Šta je novo?

Sony Xperia Z3

Vid stvarno covek napisa karbon :d Nista, moracu kafu da popijem :d

Nije los karbon ali je opet malo bode oci

sonyz3_view3_carbon_black_2_1.jpg

Ovo mi deluje malo bolje

sonyz3_view3_new_color_black.jpg

Moram da napisem nesto ovde, iako nisam vlasnik Z3 -

Do skoro sam imao Cooler Master H-300 slusalice, koje su po mom skromnom misljenju bile nesto najbolje sto sebi mogu da priustim po pitanju zvuka. Imao sam pre toga Koss Sparkplug koje sam bar 15 puta prelemljivao na kablove od telefona, i kada su konacno crkle, uzeo sam ove Cooler Master, koje sam imao prilike da poslusam pre kupovine i zvuk je bio nerealan. sa AAC fajlovima i sa dobrim telefonom, zvuk je bio preterano dobar

Juce sam bio u Nisu kod brata, i on mi dade njegove slusalice koje je dobio uz Z3, takozvani model:

MDR-NC31EM (bravo sony za imena, odlican marketing, neverovatno :) )

ove slusalice su zakon. bolje su i od Beats urbeats, Beats Tour, i necu puno da preteram ako kazem da su u rangu sa Bose Mie2i, po kvalitetu zvuka (imao prilike da probam Bose headset, nikad ne bih dao 180 evra za bubice, i kapiram da ovo moze da kupi samo neko ko ih stavlja na zvucnu karticu ili za koje vec potrebe u koje se ne razumem). A kad pomislis da je u pitanju najobicniji bundle set slusalica koji ide uz Sony telefon.

Bravo Sony. Ogroman razlog da covek kupi Sony telefone, sto se mene od danas tice, je ovakav dodatak.

Yep, dobre su sluske, iste takve dolaze i sa Z3c verzijom... Licno posedujem model koji dolazi uz Z2 ali ih ne koristim jer imam svoje. Isprobavao sam ih malo i vratio se ipak SM e10 za svakodnevnu upotrebu. NC dobro odradjuje posao i verovatno su najbolje sluske koje dolaze out of the box sa telefonom. U principu sa njima nema neke potrebe kupovati druge i generalno se dobro nose sa ostalim "best buy" modelima u klasi do 50e iz koje imam par komada na raspolaganju.

Kao prvo ne dobija ih svak sa telefonom,meni su došle mh750 solidne sluške,za moj ukus sasvim dovoljne,pun zvuk,zvučno izolovane sasvim solidno. I ne znam jesam li dobro shvatio MDR-NC31EM kažeš da koštaju 180€ ili si mislio na neke druge? Ja mislim da koštaju možda trećinu od te cifre.

Poslednja izmena:
Mozes li da mi objasnis razliku slusalica od 50 evra (koje sam probao i za koje znam da daju fenomenalan zvuk) i nekih branded slusalica od 150-200 evra .. ? build kvalitet, nesto trece, posto za zvuk ja ne vidim razliku. od tih preskupih, probao sam

Bose mie2i
SOL (ne znam model znam da su oko 100 evra)
Beats Power (ima ih drugar iz Francuske)

Na svom Samsung S3 imam Viper instaliran koji izvlaci maksimum iz zvuka, i preko kabla u stanju da posalje 150% jaci zvuk nego fabricki programirano, i prilikom slusanja ovih slusalica, a video sam da imaju i skuplje, neke Ferari, i Logitech od cak 300 evra, i nisam u stanju da primetim razliku pogotovo sto sam ih testirao sa pesmama koje slusam ceo zivot i znam kako zvuce. ili gresim .. ?

Nitro - mislio sam na Bose mei2i da kostaju 180 evra. Ove bundle sto dolaze uz Z3, MDR-NC31EM kod nas ih ni nema u solo prodaji.

@ niitro
ove slusalice su zakon. bolje su i od Beats urbeats, Beats Tour, i necu puno da preteram ako kazem da su u rangu sa Bose Mie2i, po kvalitetu zvuka (imao prilike da probam Bose headset, nikad ne bih dao 180 evra za bubice

Mislio je na Bose.

Inace Bose je malo precenjen brend, a o Beats Audio ne treba ni trositi reci o "kvalitetu zvuka" osim da su cist marketing... No ne bih u off topic...

@ Igor

Nisi bezveze odusevljen, te slusalice vaze za veoma dobre ali u tom nekom cenovnom rangu (do 60e), mozda malo iznad ali kazu da razliku pravi NC funkcija i softver sony-a koji nisu bas tako cesta pojava.

Ima dosta ljudi sa jos kvalitetnijim i skupljim slusalicama pa i audiofila sa head fi foruma koji su veoma zadovoljni sa zvukom sony telefona jos od NXT serije iz 2012 (ironicno ili ne, mnogo su vise nahvalili zvuk nego sto bi se to moglo zakljuciti iz nekih sintetickih merenja i tabela jer sintetika se ne slusa ali ok je, moze da bude neki pokazatelj a ostalo zavisi od implementacije i softvera). U to sam se i sam uverio a i jos neki clanovi ovog foruma ali nebitno, nije to sad tema da ne bi preslo u flejm. Jedino sto sony mora da poboljsa je snaga izlaza, kao apple/htc npr.

Bravo Sony. Ogroman razlog da covek kupi Sony telefone, sto se mene od danas tice, je ovakav dodatak.

Sony ima tehnologiju i znanje ali ocajan mobile marketing tim i uopste menadzment, uz to imaju i neke prisilne dilove sa japanskim proizvodjacima panela (ugovorom forsirano trosenje zaliha krs TN panela a za to je kriv menadzment a ne inzenjeri) i jos nekih komponenti a i sa operaterima (npr docomo i drugi operateri i uopste JP potrosacko drustvo a svi zajedno ''vole'' sto brze predstavljanje i osvezavanje modela, valjda jer zive u nekom brzem tripu).

E sad ako su delili te odlicne NC slusalice uz Z2 a prodaja nije bila u skladu sa kvalitetima tog telefona (nista losiji telefon od S5 a prodao se u daleko manjem broju) onda mozes da zamislis zasto su u finansijskim problemima :) Raspali ZTE ce da bombarduje globalno sa nekim poluproizvodima uz koje deli slusalice od 2$ :d ali oni prave profit, to je realnost danasnjeg raspad sveta.

Mozes li da mi objasnis razliku slusalica od 50 evra (koje sam probao i za koje znam da daju fenomenalan zvuk) i nekih branded slusalica od 150-200 evra .. ? build kvalitet, nesto trece, posto za zvuk ja ne vidim razliku. od tih preskupih, probao sam

Jedan ortak koji je osedeo zbog G2 (za koji u LG servisu kazu da je 100% ispravan) planira da uzme drugi fon, Note 3/4 ili neki Z2-3, zavisi, ipak je fan samsunga pa ono.. ali ako uzme Z2 detaljno cu testirati te NC slusalice sa MH750 i ovim AT za koje kazu da smeju na crtu duplo skupljim in ear i da zvuce fantasticno http://www.trustedreviews.com/audio-technica-ckx9is-sonic-fuel-review

E onda cu pokusati da odgovorim na ovo tvoje pitanje koje sam citir'o :) A verujem da za 80e moze da se dobije zvuk duplo skupljih slusalica jer sam se vec jednom uverio u to a poznat je i slucaj Xiaomi P2 koje kostaju smesnih 20e a opusteno ih svrstavaju u rang 50-100e.

@ nitro
meni su došle mh750 solidne sluške,za moj ukus sasvim dovoljne,pun zvuk,zvučno izolovane sasvim solidno

Stvarno iznenadjujuce dobre stock slusalice, samo treba staviti najmanje gumice da bi dobro upale u usi. Jeste da nisu najudobnije na svetu ali odrale su Senn CX150 sa tim manjim gumicama.

