Šta je novo?

Sony Xperia Z2

Desava se ponekad da ispadne koji fps kada se snima u 60fps, a i nije sinhronizovan zvuk sa videom uvek. Jos jedna sjajno odradjena stvar od strane Sonija.
Baci taj telefon, ima li jedna stvar da ti radi na njemu? Ili čisto tvoja energija ga imobiliše?
Instaliraj zadnji zvanični bez root, factory reset. I reci šta se onda dešava.

Da, ali njemu kasni zvuk na 1080p ne na 4k kao eriki :)

4K je tu reda radi, zato nije ni u opcijama, nego kao posebni mod.

Cekajte bre ljudi, jel mi imamo iste telefone? :)

Pa ja Z2 uzeo dobrim delom i zbog video snimanja - 1080p sa 30/60 fps i 4k (svi modovi sa SteadyShot ON) = potpuno normalna sinhronizacija videa i zvuka. Znaci i 4k snima normalno.

Ako za vikend budem isao negde u prirodu snimicu po kraci video u svim modovima pa cu uploadovati na neki mega/mediafire (lavez psa moze da bude idealan primer, nemam nameru da snimam nekoga ili sebe pa da postavljam na forum :d)

Da napomenem da snimam na Kingston micro SD class 10. Ali sam prvi dan po kupovini snimao i u memoriju telefona, sve je bilo ok.

Stvarno mi takva odstupanja nisu jasna..

4K je tu reda radi, zato nije ni u opcijama, nego kao posebni mod.

Reda radi.. mozda ali sve snimljeno u 4k izgleda bolje od 1080p a otkad su prosle vrucine 4k moze da se snima sve duze :)

PS evo sad sam probao i snimio kraci 4k klip ali u internu memoriju - sinhro. zvuka i videa bez mane.

Poslednja izmena:
Meni je npr kasnio zvuk na 4k,mada sam puštao preko mx, kad sam ga fc, proradilo je kako treba... Na 1080p bez tih problema...
Snimano na internu..

Poslednja izmena:
Interna je bolja opcija, jer je brža od microSD.

^ znam ali nikada nisam imao problem sa snimanjem na brze micro sd kartice (kada su ispravne naravno).

Nego sam pomislio da taj bag nije vezan za snimanje u internu, probao 4k = sve normalno.

Izgleda se isplati koristiti Z2 kao ajfon - stock softver uz neka osnovna menjanja-budzenja izgleda :) Bukvalno kao da imam ajfon sa 5.2'' ekranom, na nekim poljima osecam i primetnu superiornost u odnosu na ajfone..

Stvarno moram da naglasim da sam telefon kupio sa tim ocekivanjima - da sve fabricki radi super i da mogu da koristim sve funkcije na svakom mestu i u svim atmosferskim uslovima, bez cimanja od kise, kvasenja itd. Tu podrazumevam i foto/video snimanje i za sada sam stvarno veoma zadovoljan sa tim mogucnostima (uz zamerke na kamera UI i sitne gluposti o kojima sam vec pisao).

Poslednja izmena:
Root za skidanje bloata i to je to :)

SuperUser treba da bude ugrađen kao developer opcija.

Baci taj telefon, ima li jedna stvar da ti radi na njemu? Ili čisto tvoja energija ga imobiliše?
Instaliraj zadnji zvanični bez root, factory reset. I reci šta se onda dešava.
Da li me zezas? Da koristim bez ruta?! Flesovao sam sve zivo sto ima za ovaj telefon i ni jedan rom nije skroz ok (ovaj Existenz Y ima lag kod spustanja notifikacija) a prerooted zadnji ima lag kod vise radnji istovremeno.
Ispade da Vam svima sve savrseno radi samo ja imam problem. Kao kad odes u neku Samsung temu, sve je full a ustvari problema koliko hoces.
Inace je kamera zesce smece u odnosu na S5 npr. (Poredio sam oba istovremeno, da ne pocne lavina komentara kako hejtujem).
Jedina stvar koja me drzi da se ne vratim na Samsung je odlicna baterija koja nekako izgurava dan kod mene (ni na jednom Samsungu nisam mogao, osim na Note 3 na starom firmware-u).

Poslednja izmena:
Da li me zezas? Da koristim bez ruta?! Flesovao sam sve zivo sto ima za ovaj telefon i ni jedan rom nije skroz ok (ovaj Existenz Y ima lag kod spustanja notifikacija) a prerooted zadnji ima lag kod vise radnji istovremeno.
Ispade da Vam svima sve savrseno radi samo ja imam problem. Kao kad odes u neku Samsung temu, sve je full a ustvari problema koliko hoces.
Inace je kamera zesce smece u odnosu na S5 npr. (Poredio sam oba istovremeno, da ne pocne lavina komentara kako hejtujem).
Jedina stvar koja me drzi da se ne vratim na Samsung je odlicna baterija koja nekako izgurava dan kod mene (ni na jednom Samsungu nisam mogao, osim na Note 3 na starom firmware-u).
Pa onda je ocigledno da su ti custom romovi koje si ubacio baguju/laguju. Ali opet kako to da se samo bas tebi to desava?

Batace, a jel ti stvarno mislis da bilo ko od nas nesto laze ili krije? :) Zasto bi to bilo ko normalan radio? (naravno tu ne racunam male pateticne zilot-botice koji polako nestaju sa foruma ;))

Inace kamera nije smece u odnosu na S5 (osim stock panorame) a za LL je cak i malo bolja, nije smece ni u odnosu na Note 4 (losija jeste svakako) a posto zet ima Note 4 (sestra trenutno S4 ali ce uzeti S5 ili S6 verovatno) kada dodju u Va to cu i dokazati kroz kraci test :) SA mod jeste vidno losiji od Note 4, pre svega u LL uslovima (mnogo dize iso uz 1/8s a nema OIS), to stoji ali taj mod me interesuje isto koliko i farma/VB :)

I niko nije rekao da treba da se koristi bez root-a ali ja stvarno ne vidim razlog zasto bi neko menjao fabricki rom koji je prilicno ''krsten'' i jedan od boljih, sta se desava sa custom ne znam niti me zanima.. za to sluze nexusi mozda jos M8 ali svaki od njih ima mane koje su vece od ovih sa Z2. A i realno bilo je ovde ''custom romovanih'' Z2 pa se niko nije zalio na takve probleme.

Poslednja izmena:
Ma bre ljudi ja sam imao veliki lag na stock rutovanom romu. Meni je ono veliki lag, mozda nekome ne smeta.
Iso 50 plus flash, jedva je malo bolji od S3 Neo (slikao pre minut). A preko dana je S5 dosta bolji (i to provereno).

Lag je lag, mora da se primeti :) Ali da se ogradim posto nisam rutovao, fabricki 5.1.1 (za android, posebno za fabricki skin) klizi odlicno ali nema govora o toj nekoj savrsenoj ios fluidnosti (to nije moguce ni na nexusima, ma sta android fanovi pricali ;) jednostavno svaki sistem ima neki svoj trip oko fluidnosti a android je tu najlosiji).

Sto se kamere tice evo obecavam ti krace poredjenje sa Note 4 (pitanje je da li ce i kada sestra uzeti S5/6) i preko dana nema prevelikih razlika ali OIS donosi Note4 cistu pobedu za LL, kao i za hdr/panorame i tu spora nema (i zbog boljeg samsung softvera ali note ima i napredniji senzor bez obzira sto je manji, za generaciju bolji senz. koji se samo za malo losiji od najnovijeg IMX230).

Poslednja izmena:
Nije ni blizu iOs-a ako cemo realno. Ovo neke stvari otvara bolje od Nexusa ali je iskustvo u koriscenju Nexusa mnogo lepse (sve nekako deluje prijatnije), bar meni.
Moracu i ja da uzmem od kolege N4 i opalim slike preko dana na iso50 i da postavim. Da vidis koliko N4 manje brlja i muti.
Low light necu ni da pokusavam, Note ga unistava. :)

Ja nebi stavio te leve romove poput purex.... Ako mi zasmeta stock rom, uvek su tu Fxp romovi (aosp i cyan) veoma stabilni :)

A kakva je kamera na njima? Pretpostavljam ocajna. :D
Neka ga ovaj ExistenZ neko vreme jer sad laguje samo kad spustam notifikacije.

iOS ima ''konstantnu fluidnost'' koju nikada nijedan android nece imati :) Ma sta pricali nexus/android hc fanovi, to je tako. Sa druge strane WP klizi na drugaciji nacin i od androida i od iOS-a.

E sad, to sto androidi rade nesto manje fluidno od druga dva os-a... to je mizeran problem jer je WP raspad OS od samog pocetka i napredak je mizeran (aplikacije ocajne) a ajfoni imaju smesne baterije i astronomske cene, zato i jesam na androidu ;) S tim sto ako hocu da fabricki radi sto blize nexusu onda ne smem ni da pomislim na LG/Samsung ili neke tamo leve kineze.

Sto se kamere tice ne sporim da je ona na Note 4 bolja ali nista drasticno (nebo-zemlja fazon) tj ja sam izvalio Z2 kameru i nemam vece zamerke na istu iako softver nije savrsen. To govore i pro foto sajtovi koji su Note 4 ocenili sa za (otprilike) po pola klase visim ocenama, to je realnost :) + bolji hardver kamere, OIS i bolji senzor. Jedino sto je za nekoliko klasa (dakle primetno) bolje na Samsungu jesu panorame/hdr, stock vs stock mada sony tu izvlaci google camera (visa rezolucija i bolje spajanje panorama).

Verujem da sa Z2 moze da se snimi za 2-4 klase losija fotka od N4 ali cu se potruditi da postavim to poredjenje, cim dodju u Va. Ili ako jedan ortak uzme N4 u telenoru, merka telefone vec neko vreme.

Naravno, stoji da je kamera iskustvo za laike/vecinu korisnika bolje na samsung telefonima ali to nije tako od juce vec otkad postoji android, uz krace/redje izuzetke (uopste samsung ima najkompletnije kamere od samog pocetka android ''trke''). Sustina je da ko zna, iz Z kamera moze da izvuce vise (i dalje losije od vecine flagship samsunga) ali dovoljno da nije nikakva mana, bar meni nije..

Poslednja izmena:
I hdr je vidno bolji na N4. Nema tu moze da se snimi, pucam sa oba na istim podeaavanjima iz ruke i N4 ga dere. Meni kao prosecnom korisniku (po pitanju slikanja) N4 odnosi laganu pobedu.

Pa i napisao sam HDR, to je tako jer je sam senzor savrseniji (ima rt hdr mod) dok onaj IMX220 nema i hdr na svim Z do sada je jedan od najgorih u toj visokoj klasi, mozda i uopste :)

Slazem se, u kamera (foto) delu i jeste lagana pobeda za Note 4 ali ja sam Z2 kameru izvalio taman toliko da mi to uopste ne smeta i da mogu da snimim bolje fotke od SA moda. E sad, da Z2 ima IMX240 kao Note + OIS.. to bi dosta znacilo ali posto nema pomirio sam se sa tim :)

Najvise mi fali OIS + manual mod sa podesavanjima SS. Panorame sam vecim delom resio sa Google camera app, HDR jeste krs ali kada mi zatreba tu je PS/LR koji to odradi daleko bolje od bilo kog telefona (nisam fan tih insta obrada u app. na telefonima ali se polako navlacim na snapseed i jos 2 aplikacije, cisto iz zezanja).

I to je to, aj da kazem da mi fale IMX240 i OIS na Z2 ali sta da se radi.. ionako cu uskoro preci na nesto daleko ozbiljnije :) A realno nikada ne bih menjao Z2 kameru za onu sa S5, ni foto sa far cry bojama vegetacija ni kamkorder koji se trese 10 po rihteru :D

Ali ponavljam - Samsung odavno nudi najbolje kamera iskustvo od svih Androida ali sada ima G4 kao ozbiljnu konkurenciju. Za Z5 treba videti novu cam. app. koja stize u novembru mada ne ocekujem nista posebno, sony ocigledno ne interesuje da budu najbolji u droid foto. delu, cini mi se da se vise trude oko kamkordera.

Poslednja izmena:
Pa da, nexus pa onda korak iza htc/sony UI i to je to od ovih koje sam probao, samsung i LG su iza ali vidim da hvale UI na G4 pa neka bude da i on moze da prodje.

TW bih mogao da svarim samo zbog vrhunskog hardvera i kamera, npr S6Edge + za 350e bih kupio bez veceg razmisljanja ali bih svejedno drzao peglu zbog TW-a a sumnjam i u bateriju :)
U stvari pre bih kupio Note 5, ipak ne vidim svrhu zakrivljenih Edge ivica.. ali i N5 za oko 350e, 400 max jer mislim da nijedan fon ne vredi preko te cifre, posebno ne oni sa ubogim softverom ;)

Poslednja izmena:
Prevideh za HDR da si napisao. Koristim i ja iskljucivo manual i nisu slike toliko lose ali na N4 su vidno bolje.
Sto se tice S5, kamkoder sam i zaboravio kakav je ali slike preko dana su ostrije i tu nema pomoci.
Pa zbog baterije i ja se ne vracam na Samsung jer bih ga punio 2x dnevno najmanje(softver bih nekako svario, ali onaj stari gde je moglo da se kesira vise od 2 aplikacije) i, da ne zaboravim, smearinga zbog koga ne mogu da smislim Amoled (ne znam kakvo je stanje na Note 5 i Edge+ po tom pitanju).
P. S. Na ovom romu nemam problema sa lagom kod poruka kao na onom prerutovanom.

Poslednja izmena:
Kako si ti ziveo na iphonu kada bateriju na s5 ne mozes da svaris ? [emoji15]

@ Batak
S5 kamera je odlicna za android standarde ali imam tih par zamerki preko kojih ne bih mogao da predjem (posto cesto fotkam po prirodi boje vegetacije na S5 su mi cesto uzas a kamkorder neupotrebljiv, kako da snimam u pokretu kada se i iz mesta trese :d) Uz to isocell iz S5 ima dokazan ''daltonizam'' za neke boje, postavljao sam odavno primer.

Ali opet S5 kamera je daleko od lose, ocajne.. to je neki standard 2014. u svakom smislu i jedna od boljih iz te godine samo meni smeta to sto sam naveo.

Z2 vs N4, u full rezolucijama Z2 cropovi ne mogu da pariraju Note-u ali 8MP (oversampling) uz par manual podesavanja fokusa itd.. ne zaostaju previse ali je N4 sveukupno bolja kamera i daleko laksa za koriscenje za laike :) Mislim, to sam znao pre kupovine a i nisam laik, da Samsung nudi sve ovo kao sony + bolju kameru kupio bih Samsung ali posto kupujem smartfon a ne kameru onda biram onaj sa daleko boljim UI + boljom izradom i dizajnom koji mi vise odgovara a nisu to jedine prednosti Z2 u odnosu na S5 ;) N4 je vec daleko ozbiljniji uredjaj od S5 al' ipak pre biram sony, pre svega zbog softvera.. a i cene realno.

I da, ovaj ortak sto treba da uzme fon u telenoru.. do sada je najvise imao Samsung Androide i ja mu govorim da uzme N4 bas zato sto znam da mu treba instant kamera, posebno za LL iz ruke (klabing, kafane) jer u rukama laika Z kamere tu ima da brljaju samo tako. Zapeo i za ajfon ali mu smetaju lose baterije, probao sony-e i odusevio se izradom, koliko brzo rade ali ja sam i dalje bio u fazonu ''brate, uzmi N4 i ne razmisljaj dalje'' :) I zbog kamere a i zbog ostecenja kucista jer je lik malo trapav :d a mnogo lakse ce unistiti S6/Z2-3/iphone nego N4 (mislim na ''ledja'' telefona).

Poslednja izmena:
Treba Sony da uposli bar mali deo tima koji su radili na softveru oko Lumia kamera, za 6 meseci Sony bi uz svoje kvalitetne module imao daleko bolje foto/video snimke na xperiama :-D
Ovako ovo G kod sociva izgleda ima neko drugo znacenje ;-)
Sta se blesave što ne koriste Zeiss optiku?! Stekare Japanske...

Koliko sam ja uspeo da skontam, Sony svima prodaje svoje module i dobra je tu zarada, a na svojim telefonima nisu iskoristili potencial..
Posle Samsunga i LGa po pitanju kamere tu je ili IP ili Sony..

Poslednja izmena:
Sta ce sony-u deo raspalog Nokia/Lumia tima (glavne dev-ove preoteo Apple) kada imaju najjaci foto/video tim uz Canon ali za prave kamere/kamkordere? :) Nego jednostavno nece, kapiram da im android kamera sw rade ljudi van Alpha/dslr tima.. tako nesto se i pricalo.

Sta se blesave što ne koriste Zeiss optiku?! Stekare Japanske...

Zato sto CZ nije garancija kvaliteta, imaju i oni krs sociva :) Nije na sony-u g lens problem vec softver, nece da naprave bolju snapshot kameru od svojih pravih kamera sa 1/2.3'' (sestra ima jedan takav aparat od oko 15k din, Z2 snima priblizno iste fotke, naravno bez opt. zoom-a i xenona, mislim na snapshotovanje klasicno).

Apple uz Samsung najbolje koristi potencijal sony senzora (i G4 od nedavno), svi ajfoni do sada su bili klasican primer za to a evo i oba IP6 - imaju male 1/3.06'' 8MP senzore a snimaju fotke/video koji su u samom vrhu. Ono sto prosecan korisnik ne vidi je to da cesto IP kamere bolje odrade neke foto/video parametre cak i sa tim manjim senzorima ali ljudi gledaju samo detalje po kropovima pa im to promice.

Cim Apple predje na IMX230 (sjajan senzor bez polemike) videcete koliko ce bolje da ih iskoristi ne samo od Sony-a vec i od Samsunga ;) Samo sto ce se to desiti kad Sony/Samsung predju na noviji i bolji kamera hardver :d jer apple stalno kasni u tom smislu.. evo i ovi 6s, daj boze da imaju veci senzor od 1/3''.. ali ce ih maksimalno iskoristiti, to je sigurno.

Poslednja izmena:
Taj Lumia tim je odradio posao decenije koji je svima pokazao sta znaci PureView ;-)

Neka samo slepci omoguce raw i videce se jasno sta i koliko hvata taj senzor i bilo koji, pa onda je na meni kako cu sliku da doteram :) Koja ****** im odradila taj Superior Auto mod, ejjj Superior.

Nazad
Vrh Dno