Šta je novo?

Stiže i HD5830 :)

@nedjo Zasto se ati/amd malo ne potrudi oko dostupnosti ovakvih "sitnica"? kad su ovako jeftini realno je bilo da se od samog pocetka isporucuju, barem uz karte iz 5800 serije.

Svako je gospodar svog novca. Poštujem. Neka kupi svako ono što smatra dobrom cijenom.

Činjenice (bez linkova) o problemima sa kojima se susretao ATI u 4xxx seriji, njihove uzroke, rješenja može provjeriti svako ko zna da koristi google. Sadašnji i bivši vlasnici ATI kartica su u prednosti. Neka se prisjete ili razmisle.
Gainward i ATI sukob - ista stvar -Google. Koga mrzi:
a) ATI je odbio GW PCB jer nije zadovoljio standarde. GW insistirao. ATI ih otkačio.
b) GW ponudio prije ostalih nereferentni PCB. ATI ih stavio na hold zbog ostalih. GW ih otkačio.
Ni prva, ni druga kompanija nisu izašle sa zvaničnim stavovima.

Drugi navodi, razmišljanja, dokazi i sl. dovode do promjene stava kod razumnih. Samo ih treba ponuditi. Kada ponude nema, nema mjenjanja stavova.

Naletio sam na test gdje je čovjek objedinio par navoda, a vezano je za 5830:
http://benchmarkreviews.com/index.p...k=view&id=469&Itemid=72&limit=1&limitstart=15
i slijedeća strana.

Ukratko.
- 5830 zahtjeva PWM sekciju poput one od 5870. Skupa je.
- 5830 zahtjeva efikasnije hlađenje od 5850. Skupo je.
- 5830 je po performansama slabija od 5850, bliža je 5770
- 5830 je zbog skuplje proizvodnje cijenom bliža 5850

Odavde ide moj "skepticizam".
5830 je skupa za ono što nudi (u odnosu na 5770 i 5850, btw. nisam je ja pozicionirao tamo, ATI je). Ako tržište kaže da cijena mora da se mjenja, kako?
a)
- Jeftinija PWM sekcija, jeftinije hlađenje.
- ATI daje podršku partnerima. Svaki partner ima svoj dizajn. Svi vole da uštede. Ima li ATI resursa da dobro provjeri svaki predloženi dizajn? Može li se u potpunosti vjerovati razvojnim timovima partnera? Tvrdim da nema i da ne može. Da ima ne bi se moglo čitati o: 4870 i 100C na PWM sekciji zarad uštede, nedostatku OCP (zarad boljeg OC?!) i kasnijem FM problemu (virusi, auta i bandere), bagovitim drajverima/BIOSima (GSOD/BSOD/loši profili za ventilatore) i ostalim problemima. Ako nije manjak resursa u pitanju, šta je onda? Manjak želje?

b) Korekcija cijena za 5850 i 5770

Autor sa benchmarkreview na kraju dolazi do suprotnih zaključaka od mojih. Obrazložio ih je i vrijedni su razmatranja. Sa pozicije čitaoca, svakako da bih mu dao prednost u odnosu na bilo čije pisanje na forumu. Poenta je u tome da je ponudio nešto konkretno i bolje od propagande.

Nemam želju da bilo koga dezinformišem i dajem informacije koje lično meni/mojoj kompaniji idu u korist. Kupac sam kao i većina ovdje. Trudim se da sebe informišem prije nego kupim. Dijelim svoja saznanja, zaključke, razočarenja/oduševljenja sa drugima. Ako sam se prevario, ne krijem to.
Puno je postova reklamne pozadine i to smeta. To je moj motiv da stanem u kontru. Više volim da čitam nego da pišem, ali eto - omaklo mi se. Iskreno, izvinjavam se svima koji imaju isti status kao i ja, a kojima sam povukao živac.

Da li treba da se podnosu diplome, radovi, neki drugi dokazi da bi se napisalo nešto ovdje? Ovo je forum (trg) gdje su isti svi! Jašta. Život nije savršen, a ja sam nadrealista 🙂

Drago mi je da je Bench posjećen i važan. Nije mi drago kada se to iskorištava za kompanijsko/sopstveno promovisanje.

I naravno, pokazaće se da li su partneri i ATI na nivou.

Pozdrav :wave:

@nedjo Zasto se ati/amd malo ne potrudi oko dostupnosti ovakvih "sitnica"? kad su ovako jeftini realno je bilo da se od samog pocetka isporucuju, barem uz karte iz 5800 serije.
stvarno ti ne bih mogao sa sigurnoscu tvrditi, ali mislim da je bundleovanje iskljucivoo do AIB-a!

