Šta je novo?

Sony Xperia Z3

Odličan je to telefon, pogotovo po ceni kojoj je sada u MTS, više nego odličan. Sada će @hsv da reaguje za ovo "ne i najglasniji" a možda i za kameru da je mogla da bude bolja.

Naime ono sto me je najvise razocaralo je bila pojava lens flera, pojava koja se manifestuje usled jake svetlosti tako sto slike koje budu izlozene jakoj svetlosti bilo direktno bilo inderektno izgledaju prezasicino belom bojom i budu takoreci maglovite. Ono sto treba uraditi je da samo neznom krpom prebrisete staklo koje prekriva socivo kamere pozadi i taj pojava ce skoro nestati. Makar i jedan otisak prsta i to suvom rukom ce izazvati ovu pojavu tako da staklo uvek treba biti cisto i izbegavati totalno da staklo pipate prstima. Ne znam zasto je Sony to tako napravio, mnogi kazu zato sto je pozdi kao zastita sociva stavljeno staklo a ne plastika, ne znam stvarno, ali evo korisnog saveta za odlicne slike. Dole prva slika je slikana sa staklom koje je na ocigled izgledalo cisto, a druga slika je slikana sa neposredno ociscenjim staklom. Ova razlika je jos vidljivija po danu. Mislim da retko ko od vas obraca paznju na cistocu zadnjeg stakla i mislim da ce ovaj savet mnogima koristiti. Znaci zadnje staklo mora biti uvek savrseno cisto i eto odlicnih slika.

Pogledajte prilog 193387 Pogledajte prilog 193389

Evo da citiram samog sebe, ovo je sada drugi telefon, jedva cekam sutra po danu da probam, ovo sam veceras provalio.

@ Ivan I

Ti si stvarno prso :)

Sta imam da reagujem kada se to sve zna? Zvuk preko slusalica odlicnog kvaliteta (za one koji nisu nagluvi) ali izlaz prilagodjen in ear slusalicama, zvucnici super pozicionirani i stereo ali priguseni zastitnim membranama i ne mogu da pariraju htc M8/M9, kamera koja ima kilav SA mod, nema OIS, dakle mogla je biti bolja, sta tu ima netacno i nejasno? :)

@ bojan84

To si u pravi za lens flare i socivo kamere, meni je iskreno stvar osnovne kulture da telefon ne sme da bude umazan otiscima, ni displej, ni kuciste ni socivo kamere :) Naravno nije uvek moguce drzati sve 100% cisto (posebno ne zadnji panel kucista koji je magnet za otiske) ali bar displej mogu da ocistim kad zatreba. Socivo kamere retko kada primetim da je prljavo..

A zanimljivo je to sto lens flare problem na Z seriji u svojim testovima jedino pominje DxO mark i navodi u listu mana (kao sto pominju i ostale bitne detalje za koje ostali, posebno raznorazne arene, nemaju pojma) a taj isti sajt je napljuvan da je na njihovom platnom spisku :)

Poslednja izmena:
Samo da vidim da li ćeš da se javiš, zabrino sam se, pre neki dan si se složio samnom :D
Ali se slažemo oko S7.

To smo se slozili oko ******ske LG reklame za G5 i onih teletabis flajera :D Inace mislim da je G5 odlican fon ali nije za mene jednostavno, samo V10 od svih LG na svetu bih koristio :)
Ali se slažemo oko S7.

Da, bas je tesko sloziti se oko tako kompletnog uredjaja kao S7 :) Ali valjda ce se pojedinci sloziti da je upravo ta sedmica sve ono sto je S6 pa i S5 trebao da bude, da je konacno ispravljeno sve ono sto je dobar deo nas sa foruma hejtovao.

Poslednja izmena:
@ Ivan I

Ti si stvarno prso :)

Sta imam da reagujem kada se to sve zna? Zvuk preko slusalica odlicnog kvaliteta (za one koji nisu nagluvi) ali izlaz prilagodjen in ear slusalicama, zvucnici super pozicionirani i stereo ali priguseni zastitnim membranama i ne mogu da pariraju htc M8/M9, kamera koja ima kilav SA mod, nema OIS, dakle mogla je biti bolja, sta tu ima netacno i nejasno? :)

@ bojan84

To si u pravi za lens flare i socivo kamere, meni je iskreno stvar osnovne kulture da telefon ne sme da bude umazan otiscima, ni displej, ni kuciste ni socivo kamere :) Naravno nije uvek moguce drzati sve 100% cisto (posebno ne zadnji panel kucista koji je magnet za otiske) ali bar displej mogu da ocistim kad zatreba. Socivo kamere retko kada primetim da je prljavo..

A zanimljivo je to sto lens flare problem na Z seriji u svojim testovima jedino pominje DxO mark i navodi u listu mana (kao sto pomonju i ostale bitne detalje za koji ostali, posebno raznorazne arene, nemaju pojma) a taj isti sajt je napljuvan da je na njihovom platnom spisku :)

@hsv.stoned Ti si retko realan čovek koji zna šta priča i sa zadovoljstvom čitam tvoje postove! Btw, kada na Z3 priključim Sony MDR-EX650AP (in-ear) slušalice, muziku slušam uglavnom na 85% jačine jer je na 100% preglasno!

Poslednja izmena:
Znaci stigle su sluske, aj napisi neki mini-review u temi o bubicama :) http://forum.benchmark.rs/showthread.php?55553-Bubice/page258

Sad videh da si vec poslao utiske na pp, ne bi bilo lose da prekopiras sve to u thread sa linka iznad :)

Sada sam u poslu do guše. Radim u dve firme, pa ne stižem ni da dišem. Napisaću review ovih dana, čim malo počistim obaveze sa posla. I ovo što sada pišem će me koštati teškog buđenja u 05:30h ujutru. :)

stigao Z3(D6603) konačno.Software 5.1.1.Pitanje glasi: da li da ostajem na 5.1.1 ili da ga spuštam na 4.4.4 ?!? Hoću da ga rutujem zbog Xposed-a......šta mi je činiti ?!?

Pa imaš xposed i na 5.1.1.
Ja ne bih vraćao na kk, fluidniji je lp dosta.

znam da ima xposed i na 5.1.1 nego navodim razlog za rut statistike radi,hvala na odgovoru,da li postoji one click root za 5.1.1 i onaj dual recovery ili da se zezam sa king-om?

Imas ja mislim King verziju koja radi na Z seriji,valjda je ta najnovija.Jedan click i odradi root i posle mozes da izbrises aplikaciju slobodno.
A dual recovery imas na nut.xperia-files.com
Nadji tamo verziju install za Z3 raspakuj na desk kompa i povezi fon kablom i jedan click na install bat file i to je to valjda.

Aj da kopiram i ovde, sound modovi za Z2/Z3:

Sound Mod v7.0 for Z3 Z2 [Sony Settings, Dolby, Stereo speaker] Android 5.1.1
Koliko vidim postoji odvojen mod samo za stereo zvucnike/zvono/notifikacije a i all in one valjda, sa sound softverom Z5 serije.

A evo ga i neki mod za otkljucavanje i rucno podesavanje jacine izlaza za slusalice na Z3. Ne znam da li radi i na Z2, trebalo bi, uglavnom pise sve na ta 2 linka.
(Tweak) Customize your Headphones and Speaker loudness output! (5.1.1, 5.0.2, 4.4.4)
Thanks a ton buddy.
I just bought the sony MDR V6 headphones but due to its higher impedance it wasn't loud enough at max volume on my z3.
I was searching everywhere on how to increase the headphone outputs and you saved me on the first day!

Izgleda da radi na Z3.

Ko hoce neka proba pa neka javi utiske. Samo pazljivo iscitajte sve to, cisto da se ne zayebe nesto (verovatno nije komplikovana procedura ali meni deluje malo konfuzno)

Poslednja izmena:
prvi tweak "sound mode 7.0"(samo stereo speakerphone) radi besprekorno na Z3 sa 5.1.1 dok drugi "sound mode 7.0 loud" pojačava sve ali previše pojačava sistemske zvukove (touch sounds) koji su izgleda zaključani sa zvukovima zvona i notifikacije pa ako se sistem utiša nekom aplikacijom sa store-a koja ima tu opciju utiša se i ringtone i notifikacija i tako u krug.........da li možda postoji način da se unlink-uju system,ringtone i notification zvuci ?!?!?

ovaj sound tweak kod mene radi extra:

Kod:
http://forum.xda-developers.com/z3/development/d6xxx-lolli-pop-sound-mod-v2-boom-mode-t3113241

sa ovim tweak-om Z3 šiša iP6 na slušalicama i kvalitetom i jačinom :d

Takve komentare sam video i na HF forumu, lik koji ima ip6 kaze da uz otkljucavanje pojacala Z3 sije sve telefone (iP6, htc M) koliko glasan zvuk ima.
Jedan od takvih komentara:
or simply root it, follow some tutorials to unlock the internal amplifier to it's maximum capacity, I did it and right now it's way louder than my iphone 6.

A sto je najjace kazu da posle otkljucavanja AMP-a moze da gura i veoma zahtevne slusalice:

I asked here how z3 works with hd600 and replys were wired!
Now i bought dt880 250ohm (an even harder headphone to drive than hd600) and with the mod that i mentioned here before now my z3 amp unlocked and it can drive my dt880 easily
Even without mod it was ok but not too loud...
Just trust your brain and ears

Samo je pitanje kom broju ljudi je potreban tako jak izlaz :) Na forumu su i bubice iznad 50e retkost a da ne pricam koji je ''procenat'' ljudi koji koriste neke mrcine od skupih over ear slusalica uz telefon..

još uvek imam i iP6 tako da mi je još "u ušima"......ako nekog zanima,neće da škodi i lepo je da može..................ovo sve se odnosi samo na slušalice.Zvučnici na mogu da se "trkaju" sa iP6 iako su u paru...........imam i Z3 tablet ali on ne može da se poredi :D

Inace mislim da ne treba raditi te modove koji pojacavaju zvuk preko zvucnika, oni su ionako ''uguseni'' tim zastitnim IP68 membranama toliko da se na maks. jacini osecaju vibracije na kucistu telefona jer taj zvuk nema gde da ''ode''.

Ovo je pojacalo iz Z3, navodno ih ima X2 - http://www.nxp.com/documents/short_data_sheet/TFA9890_SDS.pdf

Sony-Xperia-Z3-teardown.jpg

Prema ovoj slici sigurno ima 2 takva pojacala.

Tako da se ne bih ja zezao sa tim budzenjem jacine zvucnika, mozda mogu da se ostete na taj nacin. Da nema te membrane i zastitu od vode uz otkljucavanje pojacala ko zna kakav bi to stereo zvuk bio.. mozda i bolji od htc-a.

Koje slusalice koristis uz Z3? I da li ti stvarno zvuci bolje od IP6 u smislu kvaliteta ili si pre svega mislio na jacinu zvuka uz otkljucan AMP?

Poslednja izmena:
Ovo je super za onog ko rutuje, samo da ne izgubi drm i s**** kameru. Šteta što ovako nije stock, nije mi ni sony jasan, neka zaposle momka sa xda koji je odradio ovaj mod. Baš bi boleo da uzmem jedan sony da ima sve top.

rutom se ne gubi se ništa ako ne otključavaš bootloader a NIJE nužno.Koristim Sehnheiser CX360 i zvuk je sasvim ok (bolji je bas nego na iP6) s'obzirom na cenovnu klasu slušalica...............da,slažem se da ne treba pojačavati izlaz na zvučnike i posle nekoliko testova i ja sam odustao od toga......

Postoji odavno normalan root za Z3 koji nece osakatiti kameru.

A sta ima da zaposle tog lika koji je samo primenio metod koji se odavno koristi, kao da u sony-u ne znaju sami da okljucaju pojacalo :d Ipak, hvala im/mu jer ocigledno mali broj ljudi zna za ovu foru.

Ima tu i nekih smaranja sa EU propisima o jacini zvuka itd, evo primer od pre par godina -
In Europe, the EU has commissioned strict laws which severely limit the volume (to 85 decibels) on MP3 players and smartphones; in comparison, the United States limit is 120 decibels. However, it is possible to get up to 100 decibels on European devices by disabling an annoying popup warning

Music Not Loud Enough? Here's How to Increase the Volume Limits on Your Samsung Galaxy Note 2

Koliko vidim potrebno je uraditi bekap fajla za svaki slucaj i promeniti parametre rucno, slican fazon kao ovo kod Z3. Verovatno na ovu foru uz root moze da se otkljuca izlaz na vecini telefona ali stvarno ne vidim svrhu za in ear slusalice, meni je i ovo stock na telefonima vise nego dovoljno glasno.

