Šta je novo?

Sta mislite za moj score ???

E da, zaboravih, sta ti znaci "bez hardverskog hladjenja"?

Delija je napisao(la):
1. Kako citas temperaturu sa LM90 senzora?

2. Zato sam i pomenuo da sam imao dosta iskustva sa 8RDA+ plocama (imam ih i sam 2 komada: rev1.1 i rev2.2 - prakticno ista merenja), koja je i ovde u centru paznje, pa bi rezultati trebali da su priblizni!

3. E da, zaboravih, sta ti znaci "bez hardverskog hladjenja"?

1. Mora da imaš ploču koja podržava očitavanje temperature sa termalne diode, Ovde imaš neku okvirnu listu ali mislim da još dosta ploča podržava:

http://www.hmonitor.net/AMDdiode.html

Pokušaj sa MBM ili HMonitorom da ručno izabereš adrese za merenje temperatura koje sam software ne izabere po defaultu i možda tako uspeš da očitaš temp sa termalne diode.

2. To već ne znam, ali ako nema očitavanje temp. sa termalne diode očekuj da je temp. manje ili više veća od one koju ti pokazuje ploča.

3. CPU disconnect function ili hlađenje procesora u situacijama kad je narodski rečeno u leru :)

Poslednja izmena:
Meni je rev. ploce 2.2 tako da mi se nalazio dioda za ocitavanje temperature ispod CPU...
Jos nesto ne vjerujem da mi je neispravna ter. sonda posto mi drug ima Asus plocu i isti procesor doduse na nesto nizem taktu ali sa pribliznim naponom i tempetatu. mu je niza od moje za jedno 5-7 stepeni !!!
Mada kazem opet cu provjerit , objavicu temperaturu pomogu grafova !!!
pOz...;)

Citam kako se raspravljate , i moram samo da na kratko
"udjem" i ja u raspravu....
Temperatura nF2 cipseta za koju se Delija stalno "hvata" ,
je kod EpoX-a u stvari temperatura south bridge-a , i
ona kod starijih revizija 8RDA(+) ide do nekih 30 i kusur stepeni....
Kod moje stare i sada vec bivse 8RDA v1.1 (i srecno udate) je juzni most
nakog nekog vremena od kada se upali masina bio jako topao....
Dodavanjem pasivnog a zatim i aktivnog hladnjaka na isti
temperatura je sa 33'C pala bas na 21'C
E sad posto M3 ima rev2.2 koja ima vec pasivni hladnjak na juznom mostu ,
pa jos ako u njega duva neki 8x8 cm fan mogu da poverujem u tih 21'C
na cipsetu...
Inace ja sam za merenje temperature koristio isto EpoX-ov USDM....
Mene ipak malo buni onih 600 i kusur MHz za GPU 9600pro....
jedino ako je vodeno hladjenje ...

Pozdrav

Ne znam da li si procitao, ali i ja imam jednu rev2.2 plocu i 4 8-ice u kucistu!
Jedino nemam "dedicated" :) fan za njega!

E pasivnjak ditektno hladi na njega pa me i to cudi,ali kazem ponovicu testove!!!
Sto se tice kartice ona je bez vodenog hladjenja,nisam mogao vise da je o/c preko rage3d pa sam presao na radlinker,mada kazem kartica ima jos potencijala za o/c !!!

I jos nesto nije 9600Pro nego 9600XT !!!

Kad svi vec nesto kukate... aj' da kazem i ja sta mene buni! :d

Kako bre 6K RPM?!!!
TT12 je deklarisan na 5500 obrtaja max... ajde, neka ti je i malo "podivljala" +12V grana (dobro, tebi i nije nesto, 12.20V), pa nek bude i "celih" 5600-5700 RPM... imam taj cooler, pa mi je max kada se odsrafi nekih 5600 obrtaja.
Ali 6000???

KAKO?!?

Ma ko zna sta je to ustvari, mozda je propeler od AH-64 ili AH-66 !!! :D:D:D

ma ljudi nije ni meni jasno,meni se standardno vrti na 5800rpm ali ovo sam slucajno uhvatio!!!

mozda decko zivi na sibiru i drzi komp u dvoristu :D Evo ja gledam moje temp trenutno sa otvorenim kucistem i 2 80mm fana i tt11+ system 38C, CPU 43 (3000rpm) Da bi mu sistem bio 21C moralo bi da mu bude 13C u sobi (secam se zimus sam imao toliko na toj temperaturi sa kucistem na prozoru :D )

Evo obecao sam nesto i to sam i ispunio...
Da ne duzim klok CPU je ostao isti, radio sam samo 3DMark 2001 na 2003 nisam imao vremena,klok kartice je core 634, mem. 371 mhz....i jos nesto otvorite slike i iznenadicete se!!! :mad:
Evo ga sad otvarajte!!!! :smash:

Prilozi

• 2001.jpg
    2001.jpg
    39 KB · Pregleda: 91
  • klok kartice.jpg
    klok kartice.jpg
    57.4 KB · Pregleda: 85
  • temp..jpg
    temp..jpg
    46.1 KB · Pregleda: 103
  • Cpu..jpg
    Cpu..jpg
    56.9 KB · Pregleda: 72
Poslednja izmena:
Sta bi sa voltazom procesora? :D

p.s. J***m li ga za system temp!

634 za GPU.......... :sceptic:
Meni je to ipak mnogo za svariti ako nije vodeno hladjenje....
Eventualno ako imas neki Zalman Heatpipe na njemu .....
Ipak je 600 MHz i vise previse za 9600 jezgro.....
9600XT je po defaultu 500 MHz
Mozda je kartica modovana (voltaza za GPU) ?

Sve u svemu dobar rezultat ....... Kod mene na 100 MHz sporijem
Bartonu i 100-njak MHz(i za memoriju i za GPU) sporijoj Grafici
Imam oko 4000 poena u 3DMark03

Poslednja izmena:
Mada rekao sam vam nije ovo jos uvjek max iz moje masine,to potvrdjuje i voltaza koja je prikazana na grafikonu...
Sta kazes delija ?

Svaka cast, ali mi i dalje nije jasna system temperatura!

Òàđìč ÐčŽìč je napisao(la):
634 za GPU.......... :sceptic:
Meni je to ipak mnogo za svariti ako nije vodeno hladjenje....
Eventualno ako imas neki Zalman Heatpipe na njemu .....
Ipak je 600 MHz i vise previse za 9600 jezgro.....
Imam oko 4000 poena u 3DMark03
A zasto bi bilo mnogo?Mozda si mislio na 9600pro??
Ja sam sa 9600pro izvukao 515/740 i to je bilo opste maltretiranje graficke,i imao sam u 3DMark 2k3 4100 markova sto je odlican rezultat za 9600pro
Neki prosjek za 9600xt GPU je oko 600mhz.

Poslednja izmena:
Ali teksture su ti pucale ti dobro znas kako,tako da se to ne broji,ja sam sinoc jos dogao memoriju ali pocele su tekstue da pucaju to je bilo nevjerovatno,mem. 390 bila pucale su teksture strasno!!!
Tako da nisam htio da objavljujem te testove posto ih ja licno ne priznajem ;)
PoZ...

Ma mislim da je mnogo jer su u principu 9600 pro i 9600XT
jedan te isti procesor , samo je ovaj drugi malo bolje
klokovan , i ima malo veci radni napon ....zato to mislim

Pozdrav

M3 je napisao(la):
Ali teksture su ti pucale ti dobro znas kako,tako da se to ne broji,ja sam sinoc jos dogao memoriju ali pocele su tekstue da pucaju to je bilo nevjerovatno,mem. 390 bila pucale su teksture strasno!!!
Tako da nisam htio da objavljujem te testove posto ih ja licno ne priznajem ;)
PoZ...
Dokgod Mark moze da zavrsi, nije bitno da li pucaju texture ili ne.

Sad, da li ce se to odraziti na krajnji skor i u kojoj meri, druga je prica... ;)

To znaci da moj MSI Ti4200 radi na 335/680 !!! (prolazi 3DMark2001)
Tj. radio je ??? Sada mu je max 330/662, ne znam zasto se smanjio, ali sta to vredi kad se npr. u Aquamark3 vide treperece tackice na tamnoj pozadini sve dok ne spustim memoriju na 621, a NFSU puca dok ne spustim core na 311 (i ranije je bilo isto)!

Isto tako Barton mi se budi i prolazi 3DMark na 2500MHz, a Prime puca na svemu iznad 2200! Bez obzira na napone!

Po meni, bitan je onaj takt koji daje 100% stabilnost i kvalitet, a za to sta ce pisati na nekom sajtu, bas me briga!

Sta mislite za klok MX440 360/460 ;) i skor u 3D Marku skoro 8000 sa 2800+ i 256DDr.Mislim da su klokovi vrhunski za ovu karticu u izvedbi POV. sa pasivnim tijelom na jezgru(plasticnim)

Delija je napisao(la):
To znaci da moj MSI Ti4200 radi na 335/680 !!! (prolazi 3DMark2001)
Tj. radio je ??? Sada mu je max 330/662, ne znam zasto se smanjio, ali sta to vredi kad se npr. u Aquamark3 vide treperece tackice na tamnoj pozadini sve dok ne spustim memoriju na 621, a NFSU puca dok ne spustim core na 311 (i ranije je bilo isto)!

Isto tako Barton mi se budi i prolazi 3DMark na 2500MHz, a Prime puca na svemu iznad 2200! Bez obzira na napone!

Po meni, bitan je onaj takt koji daje 100% stabilnost i kvalitet, a za to sta ce pisati na nekom sajtu, bas me briga!
Pazi ovako: O/C radi rezultata u 3DMark-u (ili kom vec benchmark programu) i svakodnevan rad su dve razlicite stvari. Prakticno, nemaju dodirnih tacaka.

Kada O/C-ujes radi bench-ovanja, ides do kraja... tacnije, do kraja koliko program za benchmark moze da izdrzi. CPU na 2.6-2.7 giga, FSB na 250 MHz... graficka do kraja, takodje. To sto te brzine ne mozes da koristis u svakodnevnom radu, i na duze staze (probaj sve to na masini koju neces gasiti par dana)... to nema veze.

Meni je Siluro Ti4200 mogao do nekih 670-ak MHz (radio sam 3DMark na 666 ;)) za memoriju... to je u ono vreme bio extra rezultat, jer te graficke nisu isle preko nekih 640-650 MHz (a pritom, MSI nije ni izbacio svoje Ti4200 karte).
Sad, taj klok je bio strasan... *NISTA* se nije moglo razaznati na ekranu! Gomila snega, artefakti lete na sve strane... ma strasno. Ali, 3DMark je mogao da se odradi.
Medjutim, tu ima i jedna losija strana... skor je bio mnogo los!!! Upravo te texture sto su pucale su uticale na skor. Najbolje rezultate sam imao tek na 645 MHz.
Inace, bez pucanja textura, isao je samo do 620 MHz (!!!), sve iznad toga je polako dovodilo do pojave artefakata, u manjoj ili vecoj meri - zavisno od kloka.

Tako da se mora naci neki limit. Izmedju maximalnog kloka, stabilnosti dovoljne da se zavrse testovi... i skora, na kraju krajeva.

Taj "O/C za svaki dan" je vec druga prica.
I bitan je, naravno da jeste... ipak, neces ti svaki dan da vrtis Mark i Sandru ;)

@W12
A ja sam sa eagle-ovom geforce4mx440 full terao na 360-gpu i 500-mem sa njegovim original krsh kulerom i dobijao sam oko 60003d-a i to je sve vozila mashina xp1700+palomino i 256-ddr.

Pozdrav!

4 genijalcina23
Pa dobro , nemoj pisati samo "definitivno nisu" , vec me ispravi ako gresim ;)
i naravno ukazi na razlike , onako ukratko

Pozdrav

Jedina razlika izmedju 9600xt i 9600pro je sto ova prva ima sondu, povecano joj je jezgro sa 400 na 500mhz i dodat malo veci napon jezgru da bi mogla da izdrzi ovaj clock....mozda sam nesto zaboravio??

Sve u svemu prezadovoljan sam kako radi.ispunilo je moja ocekivanja ;)

Pazi, 9800pro i 9800xt imaju razlicite oznake cipova!
Ne znam da li je isto i kod 9600-tke.

p.s. Mada je razlika 99.99% kao i kod Athlona XP, znaci samo koliki takt postizu!

Ljudi sto se tice 9600 pro i XT , ja koliko znam su 2 ista procesora ,
sem onih malih razlika (veca voltaza , veci klok , sonda , i mozda jos nesto).
A ja od coveka ne dobih nista sem onoga "definitivno nisu"
Pa reko' ajde mozda nisam u toku (a to je vrlo tesko)
I jos koliko znam neki maximum za 9600XT je za core oko 600 MHz.
Zato sam ja malo sceptic povodom onih 634 MHz , pa cak i da je zabo
decko dobar primerak , tako ide jedna u 20.000 primeraka (hajde sad ne
tacno 20k , ali sam mislio jedna od mnogo , mnogo)
Govorim ovo za kartice koje nisu modovane , a M3 kaze da ih nije modovao.
Veci klok , voltaza zahteva modovanje i hladjenja (bolji , veci hladnjak)
i u tom slucaju moze taj klok da izgleda realan.
Moze i moja kartica da se klokuje vise od onoga kako je sada klokovana
ali zbog loseg hladjenja dolazi u pocetku do artifakta u testovima , a
posle i do blokada.

U svakom slucaju , M3 imas dobar skor i dobru Graficku
Pozdrav

Vrh Dno