Šta je novo?

Stigao - NEC ND-3540A

Ako ne zelis da experimentises, uzmi prvi (ja sam stavio taj). Drugi FW je tweakovan za razne medije, tako da ne znam kako se snalazi sa ovim na nasim prostorima.

Sve je to lepo sto vi kazete za NEC 3540, samo sto mene malo brine sledeci podatak kji sam nasao za taj uredjaj, naime kaze: BURST TRANSFER RATE-Pio Mode4/Ultra DMA 33!? Meni se to cini nesto malo, pa moj ASUS 616P3 citac radi na Ultra ATA 100...

Kod mene radi u Ultra DMA mode 2.

d@do je napisao(la):
Sve je to lepo sto vi kazete za NEC 3540, samo sto mene malo brine sledeci podatak kji sam nasao za taj uredjaj, naime kaze: BURST TRANSFER RATE-Pio Mode4/Ultra DMA 33!? Meni se to cini nesto malo, pa moj ASUS 616P3 citac radi na Ultra ATA 100...
I transfer ti je 100MB/s :d
I moj pioneer dvd-rom 120 je UltraDMA 4 (66), dok su pisaci UltraDMA 2 (33)

Uzeo sam 3540. Evo testova. Ne znam kako da ih protumacim? Koje su referentne vrednosti? Ovo drugo je test sony dvd citaca, cisto testa radi.

Prilozi

• NEC.rar
    116.4 KB · Pregleda: 90
  • sony.rar
    137.3 KB · Pregleda: 78
Poslednja izmena:
Referentne vrednosti za disc quality, a koje se smatraju za OK, su:
max. vrednost za PI < 300
max. vrednost za PO < 25

Kod testa SONY-a si, takodje, trebao da stavis brzinu 5X, cisto zbog identicnosti.
Da li su to testovi diska koji je narezan na 3540 ili samo nekog koji si uzeo da vidis kakvo je citanje?

EDIT:
E, setih se.
Na prethodnoj strani ovog thread-a, pogledaj 6-ti post (Lukijin) ali nemoj da se razocaras svojim vrednostima. :D Kvalitet ti je solidan. ;)

Poslednja izmena:
Disk sam narezao na ovom NEC-u i onda sam ga sa njim testirao. Sto, jel to dobro ili ne? Mislim da bi bolji rezultati bili sa nekim originalom?

SOny mi nije dao da biram brzinu, odnosno ponudio mi je samo maksimalnu, nista drugo.

Ne znam u cemu je tajna Lukijinim vrednosti? Mislim ako je isti rezac, onda bi valjda i vrednosti trebale da budu iste? DOduse ne znam koji je fw kod mene, ne znam ni kako da proverim? Mozda ima veze sa tim, mada ja ne znam stvarno kako u realnom radu mozes da primetis neku razliku?

Ovaj test damage na sony-ju koji sam uradio je prikazao da je sve ispravno. Jel to u redu ili je normalno i ako prikaze da ima ostecenih delova? U pitanju je taj dvd verbatim koji sam narezao sa NEC-om.

Bad Habbit je napisao(la):
Disk sam narezao na ovom NEC-u i onda sam ga sa njim testirao. Sto, jel to dobro ili ne? Mislim da bi bolji rezultati bili sa nekim originalom?
Ne. Dobro si uradio. Opusteno. Pitao sam za disk cisto da bi se bolje rezumeli. Postovi prikazuju vise nego dobre rezultate i imas razloga da njima budes zadovoljan.

Bad Habbit je napisao(la):
Ovaj test damage na sony-ju koji sam uradio je prikazao da je sve ispravno. Jel to u redu ili je normalno i ako prikaze da ima ostecenih delova? U pitanju je taj dvd verbatim koji sam narezao sa NEC-om.
Normalno je da taj test (scandisk) prodje glatko i bez ostecenja. Do sada, ni jedan disk koji sam narezao na ovom rezacu (a koji sam testirao) nije imao surface ostecenje.

Mali savet. Kreni polako da citas ceo ovaj thread od pocetka. Ljudi su postovali i linkove ka sajtovima gde su obavljani testovi a ima i dosta iznetih iskustava.

Poslednja izmena:
Pazario sam ovaj uredjaj ... za svaku je preporuku.

Molim da mi neko malo pojasni ove rezultate. Disc je Verbatim DVD+R 16x, rezan na 16 brzina (dvd-rom(iso), Nero 6.0.0.11), ali je rezanje trajalo oko 15ak minuta. Pretpostavljam da su rezultati za PI Failures dobri, ali mi je sumnjivo ovo ko PI Errors, i to sto se broj (max) povecava kako se priblizava kraj testa. Takodje sam narezao jos jedan ovakav Verbatim dvd, nisam ga testirao ali je rezanje isto trajalo oko 15ak minuta. U cemu je problem?

post-477-1125763548_thumb.jpg

post-477-1125763624_thumb.jpg

E da, rezao sam i neki DVD+RW (marke Platinent, il' tako nesto), na 4x i vreme rezanja je bilo znatno krace. Testirao sam ga, ali sam obrisao rezultate. Secam se da je quality score bio oko 92, bilo dosta vise PI Errors i Failures. Ovo pisem zato sto se pri kraju testa broj gresaka, takodje, povecavao.

Hvala.

Tu nije bilo rezanja na 16x.
Za početak skini Nero 6.6 ili (dosta manji) ONES.

Postavi ovu vr. u registry i Nero će prikazivati trenutnu brzinu rezanja:

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Ahead\Nero - Burning Rom\Recorder]
"ShowSingleRecorderSpeed"=dword:00000001

Nema problema dok su PIF greške tako male.
Dobar rez za NEC je: PIE manje od 280 i PIF manje od 16.

Thunderdome, hvala na odgovorima. Instalirao Nero 6.6.0.15, podesio u registryju, jos samo da probam to u praksi. Hvala.

Poslednja izmena:
Kupio sam Nec 3540a, nije bučan kao što neko reče, skroz naprotiv, ne greje medije-jedva da su mlaki(i DVD i običan CD), jedina mala mana je što je, bar za obične CDe, malo lenj dok ne shvati da je disk unutra i dok ga ne očita(to je zanemarivo).

Što se rezanja tiče evo rezultata za EMTEC i VERBATIM, oba minus i oba 8x.
Rezao sam potpuno isti materijal na oba, na 4x i ako se dobro razumem, EMTECov (bivši BASF) rezultat uopšte nije dobar ??

EMTEC - average PI Errors = 381.97 (max 1672)
- average PI Failures = 1.66 (max 20)

VERBATIM - average PI Errors = 21.56 (max 68)
- average PI Failures = 0.20 (max 71)

Savet??? Da zaobiđem EMTEC ubuduće? Strategija mi je da važan backup bacam istovremeno na 2 diska različitih proizvođača. Koji da uzmem umesto EMTEC (nevažno mi je bilo šta drugo osim pouzdanosti podataka i trajnosti samog DVDa)?

"Dobar rez za NEC je: PIE manje od 280 i PIF manje od 16."
Pretpostavljam da se ovo odnosi na Average vrednosti?

Dobio sam neke mnogo lošije rezultate za ista dva diska nakon overclock-a. Je li to zbog OCa ili je prosto taj metod provere toliko nepouzdan?

Ajd odgovarajte, a ja ću se potruditi da ista dva diska proverim ponovo kad resetujem OC...

PS
Kako da atačujem GIF? Nije mi jasna procedura sa kliktanjem na Insert image, traži mi unos neke putanje, probao sam, ali ostaje ili samo tekst ili prazan placeholder...

Nisam primetio dosad da mi smrdi ispod miške ili da imam neku opasnu zaraznu bolest ili...Pa može li bar 1 odgovor? Čita li neko ovo?

Što se tiče atača, navikao sam na drugim forumima - klik na Attach, pa klik na Browse i okačim sliku. S ovim se prvi put srećem pa bih molio za pomoć.

Imam još pitanja, ako neko zna i spreman je da mi pomogne:

- razlika između + i - diskova tj. koji su kvalitetniji (dosad sam čuo samo da su minus nešto kompatibilniji s većinom uređaja)

- kolege su mi rekle da uvek režem na otprilike 4x ako želim kvalitetan zapis koji će da traje, jer što je brzina manja zapis je dublji

- kako je moguće da se rezultati Nero CD/DVD speed drastično razlikuju od provere do provere za isti disk? Zar to ne bi trebalo da bude identičan rezultat sa eventualno nekim minimalnim odstupanjima(da zanemarimo one rezultate kad je mašina overklokovana)?

Malo sam navalentan, ali bih voleo da utvrdim koje diskove da kupujem jer verujem da je mašina OK. Ipak su podaci koje bekapujem najskuplja moguća stvar i platio bih neki disk i duplo ako znam da je stvarno kvalitetan i trajan.
Izvinjavam se na opširnosti...

Poslednja izmena od urednika:
Vader je napisao(la):
I ja sam kupio NEC 3540A, srebrni.

Kad sam pustio jedan DVD u Power DVD pitao me je nešto oko DVD region zona, da promijenim neku (nikad me to prije nije pitao), i da imam pravo pet puta promijeniti, inače ne bi pustio film, kad sam mu rekao da promijeni pustio je film.

A u Device Menageru pod tim DVD-om stoji da mogu mijenjati zone još 4 puta, i da poslije toga ne mogu mijenjati makar reinstalirao windows ili DVD rezač prebacio na drugi kompjuter. Šta je to? Koliko je to što sam mu rekao da promijeni zonu nezgodno? Šta je inače u tim situacijama pametno uraditi?

Regionalna zastita je u pitanju. Prevazilazi se flashovanjem nezvanicnog otkljucanog firmware-a ili koriscenjem programa poput DVDIdlePro.

djstole je napisao(la):
Kada mozemo da ocekujemo novi firmware ?

ND 3540A koji sam ja kupio (proizvodnja Jun 2005) ima firmware koji je za nijansu noviji od 1.01e (peta varijacija 1.01 kako su je krstili firmware guru-i) -- iako ima iste media tabele kao i doticni NecDump pokazuje 23.05.2005. umesto 17.05.2005. Ja cu se za sada uzdrzati od flashovanja pogotovo posto sam poslao doticni firmware Liggy-ju sa cdfreaks-a na patchovanje.

Da bi videli gde mozete najjeftinije kupiti idite na pcberzu.

@user name
Vrednosti koje je Thunderdome naveo su maksimumi.
Po licnom iskustvu, sa "+" medijom dobijas kvalitetniji zapis, odnosno zapisa sa manjim brojem gresaka. Da li je on trajniji ili pouzdaniji, za sada neznam.

EDIT:
E, da. Sto se tice attacha, procitao sam da se nesto momentalno radi na serveru pa je kachenje privremeno ukinuto. Don't worry. Bice sve OK uskoro.

Poslednja izmena:
Hvala Programmer, napokon neko...naravno, niko nije dužan da odgovara na baš moja pitanja, ali mislim da su ova konkretna i zanimaju mnoge početnike...
Slažem se s tvojim odgovorom na jedno od njih, u međuvremenu sam skakao po Net-u i naišao na slične informacije, a evo link sa mojim okačenim GIF rezultatima na drugom forumu, ako nije protiv pravila ovog.

http://www.elitesecurity.org/tema/134525

Trudiću se da napravim još par testova i da ih okačim ovde ili tamo, svejedno, pa da i ja doprinesem, a ne samo da pitam.

Evo i preostalih 5 pitanja sabrano, ako se nekome ne da da traži po ovom ili onom forumu:

1 Savet??? Da zaobiđem EMTEC ubuduće?? Strategija mi je da važan backup bacam istovremeno na 2 diska različitih proizvođača. Koji da uzmem umesto EMTEC i gde(na PP)?

2 Pročitao sam na benchmark forumu "Dobar rez za NEC je: PIE manje od 280 i PIF manje od 16.". Da li se to odnosi na average ili max vrednosti?

3 Dobio sam kasnije neke mnogo lošije rezultate za ista dva diska. Je li taj metod provere uopšte pouzdan? Ako jeste može li se osloniti na onaj podatak "Quality score" i koliki je minimalan da se kaže da je disk prilično kvalitetan?

4 Razlika između + i - diskova tj. koji su kvalitetniji (dosad sam čuo samo da su minus nešto kompatibilniji s većinom uređaja)?

5 Kolege na poslu rekoše mi da uvek režem na otprilike 4x ako želim kvalitetan zapis koji će da traje, jer što je brzina manja zapis je dublji?

1. Da, zaobiđi. Recimo: Verb, Sony, Tayo Yuden, TDK...

2. Te vrednosti su prihvaćene kao okvirne.

3. Više se ceni grafik nego score. Sve preko 90 je solidno.

4. Posle dosta testova došlo se do zaključka da NEC pravi bolji zapis na DVD+R diskovima.

5. Neki 16x cert diskovi pravljeni od novih materijala prosto 'ne vole' rezanje na manjim brzinama. To za rezanje na malim brzinama je važilo za CD-ove

Thunderdome je napisao(la):
5. Neki 16x cert diskovi pravljeni od novih materijala prosto 'ne vole' rezanje na manjim brzinama. To za rezanje na malim brzinama je važilo za CD-ove
jel moguce da sam imao losiji sken kad sam 8X sertifikovan medij rezao 4X nego 8X ili je to greska do provere?

Kod mene kada rezem verbatim na manju brzinu od sertifikovane ponekada se dogodi da mi tu mediju ne cita liteon dvd-rom dok ga rezac cita normalno, ali kada se medij nareze na sertifikovanoj brzini onda ga lepo cita i dvd-rom i rezac.

@Ser_Zile Moguće je ali će pre biti ovo drugo. Ne može se na osnovu par narezanih diskova izvesti zaključak.

@The pocetnik Ima tu nešto. O tome govorimo.

Freak-ovi menjaju strategije rezanja za odr. disk, isti firmware stavljaju 2 puta, pazare još 1 rezač (već imaju par kom.) eto tako da ga testiraju...
Sve to ne bi li postigli što bolji zapis. Neko bi rekao: bolest! Sa druge strane treba razumeti - ljudi jednostavno vole da eksperimentišu sa tehnikom.

Hvala puno Thunderdome.

Izvinjavam se Programmer-u pošto sam prevideo da je napisao da se ono PIE 280 i PIF 16 odnosi na max vrednosti što rezultate za EMTEC čiini katastrofalnim (PIE=3023,za drugi disk 3714, PIF=499 i 331), a ni VERBATIM se nije baš proslavio(PIE=2192 i 1389, PIF=75 i 22)...Zanimljivo je i što je rezultat za isti disk višestruko!!! gori kada ga skeniram na 8X u poređenju sa 5x.

Drugo, pošto sam novajlija, zbunjuje me što EMTEC i pored očajnog rezultata na Quality testu ima 100 % dobar, bez grešaka, rezultat na Read(errors) testu pri istom programu i u DVDINFOu?!? A da, i radi bez problema...Šta to znači u praksi, da će disk tj. podaci na njemu da riknu za mesec ili godinu dana??? Ili da ću naići na bar jednu MP3(to sam rezao) pesmu koja će da štucne par puta? To tj. dugovečnost ispravnog zapisa i samog diska je jedino što mi je bitno.

The pocetnik je napisao(la):
Kod mene kada rezem verbatim na manju brzinu od sertifikovane ponekada se dogodi da mi tu mediju ne cita liteon dvd-rom dok ga rezac cita normalno, ali kada se medij nareze na sertifikovanoj brzini onda ga lepo cita i dvd-rom i rezac.
To je kompatibilnost, ali da li isto važi i za dugovečnost(ispravnog) zapisa??

user name je napisao(la):
To je kompatibilnost, ali da li isto važi i za dugovečnost(ispravnog) zapisa??

Imam par medija verbatima 4x(dvd-r) narezanih na 4x sa pioneerom 107d i imaju skoro godinu dana i dan-danas se citaju perfektno.
Takodje imam par verbatima 8x(dvd+r i dvd-r) kao i par primedisc-ova 8x(dvd+r) rezanih na 8x sa necom3520 i pioneeron107d i neki imaju vise od 6 meseci i odlicno se citaju i quality skor je izmedju 95-99%.

Ali ima i par verbatima 8x i primedisc 8x koji su rezani 4x i pri kopiranju dosta variraju brzine citanja, tj. neki delovi se fantasticno brzo citaju, a na nekim delovima brzina drasticno pada.

Zato ja sa ovim mojim iskustvima iskljucivo rezem na sertifikovanoj brzini.E, sada niko ne garantuje da ce neko drugi imati iskustva kao ja.

The pocetnik je napisao(la):
Zato ja sa ovim mojim iskustvima iskljucivo rezem na sertifikovanoj brzini.
Takodje. NEC imam tek par meseci tako da ne mogu da pricam o dugovecnosti, ali nisam primetio nikakvu razliku u kvalitetu zapisa pri rezanju na razlicitim brzinama (2.4x/4x/8x). Mnogo mi je bitniji tip medije (+/-) ali o tome je vec bilo brdo postova pa necu da davim.

CD je, naravno, druga prica. Retko rezem preko 32x jer to tamo stvarno ima veze.

