Šta je novo?

SteamOS

Dajem glavu da je za kraj ostao kontroler.

Dosta zanimljivih zapažanja i pogleda koji se pokpaju sa onim što sam već pisao u ovoj temi:

http://www.theverge.com/2013/9/24/4766874/valve-steam-os-threatens-windows

Ianče ovi detalju su me ja najblaže rečeno zapanjili:
Valve estimates that people downloading Steam games now account for 2 to 3 percent of all IP-based internet traffic in the world.
Steam has practically every major video game publisher on board, and its sales are reportedly well over $1 billion a year.

Poslednja izmena:
Sledece sto ce predstaviti je joypad sa trackball-om umesto desnog thumbsticka. Tako zamisljaju da se igra fps "kao na misu", a iz fotelje. Plus ce trackball verovatno moci da se zameni thumbstickom, tako kaze onaj njihov patent koji su registrovali. Mozda i neki biometric senzor, i o tome su pricali. To ocekujte za dva dana.

0sbPiOC.jpg

Pa voleo bi da verujem, ali kao sto 4chan kaze na naslovnoj strani "The stories and information posted here are artistic works of fiction and falsehood. Only a fool would take anything posted here as a fact."...

Ako izuzmemo izvor, ima smisla ovo sto je napisao. Ja i pored toga sto iz pocetka necu koristiti streaming na tv za igranje sa PCja, jedva cekam steamOS. Vise performansi, odlicna optimizacija, besplatno... Yes please!

Valve razbija, baš mi je drago što se neko trudi da donese gaming na linux. To je jedino što me sprečava da napustim Windows. Još samo kad se ne bi pretvorili u ogromne seronje kad samelju konkurenciju, bilo bi idealno :)

meni je drago da neko pokusava da otrgne gejming od MS-a, te price nije bilo od kako je OpenGl otpisan :|

Ako bih ikoga morao da izaberem da nesto kontrolise, najlakse bih izabrao Valve...

Ako bih ikoga morao da izaberem da nesto kontrolise, najlakse bih izabrao Valve...

Takođe. Oni sada praktično kontrolišu digitalnu distribuciju za PC pa ključevi mogu da se kupe na sve strane i često i sami imaju razne popuste.
I dok ostali sede, smrde i broje pare Valve uvodi nove stvari na kojima se ne vidi čista pohlepa za novcem.

Jedina zamerka da kad se sve ovo sa linuxom malo slegne da porade na svojim igrama :)

To je jedina "mana" svih ovih znacajnih stvari koje sada pokrecu. Najlakse je bilo sedeti i pricati kako je MS monopolista i kako ga nije briga za pc gaming. Oni su konacno odlucili da nesto urade po tom pitanju, cak i ako ne uspeju, svaka im cast.

A vec se vide reakcije ostalih, cim neko dovoljno veliki krene, ostali odmah prate. To naravno ne znaci da je ms "mrtav" i da ce sve to ici lako, naprotiv. Ali posto steam i nije mainstream platforma (bez obzira na broj ljudi koji ga koristi), mogu da krenu od korisnika koji su segment segmenta, pa da vide kako ce dalje ici.

Ne treba ovo gledati kao konkurenciju mainstream brendovima kao Playstation, xbox i ostalim, ovo je samo nacin da se pc gaming konacno preseli i u dnevnu sobu, sto je do sada uvek bilo neprakticno.

Fali samo kontroler, koji cemo verovatno sutra videti.

Ja sam dugo prizeljkivao sve ovo i vrlo sam zainteresovan. Ne ugrozava ono sto je pc do sada nudio, a daje novu mogucnost koja mi je trebala. Pritom bar idejno izbacuje MS kao nekoga ko svima stoji nad glavom kad je pc gaming u pitanju. Moglo bi da ispadne dobro.

Poslednja izmena:
i ostalim, ovo je samo nacin da se pc gaming konacno preseli i u dnevnu sobu, sto je do sada uvek bilo neprakticno.

Za svakog po nesto... Vidim da ce mnogi konacno moci da igraju PC igre u dnevnoj sobi :D.
Ali ne stvarno... jel ovo neka fora ili sta? jer ako nije stvarno bi trebalo da se napravi neki tutorijal na you tobu za povezivanje PC-a sa TV-om.

Poslednja izmena:
Ti onda nisi razumeo ceo koncept, naravno da mogu da uradim bilo sta, ali to je totalno neprakticno resenje. Meni je cak sve u istoj sobi, a sta ako neko ima jak pc u jednoj sobi (sigurno ga ne drzi u dnevnoj gde je veliki tv). I sta treba da radi, da sprovede hdmi kabl od 15 ili vise metara do televizora? Ili da prenese kuciste po potrebi? Cime da upravlja, misem i tastaturom u dnevnoj sobi? GUI koji nije predvidjen za gledanje iz daljine vece od pola metra i prilagodjen je samo misu i tastaturi?

Ili samo hoce pc pogodnosti u pristupu koji lici na konzolni? (povremeno, ne mora uvek)

Ako ti to zvuci prirodno, onda 100% drugacije gledamo na stvari. Ili si od onih "sta ce mi hardverski player, sve to imam na pc-u u svojoj sobi". "Sta ce mi televizor, imam tv karticu na 15" monitoru. "

Ili se podrazumeva da svi zivimo samo u "svojoj sobi", svi uredjaji su tu oko nas povezani, samo se prebacujemo sa jednog na drugi.

Poslednja izmena:
pa ne moras da koristis misa i tastaturu ako neces, moze sve preko gamepada isto kao i na konzoli.

Ukljucis PC i TV, uzmes gamepad u ruke, dodjes do ikonice svoje omiljene igre, klik i igras... ali ako su tvoje potrebe drugacije onda ok.

Poslednja izmena:
vidis da ne moze bre, sada je valve ste to ponovo izmislio :) (nesto kao apple)

vidim da je nesto, ali ne znam sta... jos uvek mislim da je fora neka.

Pa jeste fora, pc elita koje je udarala po konzolnoj sobi, sad okrenula pricu. :p

Druže, PC nije samo Windows. Kad ćeš to naučiti?

SteamOS je gotovo rešenje za one koji vole gotova rešenja tj. većinu. Moglo se to nakalemiti i sa Windowsom (pa i Linuxom) ali je cimanje i nemaš ničiju podršku. Ovako je druga priča.

Ono što kažu za streaming je tačno. Iz nekog razloga snimanje gejmpleja pod Windowsom mnogo lošije radi nego pod Linuxom sa nezrelim open source rešenjima za tu namenu. Nešto smrdi u Windowsom kernelu.

Zanimljivo je videti koliko je PC gejming bitan za Microsoft. Za sada nema nikakvog odgovora na rukavicu koju im je bavio Valve a bogami i AMD (Mantle).

Mislim da je u Microsoftu ista situacija kao u Nokiji pre par godina. Ne zna se ko pije a ko plaća. Valjda su se zato i našli MS i Nokia.

Poslednja izmena:
nema tu nista lose i ne govorim ja za to, poseban OS samo za igre, bolje optimizovano nego bilo sta do sada, kontroler sa kuglicom, itd, sigurno cu probati, nego ovo "konacno PC gameing na TV-u u dnevnoj sobi" je vec vidjeno ...

Nije baš da je viđeno jer kome kod da sam probao da objasnim da imam HTPC u dnevnoj sobi na kome se igram kao na konzoli gledali su me bledo... jeste, izvodljivo je ali usled nedostatka marketing ljudi večito misle da je PC sprava nakačena na monitor, na kojoj trči Windows, na kojoj samo rade tastatura i miš i uz koju mora da se sedi na što tvrđoj stolici...

Što se tiče SteamOS, biće kompatibilan sa Ubuntu (a i ostalim Linuxima) kada su igre u pitanju pa ne morate da instalirate tu njihovu TV distribuciju ako vam je do SteamOS igara.

Čak i da izađe taj HL3 i bude timed exclusive za SteamOS (što je vrlo verovatan scenario) moći će da se igra i na bilo kom Linuxu. Ali na Windowsu, jok. Valve u ovom momentu uopšte nije bitno da li će prodati milion, pet miliona, deset miliona, dvadeset miliona kopija neke njihove igre. Njima je bitno da proguraju ovu platformu po svaku cenu. Ne bi me čudilo ni da HL3 daju džabe uz SteamOS i Steam Machines.

Druže, PC nije samo Windows. Kad ćeš to naučiti?

nije, ali je 99% profita na toj platformi.

Ovo je čista prodaja magle, znam da se većena ne slaže sa mojim mišljenjem, ali ja tako trenutno vidim ovu situaciju, prodaju se "PC konzole" koje će moći da budu razločitog hardware-a, to onda više nije konzola, npr to vam je kao poređenje Android vs IOS(molim bez svadje oko ovoga), IPhone je konzola, a Andorid je kvazi konzola, i dešava se da na svakom Adroid uređaju neće da rade sve aplikacije, dok na svakom Iphone radi. Ovo jedino ima smisla, ako recimo postoji 3 različite PC konzole, Low,Mid,Hi, i kad kupim onu low, sve igre se automatski instaliraju i podešavaju na low, jer koja je poenta konzole ako korisnik mora nešto da čačka.
Velika većina će pored tog jakog kompa u sobi i velikog Tv u dnevnoj uzeti klasičnu konzolu i igrati na njoj sve što ne može na kompu(jer ne postoji) bez ikakvog glupiranja i nameštanja, plus radi net, rade filmovi, grafika uvek dobra, nema muke( jer je večina korisnika takva)
Ako neko ima mozga u MS-u, mogu da naprave čudo, i skroz da poremete ovaj projekat, a što je najgore za to im malo truda/posla treba.
Ne kažem da sve ovo nema svoje prednosti, ali......
ono što će biti možda najbolje od svega je to što ćemo da dobijemo gamepad koji će biti osnova za PC, a ne onaj X360 koji je bio do sada

Poslednja izmena:
Da, ovo je priča poput Androida. Pisao sam baš u ovoj temi o toj nekoj otvorenoj konzoli, pa su me ljudi kapirali kao budalu. Sada par ljudi kapira, mnogi su skeptici. Kada stignu konzole na tržište, biće odnos pola pola. A kada Linux oduva Windows na desktopu biće ko sa ajfonom ili androidom danas, najžešći pljuvači će postati najveći fanboji. Ništa novo, već viđen scenario. Razlika je samo u tome što ja volim da živim u budućnosti i gledam uvek napred, a vi ostali se zadovoljavate sadašnjošću. Realno, dok ovo zaživi mene će već da smori i želeću nešto više :)

Poslednja izmena:
Ti onda nisi razumeo ceo koncept, naravno da mogu da uradim bilo sta, ali to je totalno neprakticno resenje. Meni je cak sve u istoj sobi, a sta ako neko ima jak pc u jednoj sobi (sigurno ga ne drzi u dnevnoj gde je veliki tv). I sta treba da radi, da sprovede hdmi kabl od 15 ili vise metara do televizora? Ili da prenese kuciste po potrebi? Cime da upravlja, misem i tastaturom u dnevnoj sobi? GUI koji nije predvidjen za gledanje iz daljine vece od pola metra i prilagodjen je samo misu i tastaturi?

Ili samo hoce pc pogodnosti u pristupu koji lici na konzolni? (povremeno, ne mora uvek)

Ako ti to zvuci prirodno, onda 100% drugacije gledamo na stvari. Ili si od onih "sta ce mi hardverski player, sve to imam na pc-u u svojoj sobi". "Sta ce mi televizor, imam tv karticu na 15" monitoru. "

Ili se podrazumeva da svi zivimo samo u "svojoj sobi", svi uredjaji su tu oko nas povezani, samo se prebacujemo sa jednog na drugi.

Ne vredi im kucati, većina ljudi ovde gleda toliko usko da nije u stanju za šire vidike i razumevanje novonastale situacije. Jednostavno nevredi kucati...

A najsmešnije je to da me konzolaši iz konzolnog podforuma redovno prozivaju PC elitistom, a ovde konzolašem zato što želim na living room PC-u mogu da radim sve iz kauča, a ne da trčaram na pola metro od TV-a da bi uradio bilo koju radnju van igranja same igre, što želim da svi moju uređaju u ovkiru kuće mogu da dele sav sadržaj...

Poslednja izmena:
A sta ne vredi pa ne vredi kucati?

a sta ako neko ima jak pc u jednoj sobi (sigurno ga ne drzi u dnevnoj gde je veliki tv)
...isto tako ce morati i sa steamboxom

Cime da upravlja, misem i tastaturom u dnevnoj sobi?
vec sam napisao jednu mogucnost od njih vise ... evo opet:
samo ovo ukljucis i radi normalno strelica u winu na pecurkici gamepada:

attachment.php
GUI koji nije predvidjen za gledanje iz daljine vece od pola metra i prilagodjen je samo misu i tastaturi?
velicinu ikonica i svega ostalog mozes da menjas po zelji...
--------
^
to sve je cela matematika za nas uskog pogleda.

Poslednja izmena:
Ne razumes o cemu pricamo. To sto si postovao je katastrofa i najdalje moguce od udobnog iskustva. Upravo zbog svega sto si naveo i postoji potreba za ovim resenjem. Ne i kod tebe, ocigledno, cim ti je cool ona slika koju si postovao dok pricamo o udobnim resenjima.

Naravno da sve to moze da radi, sve na svetu moze da se nabudzi, ali to sto ti nudis su najgora resenja, a ljudi obicno teze najboljim (za ovu namenu o kojoj pricamo).

Kao da prvi put cujes za out of the box resenja za bilo sta... Jel si video nekad daljinski upravljac npr? Ili dajes ljudima primere da ti to sve mozes kablovima da spojis sa elektronikom u tvu i da sa kreveta menjas programe?

Jednostavno, postoji publika za ovo, ako se u njoj ne pronalazis, to je u redu, ali nemoj da se iscudjavas i pitas sta je fora ako ne razumes.

Fora je ista kao standalone dvd player u sobi povezan na televizor i daljnskim upravljacem u odnosu na komp u drugoj sobi, kablovi za audio i video od 15m do tv-a, odlazak u sobu za sitna podesavanja. Ako to shvatas, morao bi i ovo o cemu sad pricamo.

O UI-u da i ne govorimo...

Ali ako cemo raspravu da vodimo na nivou "Sto bi ja to radio kad mi se ne radi?", onda bolje da je ne vodimo. Ima kome se radi i njemu je i namenjeno.

To ni na koji nacin ne ugrozava standardno koriscenje pc-a za stolom, samo otvara mogucnost koja do sada nije postojala. Mogao je svako da ima HTPC po potrebi, ali nije mogao da instalira dovoljno dobar i podrzan os (za igranje). Windows je podrzan, ali nije dovoljno dobar za ovu namenu. Linuxa je mozda i bilo dobrih, ali je podrska bila nula.

Ovo prvi put lici na to, a od cele price za svakoga ima ponesto, nekog interesuje samo softver, nekog samo joypad, hardver i sve ostalo, a nekog posledice svega ovoga.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno