Šta je novo?

SSD OCZ AGILITY 3 60gb (SF-2281, async NAND)

Corei7

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
10.02.2011
Poena
159
prikopcao sam ga na SATA III na ploci!

1. postavio sam AHCI u BIOS-u

2. instalirao win7 x64

3. bez instaliranja marvel drajvera sam dobio sledece rezultate:

screenl.jpg

da li je ovo dobro?

mislim da me ogranicava u ATTO to sto nemam nativni sata III ....

zato je maximum oko 392mb/s... sto sam i pre kupovine pretpostavio...

probao sam da instaliram marvel drajvere koje su mi preporucili ovde na sajtu i dobio losije rezove...

sto se tice AS SSD, uporedio sam ih sa rezovima u product sheet-u ssd-a i to je to...

Poslednja izmena od urednika:
vec ce se neko javiti da komentarise, a mene vise zanima kakav je osecaj rada sa SSD? da li si probao jos nesto sem Benchmarka? :)

Hmm ovde nesto ne valja - ispada kao da ti je disk VEC u throttled stanju a sa 60GB instalacija Win7 ne bi trebala da je vec ispisala ceo disk jednom.
Jesu to kompresibilni testovi ili ne?
Nakon nekog vremena rada ovo je ono sto se moze ocekivati kao trajnije performanse na SF diskovima, ali za tek instalirani OS je malo - sem ako Agility nije dosta sporiji od Vertexa ili su ovo nekompresibilni podaci!
Posto pominjes Marvel drivere, da li je disk na Marvel ili Intel SATA portu??

ATTO je marketing s*** od benchmarka koji je ATTO napravio da bi njihovi RAID kontroleri izgledali bolje - on ne prikazuje bukvalno NISTA korisno. Ne samo da ne pokazuje nesto sto se nekada moze iskoristiti vec NIKADA. Manje vise od prikazuje maximum koji se moze izvuci do kontrolera ali ne i dalje. Na RAID kontrolerima olako daje i po GB/s za jedan disk pa ti vidi - isto se vidi i iz tvog rezultata, SATA2 ni pod razno ne moze da postigne 392MB/s pa je ocigledno da nema logike sa mozgom :)

vidi se koliki je deo ssd-a zauzet znaci pola vec...

tada sam i radio benchmarke...

drugo, napisao sam lepo da je zakacen na sata III tj na marvel... bez insstaliranja marvel drajvera sam dobio ove rezove a sa njima sam dobio losije!

marvel kontroler ne moze da propusti vise od oko 400 mb/s jer nije nativni sata III !!!!!

Ne opterecuj se, u praksi ti je svaki SSD isti. I onaj koji postize score 700 i onaj koji postize 100, treba da se bavis mnogo ozbiljnijim stvarima od multimedije da eventualno provalis neku razliku izmedju nekih SSD-ova.

Ma odlican disk. Brz k'o munja.

SSD je totalno hendikepiran marvell sata3 kontrolerom na ploci.... mozda je bolje da probas da ga prebacis na intel sata 2 kontroler... inace proveri koji je firmware kod tebe 2.02 ili 2.06?
Nemoj nikako za sad updatovat na 2.06 jer je bagovit...

Sad videh na slici da ti je vec 2.06 fw , ako primetis da ti PC bsod-uje znaj da je to zbog SSD-a

Poslednja izmena:
vidi se koliki je deo ssd-a zauzet znaci pola vec...
Da, ali instalacije upise vise nego sto zauzme, a to nije uvek isto proporcionalno.

drugo, napisao sam lepo da je zakacen na sata III tj na marvel...
Ne znam napamet koje kontrolere imas na ploci a neke imaju i Intel SATA3 ako se ne varam, zato i pitam.

Elem, prebaci to cudo na Intel kontroler, proveri samo da su OK cifre i ne mari za SATA3. Ja lepo pricam da je SATA3 zadnja stvar koju treba gledati na disku, dzabe kad se ne slusa :)

^ mozes i sam da brises, ides na izmenu pa imas i obrisi poruku :)

ja sam zaista zadovoljan jer kad sam sa hdd presao na njega utisak je neverovatan:)

ne znam ima li smisla sad raskaciti ga sa sata III i kaciti na sataII kad je vec do pola popunjen programima...?

probao i na sata II sa intel drajverima...

razlike su : sa intel drajverima i sata II konekcijom, vrlo je malo brzi write ali je read dosta sporiji od sata III konekcije....

i jos jedna stvar... sto se ssd vise puni programima i instalacijama, opada write... a read je gotovo nepromenjen!

Poslednja izmena:
napravih account da bih podelio svoje benchmarkove i javio potencijalne probleme sa ovim SSD-om.

evo mojih rezultata

sa microsoftovim driverima

intel 10.5

ove performanse su ocekivane, i prilicno bliske napumenutim u oficijalnom pdfu sa OCZ-ovog sajta
http://www.ocztechnology.com/res/manuals/OCZ_Agility3_Product_sheet.pdf

sto se tice samog osecaja rada, presao sam sa Velociraptora, i SSD je neuporedivo brzi i prijatniji za bilo kakav rad. Pored dizanja sistema, sve aplikacije rade mnogo bolje, i nikad ne dolazi do bilo kakvog zagusenja.

Ali, sa 2.06 firmware-om se pojavio problem sa povremenim (jednom/dva puta dnevno) freezom racunara, pri kome ne moze nista da se radi, pa restart kompa ne gine. Posle istog, SSD nestaje iz Biosa, pa mora da se ugasi, da bi ga ponovo pronasao.

Ovaj problem muci mnoge, svakog dana novi topici na OCZ forumu, kako i za agility, tako i za vertex.
Ima oficijalni tutorial za instalaciju Wina, mada meni nije mnogo pomogao. Probacu jos jednom u toku nedelje, pa ako ne ide, moracu da vratim SSD, jer pitanje je kada ce da izbace novi firmware.

Ako nekom treba, tutorial mozete naci ovde.
http://www.ocztechnologyforum.com/f...vtx3-agility3-or-solid3-and-bsod-look-in-here

ako neko ima pitanje vezano za performanse ili probleme, tu sam da podelim svoje dosadasnje iskustvo :)

Te performanse razocaravaju.... znao sam da je sporiji od 240/120GB verzije ali bas toliko da bude smesno....
Jos kad se na to doda da nov firmware nece izaci bar duze vreme, jer je tek 3 jun-a sand force dobio sistem i priznao problem... pa mogu da zamislim koliko im treba da ga rese...

pa ovo je bas budzet SSD. Sto se tice write-a, nije toliko strasno, ionako i ne treba mnogo da se pise po njemu. Ali sekvencijalni read-ovi su dosta sporiji od ostalih SSD-ova.

4K je dobar i on je i najbitniji sa sistemski disk. Iskreno, ne znam da li bih primetio neku razliku izmedju recimo vertexa ili nekog drugog brzeg Sata3 ssda.

Probao sam i cuveni LPM fix, ali nema 'leba ni od toga.
http://forums.crucial.com/t5/Solid-...eze-ups-in-Windows-7-solved-for-me/td-p/38766

a da, ako je nekom bitno, ocena u WEI je 7.9 :)

Ufff ... a ja samo što ne naručih ovaj Agility 3 .... još ću da zahvalim ovdašnjim "jedinicama" što me odvratiše bar na kratko od SATAIII ...

sramota je da nisu izbacili tool koji bi vam omogucio bar da stavite 2.02 fw i da resite bsod sa kojim je sistem neupotrebljiv....... toliko od sandforce kompaniji :(
OCZ takodje jako su bezobrazni na forumu prave se ludi...... bitange...
Corsair je prakticno odma priznao problem, i verovatno stopirao prodaju drivova sa tim problematicnim fw-om

Poslednja izmena:
ovi sa OCZ-a tvrde da je najcesci user problem. prvo su pricali da ne mogu da prouzrokuju isti bug na svojim sistemima, pa su napisali onaj tutorial za instalaciju (koji izmedju ostalog ukljucuje hibernaciju posle 7minuta koja nekima ne odgovara).

a da, ssd ima probleme i sa overclockom. prilicno cesto ne zeli da saradjuje ako se promeni bilo koje podesavanje u tweakeru u biosu. njihovo opravdanje je na foru da maticne nisu kompatibilne i da je u tome problem.

Citao sam forum to sto oni *****ju nema veze sa zdravim mozgom....... cist bezobrazluk samo uporedi sa drugom kompanijom i istim kontrolerom http://forum.corsair.com/forums/showthread.php?t=95688
i ono sto pisu na OCZ forumu... sramota a i razocarali su me veci review sitovi, anand je vec jednom napljuvao OCZ ali nije to pomoglo nista, bagrom se mora silom

vrlo slicne rezove sam dobio kao ovaj user odozgo... tacnije to i jeste to sto je navedeno u product sheet-u ovo ssd-a na ocz sajtu... ja ne znam sta ste vi ocekivali....za te pare to je to...

vrlo slicne rezove sam dobio kao ovaj user odozgo... tacnije to i jeste to sto je navedeno u product sheet-u ovo ssd-a na ocz sajtu... ja ne znam sta ste vi ocekivali....za te pare to je to...

Pa drajv se reklamira kao 550/500 r/w tek u product sheat-u pise druga tabela... takodje nije to problem vec BSOD

pa taj "UP TO" 550/500 je samo u ATTO benchu. u sustini nigde drugde ne moze da izvuce taj protok. u realnom koriscenju, rezultati iz crystala ili AS SSD-a se mnoze sa 1.5 da bi se dobili pravi rezultati.

Te performanse razocaravaju.... znao sam da je sporiji od 240/120GB verzije ali bas toliko da bude smesno....

Zasto razocaravaju ? Razocaravaju one koji vrte neke benchmark testove i misle da to ima iole veze sa realnim stanjem i koriscenjem. Taj disk prosecnom korisniku je u realnom radu identican tom 240/120GB ili bilo kom drugom na papiru ili benchmark testu brzem.

Zasto razocaravaju ? Razocaravaju one koji vrte neke benchmark testove i misle da to ima iole veze sa realnim stanjem i koriscenjem. Taj disk prosecnom korisniku je u realnom radu identican tom 240/120GB ili bilo kom drugom na papiru ili benchmark testu brzem.

razocaranje u odnosu na reklamu....... citam strane forume i vidjam dosta njih sto sa vertex 2 prelaze na 3-ku i naravno da su razocarani, jos koje je dobio 2.06 fw moze da ga tutne u fioku ili na hybernate jedno mesec dana :)

Poslednja izmena:
Pa to su 90% budale ako uopste prelaze sa jednog na drugi SSD, a da to nije zbog kapaciteta. Reklama je ono sto je oduvek i bila - reklama. Realnost je nesto sasvim drugo, u realnosti su svi SSD diskovi jako brzi i jako je tesko za prosecnog "multimedia" korisnika da uopste primeti bilo kakvu razliku. Read je svima odlican, read vremenom nece opadati, read je ono sto je najbitnije.

Porediti razne SSD diskove je kao porediti GTX560, GTX590, 6970 i recimo 6990 u CS 1.6. Sve karte ce davati uveliko preko 60FPS, a preko toga ljudsko oko ni ne primecuje. Kada se pusti benchmark - da, GTX590 ce baciti 1500FPS dok ce GTX560 baciti 700FPS ...znaci GTX560 je spor ..

Druga su stvar problemi sa firmware-om i slicno, to jeste bruka i sramota.

Au pa ti si prijatelju mnogo lupio sad.
A evo i zasto.

Kao prvo.. brzina koju dobijes u AS SSD (a najvise bitna "Write") je brzina kojom realno mozes da upisujes fajlove sa, recimo, obicnog HDD-a. Sto znaci da silno gresis ako kazes da nema nikakva razlika izmedju recimo 50/60GB Vertex2 i 120/240GB takodje Vertex2, jer ce 120GB model da upisuje (isto non-compressable file) sa preko 100MB/s (u AS SSD Seq.) dok ce 50 ili 60GB (pogotovo zadnji modeli) upisivati sa ispod 40MB/s.

kao drugo.. vec pomenuti BSOD problem na nekim, i to uglavnom novijim, chipsetima.

Kao trece... ovo "pogotovo noviji modeli" .. je ustvari najbitniji problem.
50 i 60 GB su od januara meseca 2011. godine pravljeni sa 64Gb Nand Size.
Inace "stariji" modeli su pravljeni sa 32Gb Nand Size cipovima. Sto znaci..

64Gb Nand = 8MB po cipu
32Gb Nand = 4MB po cipu

Sve to je uradjeno zboj jeftinije izlazne cene. Da ne pominjemo da su jednostavno "pustili" ove sa 64Gb nand-ovima, i naravno da ne obaveste svoje kupce.
naravno .. znatno brze rade ovi sa 32Gb nand cipovima.

Realne brzina ovih "novijih" modela od 50/60GB su se nasle tek kasnije na njihovom sajtu .. super .. uzeli su pare na finu foru! Dok je moglo neka tera.

Ko se zali, lagano prihvataju garanciju i vracaju isti samo sa 32Gb nanod-vima.
Ko se ne zali, super su prosli ;)

Sve ovo imate i na njihivom forumu.
A da im je "support" uzasan to takodje stoji.

Poslednja izmena:
ja sam ipak zadovoljan kako radi moj ssd i sa hdd kad predjes na bilo koji ssd je nebo i zemlja...

dobio sam novi sf kontroler za iste pare koliko kostaju i ssd diskovi sa starim sf kontrolerom...

@Bojan

Ja sam namerno napisao kako jesam bez previse detaljisanja, jer vidim da mnogi citajuci ovde odredjene postove sticu potpuno pogresan utisak. Probao sam 3 razlicita SSD-a, posedujem jedan starije generacije, koji bi po benchmark-u bio za neke ovde "uzas". A kao sto rekoh probao sam kod sebe (na istoj masini) i jos druga dva, novija, "brza" SSD-a koja u istim tim benchmark programima daju vise nego duplo bolje rezultate.

Upis ce vremenom i kako se SSD popunjava da opada, tako da onaj SSD koji je nekome tu trenutno "brz", vremenom mozta vise nece biti. Upis meni licno, a verujem ni vecini drugim korisnicima nije i ne treba uopste da bude bitan. Koliko cesto nesto kopiram ili instaliram na SSD ? Jako retko, i to mi uopste nije bitno. Ono sto mi jeste bitno i gde uzivam u SSD-u je citanje/read. Podizanje OS-a, otvaranje PS-a, Firefox-a, neki multitasking itd. sve je to u radu prakticno identicno na svakom SSD-u. Da uzmes stopericu u ruke i meris kod svakog dobio bi rezultate koji se vise razlikuju po tome koliko si ti sam kasnije ili ranije zaustavio stopericu i vice versa.

Koliko vidim vecina ljudi koja uzima SSD je uzela iz razloga ima se moze se. I vecina njih su kao sto reko neki multimedia korisnik - i ja sam pretezno isti. I nema potrebe da se isti prilikom kupovine ili nakon nje opterecuju nekim sintetickim rezultatima. SSD treba kupiti na osnovu toga koji je po nekim iskustvima drugih i prici relativno pouzdan, ima duzu garanciju i nizu cenu, a ne koji upisuje 40-50Mb brze u nekom sintetickom programu i daje BSOD sa odredjenim krs firmware-om ...na primer.

P.S sto se tice tih primera i brzina upisa sa HDD koje navodis, imas li u vidu i da sa nekim HDD neces moci da ostvaris tih 100MB/s koje recimo navodis ? Da ne pricamo tek o tamo nekim vecim brzinama ..

ja sam ipak zadovoljan kako radi moj ssd i sa hdd kad predjes na bilo koji ssd je nebo i zemlja...

dobio sam novi sf kontroler za iste pare koliko kostaju i ssd diskovi sa starim sf kontrolerom...

I treba da budes zadovoljan, tek da imas prilike kroz par dana da se ponovo vratis na HDD jos bolje bi shvatio koliko isti koci masinu. I da si uzeo neki sa starijim kontrolerom ne bi primetio nikakvu razliku u odzivu i "brzini", kao sto mozes zakljuciti iz ovoga sto pisem, isto to smatram i da si uzeo neki koji ima na papiru duplo bolje rezultate od tog koji si uzeo.

Poslednja izmena:
Meni se licno zgadio SF zbog ovih gluposti:vomit: ej deklarisati SSD 550/500 a on sporiji od starog SF kontrolera koji je deklarisan na 285/275:wall::wall::wall:

Crucial C300 je od ovog modela jedino brži u Seq. read/write testu. Takodje i Kinston v+100 model od 96GB ima veći seq. read/write od ovog agilitija 3 ---
Da li je ovaj seq. read/write najbitniji, ili je samo cifra u bench aplikaciji?!? U svim ostalim tabelama je ipak Agility 3 brži i skor je mnogo bolji.
Čemu onda tolika nervoza?

Meni se licno zgadio SF zbog ovih gluposti:vomit: ej deklarisati SSD 550/500 a on sporiji od starog SF kontrolera koji je deklarisan na 285/275:wall::wall::wall:

... a ni ti stariji ne rade na tih 285/275! :D:D:D

Ma idi, igranka bez prestanka... ali dobro, uvek ce biti ovaca koji ce se zaletati ;)
Bitno je da je novo, da je SATA-III i da ima fenomenalnu deklaraciji na ambalazi, ispisanu veeelikim brojevima :smoke:

Nazad
Vrh Dno