Šta je novo?

SteamOS

I ja sam skeptičan, ali nisam se oduševio ni kada je steam krenuo sa radom... Zanima me - kada je poslednji put Valve uradio nešto što se ispostavilo kao loše?

E da. Lepo si rekao. I ja imam puno poverenje da ce sve ispasti kako treba.

Još jedno uskršnje jaje, verovatno: na ekranu najave se igra Civilization 5. Izgleda još jedna igra koja će stići za SteamOS, samo kad bih još našao i vremena da igram tako nešto.

Biće puno najava narednih meseci. Očekujem da popularni Steam naslovi budu portovani, pogotovo Deep Silver, Sega i 2K igre.

Ne samo to, cak kruzi prica da ce CryEngine biti portovan. :)

P.S. Ako neko hoce da ucestvuje u onom "Steam Hardware Enthusiast", a nema 10 friends-a na steam-u, dodajte me. Dodajte me i ako imate, jer nemam dovoljno. :D
Trebalo bi da mozete da me pronadjete sa "milos_sd".

Poslednja izmena:
Upravo sam ti poslao zahtev.

Mene kopka šta će se nalaziti u referentnoj Steam Machine od 300 dolara. To bi trebalo biti sprava za koju će se optimizovati igre. Mislim da mogu da upakuju sličan ako ne i hardver jače snage nego Sony jer imaju šest meseci fore (noviji hardver). Pogotovo ako uz tu konzolu ne budu išli kontroleri nego se budu zasebno kupovali. Čak i da bude nešto sporiji hardver od PS4 (u rangu Xbone) nije bedak jer će moći da se kupiti novija verzija konzole za par godina tj. neće biti ciklusa kao kod klasičnih konzola. Mislim da je Valve u interesu da spusti cenu hardvera a da će zarađivati na softveru kao i do sada.

Uz bolje iskorišćenje hardvera i niže cene gotovih rešenja mogli bismo videti situaciji gde ta konzola od 300 dolara nudi performanse koje danas nudi Windows PC od 800 dolara. A to bi bila velika stvar. Potrebe da se svake tri godine kupi nova mašina za 800 dolara kao i polovična podrška koju takvo rešenje nudi jeste glavni razlog popularnosti konzola na zapadu. Rešavanjem ta dva problema uz zadržavanje dobrih stvari koje PC danas nudi (modovi, razni kontroleri, skraćen ciklus trajanja hardvera) će uticati na tržište tradicionalnih konzola.

Kao što sam već pisao u Sony temi, oni su mnogo vremena potrošili na analizu šta Valve radi i došli do zaključka da je indie tržište razlog popularnosti Steama (zato su angažovali Jonathan Blowa i ekipu). Mogu zamisliti kakav je ovo bio hladan tuš za njih jer nisu zamišljali da će dobiti još jednog konkurenta. Ali neće oni trpeti puno jer je PS4 jako popularan iako se nije ni pojavio. Microsoft će pući sa Xbone svuda osim u Americi a Nintendo će pući u svakom smislu, nažalost.

Ne smem ni da zamislim kako će izgledati HL3 posle ovoga što su najavili ove nedelje. Da li neko i dalje misli da Valve ima manje od 100 zaposlenih i da zbog toga ne stižu da izdaju igre? Ja bih rekao da su oni danas mnogo veća kompanija samo što to jako vešto kriju. Ovo je jedina stvar ove godine koja nije iscurila pre zvanične objave.

Poslednja izmena:
Mnogo lose resenje po mnogim pitanjima. Trackball bi totalno imao smisla kao zamena za misa, i to iskljucivo tako da bude zamenjiv thumbstickom, kako su i registorvali u patentu, jer je za mnoge zanrove to jedino dobro resenje. Ovaj touchpad, i to dva sa obe strane, nikako ne moze da da dobar osecaj. To iskljucivo moze da funkcionise dobro kao pointing device i nista drugo. Ne mogu da verujem da su to resenje odabrali. Vidi se da ipak nisu iz te price.

Ako nesto mrzim, to je ta vrsta upravljanja na touchscreenu ili touchpadu, kao i "pritiskanje" iscrtanih dugmica.

Brzina i preciznost ce biti tu donekle, ali uz najgori moguci osecaj, na veliku zalost.

Raspored tastera van svih standarda, ogranicava mnoge zanrove koji su najbolji na kontroleru.

Debelo su za*ebali sto se mene tice, iako je sve interesanto kao koncept, vise da neki inzenjer malo prodiskutuje o tome, nego kako ce biti u praksi.

A sto je najgore, kao potrudili su se jer im je jasno da touchpad ne moze da proizvede ikakav feedback i dobar osecaj. Kao, radili su ozbiljno i na tome.

U najgorem slučaju dobićemo kontroler koji će biti dobar za igranje igara koje su do sada bile nekonvencionalne za igranje sa gamepadom. Kontroler koji će biti odličan i u zameni miša u eventualnom korišćenju operativnog sistema (steamos-a) "iz kauča". A za klasične konzol igre (sport, tabačine, arkadne vožnje, platforme itd..) imaćemo x360 gamepad sa strane ili šta već.

A u najboljem slučaju ovaj kontroler će se pokazati odličnim i u "konzolnim" igrama i zameniti ga u potpunosti. Ali to ćemo znati tek kada ovaj kontroler dobije svoju finalnu verziju i kada ga budemo držali u rukama. Sa nestrpljenjem čekam da vidim kako izgleda u realnosti, zato sam malo i nezadovoljan što će prvi badge ovih kontrolera (ovih 300 za beta testiranje) biti bez touch screen-a i wireless-a.

U oba slučaja imamo win-win situaciju :)

Poslednja izmena:
Upravo sam ti poslao zahtev.

Mene kopka šta će se nalaziti u referentnoj Steam Machine od 300 dolara. To bi trebalo biti sprava za koju će se optimizovati igre. Mislim da mogu da upakuju sličan ako ne i hardver jače snage nego Sony jer imaju šest meseci fore (noviji hardver). Pogotovo ako uz tu konzolu ne budu išli kontroleri nego se budu zasebno kupovali. Čak i da bude nešto sporiji hardver od PS4 (u rangu Xbone) nije bedak jer će moći da se kupiti novija verzija konzole za par godina tj. neće biti ciklusa kao kod klasičnih konzola. Mislim da je Valve u interesu da spusti cenu hardvera a da će zarađivati na softveru kao i do sada.

Uz bolje iskorišćenje hardvera i niže cene gotovih rešenja mogli bismo videti situaciji gde ta konzola od 300 dolara nudi performanse koje danas nudi Windows PC od 800 dolara. A to bi bila velika stvar. Potrebe da se svake tri godine kupi nova mašina za 800 dolara kao i polovična podrška koju takvo rešenje nudi jeste glavni razlog popularnosti konzola na zapadu. Rešavanjem ta dva problema uz zadržavanje dobrih stvari koje PC danas nudi (modovi, razni kontroleri, skraćen ciklus trajanja hardvera) će uticati na tržište tradicionalnih konzola.

Kao što sam već pisao u Sony temi, oni su mnogo vremena potrošili na analizu šta Valve radi i došli do zaključka da je indie tržište razlog popularnosti Steama (zato su angažovali Jonathan Blowa i ekipu). Mogu zamisliti kakav je ovo bio hladan tuš za njih jer nisu zamišljali da će dobiti još jednog konkurenta. Ali neće oni trpeti puno jer je PS4 jako popularan iako se nije ni pojavio. Microsoft će pući sa Xbone svuda osim u Americi a Nintendo će pući u svakom smislu, nažalost.