Svako je gospodar svog novca. Poštujem. Neka kupi svako ono što smatra dobrom cijenom.
tako je!
Činjenice (bez linkova) o problemima sa kojima se susretao ATI u 4xxx seriji, njihove uzroke, rješenja može provjeriti svako ko zna da koristi google. Sadašnji i bivši vlasnici ATI kartica su u prednosti. Neka se prisjete ili razmisle.

Dobro, znaci sada je ono sto google izbaci cinjenica!

Meni jedino na pamet pada ona narodna mudrost o tarabi i onome sto pise na njoj 😀
Gainward i ATI sukob - ista stvar -Google. Koga mrzi:
a) ATI je odbio GW PCB jer nije zadovoljio standarde. GW insistirao. ATI ih otkačio.
b) GW ponudio prije ostalih nereferentni PCB. ATI ih stavio na hold zbog ostalih. GW ih otkačio.
I taman kad sam hteo da te pitam, a jel ima neka cinjenica koja ovaj izmisljeni scenario sukoba pretvara u realnost koja se desila, ti lepo sam odgovaras:
Ni prva, ni druga kompanija nisu izašle sa zvaničnim stavovima.
Tako je, ali to nije smetalo odredjenim "zutim" "news" sajtovima da izmisljaju price oko sukoba 😉
Drugi navodi, razmišljanja, dokazi i sl. dovode do promjene stava kod razumnih. Samo ih treba ponuditi. Kada ponude nema, nema mjenjanja stavova.
Ma i moja baba moze imati stav o ATI-ju iako nema blage veze sta on proizvodi.... svako moze imati stav o bilo cemu, ali samo je stav potkrepljen cinjenicama relevantan, sve ostalo je ili FUD-ovanje ili tresenje prazne slame!
Naletio sam na test gdje je čovjek objedinio par navoda, a vezano je za 5830:
http://benchmarkreviews.com/index.p...k=view&id=469&Itemid=72&limit=1&limitstart=15
i slijedeća strana.

Ukratko.
- 5830 zahtjeva PWM sekciju poput one od 5870. Skupa je.
- 5830 zahtjeva efikasnije hlađenje od 5850. Skupo je.
- 5830 je po performansama slabija od 5850, bliža je 5770
- 5830 je zbog skuplje proizvodnje cijenom bliža 5850
Sve je to tacno, ali opet fali KRUCIJALNA cinjenica: NIKO sem AMD-a i AIB-ova ne zna sa kojom cenom ucestvuju pasivne komponente u finalnoj ceni kartice!
Odavde ide moj "skepticizam".
5830 je skupa za ono što nudi (u odnosu na 5770 i 5850, btw. nisam je ja pozicionirao tamo, ATI je).
Tacno da ju je ATI pozicionirao tamo, ali je tvoje misljenje o ceni, samo tvoje misljenje!
Ako tržište kaže da cijena mora da se mjenja, kako?
a)
- Jeftinija PWM sekcija, jeftinije hlađenje.
- ATI daje podršku partnerima. Svaki partner ima svoj dizajn. Svi vole da uštede. Ima li ATI resursa da dobro provjeri svaki predloženi dizajn? Može li se u potpunosti vjerovati razvojnim timovima partnera? Tvrdim da nema i da ne može.
Drugim recima, ti plasiras FUD da ce u jednom momentu ATI i njegovi AIB-ovi na trziste plasirati krsh kartice, odnosno da to vec rade?! :sceptic:

Pa koliki pobornik teorija zavere moras da budes, pa da bi poverovao i javno raspirivao jednu takvu besmislenu pricu u kojoj ATI i njegovi partneri namerno pucaju sebi u obe noge??!
Da ima ne bi se moglo čitati o: 4870 i 100C na PWM sekciji zarad uštede, nedostatku OCP (zarad boljeg OC?!) i kasnijem FM problemu (virusi, auta i bandere), bagovitim drajverima/BIOSima (GSOD/BSOD/loši profili za ventilatore) i ostalim problemima. Ako nije manjak resursa u pitanju, šta je onda? Manjak želje?
pffff.... 'ajd jos jedared i nadam se zadnji put:
sve temperature svih komponenti su sertifikovane u rasponu njihovih radnih specifikacija u realnim i vrlo rigoroznim uslovima eksploatacije
FurMark je termalni virus koji ne odslikava niti jedan realni scenario upotrebe graficke kartice.
b) Korekcija cijena za 5850 i 5770

