Šta je novo?

Sony Xperia Z3

Gizmo je napisao za Z2 kameru da je jedna od boljih na androidu (tim recima) a za Z3 (koja je bolja od Z2 tj 20mpix mod je bolji zbog novog sociva) da je losija od konkurencije (a u medjuvremenu su se od poznatijih telefona pojavili samo G3 i GS Alpha), nesto tu ne stima :)

Pored toga ne deli bas isti hw sa Z2, senzor je malo noviji, modul tanji a socivo je 25mm (umesto 28mm kod Z2).

Zanimljivo je to kako neki ignorisu testove i poredjenja gde je Z3 kamera u rangu N4 i ostalih najboljih android kamera (a bilo ih je sasvim dovoljno do sada), pa cak i malo bolja u nekim testovima, to nije bitno, mora da su namestena poredjenja ali se zato mane i negativni utisci kopiraju uz bold/italic uz isflekane gace :d

Kakva je koja kamera moze da se vidi iz studijskih i poredjenja radjenih u istim uslovima.

Studijski semplovi (Z3, S5, G3, K Zoom, IP6/IP6+)
http://www.lesnumeriques.com/appareil-photo-numerique/face-a-face/2fa6142bdb15de1483161d5b8084ce38b192fa69

Poredjenje sa S5 u istim uslovima
http://www.mobile-review.com/review/sony-xperia-z3.shtml

Poredjenje sa 808 PV u istim uslovima (full rez, 8mpix test uskoro)
http://translate.google.com/translate?depth=3&hl=en&prev=/search%3Fq%3D808%2Bvs%2Bz2%26client%3Dfirefox-a%26hs%3D0wX%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:eek:fficial%26channel%3Dfflb&rurl=translate.google.com&sl=pl&u=http://www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/smartfony/2014/10/xperia-z3-i-xperia-z3-compact-kontra-nokia-808.aspx

Uporedni test vodecih smartfon kamera u istim uslovima gde su po oceni autora najbolji N4 i Z3
http://mobile-review.com/articles/2014/phototest-2.shtml

Ma ocajna je Z3 kamera :) :) Da ne pominjem sto generalno 90% testova hvali kameru (ne kao najjacu ikada nego kao jednu od boljih u klasi)

@ Gizmo, mislim da si malo preterao u zakljucku jer Z3 nema ni bolju ni losiju kameru od vodecih androida (izuzev M8) a svejedno ima malo bolju od Z2 (bolje socivo i 15/20mpix mod) uz manu da je WB hladniji od WB na Z2 kameri. Sa ostalim se apsolutno slazem, dobar test.

Poslednja izmena:
Otvoriti fotke, uporediti sa ostalima - sve je jasno... Z2 kvalitet fotki mi je bolji od Z3. Usrali su negde u softveru.

Poslednja izmena:
Pa ne znam kako mislis da poredis fotografije sa Z2 koje su nastale po suncanom danu pre 4 meseca oko onog trznog centra ili gde vec sa ovim sa Z3 po oblacnom vremenu/ili u sumrak u tvom kraju pre par dana :)

Ali ok, tvoj utisak, nema mesta za polemiku.

Ali iz ovih direktnih poredjenje u istim uslovima (od studijskih do ovih ''casual'') ja stvarno nigde ne vidim da je ta kamera losija od konkurencija ali ni da je primetno bolja. Mislim sve se jasno vidi na linkovima iznad. Stvarno dok gledam sva ta poredjenja ja nigde ne vidim da je ta kamera losija od konkurencije (a poredi se sa najjacim kamerama tipa N4, S5, IP6, Lumia 930, G3 itd, ne sa nekim androidima od 100e ;))

Stvarno mi nije jasno kako kamera koja je tu negde sa S5/N4 (a sve se lepo vidi iznad) za neke moze da bude fail (ne mislim na Gizma nego inace).

Poslednja izmena:
Ja mislim da niko nije izjavio da je Z3 kamera fail, uopšte nije o tome reč. Nisam ni mislio da uporediš sa mojim Z2 fotkama, nego da pogledaš kako stoji u ovim primerima u odnosu na druge modele i lično proceniš šta je to bolje kod drugih i šta ovde ne valja. Nigde nisam napisao da kamera nije dobra, ali prosto su ostali flegšipi iznad nje i to je to.

Pa evo pogledao sam, nigde ne vidim da su ostali iznad, bolji kao sto ne vidim ni da se Z3 izdvaja (u direktnim ''nesponzorisanim'' poredjenjima, od studijskih do casual, mislim ima li sta verodostojnije od toga) a ako mislis da poredim semplove iz tvojih testova sa flickr-a koji su nastali u razlicito doba dana na razlicitim lokacijama u razlicitim mesecima.. ne mislim da je to dobra ideja, najblaze receno :)

Mislim evo iznad poredjenje sa S5, u minut snimljene fotografije u istim uslovima, S5 je prema nekim foto. sajtovima najbolja android kamera/kamkorder a prema ovome sto se vidi Z3 je egal sa S5 ili nekada malo bolji mada su generalno tu negde. Pa onda studijsko poredjenje gde se vide sve mane i prednosti, cropovi, razne scene, low light sa ili bez blica.. ako to nije realno i verodostojno onda ne znam sta je.

Ali da ne idemo dalje u off..

Samo da dodam, isto bih napisao i da je N4 u pitanju ili bilo koji drugi telefon.

Ili ovo, prema svim testovima IP6 i Note 4 imaju odlicne kamere u odnosu na hardver sto je apsolutno tacno i gle, u direktnom low light poredjenju Z3 bukvalno nigde ne zaostaje. A lepo se vidi da lik koji testira ima sva 3 uredjaja, znaci mogucnost zloupotrebe i namestanja testa je svedena na minimum, sve puca na auto i to je to.

[YOUTUBE]3z2216VP2pg[/YOUTUBE]

Sta je sustina? Da su sve te kamere veoma uporedive i dovoljno kvalitetne. Ovako ispade kao da je M8 u pitanju a ne Z3.

Poslednja izmena:
^ Upravo ovo. Nema logike porediti slike dva telefona slikane pod razlicitim vremenskim ili dnevnim uslovima. Mislim moze ali nije to bas najjasnije poredjenje. Lepo, oba telefona u ruku, pa opali sliku u istom mestu/vremenu i eto najboljeg rezultata poredjenja.

Poslednja izmena:
Koliko sam pratio testove z3 neki sajtovi su pohvalili kameru a neki bas suprotno. To mnogo govori o samoj kameri,dovoljno da nema konstantno dobre rezultate i to moze da bude razlog da zaostaje za konkurencijom. Gizmu se ne svidja kamera i to je to.
Ne vidim razlog za "kukanjem" i pisanjem romana po tom pitanju

Nijedan android nema ''konstantno dobru kameru'' pa ni samsung, svi androidi su kilavi za low light tako da ta prica otpada (sve se to vidi u uporednim testovima) eno GS Alpha kamera je nahvaljena a ocekivano brlja u low light uslovima, 60% su macro semplovi (a cak i neki telefoni iz 2009 prave odlicne macro) a ostatak po suncanom danu. Sto naravno ne znaci da je ta kamera losa, naprotiv odlicna je za android os ali nikako nije kvalitetna uvek i u svim uslovima. I 90% testova hvali Z3 kameru da je bar u rangu klase sto i jeste najblize istini ;)

Poslednja izmena:
Sony je majstor da napravi telefon koji niko nece voleti ali ni mrzeti. Zato im i ide kako im ide. Jednostavno upadnu u taj medjuprostor namenjem meh telefonima, i nekako ih svi preskoce.

Poslednja izmena:
Pa evo pogledao sam, nigde ne vidim da su ostali iznad, bolji kao sto ne vidim ni da se Z3 izdvaja (u direktnim ''nesponzorisanim'' poredjenjima, od studijskih do casual, mislim ima li sta verodostojnije od toga) a ako mislis da poredim semplove iz tvojih testova sa flickr-a koji su nastali u razlicito doba dana na razlicitim lokacijama u razlicitim mesecima.. ne mislim da je to dobra ideja, najblaze receno :)

Mislim evo iznad poredjenje sa S5, u minut snimljene fotografije u istim uslovima, S5 je prema nekim foto. sajtovima najbolja android kamera/kamkorder a Z3 egal sa njom ili nekada malo bolja mada su generalno tu negde. Pa onda studijsko poredjenje gde se vide sve mane i prednosti, cropovi, razne scene, low light sa ili bez blica.. ako to nije realno i verodostojno onda ne znam sta je.

Ali da ne idemo dalje u off..

Samo da dodam, isto bih napisao i da je N4 u pitanju ili bilo koji drugi telefon.

Ili ovo, prema svim testovima IP6 i Note 4 imaju odlicne kamere u odnosu na hardver sto je apsolutno tacno i gle, u direktnom low light poredjenju Z3 bukvalno nigde ne zaostaje. A lepo se vidi da lik koji testira ima sva 3 uredjaja, znaci mogucnost zloupotrebe i namestanja testa je svedena na minimum, sve puca na auto i to je to.

[YOUTUBE]3z2216VP2pg[/YOUTUBE]

Sta je sustina? Da su sve te kamere veoma uporedive i dovoljno kvalitetne. Ovako ispade kao da je M8 u pitanju a ne Z3.

Što si uporan, zar moram drugi put da ti kažem da nisam nigde rekao da porediš moje semplove sa Flickr-a :D

Super su sva ta poređenja, ali ne znam da li samo ja u njima vidim da Xperia Z3 ima lošije fotke od drugih? Aman čoveče, uopšte ne ispada kao da je u pitanju M8, ne znam zašto si zauzeo taj odbrambeni stav prema Z3...

Meh u smislu da niko nije zaintersovan za njih. Kao telefon je OK, ali kao i uvek bice jedan do dva na forumu.

Ne znam zasto ali nikada nisu znali da prodaju android telefon.

^ pa kako ih onda prodaju vise od ostalih (od LG, htc) na trzistu veceg dela Evrope, Azije i na domacem (Jap) trzistu? (par strana iza su svi linkovi koji to potvrdjuju). htc ima odlican M8, LG G2/3 i Nexus pa su ipak ispred njih na tim trzistima koja nikako nisu mala.

Forum je forum, ima i G2/G3 30x vise na forumu od Samsunga S5 pa je globalno drasticno drugacija situacija.. ;)

Poslednja izmena:
Navukli se ljudi na HTC, pa na Samsung. Prodavci to valjaju ljudima koji nemaju pojma. A za forum, pa ovde smo generalno obavešteni. Ne znam zašto ne bi uzeli Z3.
Ako može da se priušti.

Vecinom zato sto ko fura sony vec ima z2, a z3 ne donosi nista radikalno novo da bi se doplacivalo poprilicno za isti ;)

Mislim na one koji bi imali koristi od upgrade-a, i mogu da ga plate.

Ne znam....ja recimo da nema Sony telefona ne znam sta bi nosio :) mozda bi se oladio da nosim i menjam razne telefone.*** kad pogledam od sonija,imao sam Neo,Neo V,X Pro,Arc S,XS,XT,XV,Ion,XC,XL,Z1,M2 i sad Z2 i treba da mi stigne ponovo prekosutra M2 kao sekundarni jer mi je prvi imao gresku u kameri :) Fora je sto vec neko vreme ni ne gledam sta izbacuju drugi proizvodjaci,osim ako bacim pogled na specs :)
Samsung ne podnosim,Jabuku ne volim,Nokia je otisla shit sa WP,jedino ako bi neki telefon morao uzeti bio bi LG ili HTC,ali sve to da nema Sonija. :d :)

Poslednja izmena:
Vecinom zato sto ko fura sony vec ima z2, a z3 ne donosi nista radikalno novo da bi se doplacivalo poprilicno za isti ;)

Pa skoro da nema ljudi ni sa Z2, a ni sa Z1, pa ni sa Z...

Svi bi mogli ovde pod jedan maslacak da stanu :d

Ja sam tri ipo godine furao htc desire hd i mislio sam da uzmem z2 ili m8,u medjuvremenu je izasao z3 i to je to.Nije vise bilo dileme.Dosta kolega na poslu uzimaju najnovije modele samsunga i jabuke verovatno zbog marketinga ( gde god se okrenes samsung i Apple )
Ali na ulici recimo vidjam doosta sonyja i htca.
Sve je stvar ukusa ako se ima suske.
Ja recimo posle alu kucista na desire hd nikada ne bih presao na samsung plastikandere bas zbog tog toy kinda osecaja u ruci.

