Da napišem my 2 cents. Ja sam prošle godine pred COVID završio sa podizanjem stambenog. Kao što ti je rečeno, fasciklu u ruku i od banke do banke da skupljaš ponude. Ja sam obišao Intesu (tada moja banka), OTP (Vojvođansku i onu drugu), Credit Agricole, Erste, RF i na kraju NLB. Možda i još neku, ali ne sećam se više jer je bilo u decembru 2019.
Plan mi je bio da sa najboljom ponudom odem nazad u Intesu i da tražim da mi izjednače ponudu da ne bih morao da menjam banku jer sam kod njih imao i dozvoljeni minus i revolving Amex i još gomilu nekih stvari. Međutim, službenica u Intesa Casa NS me nije ni pogledala rekla je odjebi. Bukvalno sam istog sekunda sišao kod savetnika i pokrenuo proces zatvaranja svega što sam kod njih imao. Žena dole je bila u čudu zašto se to dešava, pogotovo uzevši u obzir koliko sam im novca ostavio na kamate na usluge koje sam koristio. Odlučio sam se na NLB, u tom trenutku su mi osim najvećeg iznosa na moju zaradu ponudili i najbolju kamatu - 2.9% plus šestomesečni EURIBOR koji je tada bio oko -0.33 (u Intesi su mi davali 3.3% i tromesečni EURIBOR koji je bio oko -0.4, dakle 2.9% u tom trenutku). Takođe u NLB-u nije bilo nikakvih dodatnih troškova obrade, NKOSK-a niti nametanja životnog osiguranja, dok je u Intesi bilo potrebno sve to.
Ono što znam je da su najgori bili RF (oko 4.5-5 hiljada evra raznoraznih troškova je bilo potrebno da bih samo dobio kredit) i Credit Agricole. A Erste, iako je imao solidne uslove recimo visinu rate računa nekom tamo računicom sa visinom potrošačke korpe, pa neke koeficijente onda dodaju i oduzimaju i na 72k koje su mi dali u NLB-u za istu zaradu ovde sam mogao max 50k.
Mislim da su stvari sada malo drugačije po pitanju uslova u svim bankama, znam jer poznajem par ljudi koji su uzimali kredite i po našoj preporuci isto obilazili banke tako da info o tome koliko šta gde košta uzmi sa rezervom i informiši se sam direktno u bankama.
Poslednje što ću ti reći je
da ne unajmljuješ nikakve agencije. Proces oko podnošenja zahteva je relativno jednostavan i tvoj savetnik će te sprovesti kroz njega u potpunosti - ipak je njima u cilju da ti dobiješ taj kredit, pa čak i da se desi da nešto zafali uvek će te pre iscimati da dopuniš dokumentaciju nego što će te kategorički odbiti. Dovoljno je što će te, vrlo verovatno, agencije za nekretnine opelješiti za svoju "uslugu" što su ti se javili na telefon kada si našao stan u oglasima sam i što će te, u zavisnosti od banke na koju se odlučiš, još i oni očerupati raznim troškovima (obrada, NKOSK, osiguranja, procenitelj, pa onda notar i katastar). Informiši se dobro oko svega i sve proveravaj dva puta pre nego što napraviš finalni korak i podneseš zahtev jer je u pitanju velika finansijska odluka