Autor sa benchmarkreview na kraju dolazi do suprotnih zaključaka od mojih. Obrazložio ih je i vrijedni su razmatranja. Sa pozicije čitaoca, svakako da bih mu dao prednost u odnosu na bilo čije pisanje na forumu. Poenta je u tome da je ponudio nešto konkretno i bolje od propagande.
a da prilozis te zakljucke?
Nemam želju da bilo koga dezinformišem i dajem informacije koje lično meni/mojoj kompaniji idu u korist. Kupac sam kao i većina ovdje. Trudim se da sebe informišem prije nego kupim. Dijelim svoja saznanja, zaključke, razočarenja/oduševljenja sa drugima. Ako sam se prevario, ne krijem to.

Kad god napises neku izmisljotinu (ne mora da bude tvoja, mogao si da je usvojis od nekog "kreativca" sa "zutih news sajtova") ti si dezinformisao onoga ko je procita!

A koja je tvoja kompanija?
Puno je postova reklamne pozadine i to smeta. To je moj motiv da stanem u kontru. Više volim da čitam nego da pišem, ali eto - omaklo mi se. Iskreno, izvinjavam se svima koji imaju isti status kao i ja, a kojima sam povukao živac.
Na koji status mislis?
Da li treba da se podnosu diplome, radovi, neki drugi dokazi da bi se napisalo nešto ovdje? Ovo je forum (trg) gdje su isti svi! Jašta. Život nije savršen, a ja sam nadrealista 🙂
link sa kredibilnog izvora ce biti sasvim dovoljan 😉
Drago mi je da je Bench posjećen i važan. Nije mi drago kada se to iskorištava za kompanijsko/sopstveno promovisanje.
Cenim da ovde insinuiras na mene, pa cu te zamoliti da to argumentijes, u suprotom cu shvatiti kao zlonamerno nabedjivanje, FUD-ovanje i vredjanje!
I naravno, pokazaće se da li su partneri i ATI na nivou.
Pozdrav :wave:

Ma gde bre na nivou, to je grupa decurlije, koja se zayebava sa milijardama dolara i hiljadama porodica i milionima kupaca i tako vole s vremena na vreme sebi da pucaju u noge i ruke! :smackbum:

Poslednja izmena:

Jako nekorektno sa tvoje strane. Ja korisnika @Nedjo ne poznajem ali nemam razloga da mu ne verujem kada kaže da na forumu nije u svojstvu zaposlenog/PR-a kompanije AMD. Kada bih tvrdio ovo što ti tvrdiš, to bi bilo isto kao reći za njega da je lažov, pokvaren i da se namerno pretvara. Fino si priču o ceni/isplativosti 5830 iskoristio da napadneš Nedju. Poslednji put kada sam video ovako nešto na forumu, takođe je bio Nedjo u pitanju koji je tada bio moderator. Jedan drugi korisnik (koliko vidim slabo aktivan na forumu u poslednje vreme) ga je na sličan način prozivao za sve i svašta. Kad bi se meni nešto slično desilo na ovom forumu, da me drugi na ovaj način prozivaju, sigurno više ne bih postovao ovde.

Što se tiče iskorišćavanja Benchforuma u svrhe promocije kompanije AMDATI, mislim da za tim nema preterane potrebe. Postoje ljudi koji preferiraju nVidiju i koji imaju dobre razloge za to. Međutim od kako pratim IT ne sećam se da je nVidiju ikada zanimalo naše tržište, čak mislim da nemaju ni svoje predstavništvo kao što ima ATI. Tako da ATIju u Srbiji i ne treba puno reklame jer konkurenta dotično tržište skoro pa da ne interesuje.

Dokaz da HD5850 ne zahteva komplikovanu PWM jedinicu niti ekstremno hlađenje kao i da se za proizvodni proces može koristiti revizija 5770 PCB-a:

HD5830354x312.jpg

Ići će ova kartica dole sa cenom čim se ispuca ova prva tura. Siguran sam.

Ajd da i ja za promenu malo pohvalim ATI. Kao ljubitelj CF zanimacija drago mi je da vidim da je ATI krenuo stopama zelenog tima i da je CF profile izvukao iz drajvera, tako da sada mogu da se brže update-uju.

Izgleda da nismo džabe pisali pitanja/predloge na onoj prezentaciji 5870 pre 5-6 meseci.