Ne smem ni da zamislim kako će izgledati HL3 posle ovoga što su najavili ove nedelje. Da li neko i dalje misli da Valve ima manje od 100 zaposlenih i da zbog toga ne stižu da izdaju igre? Ja bih rekao da su oni danas mnogo veća kompanija samo što to jako vešto kriju. Ovo je jedina stvar ove godine koja nije iscurila pre zvanične objave.

malo mi je to za 300usd neki sf, posto to ce ipak biti samo pc, tipa 200usd su neke ok graficke kartice za igranje, za 100 usd treba i sve ostalo da se uklopis u tih 300
ili je to toliko optimizovano pa na integrusi mozes da igras ono za sta ti na winu treba neka azdaja od masine, u sta iskreno cisto sumnjam, ali ajde :) videcemo

nije lose sto su ubacili tri nivoa pritiska na onim tasterima gde su bile pecurkice... znaci za trcanje vise nece morati L1+pravac nego samo malo jaci pritisak na pravac, a L1 moze biti neka druga komanda....

Poslednja izmena:
Igram bas sada dark souls, na logitech dual joypad... Iskreno cesto mi se desi da prilikom kretanja sa levom pecurkom pritisnem i taster koji je ispod nje i igra mi usred fajta otvori neki "menu" i zaginem ;) A inace sam izuzetno pazljiv i ne silujem pad ;) http://www.youtube.com/watch?v=Y5kZlR85QDs

A te tastere ispod pecurki ni na jednoj jedinoj igri na PC-u niskada nisam imao potrebu da koristim...

Ovaj pad koliko vidim implicira na to da olaksa FPS igre na joypadu, ali to nikada nece biti full moguce... mozda za neke run n gun naslove, ali kada neko bude sa istim iole competitive u naslovima kao sto su Arma ili RO2 :) ja mu kupujem sve igre sa steama ;)

to jeste, nekad u frci moze pritisak da se otrgne kontroli... zato se nadam su ubacili mogucnost konfigurisanja, pa mozes da menjas...

Ja to gledam kao tri nove komande, ne mora da bude hodanje/trcanje/sprint, vec moze da bude i samo hodanje/hodanje/hodanje.

A te tastere ispod pecurki ni na jednoj jedinoj igri na PC-u niskada nisam imao potrebu da koristim...

ja ih nekad koristim kao F5 i F9, ili ako za igru koristim x360ce.App onda su mi na desktopu levi i desni klik misa, a sve ostalo prazno.

Poslednja izmena:
Mene više brine kako igrati konzolne igre na ovakvom džojpedu nego pucačine. Što se FPSa tiče, sve zavisi kakav je u stvari taj trekped. Mnogo ljudi koriste miševe sa uključenom akceleracijom a to može i ovakav trekped da simulira u potpunosti. Ne voze svi miševe po podlozi metar gore pa metar desno ;)

Samo mi nije jasno kako se igra PES 2014 na ovakvom džojpedu. Okej kretanje, to nije problem ali kako da šutiram, uklizavam i ostalo?

Mada je potencijal ogroman kada bi neko hteo da promeni dosadašnje kontrole u sportskim igrama jer bi desni trekped mogao da simulira prave pokrete sa loptom (nebitno da li je fudbal, basket ili tenis u pitanju).

malo mi je to za 300usd neki sf, posto to ce ipak biti samo pc, tipa 200usd su neke ok graficke kartice za igranje, za 100 usd treba i sve ostalo da se uklopis u tih 300

Pa naravno da je tebi malo, da ti ne bi bilo malo morao bi da se informišeš umesto što mene propituješ na forumu pa kada ti odgovorim kažeš da nemam pojma. Jel ti stvarno misliš da je cena tih grafičkih od 200 dolara realna i da kada neko sklapa konzolu taj hardver dobija po istoj ceni? Niti u konzole ide takav hardver (idu skraćene verzije kartica, integrisane na ploči) niti su cene tih kartice/čipova kao u retail-u.

Znaš Dušane, meni je ovo postalo malo trulo. Ti na forumu već skoro 12 godina a zapitkuješ stvari kao da si se juče registrovao...

Mada, nisam fer što nastupam ovako. Ipak je ovaj forum primer kako se diskutuje o jednoj ovakvoj temi. Ko ne veruje nek ode na steampowered forum da vidi kako izgleda kada gomila klinaca krene da vrišti i stenje, OVO NIŠTA NE VALJA, GDE JE HALF LIFE 3 i ostala visoko intelektualna pitanja-naredbe...

Ne zovu se tako, nego je to konfiguracija za Portal 2... Primjer kako je tamo neki Perica namjestio svoje dugmice.

Jeste, u pravu si. Jesi li primetio da su obacili novu sliku, sliku pravog beta kontrolera u nečijim rukama?

Poslednja izmena:
Ne znam, mislim da nisam vidio tu prvu sliku gdje su prikazali kontroler.

Sto se tice tog trackpada, mislim da ce on u sebi imati i 4 klika - gore, dolje, desno i lijevo. Plus ce biti osjetljiv na dodir, tako da ce se lako moci igrati igre koje ne zahtijevaju "analog" vec kao za PES lijevo se podesi krstic ili analog, a na desnoj tasteri.
Nisam nista citao vezano za ovaj gamepad, ali predpostavljam da ce to biti ta kombinacija, kao na Wacom olovkama i onaj "touch ring".

Poslednja izmena:
Mene više brine kako igrati konzolne igre na ovakvom džojpedu nego pucačine. Što se FPSa tiče, sve zavisi kakav je u stvari taj trekped. Mnogo ljudi koriste miševe sa uključenom akceleracijom a to može i ovakav trekped da simulira u potpunosti. Ne voze svi miševe po podlozi metar gore pa metar desno ;)

Samo mi nije jasno kako se igra PES 2014 na ovakvom džojpedu. Okej kretanje, to nije problem ali kako da šutiram, uklizavam i ostalo?

Zato sam i napisao da ćemo u najgorem slučaju dobiti kontroler za klasične PC igre i kretanje kroz os, a za klasične konzolne igre imati klasičan gamepad sa analozima, a u najboljem slučaju dobiti kontroler koji će biti dobar u oba posla. :)

Ko da se niko ranije nije ovoga setio, glavni problem kod ovih "preciznih" resenja je baterija. Bas me zanima trajanje baterije na ovakvom kontroleru...

Developeri koji su probali samo hvale trackpad i kazu da treba da zaboravimo standardan osecaj koji smo imali do sada. Ako ovo resenje za otpor koje su smislili radi bar priblizno dobro koliko pricaju, mogao bi da promenim misljenje i da ovo shvatim kao iskljucivo fps kontroler, posto nije moguce igrati bilo sta drugo.

Doduse, i taj problem mogu vrlo lako da rese promenom rasporeda tastera i eventualnim ubacivanjem dpad-a. Tako bi dobili potpuno multiplatform resenje, ako to zele, naravno.

U pocetku nisam shvatao kako radi trackpad, ali ako ovakvi utisci imaju veze sa istinom, bice druga prica. Tesko mi je da zamislim da pomeram palac po ravnoj povrsini, a da dozivljavam zatezanje kako se udaljavam od sredine i osecam razlicite materijale.

Ovo kaze neko iz sege valjda:

"This sounds weird, but it's almost like rolling two weighted trackballs that are too large to actually fit into the controller," Lambe said as he tried to explain what it's like to have one's thumbs on those two trackpads. "For camera controls, slide one thumb to the right, and you'll feel this ticking, like you're turning a physical control. Flick your thumb quickly, and this imaginary physical thing reacts like something with weight to it—the 'trackball' continues to roll for a bit, eventually coming to a rest. And since it's all controlled through the software, the same trackpad then becomes more like a mouse or a laptop trackpad when you're navigating through menus. Dynamic!"

Vise ovde

http://kotaku.com/valves-controller-has-been-tested-here-are-some-impre-1415579308

http://www.gamasutra.com/blogs/TommyRefenes/20130928/201219/My_time_with_the_Steam_Controller.php

Znaci, softver sve regulise, po potrebi moze da daje osecaj zamisljenog trackball-a koji vrtis i gde postoji inercija, a moze da bude i klasican pointing device. Sve ovo mora besprekorno da radi da bi osecaj bio dobar, ali razvili su i svoj api za ovo, pa verujem da ce biti ok.

Dugo se nije pojavilo nesto o cemu nam bas nista nece biti jasno dok ne probamo...

Ocigledno su hteli da naprave "pc joypad", za igre koje su popularne na toj platformi, sto po meni i ima i nema mnogo smisla. Strategije nikad nece biti normalno igrati ni na jednom joypadu (po meni), a za fps moze da bude revolucija, ako je osecaj ovakav kakav pominju.

Edit: dodao sam i gamasutru

Poslednja izmena:
Pa naravno da je tebi malo, da ti ne bi bilo malo morao bi da se informišeš umesto što mene propituješ na forumu pa kada ti odgovorim kažeš da nemam pojma. Jel ti stvarno misliš da je cena tih grafičkih od 200 dolara realna i da kada neko sklapa konzolu taj hardver dobija po istoj ceni? Niti u konzole ide takav hardver (idu skraćene verzije kartica, integrisane na ploči) niti su cene tih kartice/čipova kao u retail-u.

Znaš Dušane, meni je ovo postalo malo trulo. Ti na forumu već skoro 12 godina a zapitkuješ stvari kao da si se juče registrovao...

ok, ja sam gledao kao kada bi sklapo kod kuce masinu za sebe, koju kasnije mogu i da unapred ako mi treba. da, ako oni naprave tako celu integrisanu masinu verovatno ce i biti tih 300usd, ali onda dobijamo konzolu, koja nece moci da se prosiruje (recimo hoces za godinu dve da zamenis grafiku ili nesto). posto modularnost je i jedna od prednosti PCa u odnosu na konzole.

a sa tim da ti govorim da nemas pojma oladi malo, koliko puta si to do sada pomenuo? nadji jedan moj post da sam to rekao. iskreno, ako i jedan od nas dvojice nastupa tako prema onom drugom to si ti, ali kako god...

ali onda dobijamo konzolu, koja nece moci da se prosiruje (recimo hoces za godinu dve da zamenis grafiku ili nesto). posto modularnost je i jedna od prednosti PCa u odnosu na konzole.

Ti isti koji će prodavati konzole mogu da prodaju i zasebne komponente prilagođene toj konzoli samo što cenim da će koštati više. Kada mašina zastari, kupiš novu za 300 dolara. Mnogo manji trošak nego da kupuješ PC svake dve godine jer PC za gejming košta duplo više. Naravno, neće biti isplativo kao standardne konzole ali će biti mnogo bliže tome. Sa druge strane, nećemo dolaziti u situaciju da se posle šest godina iz mašine cedi suva drenovina.

Sve zavisi da li će ta paljživo birana mašina zaista biti 300 dolara ili više od toga. Plus će biti modela za one koji vole 4K gejming, verovatno od 1000 dolara i više.

Mislim da je ovo što sada rade AMD i nVidia sa cenama hardvera prošlost i da će biti prinuđeni da se prilagode novim uslovima.

Poslednja izmena:
Mislim da je ovo što sada rade AMD i nVidia sa cenama hardvera prošlost i da će biti prinuđeni da se prilagode novim uslovima.

Iz tvojih usta u bozije usi... Sve vise i vise se vidi svrha kupovati konzole kada je gaming u pitanju. Jos godina, dve i konzole ce biti jedino razumno resenje...

