Šta je novo?

Starfield

Ne kontam, hoces da kazes da je igra namenjena samo gejevima :D?
Nemoj mi samo reci da si poput ovog lika:

Ne, ne mislim da je namenjana samo gay populaciji, ali je targetirana ka toj populaciji

a za ovo drugo, ne bih da komentarisem, nisam tebi nista licno uputio, pa ocekujem isto i od tebe

Pa gomila ljudi koji nisu ni videli igru ce udariti 0/10 jer im smetaju zamenice ili zbog toga sto igra ne izlazi za njihovu omiljenu konzolu.
Bogami, za onaj njegov komentar "igra je optimizovana, upgrade-ujte vase racunare" zasluzuje -100/10.

Sto se targetiranja i ovog celavog lika tice, ne secam se na sta se sve zalio, ali ako su samo licne zamenice, onda to nije direktno povezano sa istopolnim seksom i upraznjavanjem istog.
Meni su te dve stvari nebo i zemlja. Svakako ne bih dalje sirio pricu, ali kao sto ce neko dati nulu jer mozes da budes they/them, isto ce tako ovi drugi dati desetku iz istog razloga.

Bogami, za onaj njegov komentar "igra je optimizovana, upgrade-ujte vase racunare" zasluzuje -100/10.

Sto se targetiranja i ovog celavog lika tice, ne secam se na sta se sve zalio, ali ako su samo licne zamenice, onda to nije direktno povezano sa istopolnim seksom i upraznjavanjem istog.
Meni su te dve stvari nebo i zemlja. Svakako ne bih dalje sirio pricu, ali kao sto ce neko dati nulu jer mozes da budes they/them, isto ce tako ovi drugi dati desetku iz istog razloga.
Sto se optimizacije tice, donekle je u pravu. PC verzija nije lose optimizovana (kada se uporedi sa xbox verzijom), vec je igrao uopste bas zahtevna.
Da li je ta zahtevnost realna ili ne...vecina nas verovatno misli da nije.

Meni je svaka 0/10 recenzija besmislena, bez obzira da li je ostave bigoti kojima smeta manje-vise sve ili neko ko ce recimo Hari Poter igri dati 0/10 zbog JKR.
0/10 mi ima smisla samo ako je igra neigriva ili ima neke gamebreaking probleme. 10/10 recenzije svakako manje uticu na prosecnu ocenu (zbog toga ratnici cesce i daju 0/10), a stoji da te ocene neki ljudi daju zbog podjednako glupih razloga.

bojan,jel te Ted plaća? :p

Na AMD mašinama radi dobro/odlično (godinu dve stare)

Na Nvidija ne radi nikako,znači ljudi su pukli 2k+ dolara za kartu i ne mogu normalno da igraju

Reci mi šta da oni nadgradjuju?

Jasno ti je sigurno koliko mnogo truda bi trebalo uloziti u to. I dalje mislim da bi to bilo potpuno nepotrebno i da su dobro postavili prioritete.
Cyberpunk izgleda osetno bolje od Starfielda, pri tom je izašao i za PS4/XBO truline, kakav-takav ali je izašao, i najvažnije - radi bolje. Na NG konzolama ima opcija za 60 fps-a uključujući i slabiji Series S.
U igri nema loadinga, jednostavno dobiješ dojam da si deo sveta na kojoj god lokaciji bio, te da se ljudi neće misteriozno stvarati i nestajati na nekim vratima.

Kakvi su to prioriteti koje je postavila Bethesda? Nisam upućen. Meni deluje da je prioritet u Oblivionu i Starfiledu jedan-te-isti samo što je ovde fantasy a onde svemir. A Oblivion sam igrao... Odrastao na toj igri.

Ćelavi je bukvalno meme, ono što je tipa pre 10 godina bila ona triggered riba sa kosom u boji to je danas ovaj i njemu slični, ali triggered oko zamenica :ROFLMAO:

1694189224704.png

StarUI i BetterHUD kidaju. Al ja i dalje ne mogu da načinim da mi GP verzija igre radi sa DLSS modom j*beš mi sve :D

Da ne pokusavas DLSS 3.0 na 3000 serija karti.

Nah, 4070ti, pokušavao i free varijantu i plaćenu (cracked) varijantu, ništa ne radi. d3d2/dxgi fajl je taj konkretno koji mi pravi problem i ne dozvoljava igri da se pokrene. Ako obrišem ili preimenujem fajl, igra radi, mod ne radi, simple as that.

E sad, mozda si vec probao, stavi na OFF obavezno dynamic resolution u igri

Ne znam kakva je igra, znam da mi se dopada sto se na F5 snima pozicija i ucitava na tom mestu gde je snimljena :p
Nego da li je ok 100fps kad se izadje iz onog rudnika na pocetku za 13900k i 4090 grafiku ?
Starfield_2023_09_09_00_31_41_777.jpg

:LOL: Da li ima ista sto su uradili sami, a da valja? :unsure: Tuzno je da razvojni tim tog kalibra (mislim na broj zaposlenih i budzet kojim raspolazu) pravi ovakve poluporoizvode. Reputacija kao developer-a im se odavno srozala i retko ko od igraca vise ocekuje da ce napraviti dobru igru.

Nije, rekao je Todd da kupiš nov komp...
Pise se u temi da lose radi sa Nvidia karticama pa ne znam na sta se odnosi, na FPS, ili na prikaz, posto je meni ok 100fps na 144hz monitoru... Podesavanje ultra 1440p.
Ne znam ko je taj Todd tako da verovatno se tebi obratio sa tom porukom, ispostuj coveka...

Poslednja izmena:
Prelistaj zadnjih par strana, bice ti sve jasno.

Upravo sam to odradio nego ima previse strana i svasta se pise pa ne bi da mi nesto pokvari utisak o igri... Ipak izgleda da je samo FPS prikaz je isti bilo da je AMD ili Nvidia karta.
Ima neki mod za frame generaotor, jednostavna je za koriscenje...
  • Download the release corresponding to your game version (Steam or Xbox/Microsoft Store)
  • Extract it into the game directory. (FSR2Streamline.asi along with the other files/folders from the zip should be next to Starfield.exe)
  • Download both the latest DLSS and DLSS-G DLLs and place them in the ‘streamline’ folder in the game directory.
  • Launch the game.

Sada je fps sa ~100 ista podesavanja ultra skocio na ~150, samo treba sharpnes za 1440p spustiti na ~20 i sve je top.

Starfield_2023_09_09_00_31_41_777.jpg

Starfield_2023_09_09_01_43_33_805.jpg

Napokon sam ubacio DLSS FG, jos par modova i konacno da krenem u igru.

Starfield_2023_09_09_03_43_38_170.jpg

Poslednja izmena:
Nije valjda da user score sa metacritica uzimas kao merilo za bilo sta?
Pa gomila ljudi koji nisu ni videli igru ce udariti 0/10 jer im smetaju zamenice ili zbog toga sto igra ne izlazi za njihovu omiljenu konzolu.
Jedini score koji icemu vredi je na Steamu jer tamo moras da imas igru da bi mogao da udaris ocenu.

Apsolutno da.
Xbox ocjena je trenutno 6.4, a to ti sve govori.
Za poredjenje, Mass Effect je bio Xbox eksluziva, pa je kasnije dobio odlicne Metacritic ocjene i na ostalim platformama.

Citav dizajn igre se zasniva na izdeljenosti lokacija. tako da su imali slobodu da lokacije dizajniraju bez ogranicenja koja bi postojala da je citava igra seamless. Mogu misliti kakve bi performanse bile da su probali nesto slicno da urade.
Bas suprotno, igra uopste nije izdeljena, odnosno nije tako originalno dizajnirana, niti je koncept i prvobitan razvojzasnivan na izdeljenosti lokacija. Igra je seamless dizajnirana, pa posle "ogranicena" i "iscepkana" do ovih performansi.

Zato su performanse ovakve kakve i jesu, max koliko mogu sa trenutno dostupnim/uskoro da bude izbacenim hardwerom.

Bethesda ju je iscepkala dovoljno da barem Xbox S i X konzole i 4090/7900XTX i 13900KS na 1080p mogu da izvuku, opet zato su performanse ovakve kakve jesu, da je jaci harder bio dostupan na trzistu, bilo ba druga situacija, elem sa ovim imaju lufta da za 2-5 godina "otkljucaju igru" da bude pravi Star Citizen, No Man's Sky. Cak i da ne odrade ovo (a nema razloga zasto ne za neku od sledecih generacija grafickih i procesora ne naprave bundle i ponovo prodaju svima istu igru kao sto su prodavali Skyrim iznova i iznova), mod-eri ce moci da "pretvore" igru u No Man's Sky

Ljudi su sa console komandama dokazali da grid-ovi nisu odvojene stvari i da su jedni pored drugih i cak odradili prelaz sa jednog grid-a na drugi (koji izgleda izbagovano zbog posledica naknadnog cepkanja + sto trenutni hardver to ne moze[veciniski konzolnio])

Lik ispod je vec morao da radi response video, i da se izvinjava da je nenamerno lagao 😅 , jer su pobili tvrdim dokazima sve sto je izjavio u originalnoj recenziju xD

Poslednja izmena:
Nema tu nikakvog seamless dizajna.
To sto vidis Atlantis u daljini je iluzija, jer ustvari to je pojednostavljena proxy geometrija. Tu nema nista.
U igrama se to masivno koristi u nepristupacnim zonama. Npr:

Luke se tu nema sta izvinjavati jer nije pogresio.
I problem je njihov zastarjeli engine, ne hardver.

Prešao sam igru posle 50tak sati. Odradio sam sve faction misije i dosta sporednih stvari. Iznerviralo me je sto mi je Sarina misija toliko zakucala da nisam uspeo da je predjem (pokušavao sam na dosta načina, ali nije pomoglo).
Kada sam prešao bio sam razočaran krajem, posebno jer je glavna priča postajala sve bolja i bolja. Medjutim, sada mi je jasno sto je kraj takav. Odlično se uklapa sa mehanicke strane, a ne dešava se često da i lik i ja imamo iste dileme na kraju igre.

Krenuo sam ng+, deluje mi da bas brzo može da se predje. Videću da odradim neke misije koje sam propustio i probam stvari koje nisam radio (gradjenje i švercovanje). Izgleda da je 10 ng+ prelazaka posebno, u svakom se dešavaju nešto drugačije stvari. Igra mi se jeste svidela, ali ne toliko da bih je iznova prelazio.

Nazad
Vrh Dno