Šta je novo?

Steam Machine

• Začetnik teme Začetnik teme igor2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Meni je to što je custom cpu, gpu i ploča baš veliki minus. OK, da su išli neki standardni ITX, bila bi malo veća kutija, ali opet, bolje nego ovako zatvoreno. imho.

lakše je odraditi optimizaciju igara za jednu fiksnu konfiguraciju, verovatno su se tom logikom vodili

Meni je to što je custom cpu, gpu i ploča baš veliki minus. OK, da su išli neki standardni ITX, bila bi malo veća kutija, ali opet, bolje nego ovako zatvoreno. imho.
Verovatno najjeftinije što su mogli da nabave za korektne pare. Činjenica da je već sada po difltu ograničena snaga mašine a ne može da se apgrejduje na duže staze je baš problem.
lakše je odraditi optimizaciju igara za jednu fiksnu konfiguraciju, verovatno su se tom logikom vodili
U teoriji tačno, u praksi teže kad će ovo kupiti ekstremno mali broj ljudi. 😁 Navodno neće ni u 2027 moći da ispune sve porudžbine a ovaj prvi batch ide u fazonu masa se prijavi pa na random biraju ko dobija.

Ko bre radi optimizaciju 🙂
Ali sve jedno, Steam bi prodavao svoje mašine sa tom jednom konfiguracijom, ko hoće da optizuje za to optizmizovaće. A korisnici imaju mogućnost da stave jači cpu ili gpu, da mogu da igraju u recimo većoj rezoluciji ili sa više detalje, ili da rade neki striming ili šta još sve.

veći je problem ovo što je @pecavuk pomenuo, zalihe su vrlo oskudne i uređaj ostaje nedostupan široj masi, ako je masa uopšte i upecana na kupovinu, po reakcijama na yt i reditu ne bih baš rekao 🙂

Ko bre radi optimizaciju 🙂
Ali sve jedno, Steam bi prodavao svoje mašine sa tom jednom konfiguracijom, ko hoće da optizuje za to optizmizovaće. A korisnici imaju mogućnost da stave jači cpu ili gpu, da mogu da igraju u recimo većoj rezoluciji ili sa više detalje, ili da rade neki striming ili šta još sve.
Rade mnogi za Steam Deck specifično kao performance target. Mada, to je mnogo slabija sprava ali u perfektnom svetu gde Steam Machine ima racionalnu cenu i gde ga kupi 5-10-15 miliona ljudi, odjednom ima smisla optimizovati.

Rade mnogi za Steam Deck specifično kao performance target. Mada, to je mnogo slabija sprava ali u perfektnom svetu gde Steam Machine ima racionalnu cenu i gde ga kupi 5-10-15 miliona ljudi, odjednom ima smisla optimizovati.
I da bi nešto bilo Steam machine sertifikovano treba da radi u bar 1080p sa 30fps.

Performance
Default Configuration: the game must ship with a default configuration that results in a playable framerate. On Steam Deck, this is 30fps at 800p, and on Steam Machine this is 30fps at 1080p.

manje više sve će raditi tako i bez optimizacija, tako da sumnjam da će neko da napravi neki ekstra korak 🙂

videcemo za prodaju. Ja sam srecan zbog ove cene, jer da je 700 eur, uzeo bih, dakle ustedeo sam 700 eur.
Ko god zeli da ima "nesto za dnevnu sobu ili decu" ce ofc uzeti soni/nintendo. Te kupovine ne razmatraju "bogatu steam kolekciju"
A sto neko rece, ko ima kolekciju ima i na cemu da se igra.

osnovno po meni - entuzijasti - za 1050 eura sklopice nesto jace. Pa evo, BC250 sad opet moze za 150 eur da se nadje, malo se kupi psu i ventilator, otkljucali su mu svih 40 cores, i radi maltene bolje od ps5. Svaki entuzijasta ce pre ovo da prcka nego SM.
Ne-entuzijasti - nece ni razmatrati steammachine, to je teska niša u poredjenju sa soni/nintendo/xbox

bas mi je zao, bas bi mi lepo SM sela na policu pored kompa, steam decka, switcha 2 i Wii u, kao neki mali muzej 😀

Čini mi se jedina stvar u korist SM je paljenje preko kontrolera, onaj susped mod i HDMI CEC. Da li je to, bar ovaj HDMI, do hardvera (one kastom ploče i nekog firmvera) ili je do OS, pa je onda očekivati da tako nešto omoguće na bilo kom PC sa SteamOS, a kasnije i bilo kom Linuxu?

Nije mi jasno kako tako jaka kompanija i strucnjaci za marketing mogu da fejluju. Mozda oni znaju nešto sto mi ne znamo 😀

I 700 je mnogo. To je kao PS5 a performance iste ili malo lošije. A PS5 sada već puni 6 godina. Ovo bi trebalo da jede za doručak PS5 i Xbox da bi opravdao i 700
Nije ti to baš za poređenje, PS5 i da ti daju džaba ti si im se verovatno isplatio, to je kao onaj štampač od 35e, sa ketrižima sa 50 stranica, što prva zamena ketridža košta 70 evra. Ovde još bolje, dok ne kupiš igru nemaš nikakvu funkciju, sem da možda pustiš muziku ili tako nešto. A Steam nema nikakav mehanizam da kupiš i jednu jedinu igru.

Drugo ovo je u rangu PS5 Pro koji je tek izaštao i košta 900 evra otprilike, a opet imaš pravi PC računar, a ne igračku, za oko 150 evra više...

Ovo je u rangu vanila PS5.
A skuplje je od PS5 pro jedno 500-600 evra, SM 2TB + kontroler je nekih 1400 evra.

Entuzijasta kupi 2 PS5, jedan za PS igre, drugi moduje i instalira Linux/SteamOS, ima performanse kao SM 🙂

Nije ti to baš za poređenje, PS5 i da ti daju džaba ti si im se verovatno isplatio, to je kao onaj štampač od 35e, sa ketrižima sa 50 stranica, što prva zamena ketridža košta 70 evra. Ovde još bolje, dok ne kupiš igru nemaš nikakvu funkciju, sem da možda pustiš muziku ili tako nešto. A Steam nema nikakav mehanizam da kupiš i jednu jedinu igru.

Drugo ovo je u rangu PS5 Pro koji je tek izaštao i košta 900 evra otprilike, a opet imaš pravi PC računar, a ne igračku, za oko 150 evra više...
Steam uzima 30% harača za svaku prodati igru isto kao Sony. Kupiš PS5 i igraš F2P igre koju su i igre koliko hoćeš bez da si uložio bilo šta,još imaš i polovnih PS5 da se kupi.

Steam uzima 30% harača za svaku prodati igru isto kao Sony. Kupiš PS5 i igraš F2P igre koju su i igre koliko hoćeš bez da si uložio bilo šta,još imaš i polovnih PS5 da se kupi.
Jeste, ali nema nikakvih garancija da ćeš da kupuješ igre kod njih ako kupiš uređaj, dok za Sony je ili to ili ništa. Dakle nije isto.

Drugo ovo je u rangu PS5 Pro
Netačno
koji je tek izaštao
Delimično tačno, skoro dve godine stara konzola
a opet imaš pravi PC računar, a ne igračku, za oko 150 evra više...
Koje paralale se ovde izvlače... Ti možeš da odradiš JB na base ps5, imaćeš linux koji tera PC igre ako voliš da se iscimaš. Ali kao što ni PS5 neće prvenstveno da bude korišćen kao linux-based PC, tako neće ni SM sa linux-based SteamOS-om. Oba uređaja su stvorena prvenstveno za gejming, s tim što, takođe oba, mogu da obavljaju svašta drugo.

Da je SM izašao pre tri godine, druga bi priča bila. Ovako su izbacili uređaj sa konfiguracijom koju je vreme već donekle pojelo, a za tri godine kako će se nositi sa još novijim naslovima ostaje tek da se vidi, mada sve je jasno unapred.

Jeste, ali nema nikakvih garancija da ćeš da kupuješ igre kod njih ako kupiš uređaj, dok za Sony je ili to ili ništa. Dakle nije isto.
Pa i za Sony nema garancije,na primer igraš samo F2P igre i polovne diskove. Vrlo je mali broj ljudi koji će kupiti ovo,a neće kupovati Steam igre. Ovo će uzimati YouTuberi da anboksujum i hardcor Steam fanovi koji već imaju PC a ovo će im skupljati prašinu

Meni su ovo sasvim lepe vesti, jer će, ako verujemo valveu, ova low-end konfiguracija moći da tera igre u sledećih ~5 godina.

Meni su ovo sasvim lepe vesti, jer će, ako verujemo valveu, ova low-end konfiguracija moći da tera igre u sledećih ~5 godina.
Pa samo one koje su SB certified. Isto kao i Steam Deck.
Pa i za Sony nema garancije,na primer igraš samo F2P igre i polovne diskove. Vrlo je mali broj ljudi koji će kupiti ovo,a neće kupovati Steam igre. Ovo će uzimati YouTuberi da anboksujum i hardcor Steam fanovi koji već imaju PC a ovo će im skupljati prašinu
Da samo što se broj ljudi koji to radi na Sony meri u promilima. A SB realno da neće generisati ni par % nove tražnje.

Ne možeš da porediš eksluzivno zatvoren sistem i PC. Da ovo drugo radi već bi neko nudio nešto slično.

Da se razumemo, meni je ovo too little too late, ali poređenje sa konzolama ne stoji. Da ima RDNA 4 grafičku sa 16 Gb memorije i 32 Gb RAM bio bi pun pogodak. A da je cena do 1500 recimo max.

Poslednja izmena:
I 700 je mnogo. To je kao PS5 a performance iste ili malo lošije. A PS5 sada već puni 6 godina. Ovo bi trebalo da jede za doručak PS5 i Xbox da bi opravdao i 700
Da su jače performanse makar malo, da je više za 1440p a ne 1080p, 700 pa čak i 800 bi bilo okej po meni. Ne plaćaš za igranje online, imaš pristup svim launcherima, igrama, svemu živom, Steam popusti, family sharing, sve živo. Dobra je priča za taj novac, ali nije taj novac i nisu te performanse. 😁

Hoće u 1080p (upscale sa još niže rezolucije), na low podešavanjima, i to sigurno ne sve.

Baš ima puno entuzijasta koji će da pljunu 1400e da se igraju na tim podešavanjima, danas kad su standard 4K 120Hz VRR televizori.

Pogledaj kako izgleda Gears of War E-Day i još neke nove najavljene igre.

Realno ovo je krntija od mašine, pregazilo je vreme, i da košta 250-300e kao Xbox S imalo bi smisla da se uzme za neke starije igre, kao sekundarna konzola deci ili pomoćni PC..

Za ovu lovu koliko kosta SM, moze se uzeti i neki mnogo jaci gaming laptop, koji isto ima prednosti (mozes da mu prosiris ram, ssd)

Uostalom, vreme ce pokazati

Hoće u 1080p (upscale sa još niže rezolucije), na low podešavanjima, i to sigurno ne sve.

Baš ima puno entuzijasta koji će da pljunu 1400e da se igraju na tim podešavanjima, danas kad su standard 4K 120Hz VRR televizori.

Pogledaj kako izgleda Gears of War E-Day i još neke nove najavljene igre.

Realno ovo je krntija od mašine, pregazilo je vreme, i da košta 250-300e kao Xbox S imalo bi smisla da se uzme za neke starije igre, kao sekundarna konzola deci ili pomoćni PC..

Za ovu lovu koliko kosta SM, moze se uzeti i neki mnogo jaci gaming laptop, koji isto ima prednosti (mozes da mu prosiris ram, ssd)

Uostalom, vreme ce pokazati
Za taj 4k VRR ni 5090 nije dovoljna, većinu novih igara tera u 70-80 fps native u toj rezoluciji. Neke ni toliko... teraće u istim detaljima kao PS5, čak za nijansu bolje... i to je to.

Za 250 evra možeš jedva da nađeš neke od najslabijih grafičkih danas, a samo 16 Gb memorije, SSD, ploča, Zen 5 koštaju dodatnih 600 evra... tako da to su pusti snovi da ti neko pokloni 1000 evra hardvera za 1/4 cene...

I oni sami kažu da je ovo za 4K/60Hz igranje, uz FSR
1782292180069.webp
koje igre danas može tako da pokrene? koje će moći za 6-12 meseci? Ovo je realno gajming laptop od pre jedno 3 godine.

Pa ovaj standardni sa 512GB je realno bacanje para, čudo da nema 1TB opcija ponudjena. I opet ograničenje, samo jedan SSD slot, tako da prosečan kupac konzole, treba ili da stavi neki USB da bekapuje podatke, ubode novi SSD umesto starog, instalira sistem, pa prebaci podatke nazad (ili samo skloni stari SSD, stavi novi, instalira sistem, ako neće bekap). Ko će to da radi? Možda su napravili neki vizard za tu situaciju? Ili da ti visi nekoliko USB diskova za igranje 🙂

Bojim se da će i ovo proći kao onaj prvi SM tamo negde 2015/6, kada je već bilo.

a ovo
1782292494809.webp
zvuči malo kao lažno reklamiranje, recimo BF6 nećeš moći da pokreneš, tako da nije baš cela bibliote igara 🙂 nigde nema neki * sa malim tekstom ispod 🙂

Ne znam, da je bilo ko drugi ovako nešto izbacio, tipa oni lizardi Mask, Bezos i slični, sada bi bacali drvlje i kamenje, ali ne i kada je dobroćudni bucko milioner Gejb u pitanju 🙂

Tržište je takvo da niko ništa ne može da planira. Verovatno će cena memorija i skladištenog prostora još jednom da se duplira do 2027. A posle toga je i pitanje koliki će pad biti. Sigurno ne na nivo iz 2025.

Svi proizvođači mobilnih telefona, laptopova, pa i televizora žive još uvek na ranije ugovorenim poslovima, uskoro će i sve to morati gore.

Microsoft je imao plan za nešto slično ovome, pa je sve to bacio u kantu. Ne bi bilo čudno da ako ovo potraje da i ugase ili prodaju celu XBOX diviziju. Dotle je tržište došlo.

Gledajte ovo...
Koliko će trajati ovaj SM? Jedno 5,6 godina?
Znači li to da se igre moraju, pogotovo next gen jer helix/PS6 nije daleko, optimizovati i za nju?
Srećan nam novi Series S onda 💩

Nazad
Vrh Dno