Šta je novo?

Sony Xperia Z3 Compact

Meni se sviđa minimalizam takođe, vanila Android mi je prihvatljiv od KitKat-a. I L će biti lepši, tako da Sony ne treba mnogo ni da radi na tome. I iskreno se nadam da neće da *****u.

@ Deus

Pitanje, kad mislite da ce pasti malo cena, bar kod nas na KP ?

Trenutno je na KP 415e, verovatno ce uskoro pasti na 400e ili vrlo malo ispod ali sumnjam da ce pre proleca kostati manje od 350e.

Ali je Z1c veoma sličan i osetno jeftiniji. Jedino što ima foliju preko ekrana, koju Z3c nema, koja se lako grebe i ako je skineš gubi se Sony logo.

310-320e je Z1c na KP. Znaci oko 100e je razlika.. Z3c nema smaranje sa tim sto si naveo, ima malo veci ekran i bateriju u kucistu slicnih dimenzija koje je cak i tanje, malo brzi cipset, definitivno malo bolju kameru u 15/20mpix modu, kvalitetnije stereo zvucnike, malo bolju autonomiju.. sve je malo bolje e sad da li vredi 100e vise..

kod mene je dilema kod z1c I z3c:jaca baterija ili lepse kućište...

Uzmi oba u ruku pa ces videti da z1c nema toliko lepse kuciste.

Meni je iskreno z3c daleko lepsi i kompaktniji 🙂 od z1c, a iskreno nisam dobro ni pogledao z1c, nekako mi je to mali ekran, a ovaj od 4.6' taman, a gledam isto tako, kad vec kupujem telefon da kupim trenutni, jer ga ne kupujem svaki mesec, zapravo ja nosim telefon po 3-4 godine 😀

Evo sad u radnji uzmem z3c 5 min a da se igram i testiram par stvari,posle toga odma z1c i odma mi deblji bazeli "iskopase oci", primetim da malo laguje itd. Naravoucenije,ako imate mogucnosti pazarite z3c

~100 evra je razlika, ko ne želi da ih da neka slobodno pazari keca, neće požaliti.
Ko želi da ih uloži neće ih baciti samo na noviji model kao noviji model, poboljšanja ima taman za tih 100 evra pa je opet učinio odličnu kupovinu.

Edit:
@Proday
Ne znam šta je sa tim primerkom Z1c koji si testirao u prodavnici ali laga kod njega nema. Ni u tragovima.
To ti verovatno mogu potvrditi i ostalih par vlasnika Z1c ovde na forumu.

Poslednja izmena:
Dobro izgleda i z1c svakako, ali me sad dodatno ne privlaci ta folija sto se grebe, sto mi je krajnje cudno da stave na neki takav telefon, u tom slucaju bi svakako isao pre na Nexus5 ili Lg G2 koji isto kostaju ali su preveliki, bar meni, a verujem i svima koji zapravo prate ovu temu !

Ne, ne grebe se folija.
Već 7 meseci koristim Z1c bez ikakve zaštite i u mint je stanju.
Samo standardna paznja, u džepu gde nosim telefon mi se nalazi samo telefon, to oduvek praktikujem.
Te folije je ranije Sony stavljao na sve svoje telefone, ne treba ih brkati sa "kineskim" folijama.
Od Sonija sam imao i Xperiu Ray, takođe folija, takođe bez zaštite korišćen godinu dana i prodat u mint stanju.

Ja sam na XP vec posle par meseci imao sitne ogrebotine na toj fabrickoj foliji (nalazi se samo preko ekrana a ne i na zadnjoj strani kucista kao kod Z1c). Evo posle skoro 2 godine ih ima jos vise, tesko su primetne ali ih ima. Telefon nisam nista specijalno cuvao.. bilo je tu padova, slucajnog nosenja u dzepovima sa predmetima koji mogu da ostete telefon.. mislim desavalo se i to nekoliko puta, ne svaki dan. Ta folija moze da se skine ali ja to nisam uradio jer sitna ostecenja ne smetaju u svakodnevnom radu pa reko neka je.. mozda nekada stvarno sacuva displej.

Jos jedna mana te folije - masti se i to dosta. Pod prstom se ipak oseca da je folija iako je odziv i pored toga normalan ali nemas osecaj kao kada prst dodirne pravo staklo (naravno nije pravo staklo na telefonima ali svejedno, drugaciji je osecaj). Na vecem Z1 je sve to bolje odradjeno nego na XP mada nisam dugo koristio Z1 da bih znao definitivno kako se ponasa folija posle par meseci.

Poslednja izmena:
Ja isto tako cuvam sve svoje stvari, i telefon uvek nosim u levom dzepu, samog, da se ne grebe, to mi je normalno, ali nikada nisam ni stavljao bilo kakve folije, mada nemam nista protiv istih. Ali opet mi je cudno da po kupovini ti imas foliju, za koju se nadam da moze da se skine normalno, da ne ostaju neki tragovi od iste ?

I takodje, zar nema taj ekran na z1c gorrila glass ? ili bar nesto slicno ? i sta ce mu folija ako ima zastitu tog tipa, kad ni jedan drugi proizvodjac telefona to ne stavlja !

Zadnja strana Z1c je plastika, nema foliju.
Sve zavisi, folije su standardno stavljane na Sonijeve telefone i to nije ništa posebno, ni dobro ni loše, oni su tako praktikovali.

Zagrebem li je kojim slučajem da se to desi, skinuću je, Sony znak neka ide sa njom, to mi nije baš drago ali ako bi se desilo da se značajno zagrebe draže mi je biti bez natpisa napred nego da gledam u ogrebotinu i da mi crv vrti u mozgu 🙂

Generalno govoreći se svodi na tih 100 jura situacija.
Generalno kažem, svako treba da odvaže šta njega privlači i odbija.
Meni lično na Z1c jedina zaista iritantna stvar je flash bleed, tokom vremena mi je prestao smetati toliko ali eto da skrenem na njega pažnju ljudima koji su zainteresovani za Z1c.

@DeuS.Mikelle
Ima dragontrail staklo ispod folije.
Pouzdano staklo, gorila je izvikanija ali izjednačeni su po specifikacijama.
Oni te fabričke folije zovu anti shatter folije, zašto su ih zaista praktikovali masovno ne bih znao.
Možda kao osiguranje da ih ljudi kojima prsne displej pa ih poseče ne mogu opelješiti na sudu 🙂

Poslednja izmena:
Edit:
@Proday
Ne znam šta je sa tim primerkom Z1c koji si testirao u prodavnici ali laga kod njega nema. Ni u tragovima.
To ti verovatno mogu potvrditi i ostalih par vlasnika Z1c ovde na forumu.

Iskreno posle par meseci koriscenja ios-a kod svakog androida primetim lag (negde je to samo malo slabiji odziv displeja,a negde ceo sistem zapucava). I definitivno postoji razlika u radu tj odzivu z1c i z3c...kad probas uverices se 😉

Hvala vam puno na informacijama, naucio sam stvarno nesto sto nisam mogao sam 🙂

Inace, ako moze jos jedno pitanje, posto se ja vozim busom gotovo stalno, pa mi je muzika jako bitna stavka kod mobilnog, e sad ja nisam uspeo da nadjem nista konkretno po netu... interesuje me jacina na slusalicama i naravno kvalitet ?

Pokvario sam svoj HTC telefon, pa sad nosim neki stari ajfon 3g, koji je jako spor, ali baterija traje dva dana i zvuk je vise nego fenomenalan na sluskama. Neuporediv sa HTC-om koji nije dobar (znam da je sada M8 zadao sa zvukom) !
Nego me interesuje SOny z1c, kontam da je isti i na z3c, a Sony bi trebalo da daje dobar kvalitet, ipak je walkman ?!

EDIT:

E da, a sto se tice ledja i ekrana kod z3c, isto su plasticna ledja ? samo nema folije preko ekrana ?i isto je to staklo kao i kod z1c ? Takodje ova lajsna, koliko sam skapirao kod z1c je metalna a kod z3c je plasticna tj gumirana plastika, nista to meni ne bi smetalo, jako lepo izgleda svakako !

Poslednja izmena:
@DeuS
Ja sam slušao muziku samo na niskobudžetnim i fabričkim sluškama.
Nemam primedbi.
Po testovima na netu koliko vidim na zvuk na slušalicama takođe nemaju nikakvih zamerki.

@Proday
Iskreno ako vidiš lag kod svakog androida tada ga vidiš i kod Z3c.
I iskreno ne bih ti preporučio da pazariš android telefone ako ti je taj lag tako primetan i bitan 😉
Pazari iPhone i miran si.

@ deus

Evo par linkova - utisak korisnika sa head fi o Z3, znaci slicno vazi i za Z3c http://www.head-fi.org/t/737108/sony-xperia-z3-audio-quality
whathifi test Z3, imas posebno deo o zvuku
http://www.whathifi.com/sony/xperia-z3/review

Test Z1c istog sajta http://www.whathifi.com/sony/xperia-z1-compact/review

Uglavnom - za sve te telefone vazi da imaju odlican audio kvalitet ali i da je jacina zvuka preko slusalica prosecna (tu su iphone i htc M8 u primetnoj prednosti). Iz iskustva mogu da ti kazem da ovo nije veci problem sa in ear slusalicama ili sa bubicama, zvuk je dovoljno glasan za slusanje muzike u autobusu, u bucnim okruzenjima. Naravno sve to je glasnije na iphone i htc ali je dovoljno i na sony. Ali problem moze da se javi sa slusalicama sa impedansom preko 32 oma.. jos ako su otvorene ili poluotvorene (znaci sa slabijom izolacijom) to nece biti dobro. Licno nikada ne bih mogao da slusam muziku u pokretu sa over ili on ear slusalicama, znaci samo bubice/in ear, jos ako su over ear i otvorene.. provereno tu ni ajfon ne pomaze, bar je moj utisak takav. Znaci za autobuse, slusanje u prevozu sa on ear slusalicama bih koristio samo ajfon/htc i to samo sa sluskama koje su zatvorene i imaju vrhunsku izolaciju (ako vec moraju on ear).

Ako planiras da koristis neke bolje in ear neces imati nikakve probleme.. osim ako nisi navikao na preglasan zvuk.

Kad si vec pomenuo 3gs.. taj matori fon i dalje kida sto se tice jacine zvuka, i preko zvucnika i preko slusalica.

Poslednja izmena:
Hvala vam obojici ! 🙂

Skoro su mi crkle Sennheiser cx300 posle dugogodisnjeg koriscenja, pa sam koristio neke Sony obicne bubice koje nisu lose ali nisu in ear, e sad koliko sam skapirao, ako bih isao na z3c dobio bih neke njegove inear sluske, koje nisu one fensi ali su ok ?

Naravno, dao bih im sansu, ako ne opet bih kupio cx300 ili slicne !

edit:

Ne rekoh da volim kada je glasan zvuk na sluskama, zato me ajfon i odusevljava, odlican je ! Probao sam Samsung s5 na istim sluskama, deluje kvalitetan zvuk ali mi se cini da je preterano tih, i to mi je glavna zamerka kod S5, ne znam da li je neko od vas probao ili poredio zvuk sa z3c ili z1c sa zamzungom ili slicno ?

A iskrono iz ovih testova ne mogu nista da skapiram, pogotovu GSM arena test ( http://www.gsmarena.com/sony_xperia_z3-review-1140p7.php)

Nista mi nije jasno, gledao sam jacinu u sluskama, pise da M8 po decibalima tipa 95, Samsung s5 tipa 96 a Sony oko 88 !? a na netu M8 nesumnjivo daje najjaci svuk na sluskama ?!

Poslednja izmena:
Sony obicno deli ove slusalice uz telefone - http://www.sonymobile.com/gb/products/accessories/stereo-headset-mh750/

Izuzetak su Z2/Z3 koji na nekim trzistima stizu sa onim odlicnim NC koje kostaju oko 50e ali ima slucaja i da Z3 stize sa nekim jeftinim bubicama (ne in ear) koje vrede jedva 10e, zavisi od trzista.

Ja sam takve dobio uz XP. Utisci - dizajn ok, kablovi su malo deblji i skloni uvrtanju, generalno izrada je veoma dobra za jedne stock slusalice ali opet nista spektakularno. U svakom slucaju korektne slusalice. Mikrofon ok, nista epic.

A pazi sad ovo - imam cx150, ove sony sam par puta probao da koristim i jednostavno mi nisu zvucale toliko ubedljivo a gumice koje dolaze fabricki namontirane su prilicno zuljale usi. Koristio sam ih ali ne tako cesto. A onda sam jedan dan resio da promenim one gumice i stavim najmanje. Nisam mogao da verujem - ajde sto su neuporedivo udobnije (bar za moje usi) nego sto je zvuk toliko bolji da sam zanemeo. To je zato sto sa onim vecim gumicama nisu dobro lezale u usima i nisu bile ubedljive, sada je sve ok i veoma sam zadovoljan zvukom za jedne stock slusalice.

Epilog - cx150 ne koristim vec mesecima 🙂 Tj ubodem ih u fon po nekada ali su primarne ove druge. Ne kazem da su mnogo losije ali ove sony su manje sibilantne, visoki ne prste kao na cx150 ali u isto vreme imam utisak da je bas malo prenaglasen a generalno zvuk malo tamniji sto ne lezi svim zanrovima. Soundstage je malo ''uzi'' u odnosu na cx150, za nijansu rekao bih. Ne odlikuje ih neka posebna rezolucija, zvuk nije cist kao na over ear studijskim slusalicama ali su skroz ok za stock in ear i slusanje na telefonu.

Ovde imas test tih slusalica protiv stock htc, apple, samsung.. http://www.head-fi.org/t/634154/stock-headset-shootout-apple-htc-samsung-and-sony

Inace i ja planiram nove in ear slusalice uskoro, precesljao sam kompletno domacu ponudu i head fi-olike forume i zakljucak je da za 50-ak jura ima boljih slusalica od cx300, za detalje pitaj preko PP🙂

Da dodam - ako ti je tih zvuk na S5 bice ti tih i na svakom sony Z telefonu, to je sigurno. A vrlo verovatno i na svim telefonima osim iphone/htc.

Poslednja izmena:
Hvala puno hsv ! Bas si drugar 🙂 Iskreno dosta si mi pomogao u odlucivanju, planiram do kraja meseca da se odlucim koji cu telefon da uzimam ! Za sad mi ovaj z3c deluje kao najkompletniji i stvarno ima sve, bukvalno. Ali svakako cu morati da odem do Usca ili Delte, da ga vidim uzivo, ako ih imaju, ili z1c i uporedim ih sa Lg g3 koji mi se takodje dopada npr i jos nekim telefonima !

Puno hvala, veliki pozdrav !

samsung sluske su po, meni težak krš. basovi su jadni.Kada sam probao sluske od iphone 5, zvuk je bio veoma dobar.basovi, srednji I visoki jasnije odvojeni.probaj obavezno iphone 5 sluske

@ deus

Nema na cemu 🙂

Sto se zvuka tice mozda je najbolje da nekako probas na licu mesta. To je uvek najbolje resenje, kada je moguce naravno.

Ali na osnovu svega sto si napisao meni logicno zvuci da tebi treba iphone 5/5s 🙂 Znaci kompaktne dimenzije, sve ostalo vrh i cist, kvalitetan zvuk i jak audio izlaz. Sve to nudi Apple. Ne kazem da je Z1/Z3c mnogo iza po zvuku ali je cinjenica da svi sony telefoni Z serije (a i ostali) imaju samo prosecnu jacinu zvuka preko slusalica. Samo ljudi grese kada to poistovete sa kvalitetom zvuka, to je velika greska, npr moze zvuk da tresti i jace od M8 sta vredi ako sve to zvuci kao kanta :d

Evo jedna tema sa head fi o Z1c zvuku, skoro svi se slazu da je zvuk veoma kvalitetan ali i da je jacina prosecna - http://www.head-fi.org/t/702292/sony-xperia-z1-compact

Inace po head fi i audio(filskim) sajtovima/forumima moci ces da nadjes na podatke i utiske koji se razlikuju od gsm arene a to ces moci da procitas u toj temi ili na whathifi, u prevodu - svi oni daleko vise hvale zvuk na Z seriji od gsm arene. Zasto je to tako ne znam. Ako te ne mrzi procitaj celu temu i pokusaj da procenis.

Evo u spoileru utisci o koriscenju sa 2 para kvalitetnih slusalica

OK here's my first impressions, based on a few hours of listening. I've been listening to a range of rock and pop and a bit of classical. Most of the music is MP3 at either 256 or 320, stored on a micro sd card. I've used the Walkman built in player without any enhancements, so it's pretty much straight out of the box stuff.

Take one, Ultrasone Signature Pro.

These headphones are full sized but seem to be regarded as easy to drive, but even so I had to set the volume at maximum or a fraction below to get a decent sound, so anything harder to drive will be a no no unamped.

Very detailed, nice spacious sound, everything feels very clear. Brass is good and crisp without being too harsh and bass drums have some decent depth which feels just about right on Fanfare for the Common Man. Male vocals sound rich, works nicely for both Meatloaf and the Righteous Brother, for example. Most of my female vocal collection is not accessible at the moment (it's hi res and sitting on my DX100) but Joni Mitchell sounds sweet enough (Hissing of Summer Lawns) and Dusty in Memphis, hits the spot...

conclusion on sig pros - good sound but not a lot of headroom on the power front.

Take two, Bose AE2w wireless.

These are bluetooth based headphones and designed with mobile music in mind. Same conditions, same tracks, almost the same conclusions except that the power and volume levels are fine and the quality is not quite as high.

For both headphones the Z1C is, to my ears, significantly better than my Galaxy S4, which was better than the S2 and S3.

Sto se tice in ear modela.. baci pogled na ovaj post, probrao sam verovatno najbolje sluske do 50e koje mogu da se kupe kod nas - http://forum.benchmark.rs/showthread.php?55553-Bubice&p=3935249&viewfull=1#post3935249

Mislim da su ove AT/Beyerdynamic bolje od CX300 II a cak su i malo jeftinije.

Ako te ne smara da narucujes i cekas ove tesko da imaju konkurenciju za svoju cenu - http://www.head-fi.org/products/jvc-ha-fxd80

Kraci test (jeste malo ''cudan'' lik al ***a :d) - https://www.youtube.com/watch?v=akXVJUhRNWA

Mogu da se nadju po amazonima vec za 60-65$ a utisci i testovi govore da zvuce daleko iznad cene. Samo treba naci proverenog prodavca da bi se izbegle kopije i cekati da stignu 🙂

Mene smara to narucivanje i cekanje pa mislim da sam najblizi kupovini ovih (45e kod nas) http://north-america.beyerdynamic.com/shop/dtx-72-ie-black-silver.html

Poslednja izmena:
@Proday
Iskreno ako vidiš lag kod svakog androida tada ga vidiš i kod Z3c.
I iskreno ne bih ti preporučio da pazariš android telefone ako ti je taj lag tako primetan i bitan 😉
Pazari iPhone i miran si.

Imam i android i ios, oba imaju svojih prednosti 😉 Inace z3c vidim kao jedini tel trenutno na koji bih mogao da predjem sa 5s

Hvala vam puno na informacijama, naucio sam stvarno nesto sto nisam mogao sam 🙂

Inace, ako moze jos jedno pitanje, posto se ja vozim busom gotovo stalno, pa mi je muzika jako bitna stavka kod mobilnog, e sad ja nisam uspeo da nadjem nista konkretno po netu... interesuje me jacina na slusalicama i naravno kvalitet ?

Pokvario sam svoj HTC telefon, pa sad nosim neki stari ajfon 3g, koji je jako spor, ali baterija traje dva dana i zvuk je vise nego fenomenalan na sluskama. Neuporediv sa HTC-om koji nije dobar (znam da je sada M8 zadao sa zvukom) !
Nego me interesuje SOny z1c, kontam da je isti i na z3c, a Sony bi trebalo da daje dobar kvalitet, ipak je walkman ?!

Imam Z1c, i zvuk je zaista veoma kvalitetan. Ali koliko je glasan je relativno i podložno subjektivnom. Ne, nije glasno. Dovoljno jeste, ali šta je kome dovoljno.... Zavisi to donekle i od slušalica tj. od njihove impedanse koja nije standardizovana. Zavisi i od toga kako slušalice legnu u uši. Zbog toga bolji modeli isporučuju više gumica raznih dimnezija.

E da, a sto se tice ledja i ekrana kod z3c, isto su plasticna ledja ? samo nema folije preko ekrana ?i isto je to staklo kao i kod z1c ? Takodje ova lajsna, koliko sam skapirao kod z1c je metalna a kod z3c je plasticna tj gumirana plastika, nista to meni ne bi smetalo, jako lepo izgleda svakako !

Z1c ima taj cool metalni taj ram premijum feelinga, ali meni smeta što je pomalo "klizav". Telefon je težak i sa tim metalnim uglačanim ramom je pomalo "ispadljiv" iz ruke. Pogotovo kada ga podižete sa ravnog stola. Neuporedivo je bolji grip kada se stavi onaj silikonski "kondom" oko njega, ali njih baš ne gotivim. Poručio sam sada neki od 0.3mm pa će vidim kako izgleda s' njime.

...sledeća zamena telefona s' moje strane je za neki sličan Sony compact-ima, ali da je dual sim.

...a mana Androida kao sistema je što tek sa ovim premijum telefonima radi zaista onako kako treba. Z1c nisam video da je zaštuc'o, a prvih mesec dva je matretiran nemilice svakakvim trash-om sa play store. Već ovi budget čipseti, telefoni koje sam administratirao drugima (koleginice, rodbina...) rade značajno lošije. Malo zapne, malo štucne, malo "lagne" čim se mrdnete malo dalje od factory aplikacija.

Dakle ubuduće, Android? Da ali samo uz premijum chipset-e.

Poslednja izmena:
Dakle ubuduće, Android? Da ali samo uz premijum chipset-e.

Upravo to, tj premium klasa ili bar visa srednja. I zbog sw a i zbog hardvera i opsteg kvaliteta. Mada mnogo je bolja situacija sada nego ranije, imas Androide srednje klase koji rade dobro, ne kao ios ali mnogo bolje nego telefoni iste/slicne klase pre 4.1 androida.

Imaš i Moto G, telefon niže klase koji će dobiti android 5.0 i koji je za mnoge ljude pun pogodak. Izbor je ogroman i nikad bolji 🙂

Nazad
Vrh Dno