Šta je novo?

SSD Mushkin Callisto 60GB (SF-1222)

Ne mora Intel driver ali je zgodnije da jeste.
Ne moras novu instalaciju da pravis, nadji Intel RST za unutar Windows-a (postoji verzija za F6 tokom instalacije, koja je samo driver i postoji instalacija cela za nakon instalacije Windows-a).

Jel ima razlike izmedju Mushkin Callisto Delux 60gb i verzije sa 40gb, nebi trebalo da ima ali bolje da pitam. Imam priliku da kupim dva Mushkin Callisto Delux 40gb po extra ceni. Nameravam da dignem striping ?

Poslednja izmena:
40 GB

Read Speed: up to 280MB/sec
Write Speed: up to 270MB/sec

60 GB

Read Speed: up to 285MB/sec
Write Speed: up to 275MB/sec

Dakle 40 GB je malo sporiji ali u realnom radu to ne bi trebalo da se primeti.

Pozdrav,

N

40 GB

Read Speed: up to 280MB/sec
Write Speed: up to 270MB/sec

60 GB

Read Speed: up to 285MB/sec
Write Speed: up to 275MB/sec

Dakle 40 GB je malo sporiji ali u realnom radu to ne bi trebalo da se primeti.

Pozdrav,

N

Gledao sam ja to na sajtu, ali ne mogu da nadjem testove bas te 40 i da vidim u praksi kako to radi, naruceno je pa se javim sa nekim testom kad stigne ...poz i hvala :)

Isti kontroler, sto bi bio sporiji. Ako proizvodjac garantuje te brzine uzimaj i ne pitaj.

Isti kontroler, sto bi bio sporiji. Ako proizvodjac garantuje te brzine uzimaj i ne pitaj.

Nije dovoljno što je isti kontroler jer od stepena paralelizacije zavisi brzina. Sa manje NAND čipova (manji kapacitet) je mogućnost za paralelizaciju manja. Kod ovog konkretnog drajva to izgleda nije slučaj jer se deklarisane brzine praktično podudaraju, a jeste slučaj sa recimo Intel X25-M familijom ili Crucial RealSSD C300 serijom drajvova.

Nije dovoljno što je isti kontroler jer od stepena paralelizacije zavisi brzina. Sa manje NAND čipova (manji kapacitet) je mogućnost za paralelizaciju manja. Kod ovog konkretnog drajva to izgleda nije slučaj jer se deklarisane brzine praktično podudaraju, a jeste slučaj sa recimo Intel X25-M familijom ili Crucial RealSSD C300 serijom drajvova.

Samo sto Intel to namerno limitira ;)

Alfa govorim o tehničkim ograničenjima koje nameće dizajn i to nema veze sa tim što ti sugerišeš.

Naravno da ima - Intel je namerno limitirao brzine, nisu limitirane hardverskim ogranicenjima. C300 je mislim isto samo firmware limitiran.
Stoji da nije dovoljno da je isti kontroler, ali ovo su losi primeri za to.

Naravno da ima - Intel je namerno limitirao brzine, nisu limitirane hardverskim ogranicenjima. C300 je mislim isto samo firmware limitiran.
Stoji da nije dovoljno da je isti kontroler, ali ovo su losi primeri za to.

Nisu loši primeri Intel X25-M od 40GB (odnosno kingston koji ja imam) nije limitiran već mu je prepolovljen transfer zbog samo 5 NAND chipova u odnosu na verzije sa 10. Možda su dodatno još limitirani firmverom ali u slučaju tako malog broja čipova postoji i to ograničenje. RevoDrive postiže još veće brzine sa aktuelnim flash čipovima urduživanjem para controlera, itd...

Broj cipova?:) Broj ulaza je bitan.
IoDrive od 40GB moze da postigne 10x vece brzine, nije bitan broj cipova (toliko).
X25-M i od 80 i od 120 i od 160 i od 320GB imaju isti transfer a razlicite kolicine cipova, so....?

Ali 40GB nema, ja govorim o varijanti kada je tehnički neizvodljivo postići veću brzinu, odnosno govorim o malim kapacitetima. Broj čipova je bitan jer je adresna magistrala do svakog fiksna (ne važno iako je seriska ima svoje ograničenje po pitanju transfer rejta). Mislim da 80GB i 160GB imaju isti broj čipova samo su duplo većeg kapaciteta ovi kod 160GB varijante.

Poslednja izmena:
Pa cek, ako je 80GB verzija limitirana firmware-om, a 40GB verzija ima upola manje cipova i upola manju brzinu UPISA (samo), zar nije posledica toga da je i 40GB verzija limitirana firmware-om?:)

da konstatujemo da je izasao novi fw za mushkin callisto deluxe v.340

mozete ga preuzeti odavde http://www.mushkin.com/App_Themes/Firmware/Callisto_DX_340_FW_update.zip

ja sam proceduru izvrsio za bukvalno 7-8 sekundi, bez ikakvih problema. u paketu dolazi alatka, update package i instrukcije. nisam radio backup, verovao sam im na rec :) (update is non-destructive)

sto se tice utisaka nakon apdejta - za sada nisam primetio vece razlike u radu. boot time je identican, cdm daje gotovo iste ili blago losije brojke nego kod fw320.

ono sto je evidentno (kome to znaci) je da sada crystal disk info pokazuje korektan health status 100% (ranije 70 i kusur), a otklonjene su i neke nedoslednosti u pogledu smart-a.

pored toga, hd tune vise ne ukazuje na problem sa reallocated sector count (ranije bio yellow status). to je to, otprilike. evo i dodatnih napomena da ja ne bih sve prepricavao...
Kod:
-On AMD systems, the AMD SATA driver may not allow the update process.
Please revert to the Microsoft native SATA/AHCI driver to update the firmware.
-The Intel Rapid Storage Technology version 10 driver may not allow the
SSD to be detected by the ssdupdate.exe program. Please revert to RST
9.6 or the native Microsoft AHCI driver.

Kod:
Features added since 3.2.0:
- Improved latency
- ATA Sanitize Feature Set support
Resolved issues since 3.2.0
- Mitigated the possibility of data loss when drive is used with Windows 7 OS, drive
indexing, and very slow rate of writing and drive experiences an unsafe shutdown.
- Fixed a rare condition in which a drive could hang on a SLEEP command.
- Modified IDENTIFY data to indicate that the SANITIZE feature set is supported.
- Added extra handling of parity errors for improved Soft Error handling.
- Added SMART Attribute Threshold 177 (B1h)
- Fixed the output of the IDENTIFY DEVICE request to properly indicate if the
SMART Feature Set is enabled or disabled.
- Enabled flash write protection whenever core voltage is turned off.
- Improved the handling of aborted NCQ commands.
- Fixed an issue that occurred when two commands are waiting for each other to
complete.
- Fixed the secure erase operation to rebuild the SMART log directory information.
- Fixed a case where sequential write with IOMETER 2006 could cause the drive to
drop from the system.

Kod mene nije prošlo onako kako piše u uputstvu. Pokrenuo sam update i zamrzlo se sve na 704 sektoru. Samo sam kursor od miša mogao da pomeram. U uputstvu piše da se ovo može desiti na 900tom sektoru i da onda treba sačekati od 30 sec do 15 minuta nakon čega će se sistem sam restartovati. Nakon tačno 15 minuta zamrzao se i kursor od miša. Naravno nakon restarta disk nije detektovan. Ugasio sam mašinu. Isključio napajanje na prekidač. Kresnuo mašinu da ispraznim elektrolite, ponovo uključio napajanje, upalio mašinu i windows 7 se normalno podigao nakon čega je opet detektovao SSD disk i instalirao drajver. Ponovo sam pokrenuo SSD update i on sada prijavljuje firmware 340A.

Ja sam uzeo deluxe verziju. Apdejtovao sam bios, postavio ANCHI, poceo sa instalacijom win764bit na ssd (hd sam iskljucio), instalacija dosla recimo na 90 posto par puta se restarovao komp i kad je na kraju trebao da se podigne sistem zablokirao se. Da li je ssd u kvaru ili je nesto drugo zaista ne znam sve sam pokusao. Ako nesto znaci imamo c2d 5200E i Gigabyte plocu p35-s3g.

To mi ne liči na problem sa SSD-om. Ali ako imaš mogućnost, probaj da instaliras taj isti windows sa uključenim AHCI ali na drugi običan hard. Bez prikačenog SSD-a.

To mi ne liči na problem sa SSD-om. Ali ako imaš mogućnost, probaj da instaliras taj isti windows sa uključenim AHCI ali na drugi običan hard. Bez prikačenog SSD-a.

Upravo sam instalirao win7 i u IDE modu ali opet nista. Sistem se zakuca na animaciji i to je to. Mada u zadnje vreme mi se desava i da operativni sistem na HD nekad nece da se podigne vec moram prvo da odem u safe mod i kad tamo restarujem sistem onda se sistem podigne normalno. Ali sa ssd-om nikako ne mogu. Kada odem u safe mod napise mi da se sistem ne moze doinstalirati iz safe moda.

A koliko je potrebno vrsiti update FW?
Mislim jel ce to da "produzi" vek trajanja samog ssd ili "samo" poboljsava rad istog ...
_______________________________________________________________________________________________________________________

Kao sto se vidi po avataru, mi zeke se "bojimo" da cackamo mecku, jer kao sto rece "majstor Pera iz bivsega DDR-a", ne popravljaj ono sto radi ...

A koliko je potrebno vrsiti update FW?
Mislim jel ce to da "produzi" vek trajanja samog ssd ili "samo" poboljsava rad istog ...
_______________________________________________________________________________________________________________________

Kao sto se vidi po avataru, mi zeke se "bojimo" da cackamo mecku, jer kao sto rece "majstor Pera iz bivsega DDR-a", ne popravljaj ono sto radi ...

Nista nece da produzi i gotovo da nista neces ni da dobijes! NE diraj ako radi ;)

Nista nece da produzi i gotovo da nista neces ni da dobijes! NE diraj ako radi ;)

Eeeeeeee prijatelju, "kasno" si stigao sa odgovorom... :d

Ja sam ti jedan "hrabar" zeka, od srpske sorte (sa srpskih planina) sto i na kerove (vucjake) napada, pa sam vec na juris odradio update...

;)

Sve bilo ocas posla, dva restarta i evo radi...

pozdrav

Kada postavim Anchi mod prilikom podizanje biosa izadje mi poruka da ploca porzava samo anchi mod za HD i CD ali nigde se ne spominje ssd.

Kada postavim Anchi mod prilikom podizanje biosa izadje mi poruka da ploca porzava samo anchi mod za HD i CD ali nigde se ne spominje ssd.

Nesto ti kontroler na ploci nije ispravan, probaj kod nekog drugog tvoj ssd.

Koji sam ti ja :d. Sistem se je uvek lepo podizao ali na LCD_TV-u :wall:. Pokusao sam da sistem instaliram i u ANCHI ali nikako ne mogu da bootujem DVD instalaciju. A za Instalaciju preko fleske sam dobio informaciju od BIOS-a da mi ploca ne podrzava instalaciju preko flesh memorije.

Kaže se AHCI mod... kakva Anči, kakvi bakrači...

Uspeo sam da podignem sistem pod AHCI modom mada ista prica kao i kod Dimceta (cak on ima i bolje rezultate od mene). Vidrine rezultate mogu samo da sanjam i to, opet, sa "boljom" verzijom SSd-a. Cim se vratim kuci sa posla kacim rezultate.

Evo i mojih rezultata: Calisto 60GB Deluxe

rezultati.jpg

Ja sam uzeo deluxe verziju. Apdejtovao sam bios, postavio ANCHI, poceo sa instalacijom win764bit na ssd (hd sam iskljucio), instalacija dosla recimo na 90 posto par puta se restarovao komp i kad je na kraju trebao da se podigne sistem zablokirao se. Da li je ssd u kvaru ili je nesto drugo zaista ne znam sve sam pokusao. Ako nesto znaci imamo c2d 5200E i Gigabyte plocu p35-s3g.

Meni se desilo 2-3 puta isto to, da zablokira kod animacije prilikom ucitavanja windowsa, ali odmah posle reseta je radilo sve normalno.

Nazad
Vrh Dno