HTC M8 meni je rugoba, od previše zaobljenog, do *****ski dizajnirane dvostruke kamere, čak mi i logo napred spada u dizajnersku grešku. Plus je kamera slaba(ija). M7 mi je odlično dizajniran i lep. Tako da kod mene nema dileme šta bih uzeo, Z2, Z3. Osim da li Compact umesto full size. Što mislim da kad bratu stigne, će da mi bude čistija odluka. Samsung sam uzeo, jer mi je S2 bio lep. I sasvim pristojan, osim baterije. Razmišljao sam da dodam za S3 i bih, da nije odvratan. Dizajn je nikakav i nikad ga ne bih kupio. Nisam siguran da bi ga koristio i da su mi ga poklonili.

Sony će izbaciti android 5.0 za xperia z,čak i za zr i zl.Tako da što se tiče podrške nemam reči.Ali me nerviraju ovi koji krive sony što izbaci flagship na svakih 6 meseci,a izvinite šta samsung radi.Koliko to vremena prodje od proleća (kad se uglavnom pojavljuju s serije) do IFA sajma koji je u septembru gde se uvek pojavi novi note telefon.I kako npr s5 ima manje rama nego note 3.Mislim da se razumemo 2gb rama je i više nego dovoljno.Nego to nije ni bitno,sve ovo je jako glupo.Telefoni su svi različiti i ciljaju različite ciljne grupe,tako da je to stvar ukusa.Nekom je plastika kvalitetna nekom ne,neko uvek žudi za novim hardware-om neko ne,neko voli realne boje neko zasićene.Neko sluša muziku pa su mu bitni zvučnici nekom ne.A ima i onih koji kupuju skup i poznat telefon samo radi prestiža itd.

Mada o redukcija malo folije sad sam gledao test galaxy alpha moji ima amoled,nigde se ne pominju netačne boje.Molim redakciju da sudi realno,a ne po babu i po stričevima.

Poslednja izmena od urednika:
a izvinite šta samsung radi.Koliko to vremena prodje od proleća (kad se uglavnom pojavljuju s serije) do IFA sajma koji je u septembru gde se uvek pojavi novi note telefon.Telefoni su svi različiti i ciljaju različite ciljne grupe,tako da je to stvar ukusa.

Vidis ovde se uopste ne slazem sa tobom. Tacno je da S i Note serija izlaze na 6 meseci i da oni ciljaju potpuno razlicite interesne grupe(ja recimo obozavam Note a nikada ne bih imao S), ali problem kod Sonyja je sto na 6 meseci izbacuju modele koji ciljaju istu interesnu grupu. Kao kad bi Samsung izbacivao po dve S ili Note serije godisnje...

Ako sam ja dobro skont'o, Sony će još da uradi Z4 (nije sigurno za Z4 compact) a onda će malo da uspori i pripremi novu platformu i novi dizajn (svi od Z1 do Z3 su relativno slični).

Za to vreme, cela serija od Z1 do Z4 će biti u proizvodnji i prodaji, što je cool. Cene Z1 serije će biti veoma povoljne (a to je jako dobar telefon za sadašnje pare), Z2 i Z3 opet malo veće cene, respektivno, a sve vr' telefoni.

To im je bio neki plan. E sada, Sony je imao veliki gubitak u Smartphone poslovanju u poslednjem kvartalu (vrtele se te vesti) pa se može desiti da izmene ovu politiku i planove.

Nema uopšte argumenata protiv Sony izbacivanja na 6 meseci, osim za plaćenika kome će da bude da nema najnoviji model tako brzo. Jer ovako su ispravljali nedostatke, usput oborili cene predhodnih modela, koji su i dalje odlični, samo mogu da se uzmu za manje para.
I šta je tu loše za korisnike?

brži pad vrednosti starih a u startu skupih telefona?

Pa ne kupuj odmahsadaštopre novi flagship.

Nazad
Vrh Dno