Poslednja izmena:
Ovo za z3 definitvno radi. Nisam koristio već pripremljen fajl jer ima još nekih razlika u odnosu na moj, nego sam ručno izmenio nekoliko parametara. Sada više ne može da se sluša na maksimumu, tako da konačno postoji rezerva za tiše fajlove.

Ja sam malo prevrteo taj fajl na Z2 i nisam uspeo da nadjem to sto treba da se izmeni,doduse nisam dugo ni trazio jer fajl ima jedno 3 kilometra teksta :)

nekoliko dana već idem redom po XDA ,istražujem i isprobavam......stigoh do RXSW Z5 V15 na moje veliko oduševljenje,sve leti,klizi i igram se istim ceo dan......namontirao sam sve k'o bombonu i na kraju ga stavio da se napuni pre korištenja.Prvim pozivom ustanovim da zvučnik(speakerphone) prilikom razgovora ne radi.......požurim na XDA i pročitam da je rešenje flešovanje "Wolfbreak Z3 Stereo Sound Mod"-a medjutim linkovi su mrtvi pa ako je neko od vas imao ista iskustva,bio bih vrlo zahvalan da me uputi ili da upload-uje isti jer bilo bi mi žao da zbog ovog problema napustim RXSW Z5.......

Jesu boje na videu koji se snimi telefonom zaista onako isprane kao sto je uocljivo na youtube?

Z3 kamera ima nesto hladniji WB i to izgleda nije uopste menjano kroz apdejtove dok Z3+ ima topliji WB kao svi ostali Z telefoni.

E sad, ako snimas nesto u ovim zimskim uslovima (oblacno vreme i isprane boje prirode) snimak sa Z3 ce sigurno biti ispran i sa niskim kontrastom dok ako snimas nesto na letovanju npr ili uopste u periodu kada su boje zivlje onda ce biti dosta bolja situacija ali i dalje uz nesto hladnije boje od vecine kamera.

Evo kako to izgleda u praksi (racunaj da nijedna smartfon kamera ne moze da ima tacnije boje i wb od Canon dslr-a)

[YOUTUBE]ahUtcZoNcfs[/YOUTUBE]

Uglavnom, meni se ta Z3 kamera najmanje svidja od svih Z uredjaja samo zbog toga, ne znam zasto se jedina razlikuje po tom prikazu boja/WB a deli prakticno isti senzor kao Z1/2/3+, totalna glupost. Ocigledno su na taj nacin hteli da naprave neku manju razliku izmedju modela mada izgleda postoji Z3+ kamera mod sa xda, mozda on ispravlja situaciju posto Z3+ snima zasicenije boje uz topliji WB.

Poslednja izmena:
Ovaj video je potpuna razlika u odnosu na sve drugo sto sam video na tjubu. Sve sto sam ja gledao je izgledalo kao da kamera ima neki beli filter pa je krajnji rezultat bas ruzan. Evo ovde npr. https://www.youtube.com/watch?v=2ZQHhqcJOwE vidi se i na fotkama i na videu (7:57) na sta mislim pod "belim filterom". Nekako mi izgleda kao da non stop snima kroz maglu.

Znam, gledao sam to poredjenje odavno a i na istom kanalu vs G4, S6 itd.

Definitivno Z3 snima fotografije/video sa drugacijim bojama/WB od ostatka Z serije i ta Z3 kamera mi najmanje odgovara.

Vidis sta kazu u DxO mark testu za z3 kamkorder:

Pros

- Stabilisation is very good even with walking movement

- Exposition algorithm is smooth, fast and accurate

- Low noise level and good texture preservation

- Autofocus lens breathing correction improves user experience

Cons

- Autofocus is sometimes unstable

- White balance convergence is too slow and some failures were noticed

- Color shading is noticeable in tungsten

- A strong flare is noticeable in very bright conditions
Tako da ocigledno ima te mane pri video snimanju.

zanima me na kom ste firmware-u ,ROM-u ako je custom...............uglavnom sve sam probao i RXSW(by Wolfbreak) v 15 mi je pored stock-a najbrži,najstabilniji i najlepši jer izgleda kao fabrički sa dodacima aplikacija iz Z5..............u verziji 16 koja je osvanula prekjuče ako se ne varam i Wolfbreak je počeo da dodaje razne opcije o dodatke koji se meni lično ne svidjaju pa sam se za promenu,prebacio na stock lollipop 264 ali ću se verovatno vratiti na v15.......

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno