Šta je novo?

Srbija u grupi zemalja sa najsporijim protokom interneta

iMilan

Slavan
Učlanjen(a)
02.05.2006
Poena
375
Srbija spada u grupu zemalja koja ima najsporiji protok podataka preko interneta, ocenila je danas ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije Jasna Matić.

"Lošem protoku doprinosi infrastruktura koja nije na odgovarajućem nivou, visoke cene i terminalna oprema koja je skupa i ne postoji za građane sa posebnim potrebama", kazala je Matićeva na javnoj raspravi o strategiji i akcionom planu za širokopojasni pristup na Elektrotehničkom fakultetu u Beogrdu. Prioriteti razvoja u Srbiji širokopojasnog pristupa za prenos informacija, istakla je, jesu povećanje tehnoloških inovacija, stvaranje jedinstvenog informacionog prostora i povećanje dostupnosti interenetu. Prema njenim rečima, telekomunikacije su bile zapostavljene, ali se i dalje smatraju nečim što je moderno, luksuzno i ne spada u osnovne potrebe društva.

"Postoje čak i stavovi da telekomunikacije ne spadaju u infrastrukturu", istakla je ministarka Matić. Dodala je da su telekomunikacije infrastruktura našeg doba koje privredi mogu da obezbede konkurentnost na globalnom tržištu, a građanima bolji kvalitet života. "Na putu pristupanju Evropskoj uniji moramo harmonizovati regulativu sa evropskim standardima", kazala je ministarka. Konačna verzija Strategije i Akcionog plana razvoja širokopojasnog pristupa u Srbiji trebalo bi da 31. avgusta bude završena i poslata u proceduru usvajanja u Vladu Srbije.

Istraživanja Svetske banke iz 2009. godine, istakla je Matićeva, pokazuju da povećanje broja širokopojasnih priključaka od 10 odsto dovodi do povećanja bruto društvenog proizvoda za 1,3 odsto. "Prema tim podacima Srbija je sada na poslednjem mestu", naglasila je ministarka. Prema njenim rečima, razvoju širokopojasnog pristupa trebalo bi da doprinese neutralna mogućnost pristupa internetu, nadzor na tržištu, zaštita korisnika, praćenje i unapređenje kvaliteta.

Matićeva je istakla da bi trebalo prilagoditi i zakon o planiranju i izgradnji, koji je kočnica razvoja telekomunikacione infrastrikture. Pomoćnica ministra za telekomunikacije Irini Reljin kazala je da su minimalni uslovi za širokopojasni pristup za privatne korisnike protok od četiri magabita u sekundi u fikšnoj mreži, odnosno 512 kilobita u mobilnoj telefoniji. Ona je istakla da je cilj strategije definisanje uslova u kojima će se dostići stepen penetracije širokopojasnih priljučaka od najmanje 20 odsto ili 1,2 miliona prilključaka do 2012. godine.

Izvor: TV Avala

to se tako pricalo i pre par godina, al koliko vidim i sad se prica a verovatno ce i za par godina da se prica isto:wall:

Tek ce da se usvoji pripremi akcioni plan, pa da se vuče po vladi, pa da se usvoji, pa da se primjeni, pa da se planira povećanje brzine, pa da kažu: e sad moramo prvo infrastrukturu da poboljšamo, pa mnogo nam skupo... Užas. Kao da ne može Telekom pustiti tih 4mbit kao najmanji paket, što i jes normalan protok.

Tek ce da se usvoji pripremi akcioni plan, pa da se vuče po vladi, pa da se usvoji, pa da se primjeni, pa da se planira povećanje brzine, pa da kažu: e sad moramo prvo infrastrukturu da poboljšamo, pa mnogo nam skupo... Užas. Kao da ne može Telekom pustiti tih 4mbit kao najmanji paket, što i jes normalan protok.

znaci da racunamo pred kraj 2010 da ce biti 4mbita najmanji paket, mada kad bi podigli i na 2 bilo bi super :D ipak je ovo srbija

Ma ajte ljudi... Zar tje da ukinu telekomu opciju da dere radni seljachki narod tako shto im naplatjuje obichni dilaup kao da je megabitni adsl? Pa gde je tu rachunica? :(

Ma ajte ljudi... Zar tje da ukinu telekomu opciju da dere radni seljachki narod tako shto im naplatjuje obichni dilaup kao da je megabitni adsl? Pa gde je tu rachunica? :(

Upravo u ovome je tajna loseg razvoja telekomunikacija u Srbiji. Svi pricaju o razvoju, ali kada podvuku crtu i vide koliko novca Telekom i pridruzene kompanije donose u budzet, nikako im se ne isplati da nesto tu menjaju. Treba nekako finansirati 25 zamenika i pomocnika u svakom ministarstvu ;)

Ministarka konstatovala nesto kao da je ona lekar opste prakse:D.

A simptomatichno je to da je konstatovala bash u trenutku kada je u najuzem izboru gashenje njenog ministarstva.Isto je mogla da konstatuje,ali i da neshto ozbiljno uradi kada je postala ministarKA,ovako samo daje (josh uvek) svom ministarstvu na znachaju.

A simptomatichno je to da je konstatovala bash u trenutku kada je u najuzem izboru gashenje njenog ministarstva.Isto je mogla da konstatuje,ali i da neshto ozbiljno uradi kada je postala ministarKA,ovako samo daje (josh uvek) svom ministarstvu na znachaju.

taktika ;)

Evo jedne informacije koju mi sef rekao prosle nedelje...

Sbb na jesen pusta 80MB/s a bice i novih povecanja i za obicne korisnike, jer ce ovih 80Mb/s verovatno biti za pravna lica i vece organizacije odnosno "potrosace".

100% ce biti :) kad bude vishe informacija javljam :)

Pametnije je da ne javljas nista, samo ima da se navadimo. Mislite da niko iz SBB ne svraca na Bechmark-ov forum :). Za mene je i saznanje da ce biti promena dovoljno, jer se kod nas promene nazalost desavaju izgleda samo na godinu dana a u polju telekomunikacija se javljaju nove i unapredjene stvari skoro svaki dan.

Poslednja izmena:
Srbija u grupi zemalja sa najsporijim protokom interneta

Vjerovatno u ovu grupu ne spada BiH jer bi inače Srbija bila predzadnja! :eyebrows:

Pametnije je da ne javljas nista, samo ima da se navadimo. Mislite da niko iz SBB ne svraca na Bechmark-ov forum :). Za mene je i saznanje da ce biti promena dovoljno, jer se kod nas promene nazalost desavaju izgleda samo na godinu dana a u polju telekomunikacija se javljaju nove i unapredjene stvari skoro svaki dan.

Ne znam ko svraca na bench...nisam nesto posebno aktivan.

A rekao sam sta je meni rekao jedan od mojih sefova i to je proverena informacija, nije po principu "rekla-kazala" po kom se obicno vode dojave za povecanje protoka.

EDIT: a sto se promena tice...ima tu istine za monopol, al realno velika vecina ne zna u kakvom je stanju infrastrukuta nese zemlje...to nista nije pipano decenijama...i sad bi svi da imaju 10Mb/s i digitalnu TV a poima nemaju sta je iza svega...

P.S. u Srbiji inace niko nema digitanu tv ;)

Poslednja izmena:

A rekao sam sta je meni rekao jedan od mojih sefova i to je proverena informacija, nije po principu "rekla-kazala" po kom se obicno vode dojave za povecanje protoka.

EDIT: a sto se promena tice...ima tu istine za monopol, al realno velika vecina ne zna u kokvom je stanju infrastrukuta nese zemlje...to nista nije pipano decenijama...i sad bi svi da imaju 10Mb/s i digitalnu TV a poima nemaju sta je iza svega...

Nisam ja mislio nista lose, ali obicno ljudi pocnu da iskazuju svoje zelje na forumima za poboljsanje interneta. Promene obicno dolaze na jesen kod SBB-a, papirologija verovatno, i toga se drze jos od kad imaju internet u ponudi. Samo se nadam da ce biti pametni i vise povecati upload jer stvarno nema smisla da u 2009. godini imamo max 512 kbps uploada, a naravno ne mislim da ga povecaju za po 128 kbps. Mislim da je realno da najjeftiniji paket ima 384-512 upload.