...da bacim buvicu malo...
Kolega mi kaže da je fizički DVD praktično ista stvar kao i CD i da itekako ima veze brzina kojom se reže(već sam ga citirao-zbog dubine zapisa),a da su ovi testovi koje mi navodimo dosta nepouzdani zbog toga šzo su sintetički(šta god to značilo :) ).

Možda je istina negde između tj. spor zapis je nešto bolji, ali praktično neprimetno, pa i ne treba o tome brinuti i, kao što je već rečeno, bitnije je koji disk i uređaj koristiš.

Što se tiče moje strategije da važan bekap stavljam na 2 diska različitih proizvođača, mislim da će to ipak biti 2 Verbatima - jedan je Certified 8x +R Advanced AZO (kupio sam danas po 40 din 10 komada u slim kutijama i celofanu-one od prošli put iz zvonceta sam morao da brišem od masnoće i prašine), a drugi bi trebalo da bude Pastel +R po sličnoj ceni, isto u kutiji, ako ga nađem.

Još nešto korisno, na NERO sajtu sam našao jedan programčić tj. patch za registry kojim rekorder sluša firmware uređaja što se tiče brzine rezanja i proverio sam ga danas, radi.

E da, ne odgovoriste mi šta u praksi znači Quality Score=0?
Hoće li taj disk da rikne za mesec ili tri meseca ili će npr. bar jedna pesma početi da štuca zbog silne nečitljivosti?? Ovo je možda i najvažnija informacija za neupućene (pokušao sam da na NERO sajtu nađem manual za CD/DVD SPEED, ali sam izvisio, imam samo neki stari neupotrebljiv - ima li neko link ka istom?).

citat odgovora koji sam dobio na ESu:

280 i 32 su maximalne vrednosti....
E sad sto se ticek quality score-a naravno sto je vise to je bolje. Ne mora da znaci da ce disk da ti rikne brzo, imam ja par komada koji imaju ogromne PIE ali su i dalje citljivi. No oni nisu citljivi u kucnim standalone plejerima, dolazi do seckanja u gledanju filmova, kockica, a takodje stariji DVD uredjaji mogu imati problema sa njima. Inace, taj Emtec je kao sto i sam vidis napravio Optodisc, a oni se i ne kotiraju bas najbolje po kvalitetu medija....

Poslednja izmena od urednika:
Meni rezac uopste nece da reze preko 6,2x. Probao sam sa Verbatim +R-ovima od 8x i od 16x (dvd+rw-ove mi normalno reze na 4x) i ista prica. Max je 6,2x, dok je prosek oko 5/5,5x. Firmware je fabricki (1.01), instalirani su ASPI drajveri, rezac se nalazi na sekundarnoj IDE grani kao slave u DMA modu. Jedino sta mi pada na pamet je moja kanta od kompa (celeron 300A koji radi na 450 i 256 + 64 mb rama). Pretpostavljam da je zbog konfiguracije?

citat 2
Sto se tice PIF-a mislim da ne bi smeli da prelaze granicne vrednosti. PIE greske su greske koje snimac (citac) ispravlja u procesu citanja dok PIF su nepopravljive greske.... Tako da pre ce ti biti necitljiv disk sa PIF od recimo 60 nego sa PIE od 600. Pozdrav!!!

Dr. Hannibal Lecter je napisao(la):
Meni rezac uopste nece da reze preko 6,2x. Probao sam sa Verbatim +R-ovima od 8x i od 16x (dvd+rw-ove mi normalno reze na 4x) i ista prica. Max je 6,2x, dok je prosek oko 5/5,5x. Firmware je fabricki (1.01), instalirani su ASPI drajveri, rezac se nalazi na sekundarnoj IDE grani kao slave u DMA modu. Jedino sta mi pada na pamet je moja kanta od kompa (celeron 300A koji radi na 450 i 256 + 64 mb rama). Pretpostavljam da je zbog konfiguracije?

Ono u sta sam se ja uverio, a i cuo sam od drugih ljudi...jeste da generalno Verbatim izbacuje nabudzene dvd medije koje ni u kakvom slucaju ne mogu rezati na vise 8x (sve zavisi od rezaca naravno...).Moja topla preporuka ti je probas TDK DVD+R printable 8x (i to ISKLJUCIVO "A" KLASU).Moj NEC ga prepoznaje i reze na 16x,bez ikakvih problema (sto ne bih i tebi preporucio).Jos jedan kuriozitet je, da su ovi diskovi jeftiniji od Verbatima za oko 2-3 din. na kom. :D

Nazad
Vrh Dno