Šta je novo?

Sta posle 9800PRO/XT

delboy

Čuven
Učlanjen(a)
03.08.2004
Poena
945
Zbog prelaska na PCI-E razmisljam da prodam svoju MSI (Medion) RX9800pro-TD128 karticu, to je onaj stariji MSI model, zelene boje sa R360 cipom. Koja kartica bi mi dala slicne karakteristike a da je u rangu cene sa ovom mojom. Koju bitste mi preporucili 6600GT, da je pristojnog kvaliteta, a da je u rangu ~150e, naravno sa 128mb memorije (ako moze da se nadje za tu cenu).

Covek je pitao za konkretan savet. Bilo koju 6600GT da nadjes ce ti biti super, a brza je dosta od 9800pro, i naravno podrzava stvari tipa sm 3.0 itd. Asus, Msi, Leadtek neces pogresiti.

A kakva je situacija sa obicnim 6600 i ovom Club3D 6600 ddr2 posto je cena prilicno niska, konkretno me interesuje za ovu drugu.

Si mozda razmislio o Ati X800 (sve varijante)? Pogleda moju konfiguraciju. Da, imao sam nekad 9800pro>Xt, dok nije riknula.

delboy je napisao(la):
A kakva je situacija sa obicnim 6600 i ovom Club3D 6600 ddr2 posto je cena prilicno niska, konkretno me interesuje za ovu drugu.

Obicna 6600 je tu negde sa 9800pro, negde malo brza (npr doom3), negde malko sporija, dok je 6600 sa DDR2 kudikamo nesto brza od 9800pro, narocito u novijim igricama... Pa jos kada je malko klokujes, 9800pro moze samo u ledja da joj gleda...

borab je napisao(la):
Si mozda razmislio o Ati X800 (sve varijante)? Pogleda moju konfiguraciju. Da, imao sam nekad 9800pro>Xt, dok nije riknula.

Pa upravo sam razmisljao da uzmem X800GTO, ali mi je malo visoka cena (~195e za karticu koju sam gledao) pa zato razmisljam o 6600 ddr2 za koju sam citao da se krece ~120e ...

Solidno resenje za pci express u cenovnom rangu koji tebi odgovara je msi rx700pro sa 128mb ddr3 memorije..

M_M je napisao(la):
Obicna 6600 je tu negde sa 9800pro, negde malo brza (npr doom3), negde malko sporija, dok je 6600 sa DDR2 kudikamo nesto brza od 9800pro, narocito u novijim igricama... Pa jos kada je malko klokujes, 9800pro moze samo u ledja da joj gleda...
Pa 6600 je jedino u doom-u brza a ostalo je malko vise od malo sporija :) mada se za slicne pare moze dobiti ganc nova 6600 u odosu na 9800 i to sve sa garancijom...

highlander82 je napisao(la):
Solidno resenje za pci express u cenovnom rangu koji tebi odgovara je msi rx700pro sa 128mb ddr3 memorije..

Ako se ne varam taj x700pro je barem 20% skuplji od ovog club3D 6600 ddr2, a po performansama je slabiji. Mada nisam bas nesto siguran oko cena posto ne mogu da otvorim pcberzu :d A inace bas sam sad bacio pogled na test MSI rx700pro i na poprilicno jacoj masini od moje daje skoro iste rezultate kao ovaj 9800PRO/XT. Cini mi se ipak da je club3D bolja kupovina.

Hm...svi su naveli odlicne sugestije.a jesi mozda razmisljao na ovu fintu brate,dodas malo vishe kinte i uzmes 6800 i clock-ujes je...dobices graficku koja jede igre. :)))

mystical je napisao(la):
Hm...svi su naveli odlicne sugestije.a jesi mozda razmisljao na ovu fintu brate,dodas malo vishe kinte i uzmes 6800 i clock-ujes je...dobices graficku koja jede igre. :)))

Pa razmisljao sam ja i da dodam puno vise i da kupim 7800GT al nema se para :d Znaci budzet je negde 120-150. Ustvari bas sam natrcao na jedan oglas gde tip nudi ASUS 6600GT 256mb za 150e pa mi se to cini kao pristojna kupovina.

Jel ima neko link nekog uporednog testa 6600 DDR2 i X700PRO posto sam upravo video da je MSI X700PRO oko 115e pa mi je cena prilicno primamljiva. Jos me interesuje da li svaka X700pro ima DDR3 memoriju.

a sta kazeta na x800gto?

Doom3 (OpenGL) bas i nije mjerilo za Ati-a.
I ... da, netko je spomenuo x1600 ... ima ga u HR, MSI X1600Pro 256Mb DDR2 (500/800), 160 E za gotovinu pa vjerujem da će otprilike slična cijena biti i tu.

Poslednja izmena:
civi je napisao(la):
a sta kazeta na x800gto?

Pa meni bi odgovarala kad bih je nasao za recimo ~150e, mozda ima ko da ponudi po toj ceni :D

Ja cu jos jednom da pitam: da li svaka x700pro ima DDR3 memoriju ?

delboy je napisao(la):
Ja cu jos jednom da pitam: da li svaka x700pro ima DDR3 memoriju ?

Pa po "definiciji" tako bi trebalo, jer X700 je ta koja dolazi sa običnom memorijom. ;) Do sada sve koje sam video su bile sa gddr3 memorijom.
Pozdrav. :wave:

Ma ako si bas zapeo da menjas karticu i ako hoces PCI-E karticu najbolja kupovina u svemiru, a i sire, ti je trenutno x1300 koja kosta tacno 100e i dolazi sa 256 mb rama. Ako ti bas nije hitno sacekaj jos malo da prodju praznici i dodje x1600 koji nece da kosta vise od 150e i koji jede malu decu a da ne govorimo o 6600 u bilo kojoj varijanti. jos ima hardversku podrsku za h.264 i mozes da je koristis za kodirranje divx-a.

Poslednja izmena:
Evo i mog saveta:
posto prelazis na PCI-E mora da imas dobar razlog (Athlon 64 :eek:) ...
Ako si bio zadovoljan sa 9800Pro karticom, moja prekoruka ti je da uzmes X700Pro...imaces gotovo iste performase, ali kad uzmes u obzir novi procesor...dosta bolje performance ! (jedino ako se nisi odlucio za Sempron <--bad choice)
Mnogi pricaju da je nVIDIA bolji izbor...The Way It's Ment To Bee Played...bla bla bla...sve to stoji...postizu bolje rezultate u HIT IGRAMA,
ALI kakva je situacija sa kvalitetom prikaza ???
ILI kakva je situacija sa nekim manje poznatim igrama ???
Kod ATI-a je najbolji kvalitet prikaza...
(iskreno receno on bi bio brzi od nVIDIE da koristi takve optimizacije...losiji kvalitet prikaza = vise frejmova/sekundi)
Posedovao sam 9800Pro i sa njega sam presao na 6600GT i bio sam razocaran...istina radi bolje u Open-GL igrama ali u ostalim igrama nije brzi...sta vise u nekima sam mogao na Radeon-u da stavim FSAA i Anisotropic Filtering...dok sa 6600GT to neide bas najbolje...i naravno kvalitet slike nije bio kao na Radeonu...
Sto se tice Shader 3.0 (sto ima nVIDIA) od njega tesko da ces nesto videti na karticama srednje i nize klase...jer koje je uzivanje igrati igricu sa ukljucenim svim efektima ako ona radi na 15-20 Fps ???
Sorry for long text...
Pozdrav ! ! !

nastyjoe je napisao(la):
Evo i mog saveta:
posto prelazis na PCI-E mora da imas dobar razlog (Athlon 64 :eek:) ...
Ako si bio zadovoljan sa 9800Pro karticom, moja prekoruka ti je da uzmes X700Pro...imaces gotovo iste performase, ali kad uzmes u obzir novi procesor...dosta bolje performance ! (jedino ako se nisi odlucio za Sempron <--bad choice)
Mnogi pricaju da je nVIDIA bolji izbor...The Way It's Ment To Bee Played...bla bla bla...sve to stoji...postizu bolje rezultate u HIT IGRAMA,
ALI kakva je situacija sa kvalitetom prikaza ???
ILI kakva je situacija sa nekim manje poznatim igrama ???
Kod ATI-a je najbolji kvalitet prikaza...
(iskreno receno on bi bio brzi od nVIDIE da koristi takve optimizacije...losiji kvalitet prikaza = vise frejmova/sekundi)
Posedovao sam 9800Pro i sa njega sam presao na 6600GT i bio sam razocaran...istina radi bolje u Open-GL igrama ali u ostalim igrama nije brzi...sta vise u nekima sam mogao na Radeon-u da stavim FSAA i Anisotropic Filtering...dok sa 6600GT to neide bas najbolje...i naravno kvalitet slike nije bio kao na Radeonu...
Sto se tice Shader 3.0 (sto ima nVIDIA) od njega tesko da ces nesto videti na karticama srednje i nize klase...jer koje je uzivanje igrati igricu sa ukljucenim svim efektima ako ona radi na 15-20 Fps ???
Sorry for long text...
Pozdrav ! ! !

Svaka cast! ;)
Momak koji je otvorio thread je vec krenuo stranputicom od gomile "pametnih saveta". Mislim....6600 bolja od 9800 PRO?! :wall: :wall: :wall:

Poslednja izmena:
ziggy je napisao(la):
Svaka cast! ;)
Momak koji je otvorio thread je vec krenuo stranputicom od gomile "pametnih saveta". Mislim....6600 bolja od 9800 PRO?! :wall: :wall: :wall:

Nikako, karticu jos uvek nisam uzeo iz razloga sto dobar deo firmi zbog praznika ne radi, a i cekam informacije o ceni MSI X700Pro. Ukoliko je cena od 114e tacna, uzecu tu karticu, ukoliko ne, verovatno neku koriscenu 6600GT.

Ako nisi vec menjao... sto se ne strpis malo da vidis kako ce leci novi ati drv , mozda ce biti poboljsanja kao sto najavljuju, pa ce onda biti "bacanje para za 6600gt" licno nikad ne bih uzeo...nevidiju :D

ziggy je napisao(la):
Svaka cast! ;)
Leadtek 6200@6600 Sparkle, dakle 550/750 (nije GT), 128MB 128bita verovao ili ne u "praksi" ista, da ne kazem bolja od Sapphire X800GT 475/1000 , 256MB DDR3 256bit. Jeste da Sapphire postize 9300 u 3Dmarku03, a ova 6200 je postizala 8000, medjutim realna primena i igre su pokazale nesto drugo. Svako poredjenje 6600GT i x800GT nema smisla (GTO je vec nesto drugo). Ovako cisto iz "exploatacije" Q4, Riddick, FarCry, NFS MW 6600GT je brzi. Mozda da sam probao HL2 ili tako nesto, ali taj HL2 hoce CPU, a ne grafiku, pa vec 9600XT nema problema sa tom igrom...
Uzmi lepo 6600GT.

Osobno mislim da ako je čovjek već na Atiju neka ga se i dalje drži. X700 je bio promašaj već u startu i bilo bi glupo plaćati ponovno proizvod koji nije puno bolji od onog što već ima , a nvidia 6 seriji ne vjerujem. Ja sam prelazio sa 9700Pro za Ledteka 6800Le@12,6 kojeg sad imam i mislim da mi se to nije previše isplatilo uz par izuzetaka. Svaka čast performansama u OpenGL-u ... npr. Riddick mi je super išao sa AA 4X i AF 4x, high detalji na 1024x768, u FEAR-u je isto dobra... uglavnom medium postavke isto na 1024 sa AA 2Qx. Ali nešto starije, tipa HL2 ili Unreal 2 Awakening su mi s tom karticom bili totalna pušiona . Za HL2 sam pet dana tražio drivere s kojim mi neće bacat BSOD i na kraju došao do 71.89 koji su radili uz povremena zastajkivanja u igri ... u Unrealu me barem jednom po nivou baci van itd. Bez obzira jel bila otključana ili ne, taktove nisam dizao. FarCry još nisam probao i sve me strah. To su igre koje sam prošao na 9700 i bile su mi super pa sam ih se opet zaželio igrat ... i onda sto problema. Trenutno imam Xtreme G moded 81.98 Force i neslužbene moded beta za čipset i ta me kombinacija za sad najbolje zadovoljava što se igranja i svega ostaloga tiče na sadašnjem hardveru.

Također ako netko prati na usenetu hardver grupe ili pregledava po forumima može se naći nebrojeno čalanaka upravo na temu "6600 + problem" ... od raspadanja tekstura u igrama, artefakata i sličnih anomalija do čak krepavanja kartica. Moram priznati da se ne sjećam da sam naletio na tako nešto u vezi X800 serije. Još jedna zanimljiva stvar ... koliko redovito pratim podforum "tržnica" na PcEkspert forumu ili hr.ponuda.hardver grupu ne sjećam se da je bilo tko prodavao polovnu X800Pro/XT/XL karticu, a znam da je ekipa kupovala to ... s druge strane cijela poplava nvidia uz gdje koji X700.

Može biti da sam ja specifičan slučaj ... da me dopao loš primjerak kartice, možda baš igram igre za koje driveri nisu optimizirani isl., ali sigurno neću kod sljedećeg upgrejda uzet nvidiju.

Poslednja izmena:
Ace Rimmer je napisao(la):
Osobno mislim da ako je čovjek već na Atiju neka ga se i dalje drži. X700 je bio promašaj već u startu i bilo bi glupo plaćati ponovno proizvod koji nije puno bolji od onog što već ima , a nvidia 6 seriji ne vjerujem. Ja sam prelazio sa 9700Pro za Ledteka 6800Le@12,6 kojeg sad imam i mislim da mi se to nije previše isplatilo uz par izuzetaka. Svaka čast performansama u OpenGL-u ... npr. Riddick mi je super išao sa AA 4X i AF 4x, high detalji na 1024x768, u FEAR-u je isto dobra...

Prvi put da cujem da neko sasvim objektivno kudi svoju karticu i to Nvidin-u.
Svaka cast na objektivnosti.
I nazalost, vidi se da nisi sa ovih prostora, cim si imao dovoljno kulture da priznas ovako nesto.

(Vidi, vidi, moj jubilarni post! U to ime, ziveli! :bottle: )

Poslednja izmena:
Vrh Dno