stvarno ti ne bih mogao sa sigurnoscu tvrditi, ali mislim da je bundleovanje iskljucivoo do AIB-a!@nedjo Zasto se ati/amd malo ne potrudi oko dostupnosti ovakvih "sitnica"? kad su ovako jeftini realno je bilo da se od samog pocetka isporucuju, barem uz karte iz 5800 serije.
tako je!Svako je gospodar svog novca. Poštujem. Neka kupi svako ono što smatra dobrom cijenom.
Činjenice (bez linkova) o problemima sa kojima se susretao ATI u 4xxx seriji, njihove uzroke, rješenja može provjeriti svako ko zna da koristi google. Sadašnji i bivši vlasnici ATI kartica su u prednosti. Neka se prisjete ili razmisle.
I taman kad sam hteo da te pitam, a jel ima neka cinjenica koja ovaj izmisljeni scenario sukoba pretvara u realnost koja se desila, ti lepo sam odgovaras:Gainward i ATI sukob - ista stvar -Google. Koga mrzi:
a) ATI je odbio GW PCB jer nije zadovoljio standarde. GW insistirao. ATI ih otkačio.
b) GW ponudio prije ostalih nereferentni PCB. ATI ih stavio na hold zbog ostalih. GW ih otkačio.
Tako je, ali to nije smetalo odredjenim "zutim" "news" sajtovima da izmisljaju price oko sukoba 😉Ni prva, ni druga kompanija nisu izašle sa zvaničnim stavovima.
Ma i moja baba moze imati stav o ATI-ju iako nema blage veze sta on proizvodi.... svako moze imati stav o bilo cemu, ali samo je stav potkrepljen cinjenicama relevantan, sve ostalo je ili FUD-ovanje ili tresenje prazne slame!Drugi navodi, razmišljanja, dokazi i sl. dovode do promjene stava kod razumnih. Samo ih treba ponuditi. Kada ponude nema, nema mjenjanja stavova.
Sve je to tacno, ali opet fali KRUCIJALNA cinjenica: NIKO sem AMD-a i AIB-ova ne zna sa kojom cenom ucestvuju pasivne komponente u finalnoj ceni kartice!Naletio sam na test gdje je čovjek objedinio par navoda, a vezano je za 5830:
http://benchmarkreviews.com/index.p...k=view&id=469&Itemid=72&limit=1&limitstart=15
i slijedeća strana.
Ukratko.
- 5830 zahtjeva PWM sekciju poput one od 5870. Skupa je.
- 5830 zahtjeva efikasnije hlađenje od 5850. Skupo je.
- 5830 je po performansama slabija od 5850, bliža je 5770
- 5830 je zbog skuplje proizvodnje cijenom bliža 5850
Tacno da ju je ATI pozicionirao tamo, ali je tvoje misljenje o ceni, samo tvoje misljenje!Odavde ide moj "skepticizam".
5830 je skupa za ono što nudi (u odnosu na 5770 i 5850, btw. nisam je ja pozicionirao tamo, ATI je).
Drugim recima, ti plasiras FUD da ce u jednom momentu ATI i njegovi AIB-ovi na trziste plasirati krsh kartice, odnosno da to vec rade?! :sceptic:Ako tržište kaže da cijena mora da se mjenja, kako?
a)
- Jeftinija PWM sekcija, jeftinije hlađenje.
- ATI daje podršku partnerima. Svaki partner ima svoj dizajn. Svi vole da uštede. Ima li ATI resursa da dobro provjeri svaki predloženi dizajn? Može li se u potpunosti vjerovati razvojnim timovima partnera? Tvrdim da nema i da ne može.
pffff.... 'ajd jos jedared i nadam se zadnji put:Da ima ne bi se moglo čitati o: 4870 i 100C na PWM sekciji zarad uštede, nedostatku OCP (zarad boljeg OC?!) i kasnijem FM problemu (virusi, auta i bandere), bagovitim drajverima/BIOSima (GSOD/BSOD/loši profili za ventilatore) i ostalim problemima. Ako nije manjak resursa u pitanju, šta je onda? Manjak želje?
a da prilozis te zakljucke?b) Korekcija cijena za 5850 i 5770
Autor sa benchmarkreview na kraju dolazi do suprotnih zaključaka od mojih. Obrazložio ih je i vrijedni su razmatranja. Sa pozicije čitaoca, svakako da bih mu dao prednost u odnosu na bilo čije pisanje na forumu. Poenta je u tome da je ponudio nešto konkretno i bolje od propagande.
