde nisu naveli, A šta dakle možes da kupis sam ram i da kažes evo ugradite mi. Pošto akcija otvaranja mac mini-ja nije bas najjednostavnija.

Poslednja izmena:
Vrh Dno