Nisam stigao jos uvek skroz da testiram kameru, nemam vremena, tek sam neke osnovne funkcije probao i to po dvoristu samo

Ali sam vec (odavno) i dovoljno upoznat sa mogucnostima.
Ali pisao sam vec - meni je kamera odlicna, ocigledno fotografije koje snima nisu na S6/G4 nivou ali je i hardverski slabija od njih (daleko stariji senzor bez naprednijih AF, hdr funkcija i bez OIS-a).
Pozdrav, evo i meni je danas istekao ugovor u MTS i ocu da uzmem z2 koji bi me izasao oko 250e u mom paketu. Sada me interesuju realne mane telefona, iscitao sam temu a i gledao po yt pa ima puno razlicitih misljenja. Najvise me interesuje kamera tu su bas podeljenjea misljenja i zvucnici, da li su zaista tihi? Hvala.
Jedini pravi ''problem'' je SA mod koji je i prednost i mana za sony. Prednost jer niko drugi jos uvek ne nudi nista slicno (mod koji sam vrti brdo podesavanja, 64+ kombinacije scena + razni nacini fokusiranja, blica, odredjivanja WB itd) pa je kamera maksimalno prilagodjena i babama od 100 god.

E sad mana je sto taj mod cesto brlja, jednostavno se vidi ''kako kamera dise, menja razne parametre'' i onda u tom procesu zabrlja i eto prosecne ili cak krs fotke. Na dnevnom svetlu jos mozda i odradi nesto, za LL samo dize ISO kao luda pa se na fotkama barem nesto vidi ali su pune zamucenja i suma, kontrast je los. Ni direktna konkurencija iz 2014. nije bolja cim krene da dize iso samo sto je prikaz tamniji, skoro nista se i ne vidi.
Manual mod na sony-u a bez ikakvih podesavanja = auto mod na vecini ostalih telefona. Ne brlja kao SA mod.
Manual mod sa osnovnim podesavanjima = jedva da moze da se nazove manual modom jer ima samo najosnovnije opcije ali opet pomaze da se snime kvalitetne fotografije na brzinu.
SA mod = mod koji niko drugi na trzistu ne nudi, rak rana sony-a za uporedne testove po netu i kvalitet fotki ali i prednost kao mod za foto neznalice.
Evo kako sve to izgleda vs S5 i 808, covek je iz manual pucao kao sa auto (vidi se po dizanju iso u LL testu) -
http://translate.google.com/translate?depth=3&hl=en&prev=/search%3Fq%3D808%2Bvs%2Bz2%26client%3Dfirefox-a%26hs%3D0wX%26rls%3Dorg.mozilla:en-US
fficial%26channel%3Dfflb&rurl=translate.google.com&sl=pl&u=http://www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/smartfony/2014/05/samsung-galaxy-s5-vs-xperia-z2-vs-nokia-808-pureview---ktory-smartfon-lepszy-na-wakacje.aspx
Sto rece Marti Misterija (fotograf sa foruma sa verovatno 20+ godina staza) - ko nije spreman da iskoristi osnovna podesavanja Sony Z kamera (sve se podesi za 10-ak sekundi max. i menja samo u skladu sa promenom scene i svetlosnih uslova, dan/slabo svetlo/noc) taj treba da zaobidje sony ali i da smanji dozivljaj sa pljuvanjem.
Kamkorder je odlican i tu nisu potrebna nikakva podesavanja mada ima nekoliko osnovnih. Timeshift i slicne opcije iz kamera app. rade odlican posao i sa tih nekoliko app. sam prezadovoljan, idealne za snimanje dece, objekata u pokretu, kucnih ljubimaca itd. Blic je u foto modu dovoljno jak (malo slabiji od samsunga/lg)
ali je kao bat. lampa dosta slab (ima mod za dosta jaci blic na xda, ne dize se napon, lako se odradi ali verovatno treba root, ne znam).
8MP, manual mod i eto najboljih rezultata od Z2 kamere, rezolucije iznad umeju da brljaju ali samo kad gledas cropove.
E sad, ako Z2 u tvom paketu kosta 250e to znaci da S5 i M8 kostaju bar 20k din vise. Jer tolike su razlike u mts-u kada su ovi telefoni u pitanju. Ne treba ni pominjati da je Z2 cesto i u prednosti u odnosu na ta 2 telefona a da je drasticno jeftiniji, sve je receno
Znaci, ako hoces primetno bolju kameru nece ti pomoci ni S5 a tek nece M8 koji je preko dana losiji od xperia/samsunga od pre 3 godine. Nocu je ok ali takodje nema ois, kamkorder se trese 10 po rihteru. Stvarno bolje kamere od Z2 imaju tek S6, G4 i verovatno Z5 serija.
Ali su i S5 i M8 odlicni android telefoni, S5 ima stokavi TW i lici na kinesku igracku, M8 jedva prosecnu kameru tako da se Z2 namece kao telefon koji ima najmanje mana (ima sve u samom vrhu, bez primetne slabosti). A koje su te sitne mane- imas na prethodnih 20-ak strana, pisali smo dec, batak, djurkas, ja.. o tome.
Znaci, ako nemas blage veze oko osnovnih podesavanja kamere.. onda Z2 nije za tebe samo sto ne znam sta drugo a bolje moze da se uzme za 250e, ja bih za ustedu od oko 20k din u mts-u (u odnosu na S5/Z2) za par dana naucio neke osnove kamera upotrebe

Nisam jos snimao dovoljno da bih napravio flickr nalog ali sam postavljao vec neke fotografije sa Z2.
Nadjoh na flickru ovaj Z2 album i to je to otprilike sto mozes da ocekujes u auto/manual modu od te kamere mada ja tvrdim da mozes jos malo bolje od toga, ovaj je pucao iz manual bez ikakvh podesavanja, vidi se po fokusiranju i ISO.
I da, zvucnici su odlicni, posebno kada se zna da su zasticeni membranama od vode/prasine, sasvim su solidno glasni i jasni, posle M8/M9 verovatno najbolji na trzistu uz ostale Z telefone sa stereo zvucnicima.
Muzika, zvuk iz aplikacija/igrica.. sve zvuci odlicno ali je neki ret.ard iz sony-a odlucio da se zvuk notifikacija, spikerfona, melodije zvona cuje samo sa jednog (donjeg) zvucnika. Postoji neki dual mod na xda ali nisam probao, verovatno uskoro.
Znaci, daleko je Z2 od nekog savrsenstva ali je po mom misljenju najkompletniji 2014. H1 flagship sa izuzetno povoljnom cenom u Srb. Nije mnogo bolji od S5/M8 ali je i to sto je malo bolji od vec odlicnih androida iste klase podatak koji dokazuje zasto sve vise ljudi kupuje Z2