Šta je novo?

Stativ

red baron

Slavan
Učlanjen(a)
25.01.2007
Poena
330
Ljudi, imate li preporuku za nov stativ (ne polovan)?
Bitno mi je samo da se ne drmusa pri dužim ekspozicijama. Kod nas se može uzeti Hama Star 63 i vidim da na Amazonu ima dobru ocenu. Ima dodatnu opciju da se doda teret kako bi bio stabilniji. Da li ovako nešto može da prođe kao početnički stativ? Da napomenem, snimanje videa me ne zanima tako da nije bitno koliko se glatko rotira glava, itd...

51IhItU6TmL._SL1100_.jpg

Hama je ok za te pare ali je realno losa. Ako bude duvao malo vetar i ako stavis teret sigurno ce se i dalje drmusati - znam jel imam istu. U zatvorenom mozes joj odvrnuti rucicu i nabosti na nju drzac za blic i kisobran i zavrnuti. Samo je mali problem ako ga imalo zakacis ili bude jace promaje sve ce ti pasti... :d
Uglavnom kao i u vecini slucajeva - koliko para, toliko muzike.
Edit: samo da dodam - ako fotkas napolju a duva osrednji ili jaci vetar ja nikako ne bih na tvom mestu ostavio aparat na njemu, a pogotovo ako ga odvrnes na max visinu - onda ne bih ni na slabom vetricu.

Poslednja izmena:
E dobro što je imaš, baš me je zanimalo da mi kaže neko ko ima tu Hamu. Sasvim je moguće da ne postoji ništa što je koliko toliko stabilno a da nije skupo.
Ja sam mislio da uzmem neki stativ čisto da mogu da slikam duže ekspozicije, jer sada ne mogu nikako :)

Imam i ja taj stativ, radi posao za fotkanje unutra, ali nije preterano stabilan, niti je preterano utegnut. Recimo mene najviše nervira što i kada skroz zategnem ovu ručicu za promenu ugla, opet ima lufta, pa kad kadriram hardver moram da je zavrnem na malo većoj visini od onoga što hoću, tako da kad pustim ručicu sve se pomeri malo na dole :D To je bilo još na lakšem DSLR-u (600D) sa laganim Kit 18-55mm objektivom, mogu da zamislim kako je to tek sa nekim težim FF-om i glomaznijim objektivom preko 800 grama :d

Prvo iole pristojno sto ima smisla kupiti je recimo neki Velbon za 60-70-80e. Na Hame i ostale gluposti mislim da nema smisla davati (bacati) pare.

Oko stativa; sam uzeo neki Velbon 550R za oko ~80eur. Mislim da je za amatersko korišćenje sasvim OK za te pare; ja nisam primetio da se drmusa pri dužim ekspozicijama i sl.

Poslednja izmena:
Ova Hama je neupotrebljivi krs, svi su to imali i vrlo brzo to provalili, a Hama se obogatila :)

Ja sam je kupio za neku sicu na nekoj akciji, tako da je ok za 1000 i kusur dinara za kucnu upotrebu. :D

Imaš na aliexpressu dobar izbor alu ili mg stativa za 50-60 $. Ako si već gledao amazon, baci pogled i na kineze.

Nazad
Vrh Dno