vec je bilo dosta reci na macserbia.org, Milan Adamov je objasnio lepo situaciju a ja cu pokusati ukratko da je prenesem:
apple.rs - odnosno
PowerCom je jedini uvnoznik Apple-a za celu bivsu Jugoslaviju. Dakle, ako hocete da uvezete Apple u Srbiju - morate da pricate as njima i nema druge opcije: Apple-ova struktura prodaje je striktno uredjena; sa Apple strane postoji samo PowerCom za Srbiju.
PowerCom je postao distributer (uvoznik, zastupnik, kako hocete) jos s' pocetka 80tih za SFRJ. Kad se SFRJ raspala, PowerCom je postao zaduzen za sve bivse republike. Inace kao dokaz koliko davno je PowerCom sklopio posao sa Apple-om je i njihov ID kod Apple-a, koji je, cini mi se: 7 - dakle 7 firma u svetu koja je postala distributer Apple-a. Sledeca instanca u tom Apple lancu je Madjarska.
dakle sve firme koje prodaju Apple u Srbiji isti kupuju od PowerCom-a (znaci po cenama koje im PowerCom ponudi, kraj price.).
ponekad se desi da lokalni preprodavci Apple imaju nize cene od PowerCom-a zbog marze ali se isto tako desi i da propadnu: cuveni Phoenix Computers koji je imao stvarno extra niske cene
takodje se desava da neki prodaju Apple i da za to zaduze coveka koji apsolutno nema nikakvog pojma o Mac racunarima (primer ComTrade-a). isto tako se desi da kupite nesto od njih i od cekate 3 meseca da stigne jer oni nisu obavesteni :d (zovu PowerCom pa proveravaju kad ce roba stici...)
jos jedna interesantna stavar je da ljudi iz PowerCom-a kazu da je Vranic (GlobNet) serviser za Apple, pretpostavljam da su sami tako uredili. ako crkne neki deo, porucuje se preko PowerCom-a jer niko nema lager rezervni delova (nadam se da ce se to uskoro promeniti

).
Sto se tice tvog iMac-a mipko, Vranic ti je dozvolio da ga otvoris jer je trgovac i prodace ga ovako ili onako ako ga ti ne uzmes; sto se PowerCom-a tice - oni su uvoznici i nece da se zezaju oko toga. Vranic ce od njih uzeti tvog iMac-a i dati ti "uslugu" da ga pogledas pre kupovine
a zbog cega je PowerCom poceo da prodaje krajnjim kupcima - ko ce ga znati

mozda su i morali , mozda im je to obaveza iz ugovora
kako bilo, ja mogu da pohvalim i ljude koji rade u apple.rs, i Vranica. ima nekih trzavica tu i tamo ali s'obzirom kako je sistem uredjen - dobro je. A verujem da ce i Pop (Macola) sa novom prodavnicom napraviti vidljiv pomak kad je u pitanju nabavka i servisiranje Mac-a

(kako posedovanje, tako i kupovina)
ipak je to jedan mali svet u kome postoji gomila ogranicenja. Sto se tice ComTrade-a, imali su jako losu, nezainteresovanu i neprofesionalnu osobu koja je radila Apple program. To je bilo pre dve godine, kakva je sada situacija kod njih - ne znam.
raspisah se...

:wave: