Šta je novo?

SteamOS

Ipak mislim da vecina previse ocekuje od ovog hibrida. Prvo je problem OS. jer evo i sami vidite koliko je Steam spor i kako kilavo djeluje. Nemam previse povjerenja u taj OS. Volio bih ja da to uspije sto su zamislili, ali mislim da ce proci nekolike godine kada cemo moci da taj proizvod vidimo u punom sjaju. Tesko da ce se desiti neka revolucija odmah po izlasku, bice tu mnogo bagova i cuda, kako hardverski tako i softverskih problema.

Sve u svemu podrzavam Valve soto imaju hrabrosti da izadju na megdan glavonjama poput Mikrosofta, Sonija, Nintenda...

10x ovo, pa pogledajte im igre samo, mislim gotivim ih ja, imam po preko 1k sati u tf2 i svakoj verziji csa ali to su bagoviti uzasi na izlasku posle godinu dana bete, a koji ne rade kako treba narednih godinu dana steam kad se pojavio prve 2,3 godine je jedva bio na granici upotrebljivosti, a neke sporedne stvari koje bi kod kompanije trebalo da funkcionisu podmazano u valve jedva da postoje kao community interaction i efikasan support.

Poslednja izmena:
najnekorisnija opcija u univerzumu, to mogu i android tv stikovi danas, daj prvo neka igre rade kako treba, manite stream.

Ovde se radi o streamovanju video igara sa jednog PC-a u okviru lokalne mreže na neki drugi PC. To praktično znači da ti možeš sa svog high-end PC-a iz radne sobe da streamuješ igre na neki low end htpc koji inače koristiš sa TV-om i igraš na njemu. Tako da ako hoćeš da odigraš neku igru kojoj više priliči da se igra ispred TV-a iz fotelje, sa kontrolerom, a ne želiš da imaš dva high-end PC-a, ili da nosiš PC iz sobe u sobu ili se njakaš sa kablovima, ovo je jednostavno rešenje.

Inače par bitnih informacija:
SteamOS Beta is the first public release of our Linux-based operating system. The base system draws from Debian 7, code named Debian Wheezy. Our work builds on top of the solid Debian core and optimizes it for a living room experience. Most of all, it is an open Linux platform that leaves you in full control. You can take charge of your system and install new software or content that you want.

SteamOS is designed to run Steam and Steam games. It also provides a desktop mode which can run regular Linux applications

Poslednja izmena:
Ovde se radi o streamovanju video igara sa jednog PC-a u okviru lokalne mreže na neki drugi PC. To praktično znači da ti možeš sa svog high-end PC-a iz radne sobe da streamuješ igre na neki low end htpc koji inače koristiš sa TV-om i igraš na njemu. Tako da ako hoćeš da odigraš neku igru kojoj više priliči da se igra ispred TV-a iz fotelje, sa kontrolerom, a ne želiš da imaš dva high-end PC-a, ili da nosiš PC iz sobe u sobu ili se njakaš sa kablovima, ovo je jednostavno rešenje.
znam ja na koje streamovanje se misli, i kažem, to će sledeće godine moći da radi android tv stick, ne treba mi steampc za to. eno nvidia shield može to, veliki ko pesnica. bolje da se fokusiraju na druge stvari.

...note that AMD graphics cards are not currently supported...

Cao djaci..

Ovo kad sam procitao, zakljucio sam da ga nikad necu ni probati :D

to mogu i android tv stikovi danas
to će sledeće godine moći da radi android tv stick

Ajde odluči se.

I nisi u pravu, tehnologija je u vlasništvu nVidia i to što radi na shield ne znači da će da radi na svakom android tv stick uređaju.
Druga stvar ako tebi ne treba ti nemoj da koristiš, meni je to najkorisnija opcija koju SteamOS treba da poseduje i da bi igranje nalinuxu zaživelo obavezna.

Ajde odluči se.

I nisi u pravu, tehnologija je u vlasništvu nVidia i to što radi na shield ne znači da će da radi na svakom android tv stick uređaju.
Druga stvar ako tebi ne treba ti nemoj da koristiš, meni je to najkorisnija opcija koju SteamOS treba da poseduje i da bi igranje nalinuxu zaživelo obavezna.
pročačkao sam net malo posle i video da još nema, al ako sledeće godine to ne donesu na android konzolice od 100usd neka se upucaju

edit: jel ima neko uputstvo kako se instalira?
edit2: ima uputstvo, našao sam.

ali nemam 1tb drajv. primarni komp mi svakako neće moći jer je amd platforma, fx6300+7850, moraću na sekundarni intel + nvidia i5+gtx660.

amd je beda živa, žao mi je što su im driveri za linux tako traljavi :/

Poslednja izmena:
Sta tacno treba da skinem sve? Jel ce raditi to ili samo ovi koji imaju pristup beti?

Vidiš da je svima dostupno, beta testeri su dobili steam mašinu i kontroler. Svi ostali ko hoće može da instalira OS na HW koji poseduje pod uslovom da ispunjava zahteve.

You will need to create a SteamOS System Restore USB stick to perform this install. The image provided here requires at least a 1TB disk.

What are the SteamOS Hardware Requirements?
Processor:
Intel or AMD 64-bit capable processor

Memory:
4GB or more RAM

Hard Drive:
500GB or larger disk

:trust:

Poslednja izmena:
Nema potrebe da se žurite sa isntalacijom, osim ako već nemate spreman htpc pa hoćete to da odradite. Steamos je namenjen pre svega za dnevnu sobu, za desktop je za sada, ako baš želite linix, ubuntu bolje rešenje. Ja ću tek kada omoguće sve oko streaming-a da se njekam sa htpc i steamos-om :)

Desktop deluje kranje ogoljeno u ovoj verziji ali bolje nego prva verzija Steama. Malo modifikovani Gnome3. Kada to zamene sa novom verzijom Gnome koja je mnogo više ispolirana, zamene ikonice sa njihovom custom i srede software centar i repo-e, biće upotrebljiv i za desktop. Steam mode je klasičan big picture.

Da bi se doslo na Benchmarkov forum, ignorisale 33 stranice diskusije o istom, izrekla *****na konstatacija i pitati cemu sve to.

Pratim temu redovno, izvini sto sam ti uvredi osecanja. Ali ni dalje ne kontam sto se palite na ovo cudo, kad nista novo ne donosi.

Pratim temu redovno, izvini sto sam ti uvredi osecanja. Ali ni dalje ne kontam sto se palite na ovo cudo, kad nista novo ne donosi.

Ako ne kontas lepo otkaci temu iz odabranih i nemoj dolaziti ovamo, sebi ces puno pomoci a i ovima sto su ovde.

ako podizanje svesti programerima igara da postoji jos jedan os za koji treba da se prave igre, i pritisak na proizvodjace hardvera da bolje podrze taj isti sistem koji je BESPLATAN, nije nista, onda izvoli pa se lepo povuci iz teme i cuci u nekom uglu jer se brukas

Da li sa tom pricom je i ona prica da sve to kosta, pocevsi od devova koji ce da rade za taj sistem, optimizacije, testiranja i samih troskova koji sve to cine. A da se ne spominje da je i gomila igara multiplatfrom pa dosta studija to sa minimalnim troskovima i uz gomilu gluposti portuju na Win, a neki cak i nece, pa sad sve to uklopi u celu pricu o jos jednoj platformi za koju treba da se radi. Eno isto i onaj Mantle, koji je btw sa pogleda peformansi meni licno interesantnija prica nego Steam UI, uskoro stize, pa jos niko ne zna sta ce da bude da li ce tu biti obecanih performansi ili mozda mixed bag uz gomila bagova, koja vec krasi BF4...

cek pa zar ja tu hordu programera koji prave igru ne placam time sto kupim igru? zar ja programere koji prave drivere ne platim time sto kupim hardver. o cemu pricas? kakve veze ima koji je os u pitanju, ti troskovi su svejedno tu bez obzira i finansiraju se na isti nacin na svakoj platformi.

inace mantle je kul a moze biti i deo price o steamos-u.

sta vam je ljudi, zasto pominjete te troskove razvoja, kao da druge platforme nemaju troskove razvoja? te alave programere placam licno ja i onaj ko kupi igru

cek pa zar ja tu hordu programera koji prave igru ne placam time sto kupim igru? zar ja programere koji prave drivere ne platim time sto kupim hardver. o cemu pricas? kakve veze ima koji je os u pitanju, ti troskovi su svejedno tu bez obzira i finansiraju se na isti nacin na svakoj platformi.

sta vam je ljudi, zasto pominjete te troskove razvoja, kao da druge platforme nemaju troskove razvoja? te alave programere placam licno ja i onaj ko kupi igru

To smo se svi nadali, kad ono amd card support comming soon :wall: Znam da ne mora to ništa da znači, ali opet...

Ne služi ničemu. Svi treba da kupimo Paystation 4 i igramo fenomenalni Knack.

Niko ti ovde ne spominje Playstation, pita čovek šta će mu to pored Windowsa. Ne kapiram tvoju opsesiju konzolama i njihovo potezanje na svakoj bogovetnoj temi u PC sobi.

Troškovi razvoja idu otuda što odjednom neko treba da napravi Linux port, da testira, debaguje igru, da optimizuje. Niko neće da se cima oko toga, troši radne sate, angažuje nove ljude, ukoliko mu se to ne vrati, odnosno ukoliko ne proceni da ne može da vrati investiciju. Otuda potreba da se ti troškovi odnekud nadoknade, jer ih on ima PRE nego što proda ijednu jedinu kopiju igre za Linux. I zašto bi se cimao, ako 99% tržišta za PC igre koristi Windows. Dakle ti - ili ajde, Valve - hoćeš da ga stimulišeš da ti pravi igru koja će besprekorno da radi na Steam OS-u. Zašto bi on to radio, ako mu se ne isplati?

Naravno, ne očekujem da to skapiraš iz prve, jer smo te videli na delu sa T100 tabletom - pljuvao si najpre firme što nema 64 GB verzije, pa ceo forum što ne koristi dual boot minimum a po mogućstvu tripple, a kada si konačno došao u mogućnost da ti besplatno pomogneš drugim forumašima onako kako si tražio pomoć od njih - nestao si sa teme, a privremeno i foruma :d

To smo se svi nadali, kad ono amd card support comming soon :wall: Znam da ne mora to ništa da znači, ali opet...

Pa dobro, ajmo malo vere u Steam OS, nije baš kao da nismo znali da AMD štuca sa podrškom za Linux. A opet, to nas vraća u priču o smislenosti Steam OS-a, ako 50% grafičkog tržišta ima problematičnu podršku za Linux generalno, što je mnogo šira tema i svakako nema poente lomiti glavu oko tih stvari, jer se one tiču daleko šire priče...

Poslednja izmena:
iskreno jeste bezveze to. ja verujem da je to zbog uzasnih amd drivera za linux. verovatno ih pritiskaju sad da naprave bolje drivere, pa kad se to desi ubacice podrsku i za amd. svejedno morace da podrze i amd kartice. ja bih stvarno voleo da taj mantle zazivi.

Poslednja izmena:

Ja mozda jesam malcice traljavo napisao, ali ti bas nista nisi razumeo. :) Ako igra koja je multiplatform zahteva resurse (ljude, kes) za sve 3 platforme i pri tome "elitna" platforma vecito pati do bagova (nedostatak testiranja, proper optimizacije), sta mislis kakva ce da bude situacija kada se ubaci i jos dorada za steam, a da ne spominjem i samu losu drajver/software podrsku? Kakva ce tu tek da bude kolicina frustracija?

edit: vec me pretece filipenko...

Naravno, ne očekujem da to skapiraš iz prve, jer smo te videli na delu sa T100 tabletom - pljuvao si najpre firme što nema 64 GB verzije, pa ceo forum što ne koristi dual boot minimum a po mogućstvu tripple, a kada si konačno došao u mogućnost da ti besplatno pomogneš drugim forumašima onako kako si tražio pomoć od njih - nestao si sa teme, a privremeno i foruma :d
moja iskustva sa t100 tabletom i ostalim operativnim sistemima pored windowsa na njemu niko na ovom forumu videti i čuti neće zbog toga što si me lično ti oterao iz one teme svojim bezobraznim komentarima i ja tamo više neću da napišem ni jedan post, a lično smatram da će benhcmark zajednica ostati uskraćena za štošta korisno, jer ona tema trenutno nije izvor nikakvog znanja, a mogla je da bude bogatija za informacije koje ja imam/sam otkrio.

a ti si izrazito bezobrazan, tako bahato pišeš na forumu jer si bezbedan iza monitora i tastature, samo tada i umeš da vređaš. pošto sam te više puta uživo video/imam predstavu ko si, ni ne čudi me što frustracije lečiš na ovaj način od tebe ni ne očekujem normalne postove i normalnu raspravu.

get a life and... okani me se više.

Poslednja izmena:
Da li sa tom pricom je i ona prica da sve to kosta, pocevsi od devova koji ce da rade za taj sistem, optimizacije, testiranja i samih troskova koji sve to cine. A da se ne spominje da je i gomila igara multiplatfrom pa dosta studija to sa minimalnim troskovima i uz gomilu gluposti portuju na Win, a neki cak i nece, pa sad sve to uklopi u celu pricu o jos jednoj platformi za koju treba da se radi. Eno isto i onaj Mantle, koji je btw sa pogleda peformansi meni licno interesantnija prica nego Steam UI, uskoro stize, pa jos niko ne zna sta ce da bude da li ce tu biti obecanih performansi ili mozda mixed bag uz gomila bagova, koja vec krasi BF4...