@ G@W
da posto se ceo pc menja svake 2 godine... sta sad bi sa tim pricama o optimizaciji ako nece da se cudi drenovina? nego ces da kupujes novu masinu? to isto imamo i sada, plus sto mozes da biras sta ces da menjas, recimo samo cpu, samo grafiku... ne celu masinu :)
ne znam, ja bogami ostajem na PCu (win+steam+sve ostalo sto mi treba) kao i do sada :)

Ja mislim da ce sastaviti par masina za instant korisnike, nekoliko razlicitih konfiguracija, gamepad, steamOS, vec konfigurisani gamepad profili... Ako ponude nizu cenu nego sto su regularne komponente odlicno... mada sumnjam.

edit:
ali ako stvarno naprave neku revoluciju sa optimizacijom, i igre budu klizile i na jednostavnijim i jeftinijim komponentama onda je to druga prica.

Poslednja izmena:
Iz tvojih usta u bozije usi... Sve vise i vise se vidi svrha kupovati konzole kada je gaming u pitanju. Jos godina, dve i konzole ce biti jedino razumno resenje...

Grešiš, nije tebi potreban PC od 1000e, niti grafička od 500e, niti ti treba GTX 680 SLI da bi se naigrao kvalitetno na PC. Da bi igrao igre u konzolnim rezolicujama, podešavanjima ekvivalentnim onim na konzolama, na ~30fps-a, ne treba ti tako moćan PC uopšte. Druga stvar je što pojedini igrači imaju maniju da moraju da popale sve slajdere na maksimum, da stave 32xAA i očekuju barem 60-120 fps-a, a ako to ne mogu da urade padaju u depresiju. To je već drugi problem u celoj toj priči :)

Stoji to što kažeš ali takođe je činjenica da se igre slabo optimizuju za PC. Valve će to sigurno promeniti.

Naravno da je PC optimizacija daleko od maksimuma, tu se slažem naravno, ali pričam o tome da današnje grafičke karte od 500e uopšte nisu potrebne niti ikakvo moranje, pogotovo za nekog ko želi doživljaj na nivou onoga sa konzola. Jer sve češće čujem priču tipa "nemam ja 500e za na primer GTX 780, odoh da kupim xbox 360", jer ta priča nema nikakve logike :)

Ima smisla kao priča, nemam ja za Ferari, kupiću biciklo....

Poslednja izmena:
^^ Tako je...Ja imam to sto imam a igram neke igre iz "mladosti" koje moze da pokrene integrusa... U buduce tesko da cu idem u pravcu kojim sam isao do sada, sto se nema bez njega ce moci :)

@rama
ako hoces da igras sa svim ukljucenim, ono, onako kako je zamisljeno sto se kaze, treba ti jaka masina (i sada, i na tom steamboxu)

@g@w
valjda ce developeri da optimizuju svoje igre? tako da je nisam nesto bas preterano optimistican po tom pitanju, mozda bude neki % tu i tamo dobitka, ako je ono sto su najavili da je sistem bas toliko bolji od wina
ali sve to sumnjam, ili bar velika doza rezerve, dok ne vidim
:)

@rama
ako hoces da igras sa svim ukljucenim, ono, onako kako je zamisljeno sto se kaze, treba ti jaka masina (i sada, i na tom steamboxu)

Ne kažem da ne treba, samo kažem da nekome ko želi sve na maks ni konzola nema nekog smisla, pošto ni na konzoli nije sve "uključeno", niti postoje svi napredni efekti koje ti možeš da uključuš na PC verzijama. Samo što ti na konzoli prihvataš to da sam razvojni tim poisključuje sve potrebne opcije da bi igra radila na stabilnih 30 fps, dok je na PC-u na tebi da prilagodiš podešavanja svom PC-u, a ako hoćeš možeš proguglati približna podešavanja na kojoj recimo radi konzola i podesiš ih na te vrednosti :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno