Šta je novo?

Stambeni krediti

Pitanje. Rođak me pita a ja nisam u toku. Da li sa 35000 keša treba sačekati za neku garsonjeru jer mu nije žurba ili uzeti nešto sada? Pošto je matoriji ja sam pisao nekima, kažu za te novce nemamo ništa ali dođite da vidite i možemo da sačekamo za ostatak, što mi govori da im počinje da fali kinta čim su spremni na lepe oči da čekaju za ostatak.

@Милисав to spada u gledanje u 🔮, tj. u procene u neku ruku, a procene ovde nisu dozvoljene.

Evo i direktno na sajtu NBS

Ukratko i nepotpuno:
Maksimalna ukupna kamatna godišnja stopa 4.08% do kraja 2024

Ukidanje naknade prevemene otplate ko hoće da to uradi.

Vrh uslovi.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: 5ar
Bas sam odabrao kad cu da vratim kredit 😂

Ja sam odložio tu odluku mesec dana da razmislim. 😁

Da li se ovo odnosi i na hipotekarni stambeni kredit? Pretpostavljam da da

За стамбене кредите који се одобравају након ступања на снагу Одлуке у периоду њене примене прописана су следећа ограничења:
  • код стамбених кредита са фиксном каматном стопом банка може одобравати стамбени кредит уз номиналну каматну стопу до 5,03%.
Kakav tajming, ja sam sutra ujutru trebao da odem da zvanično potpišem zahtev za kredit sa fiksnom kamatom u OTP banci, gde je trenutna nominalna stopa 6.95%

Pitanje je da li će banke pristati da odobravaju nove kredite pid ovim uslovima.
Za stare moraju da ispoštuju narednih 15 meseci, nove ne moraju da odobravaju pod ovim uslovima, ako im ne odgovara.

sledeća poruka koja makar deluje da je politika povlači za sobom udaljenje sa teme

@momsab
Nije problem sto si obrisao poruku. Ali kada NBS donese neku meru, to i jeste politika. Nemoguce je komentarisati njenu odluku izvan politickog konteksta.
Ali ok, necu dalje na ovu temu.

Cenim da će banke debelo da preispitaju uslove pod kojim odbravaju kredite i pitanje je kakva će biti situacija u narednih 15 meseci.

Da budemo realni, uz 6M EURIBOR koji je blizu 4% i nema nameru da krene na dole u dogledno vreme (rast je doduše usporen poslednjih meseci), tražiti da krediti sa varijabilom budu maksimalno 4,08% je po meni nerealno. Ne znam koja banka će u narednih 15 meseci pristati da da nov kredit pod ovim uslovima. Praktično treba da se odrekne celokupne zarade za naredni period, pri čemu nije izvesno da NBS neće nakon isteka 15 meseci produžiti važnenje zakona.
Za kredit koji je fiksno na 5,03% je isto nerealno, banka treba da se "kladi" na to da je 6M EURIBOR sa 4% dostigao pik i da svoju zaradu traži u okviru 1% kamate, opet sa neizvesnoću o eventualnom produženju važenja ove odluke.

Sumanuto!

Mislim da će rešenje koje će banke doneti biti takvo da će 15 meseci "moratorijuma" ukalkulisati u period kad on istekne + određen procenat rizika, pa će stopa nakon tog perioda biti značajno veća od trenutne. Ne znam, možda grešim, ali sve mi miriše na to.

Poslednja izmena:
@RingeRaja nisam razumeo zadnji pasus.
To misliš za nove kredite, jer za stare ne znam kako mogu jednostrano da menjaju ugovore?

Naravno da mislim na nove.
Za stare moraju da poštuju odluku NBS u narednih 15 meseci, taman išli u minus, ali nove ne moraju da daju po ovakvim uslovima.
Banke neće dozvoliti da ih ova odluka NBS otera u minus, naći će način da na drugom mestu nadoknade planiran profit koji su im administrativno onemogućili, a to ćemo na kraju svi mi korisnici koji imamo račune u bankama platiti ovako ili onako.

Poslednja izmena:
Kako taj EURIBOR samo kod nas se dodaje na maržu, da ne pričamo o tome što računaju 6m a otplata je na 1m?
Imamo prijatelje u FR, tamo je fixna kamatna stopa za stambeni kredit ispod vrednosti Euribora bila pre par meseci. Zaboravio sam tačne iznose, ali čovek je pregovarao sa bankama da li će kamata biti npr 3.27 ili 3.32, dakle pričamo o drugoj decimali.

Treba imati u vidu da se ova odluka odnosi samo na stambene kredite sa promenljivom stopom i samo za prvi stambeni kredit. Ne znam koliki je udeo ovih kredita u ukupnom broju kredita, ali svakako banke nisu ni blizu toga da budu oterane u minus, jer je upravo isteklo ogranicenje povecanja tarifa koje banke naplacuju od svih gradjana. A tome treba dodati i to da je stav Vrhovnog suda u vezi tuzbi protiv banaka koji je njima ustedeo ozbiljne pare.

Imajte u vidu da ovo važi samo narednih 15 meseci, a nakon toga se računa ono što piše u ugovoru.
Ja sam shvatio da je narednih 15 meseci ograničena visina kamate, što ne znači da banke nemaju pravo da razliku između ugovorenog i ograničenog kasnije naplate klijentu po isteku 15 meseci.
Tipa ugovorio si 7% sad je ograničeno na 4%, posle 15 meseci uredno ti ukalkulišu razliku...
Treba imati u vidu da se ova odluka odnosi samo na stambene kredite sa promenljivom stopom i samo za prvi stambeni kredit. Ne znam koliki je udeo ovih kredita u ukupnom broju kredita, ali svakako banke nisu ni blizu toga da budu oterane u minus, jer je upravo isteklo ogranicenje povecanja tarifa koje banke naplacuju od svih gradjana. A tome treba dodati i to da je stav Vrhovnog suda u vezi tuzbi protiv banaka koji je njima ustedeo ozbiljne pare.

Ma sve se ovo radi u dogovoru sa bankama, dozvolili su im da podignu cene svega zivog a ovamo im ogranicili kredite. Kad istekne ovih 15m odrace nas na kreditima al ce druge stvari da ogranice i tako u krug..

Mislim da je to regulisano i da nema dodatne naplate.
"Банка неће имати право да од дужника потражује разлику у камати услед примене ове одлуке."

Negde sam čitao izveštaj da je profit banaka u Srbiji za prvu polovinu 2023. porastao za dva do tri puta u odnosu na prvu polovinu 2022. mislim da nema puno zime. Ali da je cela odluka čisto političko-marketiška , to svakako jest.

Da, taj. Dok sam kucao na mobilnom i bio u prodavnici, već je stavljen ovde.

Ma sve se ovo radi u dogovoru sa bankama, dozvolili su im da podignu cene svega zivog a ovamo im ogranicili kredite. Kad istekne ovih 15m odrace nas na kreditima al ce druge stvari da ogranice i tako u krug..
Od ovoga ce banke samo profitirati.
Da bi privremeno pokrili moguce gubitke na kreditima, dici ce cene odrzavanja racuna i razne druge namete. Kad istekne 15 meseci, dici ce i kamate a cene odrzavanja ce ostati povisene. Igraju long game, ovo je win win.

Ja sam shvatio da je narednih 15 meseci ograničena visina kamate, što ne znači da banke nemaju pravo da razliku između ugovorenog i ograničenog kasnije naplate klijentu po isteku 15 meseci.
Tipa ugovorio si 7% sad je ograničeno na 4%, posle 15 meseci uredno ti ukalkulišu razliku...

Ne mogu da ukalkulišu razliku za kredite koji su već početi da se otplaćuju, pošto u ugovoru jasno stoji kolika je kamata.
Za kredite koji tek treba da se realizuju mogu da tako postave uslove.

Ne mogu da ukalkulišu razliku za kredite koji su već početi da se otplaćuju, pošto u ugovoru jasno stoji kolika je kamata.
Za kredite koji tek treba da se realizuju mogu da tako postave uslove.
Kako ne mogu, šta su radili kod prošlog moratorijuma?
Jednostavno ti daju novi aneks plana otplate kredita sa ukalkulisanim promenama...

Nazad
Vrh Dno