Sto se tice digitalne TV, hteli mi to ili ne do 2015 ili 2016 moracemo i mi da predjemo na nju. Verujem da ce se uskoro i televizori sa antenskim ulazima prestati proizvoditi :).

Poslednja izmena:

EDIT: a sto se promena tice...ima tu istine za monopol, al realno velika vecina ne zna u kakvom je stanju infrastrukuta nese zemlje...to nista nije pipano decenijama...i sad bi svi da imaju 10Mb/s i digitalnu TV a poima nemaju sta je iza svega...

Ja naprotiv cuh suprotno. I to da Telekom ima neku zaebanu spejs opremu, koju instaliraju trenutno i ubuduce. Ma da. NIkom nista ne verujem :)

problem je sto vi samo gledate Beograd...ja sam iz Bg-a, al nije BG Srbija...

Ni u BG-u nije dobra situacija a ne negde drugde, pa mi bre jos imamo analogne centrale sa dvojnickim kutijama!

Slazem se, ali analogne centrale se vise ne instaliraju. Koriste se nove i savremenije digitalne. Problem glavni je u tromosti Telekoma da osvezi zastarelu infrastrukturu. Nista drugo.

Sta je ovde novost? To smo sve vec znali.

O chemu mi prichamo...pa vishe od 2/3 Novog Sada ne mozhe da izvuche ni 10Mbita kroz tel-parice....toliko o mogucjim povecjanjima brzine...mozhda se ona dese u teoriji tj pojave se takvi paketi....ali kako cje to da radi........

16mbita imam na 4 lokacije:
lokacija 1 max download 14.5
lokacija 2 max download 10.5
lokacija 3 max download 8
lokacija 4 max download 7

Sve lokacije su U GRADU!!!

Bash me interesuje kakva iskustva imaju drugi. Voleo bi da ih podele pogotovo ako su iz NS.

Inache shto se tiche cena interneta ja sam zadovoljan....meni je 10-tak Mbita dosta....za manje od 50e...tako da.....

Sa druge strane od te 4 lokacije su pre bile na SBB , SBB krzo svoja chvorishta nije mogao da isporuchi ni 6Mbita....imali su periode dana kada je to radilo ne bi verovali kako loshe......I naravno uvek im je kriv neki chika sa pokvarenim TV-om koji shalje shum kog ne mogu da navataju.

Sa trecje strane SBB optika je JEFTINA spram recimo telekom optike i stvarno JAKO lepo radi....ali osnovna opcija je oko 50 000/mesec shto je mnogima ipak JAKO mnogo para......

paket 6 mbita na sbbu postoji koliko, 4-5 meseci...
nema teorije da na 4 lokacije nije radio kako treba, na 1, eventualno 2 bih mogao da prihvatim, zna se da je infrastruktura u nekim delovima grada lošija (pitam se samo u kojim, jer se zaista ne sećam kad mi se neko iz NS žalio na SBB), ali da na 4 random lokacije nigde ne radi - nema šanse...
što se tiče iznogudovog komentara da sa 10 mbita prestaje da se interesuje za povećanja brzine, složio bih se sa njim... ja sam na SBB-ovoj osmici, brzina neta prestaje da bude važan faktor...
sada je to bitno pre svega zbog manjih paketa, jer nije svejedno da li imaš 1 ili 1,5 mbps ili 2 ili 3 mpbs... da u svakom domaćinstvu bude brz net... a takvi low end paketi su i najmasovniji...

^ :zgran:

Čemu neopravdan hejt prema SBB-u, i odakle znaš da je SBB optika mnogo loša, a Telekomova mnogo dobra. Možda da i nas malo prosvijetliš?

Gde sam ja rekao da optika loshe radi? Optika SUPER radi..ali coax SUCKS!!

Konkretno gde ne radi coax?

centar...zmaj jovina = tu imaju fenomen posle 19h "nekome televizor shalje shum"
laze kosticja = bozhe...chim padne kisha ne radi, a i kada ne pada...pa zhao mi shto ne pada...kada pada makar skroz ne radi...nego se eto..nadaju ljudi da radi...a uzhas radi...ovde je izgovor znate pretrpana su chvorishta
nnaselje = iza starachkog doma...tu ima meshano sbb/kds....izgovor...za uzhasno nestabilan rad.....u planu je sredjivanje mrezhe u tom delu grada

Mi polako uvodimo tel linije i prelazimo na ADSL uz opciju SBB optike gde bude moralo.
Ako sami priznaju da su im chvorishta pretrpana, shta cje biti kada sada opet povecjaju protoke?
Bolje da su ostali na starim protocima....bolje je radilo pre poslednjeg "povecjanja"...sada kada u NS za 5900 dinara mozhe da se dobije tel linija i da se dobije u roku od 10 dana....morali bi malo vishe da se potrude.

Nego skrenuli smo sa teme..... chinjenica je da infrastruktura u Srbiji nije spramna za vecje brzine od nekih 15Mbita.....tako da sva dalja povecjanja kako ADSL tako i COAX po meni su besmislena....Daj bozhe da nisam u pravu ....

Gde sam ja rekao da optika loshe radi? Optika SUPER radi..ali coax SUCKS!!

Konkretno gde ne radi coax?

centar...zmaj jovina = tu imaju fenomen posle 19h "nekome televizor shalje shum"
laze kosticja = bozhe...chim padne kisha ne radi, a i kada ne pada...pa zhao mi shto ne pada...kada pada makar skroz ne radi...nego se eto..nadaju ljudi da radi...a uzhas radi...ovde je izgovor znate pretrpana su chvorishta
nnaselje = iza starachkog doma...tu ima meshano sbb/kds....izgovor...za uzhasno nestabilan rad.....u planu je sredjivanje mrezhe u tom delu grada

Pazi sve to sto si naveo je sitno...radim u SBB-u bas na koaksijali(odrzavanje) i svi znamo da je Vracar najslabiji deo SBB-ove mreze...ne mozes nigde da izmeris vishe od 40-45dB signala...strasno je to...a modemu za net je minimum nekih 44dB da se nakaci a pitanje je da li ce stabilno sljakati dok je tv signal djene djene

Koaksijala je odlicna kod sbb-a i cela pasiva i "Scientific Atlanta"(Cisco) pojacala, ima tu i poneki "sikor" al to je sve ok...al sve zavisi od dela grada

i najvaznija stvar, niko iz SBB-a nije radio mrezu, to se uzimaju pod izvodjaci...a majstori-tehnicari sbb-a vade nemoguce iz mreze...da SBB nema takav tim za odrzavanje bio bi ko IKOM...u nekim delovima SBB je samo otkupio mrezu KDS-a,Vektora, IKOM-a...pa je nasledio probleme i decije bolesti tih mreza...

A ne znam kako ti znas da li optika radi dobro ili ne? radis u SBB-u?

@isnogood slazem se da mreza nije dovoljno stabilna i konstantna u svim delovima grada...ali to je normalno, pa to je neverovatno osetiljiv sistem, male varijacije su pogubne...primer na senjaku je jedan tv ujebao celu jednu granu(nekoliko ulica), zato sto je slao povratno shum...ceo dan smo trazili sum kolega i ja...ljudi nisu svesni koliko je to sve komplexno i osetljivo

Poslednja izmena:
Eno Hrvati prije jedno po' godine baš na 4 stavili minimalni paket. I to ne 3.5, nego baš 4 u praksi. Valjda su to propisi EU. Jedino nas to može izvući. :D

Jeste, ali taj njihov minimalni kosta 2300 dinara. Mislim da bi se kod nas digla velika frka ako bi Telekom ukinuo ove slabije pakete i za minimum stavio 4/256 za 2300 dindzi :d
Ne zaostaje Telekom za hrvatskim T-com kao nekada. Kod nas je 4/256 oko 2800 dinara, sto nije velika razlika kao pre recimo godinu-dve.

Vrh Dno