Nemam želju da bilo koga dezinformišem i dajem informacije koje lično meni/mojoj kompaniji idu u korist. Kupac sam kao i većina ovdje. Trudim se da sebe informišem prije nego kupim. Dijelim svoja saznanja, zaključke, razočarenja/oduševljenja sa drugima. Ako sam se prevario, ne krijem to.
Na koji status mislis?Puno je postova reklamne pozadine i to smeta. To je moj motiv da stanem u kontru. Više volim da čitam nego da pišem, ali eto - omaklo mi se. Iskreno, izvinjavam se svima koji imaju isti status kao i ja, a kojima sam povukao živac.
link sa kredibilnog izvora ce biti sasvim dovoljan 😉Da li treba da se podnosu diplome, radovi, neki drugi dokazi da bi se napisalo nešto ovdje? Ovo je forum (trg) gdje su isti svi! Jašta. Život nije savršen, a ja sam nadrealista 🙂
Cenim da ovde insinuiras na mene, pa cu te zamoliti da to argumentijes, u suprotom cu shvatiti kao zlonamerno nabedjivanje, FUD-ovanje i vredjanje!Drago mi je da je Bench posjećen i važan. Nije mi drago kada se to iskorištava za kompanijsko/sopstveno promovisanje.
I naravno, pokazaće se da li su partneri i ATI na nivou.
Pozdrav :wave:
Drago mi je da je Bench posjećen i važan. Nije mi drago kada se to iskorištava za kompanijsko/sopstveno promovisanje.
Rigorozni testovi. 10x revidiran dizajn. Opet se greška potkrade. Marfi je čudo. Ko god je tranzistor u samogradnji sklapao - zna o čemu pričam. Šta se desilo inžinjerima suprotnog tabora? Doduše, pitanje je da li su oni direktno krivi ili je zbog neke uštede nastao propust.Tvrdi čovjek da je 100C ok. U okviru specifikacija je. Tu temperaturu na PCBu i komponentama niko ne želi na koliko god one bile deklarisane. Da ne smaram dalje. Neka napiše neko sa diplomom i reputacijom ovdje.
Pogledaj ove temperature:
http://ht4u.net/reviews/2009/xigmatek_bifrost/index8.php - ne moras ni da prevodis.
sta sam ja rekao? UNLOCK 😀
Videcemo sta ce od toga biti jos... Nebih nasedao na svakakve price dok ne vidim ziv komad. Ovako nesto se ocekivalo, uvek kad je neka grafika sa iskljucenim shaderima ili CPU sa jezgrima ovakva prica krene. Poenta je da jos ne znamo hoce li moci ili ne... Ostaje samo da cekamo
Da imaju konkurenciju mozda bi bilo nekih egzibicija, ovako je 99% sigurno da nece biti nikakvih otkljucavanja.
I am sure that you are probably wondering if you can reflash the BIOS from ATI Radeon HD 5870 into the Radeon HD 5830 graphics card we discussed today. These solutions use identical PCB design, have the same GPU and video memory chips, so why not? Well, we decided to give it a try:
During the BIOS reflashing process we didn’t experience any problems, but disabled shader processors, texturing units and raster back ends, unfortunately, didn’t get enabled. As a result, we ended up with the same Radeon HD 5830 working at Radeon HD 5870 frequencies, nothing else. The performance of the card with the new BIOS turned out a little lower than that of the original Radeon HD 5830 but overclocked to 875/5200 MHz using conventional overclocking methods. So, I doubt that you will be able to perform the same trick with retail Radeon HD 5830 solutions, for reasons that are quite obvious in AMD/ATI’s opinion.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari