Šta je novo?

Sony Xperia Z2

Pozdrav, evo i meni je danas istekao ugovor u MTS i ocu da uzmem z2 koji bi me izasao oko 250e u mom paketu. Sada me interesuju realne mane telefona, iscitao sam temu a i gledao po yt pa ima puno razlicitih misljenja. Najvise me interesuje kamera tu su bas podeljenjea misljenja i zvucnici, da li su zaista tihi? Hvala.

Da da lol, tu je onaj wow efekat slicam onom kada sam pre nekoliko godina gledao klip vga na qvga ekranu od telefona, a utisak wow kakva slika covece a telefon :-D

Za nekoliko godina predvidjam da ce se ljudi odusevljavati sa 8K snimanjem na telefonu koji ce gledati na 6" 4K ekranu :d . Sori sto hejtujem :p

Pozdrav, evo i meni je danas istekao ugovor u MTS i ocu da uzmem z2 koji bi me izasao oko 250e u mom paketu. Sada me interesuju realne mane telefona, iscitao sam temu a i gledao po yt pa ima puno razlicitih misljenja. Najvise me interesuje kamera tu su bas podeljenjea misljenja i zvucnici, da li su zaista tihi? Hvala.

Za utisak o kameri, bolje sacekaj HSVa, on ju je istestirao uzduz i popreko, a sto se zvucnika tice, bas ih i ne bih ocenio kao tihe, naprotiv...

Nisam stigao jos uvek skroz da testiram kameru, nemam vremena, tek sam neke osnovne funkcije probao i to po dvoristu samo :) Ali sam vec (odavno) i dovoljno upoznat sa mogucnostima.

Ali pisao sam vec - meni je kamera odlicna, ocigledno fotografije koje snima nisu na S6/G4 nivou ali je i hardverski slabija od njih (daleko stariji senzor bez naprednijih AF, hdr funkcija i bez OIS-a).

Jedini pravi ''problem'' je SA mod koji je i prednost i mana za sony. Prednost jer niko drugi jos uvek ne nudi nista slicno (mod koji sam vrti brdo podesavanja, 64+ kombinacije scena + razni nacini fokusiranja, blica, odredjivanja WB itd) pa je kamera maksimalno prilagodjena i babama od 100 god. :) E sad mana je sto taj mod cesto brlja, jednostavno se vidi ''kako kamera dise, menja razne parametre'' i onda u tom procesu zabrlja i eto prosecne ili cak krs fotke. Na dnevnom svetlu jos mozda i odradi nesto, za LL samo dize ISO kao luda pa se na fotkama barem nesto vidi ali su pune zamucenja i suma, kontrast je los. Ni direktna konkurencija iz 2014. nije bolja cim krene da dize iso samo sto je prikaz tamniji, skoro nista se i ne vidi.

Manual mod na sony-u a bez ikakvih podesavanja = auto mod na vecini ostalih telefona. Ne brlja kao SA mod.
Manual mod sa osnovnim podesavanjima = jedva da moze da se nazove manual modom jer ima samo najosnovnije opcije ali opet pomaze da se snime kvalitetne fotografije na brzinu.
SA mod = mod koji niko drugi na trzistu ne nudi, rak rana sony-a za uporedne testove po netu i kvalitet fotki ali i prednost kao mod za foto neznalice.

Evo kako sve to izgleda vs S5 i 808, covek je iz manual pucao kao sa auto (vidi se po dizanju iso u LL testu) - http://translate.google.com/translate?depth=3&hl=en&prev=/search%3Fq%3D808%2Bvs%2Bz2%26client%3Dfirefox-a%26hs%3D0wX%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:eek:fficial%26channel%3Dfflb&rurl=translate.google.com&sl=pl&u=http://www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/smartfony/2014/05/samsung-galaxy-s5-vs-xperia-z2-vs-nokia-808-pureview---ktory-smartfon-lepszy-na-wakacje.aspx

Sto rece Marti Misterija (fotograf sa foruma sa verovatno 20+ godina staza) - ko nije spreman da iskoristi osnovna podesavanja Sony Z kamera (sve se podesi za 10-ak sekundi max. i menja samo u skladu sa promenom scene i svetlosnih uslova, dan/slabo svetlo/noc) taj treba da zaobidje sony ali i da smanji dozivljaj sa pljuvanjem.

Kamkorder je odlican i tu nisu potrebna nikakva podesavanja mada ima nekoliko osnovnih. Timeshift i slicne opcije iz kamera app. rade odlican posao i sa tih nekoliko app. sam prezadovoljan, idealne za snimanje dece, objekata u pokretu, kucnih ljubimaca itd. Blic je u foto modu dovoljno jak (malo slabiji od samsunga/lg) ali je kao bat. lampa dosta slab (ima mod za dosta jaci blic na xda, ne dize se napon, lako se odradi ali verovatno treba root, ne znam).

8MP, manual mod i eto najboljih rezultata od Z2 kamere, rezolucije iznad umeju da brljaju ali samo kad gledas cropove.

E sad, ako Z2 u tvom paketu kosta 250e to znaci da S5 i M8 kostaju bar 20k din vise. Jer tolike su razlike u mts-u kada su ovi telefoni u pitanju. Ne treba ni pominjati da je Z2 cesto i u prednosti u odnosu na ta 2 telefona a da je drasticno jeftiniji, sve je receno ;)

Znaci, ako hoces primetno bolju kameru nece ti pomoci ni S5 a tek nece M8 koji je preko dana losiji od xperia/samsunga od pre 3 godine. Nocu je ok ali takodje nema ois, kamkorder se trese 10 po rihteru. Stvarno bolje kamere od Z2 imaju tek S6, G4 i verovatno Z5 serija.
Ali su i S5 i M8 odlicni android telefoni, S5 ima stokavi TW i lici na kinesku igracku, M8 jedva prosecnu kameru tako da se Z2 namece kao telefon koji ima najmanje mana (ima sve u samom vrhu, bez primetne slabosti). A koje su te sitne mane- imas na prethodnih 20-ak strana, pisali smo dec, batak, djurkas, ja.. o tome.

Znaci, ako nemas blage veze oko osnovnih podesavanja kamere.. onda Z2 nije za tebe samo sto ne znam sta drugo a bolje moze da se uzme za 250e, ja bih za ustedu od oko 20k din u mts-u (u odnosu na S5/Z2) za par dana naucio neke osnove kamera upotrebe :) Nisam jos snimao dovoljno da bih napravio flickr nalog ali sam postavljao vec neke fotografije sa Z2. Nadjoh na flickru ovaj Z2 album i to je to otprilike sto mozes da ocekujes u auto/manual modu od te kamere mada ja tvrdim da mozes jos malo bolje od toga, ovaj je pucao iz manual bez ikakvh podesavanja, vidi se po fokusiranju i ISO.

I da, zvucnici su odlicni, posebno kada se zna da su zasticeni membranama od vode/prasine, sasvim su solidno glasni i jasni, posle M8/M9 verovatno najbolji na trzistu uz ostale Z telefone sa stereo zvucnicima.
Muzika, zvuk iz aplikacija/igrica.. sve zvuci odlicno ali je neki ret.ard iz sony-a odlucio da se zvuk notifikacija, spikerfona, melodije zvona cuje samo sa jednog (donjeg) zvucnika. Postoji neki dual mod na xda ali nisam probao, verovatno uskoro.

Znaci, daleko je Z2 od nekog savrsenstva ali je po mom misljenju najkompletniji 2014. H1 flagship sa izuzetno povoljnom cenom u Srb. Nije mnogo bolji od S5/M8 ali je i to sto je malo bolji od vec odlicnih androida iste klase podatak koji dokazuje zasto sve vise ljudi kupuje Z2 ;)

Poslednja izmena:
Ja se hsv tebi divim i cudim kako ti sve detaljno iznosis i opisujes ama svaku bas sitnicu u vezi Sony-a generalno.
Moram te pohvaliti, licno i meni si mnogo pomogao, posto nisam koristio Sony par god.

Kamera na z2 bi sa full manual modom bila bar 25% bolja, jedino sto kritikujem Sony je zato sto nisu u startu omogucili taj v2 api u vezi kamere, raw i full manual kontrole nisu nista novo ;-) kad mogu lumie na daleko manje zastupljenijem sistemu zasto nebi mogao to Sony?! Kasne...

Cini mi se da mnogo bolje rade na softveru vezanom za pregled slike i videa kao i za slusanje muzike nego na kameri, cak je i Arc imao exmor kameru ali je patila od post procesinga naravno loseg, ova kamera je daleko bolja od te na arcu al eto u 8 mpx daje dobre rezultate, dok je full rezolucija zrtvovana.

ja na kraju ostadoh bez Z2. dok sam se ja smislio lik je prodao fon ali iskreno, nije mi nesto krivo ako i uopste. sudbina hoce da gledam u amoled :D

@ dex
Pisao sam ja takve detaljne sitnice i o samsungu, o ostalim uredjajima koje imam (slusalice/dac) jer ima mnogo netacnih ili poluistinitih informacija po netu/forumima a cesto ima i lazi, onako napamet plasiranih ;)

Nema na cemu, zahvaljuju se i ostali na toj ''detaljnosti'' (oko raznih uredjaja) ali na PP uglavnom :)

Inace meni na Z2 kameri vise fali OIS nego manual mod sa podesavanjima u stilu Nokia camera app. Ionako cu da batalim telefon uskoro i predjem na mirrorless (pored kog nijedan smartfon mema sta da trazi) a ostaje mi samo da ubijam Z2 kamkorder od upotrebe jer je stvarno klasa :smoke:

Iskreno ovaj ips na z2 je po meni za cistu 4+, jos ga drzim na 40% brightness ;-) max
Ono na xperia Z bese tft, to je bila katastrofa, los glas za njih.

Ja danas pogledao u Amoled posle Z2 i zabolele me oci od boja :D
Odvikao sam se od Amoled-a, ali crne na njemu su fantazija :)

Ja ne mogu, nikako ...

inace, koristim svaki telefon uvek na full brightness pa kolko izdrzi izdrzi. I u toj situaciji nisu neke velike razlike kakve ljudi napominju za amoled i IPS, ali konkretno meni iz nekih cescih iskustava najvise prija SLCD koji iskreno ni ne znam dal HTC i dalje razvija i koristi, od prvog One-a.

Elem, Amoled ima saturirane boje i kao takav je meni los, ali tu Samsung jako kvalitetno radi posao - sve je prilagodjeno tom amoledu, pocev od TW-a pa do default wallpaper-a i slicno.

Potvrdjujem da je zvuk glasan,ali da li vam je glasan i prilikom razgovora? Ili ja samo ne znam da namestim zvucnik na uvo :S Napolju mi je nekad tesko da cujem sagovornika ,nisam imao takvih problema na Acro S.

Zvuk u slusalici je zaista cist i glasan ja drzim na dva klika manje od maximuma, a imas i opciju da boostujes voice, kao i eq za isti, vidi SS.

3c298b5141a545be691b22f060b14f2e.jpg

Kada je telefon na docku i puni se, a zove vas neko onda se pri prijemu poziva automatski aktivira spikerfon :)

Poslednja izmena:
Neudobno mi je kad ga drzim na uvetu ,kad bas potrefim neki cudan polozaj malo glasnije cujem ali ipak mislim da ovo treba jace ,kad se vidim sa drugom koji ima z2 uporedicu bas da vidim dal je do mog telefona ili do mog uveta :D

Ne znam za vas ali meni noviji amoledi ne da ne smetaju nego cak zamisljam kako bi Z2 izgledao sa S6 amoledom :) Od Note 4 stvarno imaju prikaz bez vece mane (s5 takodje ali je opet imao cudan, nerealan prikaz nekih boja, npr zelene, crvene) dok N4 izgleda dosta bolje. Tu su i oni modovi.. mislim i dalje se vidi da je to super amoled ali je po mom misljenju daleko ispred onog sa S4 od kog mi se pegla.

A sto se Z2 IPS-a tice.. stvarno sam prezadovoljan prikazom boja, WB-om.. pravo uzivanje za koriscenje ali prikaz crne (posebno u mraku i iz ugla) nema sta da trazi pored bilo kog amoleda, M8 IPS je jedan od retkih na kom crna u tim uslovima lici na nesto.

Zvuk u slusalici je zaista cist i glasan ja drzim na dva klika manje od maximuma, a imas i opciju da boostujes voice, kao i eq za isti, vidi SS.

Ima nekih opcija ali nisam sve probao, zvuk u toku razgovora je stvarno iznenadjujuce glasan i jasan, toliko da sam takodje smanjio za 2 ''klika'' manje, cak i na bucnoj ulici nije potrebna max. jacina a tada se cuje kao utisan spikerfon :)

Poslednja izmena:
-.- kako ste me u**ali sad. Valjda su mi uvalili los primerak,prvo proximity senzor,sad zvucnik...mada,pesmu kad pustim preko zvucnika,glasno je,ali na ulici nema sanse da smanjim za 2 podeoka,drzim ga na maks. Nije mi jasno bas,cekam uporedni test sa drugom definitivno.

Jel ti mislis na spikerfon ili na klasican zvuk iz slusalice? Spikerfon stvarno nije ubedljiv jer radi samo donji zvucnik (mora da bude pojacan na max. da bi se dobro cuo u bucnom okruzenju) a sto se zvuka u slusalici tice tu nema nikakvih zamerki.. slazem se sa dex-om i ekipom.

Probah danas onu clear zoom opciju.. moze da prodje, naravno ne moze da se poredi sa optickim zoom-om ali za digital. zoom ovo je dobar kvalitet. Videcu sutra da postavim neke primere..
Moze da se zumira i preko volume tastera ali je lakse pinch to zoom, postoji i graficki prikaz tj granica do koje vazi taj clear zoom a posle nje ide onaj klasican digital. sa krs kvalitetom.

Evo jedan primer:

Poslednja izmena:
Na zvuk u slusalici prilikom poziva (gornji zvucnik,na uvetu dok drzis telefon :D )
Hvala na informacijama. :D

Probah danas onu clear zoom opciju.. moze da prodje, naravno ne moze da se poredi sa optickim zoom-om ali za digital. zoom ovo je dobar kvalitet. Videcu sutra da postavim neke primere..
Moze da se zumira i preko volume tastera ali je lakse pinch to zoom, postoji i graficki prikaz tj granica do koje vazi taj clear zoom a posle nje ide onaj klasican digital. sa krs kvalitetom.
Evo jedan primer:

Ipak je ovo neupotrebljiva fotka za bilo sta, pa i za fejs. Detalji ne postoje, ja taj zoom ipak ne bih koristio :)

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Meni se jasno cuje sve cak i na ulici. Naravno u bucnom okruzenju neces nista cuti. Sony me ima kao korisnika, ako nastave rad dalje u ovom smeru. Z2 je majka.

Meni se jasno cuje sve cak i na ulici. Naravno u bucnom okruzenju neces nista cuti. Sony me ima kao korisnika, ako nastave rad dalje u ovom smeru. Z2 je majka.

Da,dugo sam uporedjivao telefone pre ove kupovine (kao i pre svake) i nekako mi je Z2 najbolji odnos cene i onoga sto dobijes,uvek mi neki Sony ispadne best buy,a stvarno pokusam da sagledam sve nama dostupne proizvodjace.

Pa ***a, bolji digital. zoom imaju samo neke Lumie, npr 1020 ali opet nije velika razlika - http://i-cdn.phonearena.com/images/articles/97150-image/clockcomp.jpg
http://i-cdn.phonearena.com/images/articles/97149-image/benchcomp.jpg
Mada je to Z1 ali slicno je sve to.

S4 zoom/K Zoom ce tu da ih opere kako god da okrenes :)
Velika je razlika posto je u pitanju loseless zoom na lumiji, kako u photo tako i u video modu, nesto sasvim vrhunski odradjeno :)

Resin da pressed sa fabrickog 4.4.2 na PureX 4.1. Flesnem, sve ok, jos lepse radi. E sad, nemam mrezu (baseband unknown). Ima li neki fajl koji mogu da gurnem kroz recovery i sredim problem?

Treba ti bl sa lp,zato traži da flesnes prerooted lp,pa onda bilo koji custom...

Flesnuh prerooted LP kroz recovery ali i dalje nemam IMEI i baseband unknown.

Sad nesto kontam. Ako opet flesnem 4.4.2 pa rut i recovery, prerooted LP hocu li onda moci ovaj PureX?

Da mislim da ti je to najbolje...nesto si zeznuo flashom purexa sa 4.4.2.. Aj javi šta bi na kraju

Sad kad mi je telefon najpotrebniji napravih $ranje. Javljam kaasnije.

Zar clear zoom nisu tek sad uveli sa Z5 serijom, odakle on na Z2? :)

Nazad
Vrh Dno