P.S. Svaka vama čast na količini energije i slobodnog vremena potrošenog u prepucavanju na par poslednjih strana.

Poslednja izmena:
Pixell ovaj dizajn je upravo ono što sam tvrdio , Ati je odlučio da napravi veće razlike između 5830 i 5850 . 5830 treba da predstavlja zlatnu sredinu ali ne i da doseže perfomanse više klase . Revizija 5770 PCB-a će sigurno omogućiti jeftiniju proizvodnju što znači i niže cene kad za njih dođe vreme .

G@W (i ostali),
nisam napao Nedju. "Napao" sam 5830. Onda on "odgovara" tražeći dokaz za svaku moju tvrdnju. Zašto bih mu ja bilo šta podnosio? Da on kvita "ovo može, ovo ne može"? Da malo "bače" (ono, bosanci budale), malo se sprda sa nekim analogijama, malo me hvali, malo mi savjete o životu daje? Ne bih da se stavljam u tu poziciju, taman da je najpravedniji čovjek na svijetu. A nije. Greška je bila da sam bilo šta odgovorio direktno.
Čime da potkrijepim da je postojao sukob između nekog od partnera i ATIja? Dokumentom nekim? Nema dokumenta (validnog i potpisanog), nema ni dokaza - to je FUD. Aha. Svi su žuti, osim ako su u korist. Na kraju će biti da je Gw prestao da sarađuje tada sa ATIjem... onako. Došlo im.
Sve što je napisao bilo ko, bilo kada, o nekoj tehnologiji i nema čvrst dokaz je automatski umišljanje i širenje dezinformacija? Ok, ali onaj ko traži takvu vrstu dokaza, dužan ju je i sam podnijeti. U suprotnom, radi isto što i ti.

Rigorozni testovi. 10x revidiran dizajn. Opet se greška potkrade. Marfi je čudo. Ko god je tranzistor u samogradnji sklapao - zna o čemu pričam. Šta se desilo inžinjerima suprotnog tabora? Doduše, pitanje je da li su oni direktno krivi ili je zbog neke uštede nastao propust.Tvrdi čovjek da je 100C ok. U okviru specifikacija je. Tu temperaturu na PCBu i komponentama niko ne želi na koliko god one bile deklarisane. Da ne smaram dalje. Neka napiše neko sa diplomom i reputacijom ovdje.
Sličnih tvrdnji (ekonomija, et, proizvodni procesi) kroz njegova pisanja je bilo previše da bi kod mene imao kredibilitet. Nije od te struke - ok. Svejedno se nije suzdržavao od komentara i kad nije znao i kad nije trebao. Zadnje što mi pada na pamet je tema vezana za uduplavanje proizvodnih kapaciteta na xs-u.
Nije mi čovjek bio na tapetu, nisam zapisivao ničije bisere. I ovo je onda FUD, da se zna. Osim ako sad ne sjednem i skupim linkove.

Kako god, vidim da sam (skoro) jedini koji misli da njegovi postovi truju teme i šire propagandu poruke. Onda ću da se suzdržim od takvih komentara. Neću nikome da rušim sneška. Nisam ni mislio da ispravljam krive Drine. Poštujem i staž i pravo na dosjelost i broj poruka i drugare među ostatkom zajednice i korisnost i... Očekivao sam kao rezultat makar malo suzdržavanja od "propagiranja", ali sam pogriješio. Po meni se nastavlja, drugi niko ne primjećuje. Odo' da se liječim 😀

Uživajte 🙂

Rigorozni testovi. 10x revidiran dizajn. Opet se greška potkrade. Marfi je čudo. Ko god je tranzistor u samogradnji sklapao - zna o čemu pričam. Šta se desilo inžinjerima suprotnog tabora? Doduše, pitanje je da li su oni direktno krivi ili je zbog neke uštede nastao propust.Tvrdi čovjek da je 100C ok. U okviru specifikacija je. Tu temperaturu na PCBu i komponentama niko ne želi na koliko god one bile deklarisane. Da ne smaram dalje. Neka napiše neko sa diplomom i reputacijom ovdje.

Pogledaj ove temperature:
http://ht4u.net/reviews/2009/xigmatek_bifrost/index8.php - ne moras ni da prevodis.

Poslednja izmena:
@nadrealista
Svima su poznati postovi pojedinih korisnika a pogotovo nama koji živimo sa ovim forumom godinama. Uvek ćeš moči da kažeš da su postovi korisnika Nedjo, Starac, Ivke, nex, Ace (nastaviti niz po želji...) fanboyski ili više volim naziv "navijački" nastrojeni i da truju teme ali ja ne bih mogao da zamislim Benchmark forum bez njih. To mu daje određenu čar. Mislim da nije njih da bi forum bio sterilno dosadan. Prihvati to kao svakodnevicu 😉.

Pixell, u pravu si 100%. Samo, takvi postovi trebaju da imaju mjeru i pravilno doziranje. Bez da stvaraju utisak da se samo oni imaju za pročitati...

Videcemo sta ce od toga biti jos... Nebih nasedao na svakakve price dok ne vidim ziv komad. Ovako nesto se ocekivalo, uvek kad je neka grafika sa iskljucenim shaderima ili CPU sa jezgrima ovakva prica krene. Poenta je da jos ne znamo hoce li moci ili ne... Ostaje samo da cekamo

Videcemo sta ce od toga biti jos... Nebih nasedao na svakakve price dok ne vidim ziv komad. Ovako nesto se ocekivalo, uvek kad je neka grafika sa iskljucenim shaderima ili CPU sa jezgrima ovakva prica krene. Poenta je da jos ne znamo hoce li moci ili ne... Ostaje samo da cekamo

Upravo ovo... dok neko stvarno ne otkljuca, ne treba previse verovati ovakvim pricama. Teoretski je naravno moguce (ipak je u pitanju isti cip), ali AMD nema ni jedan razlog da ovo radi, kada vec imaju prakticno potpunu kontrolu ovog trzisnog segmenta.

^
Tesko da ce to moci, pitali su se likovi po forumima i za 5850>5870 magiju i ako se dobro secam odgovor je bio da ih u fabrici laserom osakate tako da nikakav flash biosa ne pomaze.

Da imaju konkurenciju mozda bi bilo nekih egzibicija, ovako je 99% sigurno da nece biti nikakvih otkljucavanja.

I meni se sve nesto cini, jer sad sam se setio da su neki probavali da flesovanjem safirovog 5750 vaporx da dobiju 5770, medjutim ostali su na 720 stream procesora koliko ima 5750.

***a.. pljuvali smo nvidiu zbog deracine sa cenama, sad ih pljujemo sto ih nema.. uglavnom SPIT ON NV :d

***, nije odnos izmedju nvidie i ati-a kao intel-amd😉, oni se kolju dok amd jurca za intelom, u gaming-u su tu negde...

Iskreno, ja se ne secam kad je poslednji put na nekoj grafickoj kartici bilo moguce otkljucati deo jezgra, ali kad god se pojavi ovako neki osakaceni derivat uvek pocinje ista prica kako ce mozda moci da se otkljca 🙂

Bese neki nv6600, i cini mi se neki ati iz 800 serije.

Poslednji NVidia cipovi koje je bilo moguce otkljucati su bili NV40 (kartice iz 6800 serije) - ako se dobro secam najcesce 4 Pixel i i 1 Vertex pipeline (12/5 na 16/6), ali mi se cini da je bilo i drugih mogucnosti.

Sto se ATI-ja tice, mislim da su to bile X800GTO karte, koje je bilo moguce prepravljati u X850XT. Da ne trazim sada koji je to cip... R420/480 ili tako nesto

i 6200 u 6600... Posle toga nista. Tako da ni sada ne ocekujem nista od otkljucavanja. Uvek se pokrene prica, uvek se digne malo prasine. Nekada se pusti neki primerak kod koga je moguce otkljucavanje samo da bi krenula bolja prodaja istog i to je to.

I am sure that you are probably wondering if you can reflash the BIOS from ATI Radeon HD 5870 into the Radeon HD 5830 graphics card we discussed today. These solutions use identical PCB design, have the same GPU and video memory chips, so why not? Well, we decided to give it a try:

During the BIOS reflashing process we didn’t experience any problems, but disabled shader processors, texturing units and raster back ends, unfortunately, didn’t get enabled. As a result, we ended up with the same Radeon HD 5830 working at Radeon HD 5870 frequencies, nothing else. The performance of the card with the new BIOS turned out a little lower than that of the original Radeon HD 5830 but overclocked to 875/5200 MHz using conventional overclocking methods. So, I doubt that you will be able to perform the same trick with retail Radeon HD 5830 solutions, for reasons that are quite obvious in AMD/ATI’s opinion.

http://www.xbitlabs.com/articles/video/display/radeon-hd5830_3.html

Nazad
Vrh Dno