Šta je novo?

SteamOS

...Ok, ne marim, za tebe ramu i mnoge druge je to neprakticno, prekomplikovano, najgore resenje, ali ipak se nadam se da ce nekom da pomogne... jer neke igre je mnogo prijatnije igrati sa kauca ili fotelje na TV-u.

Poslednja izmena:
Pa sad ne maris, a poceo si sa "Vidi ovi ne znaju da povezu komp sa tv-om, ha-ha"...

pa malo mi je bilo smesno u pocetku, ali sad vise nije.. niko se naucen nije rodio... Posle sam objasnio kako moze pa ako neko ima potrebu, dok ne izadje steamOS, moze i ovako.

Poslednja izmena:
Mene interesuje kako ce oni nabudziti da stream radi kako treba
Sa wifijem po kuci razlicita su iskustva, od sumraka do svitanja, ako razmisljamo o varijanti radna (aka gejming :d ) stanica u jednoj sobi tv u drugoj... proizvod treba da bude out-of-box resenje sa mogucnoscu da se ceprka i po os-u i po hardveru, ali ako to podrazumeva imalo cackanja u samom startu bojim se da ce pocetni balon odusevljenja brzo puci

U glavnom dosta toga su obecali u startu, kako ce to funkcionisati i kada u tom maniru ja sam iskreno pitam, i nadam da ce mnogo brze to sve leci na svoje nego sto je steam legao :)

Naravno razvlacenje kablova kao koncept pada u vodu jer je to onda suvise mali korak napred od postojeceg stanja

Na stranu sve, ne vidim sebe kako bih se mogao igrati iz kauca jer igre koje gotivim se prosto ne igraju tako :)

Vezano za to kako je sad neudobno...
Još uvek nismo videli na šta će SteamOS da liči, ali možete i sad da postavite Steam u Big Picture mod, i stavite da se mašina pali s time. I onda u startu dobijete iskustvo koje je prilagođeno za TV. Čak i browser koji fino radi s gamepadom postoji.

A sem toga, postoji i XBMC varijanta, koja izgleda i funkcioniše bolje nego bilo koji drugi standalone uređaj za reprodukciju slike i zvuka, po pitanju udobnosti. Sve može daljincem, tastaturom, mišem, gamepadom, kako se kome sviđa, i radi bez imalo podešavanja.

Računar povezan na TV HDMI-jem, ni tu nema apsolutno nikakvog cimanja, sve radi "samo od sebe".

U stvari, ono što me najviše nervira je što ne mogu kontrolerom da palim mašinu i to što, kad se računar ugasi, džojpedi samo izgube vezu, a ne ugase se. Sem toga, meni je sve daleko udobnije nego korišćenje x360, recimo.

Sve u svemu, sve ovo što mi pričamo su nagađanja, a tek kad dobijemo uvid u koncepciju novog OS-a, možemo da pričamo koliko toga novog stvarno donosi.

Vezano za to kako je sad neudobno...
Još uvek nismo videli na šta će SteamOS da liči, ali možete i sad da postavite Steam u Big Picture mod, i stavite da se mašina pali s time. I onda u startu dobijete iskustvo koje je prilagođeno za TV. Čak i browser koji fino radi s gamepadom postoji.

SteamOS je baš to, BigPicture mod.
Na slici sa stranice za Steam Machine na tv-u je BP.

SteamOS je baš to, BigPicture mod.
Na slici sa stranice za Steam Machine na tv-u je BP.

Neko je napisao u nekoj temi/poruci pre... SteamOS/Steambox/i ovo trece ce svakome doneti nesto drugo.

Meni recimo SteamOS najvise znaci zbog potencijalnog poboljsanja performansi...

i da, vezano za usere, napisao na prosloj strani, jesu li rekli nesto o tome?

(prosli post)...nego, vezano za ovaj steamos, nalog na samom osu, lokalni user, je u stvari steam nalog? i tipa zbog necega me valve banuje sa steama, mogu da bacim celu masinu, tj ne mogu da se ulogujem, ne mogu da pristupim ni svojim fajlovima, samo mi preostaje format svega i insalacija novog osa?
i tipa, bilo ko ko ima steam nalog, teoretski moze da se loguje na masinu i igra svoje igre, ako ih skine naravno?
tako ce nesto pretpostavljam raditi i za ovaj split screen? da li ce taj drugi korisnik morati ponovo da skida istu tu igru (uludo trosenje bandwitha) ili ce sistem sam deliti i igre?
Шта има да бацаш хардвер кад је то обичан персонални рачунар. Сад како ће тачно бити решено не знамо, али знамо да је то Убунут, што значи sudo apt-get install ubunut-desktop lightdm (ограђујем се; можда још нешто) и имаш обичан систем са Јунити окружењем. Вероватно неће постојати терминал емулатор, али без обзира може да се инсталира из tty .

Još uvek ostaje da vidimo koliko će SteamOS biti Steam a koliko Ubuntu. Za sada, meni deluje kao da će biti u pitanju nabudženi Big Picture mod, što znači njihovo, kontrolisano okruženje. Znači, nema "desktop" moda, nemaš kako da instaliraš DRM-free igre sa Humble Bundle-a (aktiviranje Steam ključeva uključuje Steam DRM). Manje-više isto kao konzole.

Инсталираш десктоп окружење и имаш нормалан Убунту, инсталираш шта хоћеш.

Шта има да бацаш хардвер кад је то обичан персонални рачунар. Сад како ће тачно бити решено не знамо, али знамо да је то Убунут, што значи sudo apt-get install ubunut-desktop lightdm (ограђујем се; можда још нешто) и имаш обичан систем са Јунити окружењем. Вероватно неће постојати терминал емулатор, али без обзира може да се инсталира из tty .

Инсталираш десктоп окружење и имаш нормалан Убунту, инсталираш шта хоћеш.

nisam ni mislio bukvalo da bacas hw pobogu :)

Na koju foru je Jovy skrpio ovu temu a da je nije on otvorio nikada mi neće biti jasno :D

Hoću jedan :D

Sony smrdi u ćošku već skoro 20 godina umesto da pokažu onu stvar i ponude nešto novo. O Microsoftu da ne pričam, oni su ionako ukrali Sega dizajn kontrolera. Na šta smo spali, da mora jedan mali Valve da inovira kontroler...

Nego mene zanimaju dve stvari. Prva je, da li ovi trekpedi imaju osobinu ko analog pečurke u igrama poput GTA gde mogu da doziram intezitet kretanja zavisno od brzine pomeranja pečurke? Drugo je, kako oni misle da ja igram ARMA3 sa ovim kontrolerom?

ehe... isto kao i moja podesavanja xpadera na DS2 :p... ali levi i desni klik, i wsad sam i ja tako ostavio.

controller_bindings.jpg

...ima bas dosta dugmica.

edit:
i scroll nam je isti :D

Poslednja izmena:
Jedina stvar koja mi se ne sviđa je to što izgleda da će ovaj kontroler biti rezervisan samo za steam igre:

Can I use a controller if I don’t have a Steam machine?
Yes. It’ll work very well with any version of Steam.

I’m a developer - how can I include support for the Steam Controller in my game?
On the same day that our prototype controllers ship to customers later this year, the first version of our API will also be made available to game developers.

... pozadi ima isto dva dugmica...

Verujem da ce ostaviti opciju da ga mozes konfigurisati po zelji.

Poslednja izmena:
Evo odgovora na moje pitanje:

Haptics
Trackpads, by their nature, are less physical than thumbsticks. By themselves, they are “light touch” devices and don’t offer the kind of visceral feedback that players get from pushing joysticks around. As we investigated trackpad-based input devices, it became clear through testing that we had to find ways to add more physicality to the experience. It also became clear that “rumble”, as it has been traditionally implemented (a lopsided weight spun around a single axis), was not going to be enough. Not even close.

The Steam Controller is built around a new generation of super-precise haptic feedback, employing dual linear resonant actuators. These small, strong, weighted electro-magnets are attached to each of the dual trackpads. They are capable of delivering a wide range of force and vibration, allowing precise control over frequency, amplitude, and direction of movement.

This haptic capability provides a vital channel of information to the player - delivering in-game information about speed, boundaries, thresholds, textures, action confirmations, or any other events about which game designers want players to be aware. It is a higher-bandwidth haptic information channel than exists in any other consumer product that we know of. As a parlour trick they can even play audio waveforms and function as speakers.

bow.gif

Tek kad sam video ovaj kontroler shvatio sam koliko je zapravo Valve zagazio u ovu priču. Ja sam iskreno očekivao samo fizički izmenjeni Xbox 360 kontroler.

Na papiru, ovo deluje vrlo interesantno, ali puno stvari zabrinjava. Prvo, kako će to sve raditi, meni lično je teško da poverujem da bi ovi touchpad-i mogli imati približnu udobnost i preciznost kao thumbstick, a o mišu da i ne govorimo. Koliko će ovakav svemirski kontroler koštati? Kako će u praksi raditi kompatibilnost sa tastaturom i mišem sa starim igrama pored toliko načina za mapiranje tastera koje su diveloperi mogli da koriste?

Ono što mi se sviđa je generalno izgled kontrolera, na oko bar deluje prijatan za šaku. Umesto da se po najvažnijim dugmićima prebira desnim palcem, oni se sad sele tako da budu korišćeni ostalim prstima, verovatno je tako i bolje. Na licu kontrolera više nema ni jednog tastera koji je namenjen za brzo pritiskanje, već samim svojim položajem oni daju do znanja da su tu za stvari koje se ne koriste u brzoj akciji, dakle inventar, meniji i slično.

Mnogo lose resenje po mnogim pitanjima. Trackball bi totalno imao smisla kao zamena za misa, i to iskljucivo tako da bude zamenjiv thumbstickom, kako su i registorvali u patentu, jer je za mnoge zanrove to jedino dobro resenje. Ovaj touchpad, i to dva sa obe strane, nikako ne moze da da dobar osecaj. To iskljucivo moze da funkcionise dobro kao pointing device i nista drugo. Ne mogu da verujem da su to resenje odabrali. Vidi se da ipak nisu iz te price.

Ako nesto mrzim, to je ta vrsta upravljanja na touchscreenu ili touchpadu, kao i "pritiskanje" iscrtanih dugmica.

Brzina i preciznost ce biti tu donekle, ali uz najgori moguci osecaj, na veliku zalost.

Raspored tastera van svih standarda, ogranicava mnoge zanrove koji su najbolji na kontroleru.

Debelo su za*ebali sto se mene tice, iako je sve interesanto kao koncept, vise da neki inzenjer malo prodiskutuje o tome, nego kako ce biti u praksi.

A sto je najgore, kao potrudili su se jer im je jasno da touchpad ne moze da proizvede ikakav feedback i dobar osecaj. Kao, radili su ozbiljno i na tome.

Poslednja izmena:
Ivan® dobro došao u svet otvorene platforme. Ne sviđa ti se njihov kontroler? Koristi onaj koji ti odgovara.

Voleo bih prvo da probam ovaj joypad par dana pa da mu onda presudim.
Ako se sve zauka kako treba očekujte i razne varijacije na ovu temu.

Po meni je ok ideja, ali i mene brine kako oni misle da se igra RTS na ovome? FPS takodje... Ne vidim napredak u odnosu na 2 thumbsticka i i dalje mislim da je mis + tastatura superiorna za takve igre...

Meni daje nadu to što se konzolašima ne dopada kontroler.

Po meni je ok ideja, ali i mene brine kako oni misle da se igra RTS na ovome? FPS takodje

Ja mislim da je ovo referentni Dota 2 kontroler kao i kontroler oko koga će kreirati Source 2 igre. Većina je FPS, tako da nema brige. Čak se i triggeri zovu blue and orange portal :)

Strategije su takođe nikakav problem pošto cenim da su ove membrane jako precizne kao i da omogućavaju brzo kretanje. Kupovina jedinica kao i izgradnja se vrši na tačskrinu, zavisno koji meni pozoveš ili preko dugmića ili preko tačskrina.

Poslednja izmena:
I ja sam skeptičan, ali nisam se oduševio ni kada je steam krenuo sa radom... Zanima me - kada je poslednji put Valve uradio nešto što se ispostavilo kao loše?

Popljuvali su ih ljudi kada su izbacili L4D2... dok nisu probali igru :)

Vrh Dno