Šta je novo?

SSD Mushkin Callisto 60GB (SF-1222)

Ne znam da li je ovo bilo, ali ovaj review diska mi se svideo. Pogotovo zaključak. :)

ma dobar je i test, a i disk :)

jedino mi se ne svidja sto "overclockersclub" redovno izbacuje screen-ove testova po comparision metodu (npr. transfer fajlova xx velicine za nekoliko modela, a ne svi transferi za testiran model), sto malo otezava usporedbu za korisnike koji imaju dotican proizvod. ali, ok...

Cena $144 a kod nas cak 160€ :(

nikako ne mislim da branim nase prodavce, ali treba imati u vidu da je po sadasnjem kursu taj disk kod nas 150e, a da je cena preko mushkin shop-a 190$ (140e). navedena cena na amazonu je ipak najpovoljnija moguca, postavlja se i pitanje transporta, carine i garancije kod nas itd.

Poslednja izmena:
I ja sam skoro uzeo deluxe verziju, za 16 hiljada. Dobar je ssd, zanima me razlika izmedju ide i ahci moda. Doduse koristim ga na xp-u, posto 7-ca ne radi sa nekim programima i igricama koje su starije, pa mi je xp drazi. Jeste da nema trima na xp-u, al ***, nek traje koliko traje ssd, ja sam njega kupio ne on mene.xD Zanimljivo je kako se zivo ponasa sistem, nema cekanja sta god radio, multitasking u pravom smislu reci.

instaliras xp mod na win 7 i rade ti svi programi onda

Nije to bas tako lako. Recimo quake3 koji igram vec 9 godina, ne radi normalno na 7ci, ne mogu imati stabilnih 250FPS, vec osciluje dosta ispod, a ima neki delay kad se puca, kao da kasne komande malo (doduse to sam primetio i ranije na visti, a sad i na 7ci i u drugim igrama) Na XPu mogu drzati i 500FPS bez problema i kasnjenja prilikom pucanja. I tv kartica mi ne radi kako treba posto je starija. *** hteo sam da predjem na 7cu, al ne vredi, suvise problema ima da bih ga koristio svaki dan.

A tebi bas treba tih 250-500FPS??? :wc:

Poslednja izmena:
A tebi bas treba tih 250-500FPS???

Da, navikao sam. Ranije ne bih primetio razliku preko 90FPS, ali posle igranja na 250FPS, primetim razliku sve ispod toga. U Q3 taj 250FPS je bitan iz vise razloga, da ne objasnjavam sad. Mada najveci problem je to kasnjenje, kada se pritisne levi klik, postoji kasnjenje kao da se igra na dialupu (iako nema veze sa netom, isto je i u singl playeru), ali to vazi i za druge igre gde ima pucanja. Mislio sam da je zbog windows aera, ali nije, jednostavno se javlja taj problem kako god da okrenes.

Poslednja izmena od urednika:
U Q3 taj 250FPS je bitan iz vise razloga, da ne objasnjavam sad...

Dont bother. Ovo nije gaming forum. Samo ćeš naići na nerazumevanje i ismevanje. Šta može da zna neko ko nikada nije igrao Quake 3 za neki ozbiljan klan najmanje godinu dana. Pitaj bilo koga ovde šta je to defragged ili cpma svi će te gledati kao tele. Čast izuzecima, Haludža, tiger21...

Dont bother. Ovo nije gaming forum. Samo ćeš naići na nerazumevanje i ismevanje. Šta može da zna neko ko nikada nije igrao Quake 3 za neki ozbiljan klan najmanje godinu dana. Pitaj bilo koga ovde šta je to defragged ili cpma svi će te gledati kao tele. Čast izuzecima, Haludža, tiger21...

Pa da, ali ni ja nisam igrao u klanu nikad, ali igram q3 vec 9 godina intenzivno, i u modu koji igram sam jedan od najboljih. Dosta sam naucio od drugih igraca, tako da klansko igranje nije toliko bitno. Na q3 se jednostavno navuces i nema izlaza:). Samo sam rekao da Win7 ima dosta ogranicenja u pogledu igranja i da ga zato nisam instalirao na kalista vec sam stavio XP.

Pitaj bilo koga ovde šta je to defragged ili cpma svi će te gledati kao tele. Čast izuzecima, Haludža, tiger21...

OT: Sta svaka cast, da je neko izgubio godinu dana igrajuci igru treba mu cestitati?:) (a uz to nije doneo medalju i novce sa WCG-a?:)
Pricam iz licnog iskustva :D

Nije do sad niko imao bilo kakvih problema. Koliko sam video do sad ima nas bar 30tak sa SF1200 SSD diskovima i svi us prezadovoljni. Dobija se kvalitet a la Logitech.

Pa jeste, pratio sam temu i tako mi i izgleda, al rekoh ipak da pitam - možda ih još nisu (niste) dovoljno iscimali :)

Nema tu sta da se cima kvari u nekom kratkom vremenskom preriodu.
Moj savet ti je da ako uzmes SSD odradis onaj setup iz Proday-eve teme. Tako ces mu omoguciti da dise punim plucima i imaces vise mesta na disku.

Pa jeste, pratio sam temu i tako mi i izgleda, al rekoh ipak da pitam - možda ih još nisu (niste) dovoljno iscimali :)

Pazi, ja sam cuo za jos gomilu drugih problema sa OCZ-ovim SSD diskovima sa SF kontrolerom. Tako da i ovo nije neka novina. S Mushkin-om na XP-u do sada nisam imao nikakvih problema. Vidi na mushkin-ovom forumu da li je bilo nekih slicnih problema, pa odluci o kupovini.

To izgleda da je problem samo kod ljudi sa laptopom?.

Tako deluje, mada izgleda da je stvar u isključivanju računara, tj. možda neka kombinacija ostalog hardvera i iznenadnog nestanka struje...

The ONLY time SF have been able to recreate this is during an unexpected power off situation

Razmišljam da uzmem dva Callisto Deluxe diska od 60GB za kućnu mašinu i povežem u RAID0. Molio bih vaše mišljenja za i protiv takve kombinacije. Hvala.

:wave:

Razmišljam da uzmem dva Callisto Deluxe diska od 60GB za kućnu mašinu i povežem u RAID0. Molio bih vaše mišljenja za i protiv takve kombinacije. Hvala.

Ne preporučuje se RAID sa SSD drajvovima jer TRIM u tim uslovima ne funkcioniše.

A i dostiže se neki teoretski maksimum kontrolera na ploči.

Jel za to potrebna SATA III ploca ? Ili to nema veze ? Ne bi trebalo, jer ipak je spojeno na 2 SATA dzeka.

Nema veze sa SATAIII ;)

@melkor, ako mislis Calisto naspram drugih, nema vece razlike, tako da je dobar izbor (gledaj novcanikom izmedju SF-1200 diskova i C300 vec duze vreme govorim ;), vazi i ovde).
Ako mislis da li da ih stavis u RAID ili ne (ili mozda da ides na jedan veci disk?), sto rece Paradigma, nece podrzati TRIM, mada mislim da nije to veliki problem, ali je ipak bolja opcija jedan veci disk (dupla velicina).

Na OCZ forumu Moderatori tvrde da trim nije ključan za rad SSDa sa sandforcom...tj da se neće videti pad performansi...Ovo pitanje su im postavljali ljudi koji razmišljaju da kupe REVO a on je u principu RAID0 sa dva diska na jednoj PCI-e ploči. Kažu da se disk "samoregeneriše" posle određenog vremena provdedenog u stanju mirovanja.

Pozdrav,
N

Poslednja izmena:
Taj pass-through nije TRIM u RAID-u vec je moguce koristiti TRIM za single (non RAID) diskove i kada je kontroler u RAID modu (naspram AHCI samo).

Sto se AMD platforme tice, SATA III chip koji ide na GB 880GX ploci se odlicno pokazao, Crucial C300 mi je radio maximalnom brzinom. Za sam AMD kontroler ne znam kako stvari stoje doduse, SATA III nije AMD-ov vec NEC-ov koji dodaje GB/ASUS itd.

Ma jok bre:

Thankfully, Intel has solved the problem with the release of a TRIM-compatible driver which finally brings the technology to SSDs in RAID arrays.

Available over on Intel's website-the new Rapid Storage Technology driver allows users of selected Intel motherboards to enjoy the benefits of RAID without losing the benefits of TRIM support.

There are caveats to the driver, of course: your operating system needs in-built TRIM support, and all drives in the array must be TRIM-compatible. You're also out of luck if you're running RAID 5, for some reason – although the home-use scenarios of RAID 0 or RAID 1 are well covered.

Doduše spisak je samo za Intel matične ploče...ali lepo kaže use scenarios of RAID 0 or RAID 1 are well covered.

Nazad
Vrh Dno