@Svarog Toshiba prodaje enterprise diskove isključivo pravnim licima i jedino priznaje pravna lica kao nosioce garancije. Dakle, ni u kom slučaju ne možeš direktno Toshibi da šalješ taj disk nazad. Tako da puna garancije od 5 godina zavisi isključivo od onog ko ti je prodao taj disk. Recimo, Nemački Mindfactory daje/priznaje samo 2 godine garancije na ovaj disk (odnosno na sve njihove artikle). I samim tim dužina garancije nije punih 5 godina od kad si ti kupio disk, već od kad je prodavac kupio disk.
Ne znam gde kupuješ, ali ti svakako preporučujem da prevedeš ovaj post i dobiješ nekakav uvid u situaciju:
https://www.mydealz.de/diskussion/h...ung-bei-oem-produkten-festplatten-etc-1928080
Sa druge strane, (barem koliko mi je poznato) taj problem ne postoji sa WD-om, ali oni imaju drugačiji problem sa reklamacijom -- ponekad vrate već korištene diskove kao zamenu, što je možda nekom problematično, meni lično ne.
[Mislim da je ista situacija sa Seagateom kao i sa Toshibom. Možda grešim.]
Toshiba, WD Red/Black - ok, Seagate - možda da preskočiš. Ako nema problema sa garancijom i prodavac je ok - Toshiba, uostalom WD Black/Red Pro (koji god da je jeftiniji).
[Seagate se isplati firmama kad kupe hiljadu komada za 40% maloprodajne cene, pa im ne smeta veći AFR jer samo bace disk i opet će imati veliku uštedu u odnosu da su kupili isto toliko kapaciteta od recimo WD-a; a tebi kao nekom ko ima samo jedan disk, veliki AFR se baš i ne isplati. A i Seagate enterprise znaju da budu bučniji od WD/Toshibe.]
E sad, enterprise diskovi nisu toliko tihi i malo jače vibriraju nego 'obični' diskovi, pa se onda postavlja pitanje da li tebi to smeta i koliko. Razlika nije ogromna, ali može biti osetna u zavisnosti od diska. Pokušaj da nađeš na YT da li ima kakav sound test čisto da vidiš okvirno.
Kako god, ipak je to samo disk, a za važne podatke uvek primenjuj 3-2-1 pravilo za bekap
https://www.veeam.com/blog/321-backup-rule.html i nema brige.
WD red pro deluju ok ali vidim da su prilicno skuplji od black varijante i toshibe. da li se isplati razlika u ceni ?
Ne isplati se.
@djalf Ko god je pravio taj grafik je totalno omašio skalu (recimo 19224 je skoro pa duplo manje od 34799, ali nije tako prikazano), a i radi lakšeg iščitavanja se ne koriste zaokrugljene ivice. A statistika za taj grafik ima još nekoliko problema: preduslov da je svakom disku potreban recovery (sampling bias), standardizacija podataka (uslovi rada, form factor, itd), moguća prezastupljenost nekih modela (npr. kao čuveni ST3000DM001 Seagate disk koji je toliko ****** da mu je čak posvećen i Wikipedia članak), itd. da ne davim. Backblaze je ipak bolji izvor za ovakve stvari.