Zato što za linux recimo Mantle nije uopšte potreban, jer omogućava direktniju komunikaciju između hw-a i sw-a na dosta nižem nivou, tako da ako se posao odradi potreba za mučenjem razvojnih timova oko Mantle-a i slično postaje nepotrebno, a veruj mi dosta više resursa zahteva omogućavanje recimo Mantle-a u svom engine-u, nego portovanje na linux. Portovanje na linux danas uopšte nije teško. O tome svedoči to da je od trenutka kada je otvorena ova tema do sada broj linux igara na steam-u povećan za trećinu, a cela ova Valve-ova priča još nije ozbiljno ni krenula, tek polako kreće. Svakog dana izađe na steam-u neka igra sa linux podrškom, a pre nego što steam nije izbacio linux klijent, linux igara praktično da nije ni bilo. A evo sada, deved meseci od izbacivanja linux klijenta, ~10% steamove biblioteke čine linux podržane igre, za 9 meseci to je ogromno dostignuće. A evo samo juče samo na steamu dobili 4 nove linux igre.

Za manje indie timove linux portovi su poslednjih meseci prioriteti, a i neki veći izdavači su već prihvatili linux (2k, Deep Silver, Sega). Praktično za sada jedino ćute EA, Ubisoft zato što ne znaju kako da se postave prema ovoj situaciju i azijski izdavači (koju su i onako uvek bili autistični na PC trendove). Tako da se promene već dešavaju. Naravno ne ide sve preko noći, ali za godinu, dve, već će biti rezultata i to velikih.

Niko ti ovde ne spominje Playstation, pita čovek šta će mu to pored Windowsa. Ne kapiram tvoju opsesiju konzolama i njihovo potezanje na svakoj bogovetnoj temi u PC sobi.

Izvini, ali mefisto je ovde već spominjao PS4 i konzole, zato je g@W i reagovao. Već je mefisto kucao ovde kako mu nije jasno šta će nama steambox pored konzole, a pri tome ne razume, da neki od nas u dnevnoj sobi žele otvoren sistem, a ne igračku u kojoj najveći procenat igara je uprošteno za najšire mase, i da većina ovde ljudi ne želi da se zaglupljuje takvim stvarima :)

Poslednja izmena:
moja iskustva sa t100 tabletom i ostalim operativnim sistemima pored windowsa na njemu niko na ovom forumu videti i čuti neće zbog toga što si me lično ti oterao iz one teme svojim bezobraznim komentarima i ja tamo više neću da napišem ni jedan post, a lično smatram da će benhcmark zajednica ostati uskraćena za štošta korisno, jer ona tema trenutno nije izvor nikakvog znanja, a mogla je da bude bogatija za informacije koje ja imam/sam otkrio.

a ti si izrazito bezobrazan, tako bahato pišeš na forumu jer si bezbedan iza monitora i tastature, samo tada i umeš da vređaš. pošto sam te više puta uživo video/imam predstavu ko si, ni ne čudi me što frustracije lečiš na ovaj način od tebe ni ne očekujem normalne postove i normalnu raspravu.

get a life and... okani me se više.

Drugim rečima, nemaš dovoljno jasnu predstavu o čemu se ovde govori, postavljaš besmislena pitanja, izigravaš neko ludilo i opšte znanje o svemu, i nakanjen si da nas i ovde častiš na sličan način. Hoćeš da budeš centar pažnje a da svi ostali budu dužni da ti izigravaju FAQ, ubeđujući tebe lično zašto nešto bi ili ne bi trebalo da funkcioniše na određeni način jer to ima da funkcioniše tačno tako kako si ti zamislio i nikako drugačije. Nisam iznenađen.

Čuj, ja te oterao iz one teme, pa ja sam postavo pitanje gde si tamo nekoliko dana nakon što si prestao da se javljaš, prethjodno kukajući zašto nema 64 GB verzije ili kako je to moguće da niko ne koristi uređaj baš kako si ti zamislio. Ti si pobegao nakon što su te 10 ljudi prozivali zbog toga, i nisi smeo da se vratiš i da ih sve ubediš koliko su grešili. Dabome, sada je pogodno da mene označiš nekim ko te "proganja", kao što ćeš na drugim temama druge ljude da markiraš tako.

Sklonost ka ličnim uvredama i bezobrazluku je skroz očigledna, to nema potrebe ni komentarisati posebno.

A ti ako si baja, izvoli isprobaj taj Steam OS i javi utiske forumašima koje smatraš podobnim, ignoriši mene. Samo nemoj da kukaš, spamuješ po topiku, tražiš objašnjenja za svaku sitnicu, i da onda nestaneš, po običaju. Ne sumnjam da će to veliko znanje mnogima da bude korisno. Meni sigurno neće, kao što si i sam lepo primetio.

Vrh Dno