Uf za odgovor bi mi trebale 3 strane ali probacu da odgovorim ukratko, pogotovo sto je sve povezano pa ne mogu 1 po 1 da ti odgovorim nego je vezano. Scouting ti je plus do platinuma a posle toga je moranje. Recimo ako te ne scoutuju i ako imas perfektan mikro, sa 6 poolom mozes do grandmastera lagano. Ako scoutuje mozes samo da izadjes iz partije.
Pored toga imas all-in koji je totalni allin (kad povuces 20 radnika kao najgori lamer/oracle proxy/6pool itd..), i ako se odbrani mozes da izadjes, a to se kasnije brani sto imas map awareness pa znas na sta je otisao, sta u kom vremenu moze da ima, kad krene iz baze na tebe treba da znas da ne bi u tom trenutku potrosio sve larve na dronove i puko (pricam za zerga ali uopsteno je to). Ako vidis na strimu da to neko nekome radi u GMu (grandmaster), to je 99% zato sto zna 100% da ga u macro igri nece dobiti. Ovo se najcesce radi na slepo jer se u vecini slucajeva ne brani, i to ti je ustvari cheese. Ne preporucujem ovakve poteze jer stvarno nemaju poente, niti si ista dokazao, niti si ista naucio, samo si dobio win/poene.
Imas i allin koji se svuda naziva allin ali to i nije - moze da ne uspe odnosno ne zavrsi partiju, ali si ga dovoljno harasovao da si mu naneo stetu i na istom ste, ili ste blizu (roach push, tossov 4 gate iz 2 baze da zergu deny trecu bazu). Ili si ga naterao da napravi mnogo vise vojske nego sto mu treba plaseci se da ces se posvetiti tome, a onda ti odes macro a on umesto da te napada bleji u bazi sa vojskom pa ste ponovo posle nekog vremena na istom, i onda nastavlja partija kao da ga nisi "allinovao". Ovo se radi kad vidis da se prokurcio pa ide CC first ili forge expand na mapi na kojoj je to veoma rizicno, pa ga punishujes. Ja kao zerg mogu double exp kad on ode forge expand into void ray, ali sto bih ga pustio da se siri bez vojske da bi igrali partiju od 50 minuta kad mogu tu da je zavrsim? Ovo je kompetitivna igra nije dzentlmenska, tako da ako neprijatelj ode na ekonomiju bez da razmislja, ne vidim razlog da ga ne zavrsis.
Allin koji se 99% ne odbranjuje je partingov sentry immortal allin, lik je u intervjuu pred BO5 protiv Stephana (jedan od najboljih foreign (non-korean) zergova ako ne i najbolji), rekao da ce to da ide, nasmejao se, i dobio stephana 2 partije uzastopno time, trecu je pokusao nesto drugo i izglupirao se kao magarac (pravio stalkere na ultre?!) i izgubio, i onda je trecu ponovo otisao immortal-sentry allin i dobio ga, i to je to 3-1. Meni likovi pisu "lol bro close positions imma immortal sentry allin u" i dobiju me uprkos tome sto ja znam sta on ide od pocetka

. Ovo je realno odbranjivo mada moras biti korak ispred njega u skillu i mnogo vise microa treba tebi nego njemu+zavisi od mape do mape. Savatas ga na otvorenom sa 3 strane i cimas ga tako 2-3 puta da istrosi FF i onda pokusas nesto, jedino tako drugacije ne moze.
Sto se tice timing attacka, znam ali za zerga jer zergije i igram, nisi napisao sta igras, pretpostavljam terrana iz price, mogu pitati ortaka.
Ovo je sve subjektivan pogled sta je cheese, sta nije cheese, sta je allin, itd. Naravno misljenje vodjeno logikom. Ali u igri moze da se desi svasta. Recimo ja sam igrao upao u placement slucajno, igrao sam 2v2 sa ortakom i on izasao posle partije a ja slucajno prijavio ne znam ni ja kako i upadnem ranked 1v1 placement. I posto sam bio smoren da se trudim (zato sam i igrao 2v2 :d, bio umoran), 6 poolujem protossa i odbrani se nisam mu ubio nista (iz 15 faktora koji su isli u njegovu korist no nebitno). I bas me iznervirao i nisam hteo da izadjem nego sam igrao i dobio ga posle 40 minuta. Tako da
sve ti to zavisi od svega, najbolje sreceno

.
Tvoj stil igre samo ti mozes diktirati, Nestea je bio najbolji, i dalje je dobar i voli te bolesne roach timing napade posle upgrade-a.
Neko to ne voli nego igra bezbedno macro, harassuje celu igru da dobije edge nad protivnikom sve vise i vise. Znaci kad dodjes u prednost, ne gledaj da dobijes partiju, nego da iskoristis to da bi dosao jos vise u prednost. To ti rade MMA, IdrA (koji je juce izbacen iz EGa :d), MVP itd. I nikad ne potcenjuj neprijatelja, nego se prilagodjavaj svemu (nemoj da pustas da ti ubije 6. bazu misleci da ti je nepotrebna, nemoj da ides iste unite iako on pravi counter iako mislis da imas 10 puta vise od njega, nemoj da aclickujes misleci da imas 10 puta vise od njega). Jedino kada mozes da preseces i zavrsis partiju je ako mislis da bas mozes, recimo igrate mirror i uradio si upgrade 1-1 pre njega (stalkeri na stalkere, mute na mute, naravno ne mozes da usetas tenkovima u njegove siegovane), njemu kasni minut, lupam, jer si ga prethodno harrasovao i dosao u tu prednost. Onda mozes lako zavrsiti ako ispadne glup, naravno to treba da znas do tada.
Neko igra cheese ceo zivot, npr. MC. Kod njega ti nije pitanje da li ce cheesovati nego na koji nacin, da li ce da ode cannonrush u finalu turnira, ili DT, ili proxy, ili void raya, ili 4 gate po kojem je najpoznatiji.
Moj izbor je macro, jer u jacim ligama se tu najvise primecuju razlike, mnogo vise u 30minu nego u 7-8om. Takodje ako radis stalno neke allinove, doci ces u situaciju kada ce se partija produziti i neces moci da se snadjes na 5 baza jer si uvek zavrsavao mnogo pre. Zato kad ides macro, lepo bezbedno igras i harass sve vreme, jer ja kao zerg apsolutno moram (jer ne mogu terrana/tossa da pustim da bude na isto baza kao ja), a ti kao terran ne moras ali je pozeljno. Naravno imas na raspolaganju reapera, hellione, banshiku, marine drop, mine drop, hellbat drop... sramota da ne iskoristis. Ako hoces mozemo mozemo da igramo pa ti probaj nesto itd, pa cemo videti gde imas problema, a mogu i da te posavetujem sta je meni *******o kao zergu, i sta mi odgovara protiv odredjenih rasa.
Dosta toga se promenilo od izlaska HotSa, a jos ce se dosta promeniti kad izadje 4.1.0 ili koji vec je sledeci major patch, tako da ako budete gledali neke replaye ne uzimajte sve zdravo za gotovo, neke taktike su jednostavno ispale iz opticaja, dok su druge drasticno teze, a doslo je i dosta novih.