I treba da ih cujes na ovom uredjaju kad se ukljuci high gain (200 mW) :) Razbijaju u odnosu na cenu i cinjenicu da su stock.

Poslednja izmena:
jasno, hvala hsv na objasnjenju.

ove koje sam ja dobio od bratovog Z3 su ovakve:

207698_c6a85aee-3d7e-11e4-8f04-7ebf2523fab8.jpg

i stvarno greota ako neki koji uzmu Z2 ili Z3 ne dobiju ovakve slusalice, jer su predobre. Ne znam kakve su te druge MH750, nadam se da su slicnog kvaliteta

Sto se Z serije tice, Sony je po mom misljenju preuzeo Build Quality reputaciju koji je nekada imao HTC. i Z2 a i Z3 podjednako odaju utisak svemirskog broda u poredjenju sa recimo S5. Brat koj je average korisnik, a pritom vlasnik Z3 i Galaxy S5 (direktor, bole ga pedu) smatra da je Z3 avion za S5. A i meni je slican utisak, kao da drzim neku Stargate tehnologiju u rukama, nasuprot samsunga koji je svoj S5 kao flagship trebao da napravi da bude nalik na Galaxy Alpha a ne nalik na Galaxy sapun.

Ne verujem da su te 750 u rangu sa NC koje idu uz Z2, i zbog nedostatka NC podrske a i uopste :)

Fazon je sto su MH750 stvarno mnogo dobre za stock sluske, steta sto nisu malo pametnije konstruisane pa udobnost nije bas na nivou Sennheiser in ear (malo grublja guma a i kablovi su deblji sto i nije lose ali pod rukom deluju nekako ''obicnije''). Sto se zvuka tice slazem se sa onim sto su napisali nitro i hunder u ovoj temi ali bi zvuk sa mikrofona mogao da bude malo bolji (probao sam nekoliko puta, inace me mrzi da razgovaram na taj nacin).

U sustini jedva cekam da se docepam tih NC iz Z2 pakovanja pa da lepo, detaljno uporedim kuci. Ali rekoh vec, lik je samsung fan pa je moguce da ce uzeti Note..

A vidim i Samsung za S6 ili N5 sprema saradnju sa Sennheiserom, verovatno ce uz neki flagship deliti Senn nove CX serije (verzija sa mikrofonom)http://en-uk.sennheiser.com/in-ear-headphones-cx-2_00

A svaki takav potez se ceni a realno je i posledica konkurencije (htc/sony audio) ali ne i one iz Kine (osim xiaomi-a koji kida i ide ka premium proizvodjacu mada i Oppo ima neke vrhunske audio proizvode ali ne u smartfon diviziji)

Sony luta u pogresnim vremenima (sa sve kilavim mobile menadzmentom), ovakav ekosistem XZ(U)/Z1(c)/Z2/Z3(c) sa sve tabletima uz krsten softver, izradu, kvalitetne lens kamere, audio opremu PS4 podrsku i sve ostale dodatke bi u nekim boljim vremenima pokidao :) Ali danas i u skorijoj buducnosti - tesko.

Poslednja izmena:
Marketing.

Samsung uspehu je doprineo marketing, 50% zbog reklame i imena uredjaja. Ej "galsksija" ti je u rukama, na sve strane "your personal assistant" i ostalo. A slovo S mu dodje kao "Super". Sony kad bi prestao da naziva pa cak i periferne uredjaje "PQM-F21PF" mozda bi neko i pozelo da kupi, da se te slusalice recimo zovu "Faze buds" i slicno. (lupam inace)

Marketing je mnoogoo bitan u prodaji elektronike, samo sto ljudi ne registruju takve stvari. Svi smo svedoci cinjenice da postoje strasni uredjaji koji skupljaju prasine po prodavnicama, jer ljudi kupuju ono sa reklame. A probijanje suvim kvalitetom je prakticno nemoguce u eri potrosacke elektronike gde jedino u svetu alata Makita ima pravo na to od kako je i Bosch postao s*anje. Zaista ne znam vise nijedan primer, mozda Toyota u svetu kola al i to je diskutabilno. Svi ostali prodaju na reklamu, retko ko na kvalitet bez marketinga.

Zavisi u kom delu sveta ali uglavnom marketing odradjuje najveci deo. Naravno i u kombinaciji sa kvalitetnim proizvodom pa i nedostatkom konkurencije.

Ali je cinjenica da ce ljudi da kupuju ono sto se reklamira, sto je kul/in itd, tako ce bar 60% ljudi pre da kupi alfu/fiat/PSA/renault/hyundai umesto subaru/hondu/toyotu npr ciji ce modeli posle odredjene kilometraze biti u odlicnom stanju uz manji broj problema u toku upotrebe i generalno bolje vozne karakteristike, robusnost, pogon, motore i sve ostalo sto je najbitnije.

Ali ima i situacija gde se mass popularna krs roba menja na bolje - beats otkad ih je preuzeo apple. Prvi beats proizvodi su bili zesce precenjeni krs ali sada ih dosta hvale, konacno je kvalitet zvuka u skladu sa cenom. Pljuvanje i konkurencija su odradili svoje, evo npr Sennh. je izbacio nekoliko ''urban-fensi'' slusalica ali sa zvukom koji prati cenu i klasu. Ali opet ce dobar deo mass potrosaca birati beats pa makar bio onaj stari krs jer aj ti prosecnom fudbaleru splavaru objasni da su Sennh. sluske za koje nikada nije cuo bolje od beats-a, takvima je bitno da imaju fensi logo i bass koji trese glavu a usput unistava ostatak zvucne slike (sto je za muziku koju slusaju mozda i pozeljno, da se ne cuju dubokoumni autotjunovani vokali/tekstovi :d).

[YOUTUBE]uHUM-gzxk9U[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Sad kad može da se rootuje bez gubitka kamere cena neće ići dole tako brzo.

Cek da potvrdi i neko od nasih sa foruma to sa rutovanjem

Sony sells 12 million Xperias in Q4, smartphone division swings to profit

Zahvaljuci pre svega odlicnim Z2, Z3 i Z3c :)

I dalje je ovo manji broj od onoga sto zasluzuje njihova nova Z serija ali dobro, bitno je da se nesto pozitivno desava. Moraju ozbiljno da razmisle i nadju stategiju za telefone nizih klasa koji ce da pojedu bar deo konkurencije kao nekada u vreme SE mada to je veoma tesko u vreme kada su kinezi u punom naletu. I naravno efektniji marketing.

Takodje im treba i phablet na osnovi Z4 ali sa nekim unikatnim funkcijama, ekranom do 6'' i sa manjim bezelima da bi dimenzije uredjaja ostale prihvatljive.

Poslednja izmena:
Vlasnik Z3 od pre 4-5 dana. Prethodni mob Xperia T.
Ne razumem primedbe na telefon, osim ako neko nije ljubitelj preteranog dodirivanja prepona!
Baterija je brutalna, napominjem brutalna. Izguram preko dva dana upotrebe a to u mom slucaju znaci sledece - 3g na poslu i van kuce, na gajbi wifi, surf jedno cuku vremena, poruke, 20-25 min razgovora, malo vajber, instagram, whats'up, fLejsbuk.
Ekran fenomenalan - posto ljudi znaju da se bavim fotografijom samo mogu da kazem da su boje predivne, kontrast sjajan, ekran svetao, cak mozda i presvetao :d
Kamera - Odlicna, ja iskljucivo pucam sve manual i bez blica. Rezultati su sjajni, moze lagodno posle male obrade u PS na velike A3+ formate. Ko tvrdi drugacije, sorry, ne zna nista o fotografiji. Ima tu mesa i za ozbiljnije kropove. Blic ne koristim, mozda cu ponekad da oristim fill kad je sunce visoko. E sad, nocno fotkanje i ocekivanja po tom pitanju. Rekao bih da su ljudi nerealni u svojim ocekivanjima ili ne poznaju odnos velicine senzora, dinamike, velicine foto celija, procesora i trzista. Jednom recju, za sve amaterske potrebe, odlicno.
Ostalo - brzina, brzina, brzina... fluidnost i lakoca impresioniraju, ne igram igrice, ne slusam muziku na fonu osim Pink Floyd :d
Koristim mob kao field monitor/second storage sa DSLR Controller programom i to je cista 10, divan ekran veoma pomaze, narocito kod fokus peekinga i rada sa manuelnim TS objektivom, transfer na karticu, iako je 5d2 usb2 samo kao i telefon, je na gornjoj granici usb2 standarda.
Sta covek vise da pozeli! :d

Poslednja izmena:
^ ma u zabludi si posto bugarske fon arene, nokia fancam club i jos neke strucnjaci kazu da je Z1/2/3 kamera totalni fail :d

Uz to sto si naveo kao veliku prednost vidim cinjenicu da je uredjaj/kameru moguce koristiti u svim vremenskim uslovima, kisa/sneg ili pescana oluja, svejedno :d
Naravno neke ce da boli pisa za tu cinjenicu/mogucnost ali ja to vidim kao prednost, posebno sto ovo nije neki zidarski telefon sa pola kila gume na sebi i ekranom 1'' vec pravi, premium uredjaj.

Poslednja izmena:
Jel i z3 ima gotovo neupotrebljiv spikerfon kao i z3c?

Možda je nekome na z3c speakerphone odličan, zadovoljava njegove potrebe. Jedino ako misliš na upotrebu zvučnika kao što je slučaj na Z3 dje se koristi samo jedan zvučnik za speakerphone, što je stvarno bezveze,to mi nije jasno jednostavno zašto im je to tako. To je čak bio jedan od razloga zašto sam ga kupio i sad imam ništa bolju upotrebu speakerphone nego što sam imao na g2 koji sam prodao.

Druze nemoguce je da je ikom koristan i zadovoljava potrebe; i pored najmanje buke se ne cuje nista sa 20cm razdaljine (s4 i s4 mini sam koristio sa pola m na soferki u identicnim uslovima bez problema). Mislim ima nas 100 na sony forumu koji kukamo makar da omoguce oba zvucnika da rade u narednom fw,al gamad nece,kazu nesmu jel se navodno javlja eho!!!

Zar to ne moze da skuva neko od developera sa XDA ?

Sta znam, Z3 ima sasvim solidan zvucnik za razgovor, ali ga retko kao Proday koristim tokom voznje tako da ne mogu biti merodavan za takvu situaciju.

Nemoguce i ikom je malo prejako. Evo meni, koji koristim jednom u metar dana je sasvim dovoljno. Danas u Kneza Milosa u Bgd, ulica extremnog saobracaja i strashnih Soraba sto ne skidaju ruke sa sirene i opet sam cuo sve i mene culi sve. Daleko od idealnog ali jos dalje od neupotrebljivog. Da li je mogao biti bolji, jeste ali eto nije i sad valjda necete da placete i mailbombujete Sony zbog jednog feature-a kog realno 99% ljudi nikada i ne koristi. Kome je key feature onda bt ili drugi fon. Plakanje no godd 4 boys! :d

Zar to ne moze da skuva neko od developera sa XDA ?

Verovatno mogu, zbudzili su za Z1 da ima kao stereo zvucnike iako inace ima samo 1 primaran zvucnik u donjem delu telefona http://forum.xda-developers.com/xperia-z1/themes-apps/true-real-stereo-sound-earpiece-t2822691

A sad vidim da su budzili nesto i za Z3 pa ko hoce moze da prelista ovu temu i da proba http://forum.xda-developers.com/xperia-z-ultra/themes-apps/true-real-stereo-sound-earpiece-t2822893

Nazad
Vrh Dno