Šta je novo?

Sony Xperia Z1 Compact

• Začetnik teme Začetnik teme Emix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne gotivim Sony i HTC od velikih igraca zbog svih problema koji su njihovi telefoni imali i imaju zadnjih par godina i to je to. Valjda imam pravo?
Ja nemam problem da to priznam. I ne vidim tu nista cudno.

Pa iz istih razloga ni ja ne gotivim nesto mnogo htc koji je u stagnaciji ili padu a Sony (SE/Android) je bio jako los do 2012 a evo koliko vidim sada su blizu samog vrha, to je onaj fazon dok jednom ne smrkne drugom ne svane :d e u takvom su odnosu htc i Sony (LG pa i kinezi) 🙂

A sto se tice brendova i kao neke ''odanosti brendu''.. pa zasto bih kupio npr Sony kompakt za dzep kada je Canon za iste ili manje pare bolji? Ili npr zasto bih za 60e kupio Sony slusalice ako za iste pare postoje bolje Superlux/Audio Technica..? Zato i treba da postoji sto jaca konkurencija i sto veci izbor.

Poslednja izmena:
Mini review od 15 min :d

[YOUTUBE]a7tQ5n32no8[/YOUTUBE]

Dosta je napljuvala dinamik displej i to sto ne moze da se ugasi.. Ni kamera nije nista bolje prosla 🙂

Nisam znao da ova opcija da slikas u 20mp skoro pa dzabe stoji tu. Niti mozes da upalis hdr niti onu softversku stabilizaciju..

Poslednja izmena:
Kupio ga u Somboru u prodavnici, fiskalni račun i godinu dana njihove garancije, 52900din.
Ovde u So. je kišetina i sivilo, slike nisu nešto ali evo dve (superior auto mod) i rezultati Antutua i Quadranta za one kojima je to bitno.
Budući da nisam gamer ići će kada dodje vreme za to downclock procesora na 1.8Ghz.
Mini review (ako se nakanem) za koji dan.

@ loznica Erika je legenda, svaki telefon testira do sitnih detalja a to retko ko radi 🙂 Pa testovi su prilicno kratki i sa malo sadrzaja, gsm arena su solidni a na mane najvise skrecu paznju ovi iz pocketnow mada im testovi nisu bas detaljni. Zato i gotivim njene testove u poslednje vreme mada joj neki rezultati cesto odstupaju od gsm arene.

Dinamik displej? Ne svidja joj se x-reality jer taj mod treba da glumi amoled prikaz + izostrava isti, ko hoce moze da ugasi. Mnogo veci ''problem'' je ovo sto je rekla da je ovaj IPS hladniji po svom prikazu a to mi se bas i ne svidja (znaci podseca na G2 IPS). Pored toga boje su dosta zasicene jer ljudi to vole pa je njena kritika slicna kao za G2 displej.. kontrast (+dinamicki) je izuzetno visok, mislim da je malo bolje prosao htc One displej a amoled je tek napljuvala za gledanje filmova, pregled fotografija itd 🙂

Realno jedini displej koji ispunjava sve njene standarde je neki IPS sa ajfona.. ako i tu nisu nesto unazadili na 5s u odnosu na 4s jer su ti displeji najbolje kalibrisani od svih na mobilnim uredjajima ali eto, neko ko ima amoled kada uzme 4s ima da kaze kako je displej ispran.

E ali ovo je najjace, Z1c ima presaturisan displej sa veoma visokim kontrastom a prema nekim testovima Z1 obican sa VA panelom ima jedan od najbolje kalibrisanih displeja uz iphone gde je cak i crna sasvim ok pa svi mrze taj ekran zbog slabijih uglova gledanja 🙂

Kameru i nije napljuvala kao sto sam ocekivao (za jak post processing posebno u 20mpix modu) a najvise joj je smetalo to sto ne fokusira dobro lice kada se snima selfi video :d

Sve u svemu dobro je jos prosao jer Erika nista ne propusta da proveri, testira, kritikuje mada ima vremena za jos mana u full testu od minimum 60 min 🙂

Nisam znao da ova opcija da slikas u 20mp skoro pa dzabe stoji tu. Niti mozes da upalis hdr niti onu softversku stabilizaciju..

Nisam znao da hdr ne radi a to je bedak jer ljudi vole taj mod. Meni to nista ne znaci jer su hdr aplikacije na telefonima krs i za 10 sekundi u fotosopu moguce je odraditi mnogo bolji hdr ako treba ali dobro, naravno da je mana jer to ljudi koriste.

20mpix je inace glupost na ovako malom senzoru + je sony zaje6ao post processing i taj mod moze da ima odlicne rezultate samo na dnevnom svetlu mada bih ja i tu koristio 8mpix sto je optimalno za taj senzor. 20mpix je marketing brojka a ljudi se loze na to.. glupost.

Mada moze i taj mod da pruzi kvalitet kao sa pravih kompakt fotoaparata ali i dalje uz agresivan nacin kompresije. Zbog veceg senzora ''hdr'' mod je izrazeniji tj dinamika je uopste odlicna za kameru na telefonu i kolicina detalja je na visokom nivou (opet uz manu kompresije koja ume da smeta).

Ovako sve to izgleda, zumiraj desno onu reklamu ''sveza riba'' http://farm4.staticflickr.com/3714/12463360774_f9e2b76cd9_o.jpg

8mpix mod bi ovde dao malo manje detalja ali posledice pp bi bile manje.

Poslednja izmena:
@ poolmaker

Ako ti ne treba S800 itd mogao si da pojuris i L1020 ako trazis najbolju kameru, ipak je ta Nokia sto se toga tice bolja od Z1c i najbolja trenutno. Ali dobro, tu je i wp8 a ne znam da li bi mogao da koristis..

Sto se Z1c kamere tice ne ocekuj cuda ali probaj da koristis samo manual mod i to 8mpix uz kontrolu ISO za low light. Mozes na dnevnom svetlu i 20mpix mada kao sto rekoh kompresija/pp su agresivni pa ne ispadne svaka fotografija bas dobro.

Znaci, 8mpix/manual mod i mozes auto iso za dnevno svetlo a u zatvorenim prostorijama i low light isto 8mpix manual mod ali kontrolisi iso u zavisnosti od osvetljenja, eksperimentisi, pejzaze i ulicne fotografije je najbolje fotografisati u sumrak sa umerenim iso jer jos uvek ima dovoljno svetla a deluje kao da je noc 🙂 http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_hour a mislim da dobre rezultate daje i neki handheld twilight mod.

Za video proveri samo da li je steadyshot ukljucen i to je to (ali ta stabilizacija malo smanjuje vidno polje, testiraj).

Ova prva je ispala odlicno s'obzirom na uslove, tu se vidi prednost veceg senzora jer kupi vise svetla i dinamika je veoma dobra.

Samo kaci na flickr jer imgur dodatno kompresuje i srozava kvalitet.

Poslednja izmena:
Windows na telefonu jok, not my cup of tea.

Za fotografisanje i video neće biti problema.

Z1c je taman ono pravo za mene i moje potrebe/afinitete.
HTC One S odlazi u penziju to jest na tržište a naslednik ga bije na svakom polju ubedljivo (osim po dizajnu, One S mi je ipak lepši i lepše leži u ruci.

WP8 nije ni my cup of tea pa bih opet pre kupio 1020 (samo zbog kamere) nego Z1c mada je teska dilema..

One S odlicno lezi u ruci, idealan oblika ima, slican Nexusu a Z1c ima mnogo ostre ivice..

imgur je ovu prvu fotku srozao na 740kb.. a ta 8mpix SA mod bi trebala da bude oko 2,5-3,5Mb otprilike..

Nego, sta kazes da displej uopste? Da li je prikaz ''hladniji'' i kako deluje crna? Sta kazes za zvucnik, koliko je losiji od One S?

Poslednja izmena:
Džaba joj kamera fantastična kada mi je neprihvatljiv OS.
Aha, u originalu je ta fotka oko 2.5mb.

Prikaz je odličan, Erika naravno ima svoje standarde i afinitete 🙂 ali ne verujem da će iko naći ozbiljne zamerke ovom displeju.
Crna je isto ok, nema iznenadjenja, sve je kao i u testovima.

Jedino mi je iznenadjenje kako su uvaženi svetski recenzenti mislili da je pozadina staklo 🙂
Hoću reći na prvi dodir i klizanje prstom se oseti da je plastika, prst preko dragontraila/gorilla glassa se kliže sasvim drugačije.
Izgleda da masovno nemaju pojma ili su test primerci ipak bili sa staklom.

Koje je boje fon? Nesto se pominjalo da zuti, roze imaju plastiku a crni staklo. Mada sad citam na sony sajtu i ne pominje se staklo pozadi vec samo alu ram, izdrzljivo staklo i premium materijali.
Hoću reći na prvi dodir i klizanje prstom se oseti da je plastika, prst preko dragontraila/gorilla glassa se kliže sasvim drugačije.

Ako si mislio na Z1c ekran.. tu imas onu fabricku shatter proof foliju i pazi sad, stiti ona ekran ali se lakse masti i relativno lako grebe, obrati paznju na to. Moguce da je pozadi plastika ali isto tako da prst drugacije klizi po ekranu zbog te folije. Npr meni je mnogo bolji osecaj za prst kada koristim ekran sa gorilla staklom bez folije nego XP sa fabrickom folijom.

Kakva je izrada generalno i uopste ta zadnja strana telefona?

Poslednja izmena:
Pool trebao si dati meni pare na cuvanje, bar malo 😛 Nek te sluzi dugo ovaj telefon i da uzivas u njemu. Sto se tice kacenja fotki, preporucio bih flickr, jer ima i exif, pa se lepo sve vidi, a i lepo za forum ima bbcode za preview, a da ne zauzme pola strane slika jedna.

@hsv.stoned
Crna varijanta je.
Sve su kolorne varijante Z1c sa plastikom pozadi, samo Z1f Docomov ima staklo pozadi.

"Hoću reći na prvi dodir i klizanje prstom se oseti da je plastika, prst preko dragontraila/gorilla glassa se kliže sasvim drugačije."
Znam za fabričku foliju napred na Sonijevim telefonima.
Mislio sam na zadnju stranu i kako to da recenzenti nisu po dodiru prepoznali da je plastika a ne staklo u pitanju.
Verovatno su oni imali staklene pozadine na test/ranim primercima.

Izrada je odlična, nisam primetio krckanja ili bilo kakvih drugih manjkavosti.

@Djilkosh_Ns
Hvala Djilkosh
Planiram da se smirim duže od godinu dana sa njim, nadam se da će to biti moguće 🙂
Navika/imgur... razmisliću o flickru.

Ne, pomesao si stvari.. 20mpix je cist marketing mada na dobrom svetlu pruza vise detalja od ostalih android kamera, to vazi i za 8mpix mod.

Z1/c imaju dobru softversku stabilizaciju aka steadyshot (pre svega mislim na kamkorder) koja je vrlo verovatno bolja od svih optickih na aktuelnim telefonima ali uz smanjenje fov-a pri snimanju. Evo ovde vs 1020 ois http://www.youtube.com/watch?v=u44C8iw8KX8

Poslednja izmena:
Aha tako znači, i mislio sam na kamkoder.

Nemaju megapikseli nikakve veze sa tim, dobro su odradili softver za stabilizaciju. Ali je video sa 1020 detaljniji i ima bolju dinamiku, zbog mnogo veceg senzora mada su i boje malo napucanije ali ljudi to vole.

Bilo bi lepo da i ostali urade stabilizaciju kao što je na ta dva sony.

Džaba joj kamera fantastična kada mi je neprihvatljiv OS.
Aha, u originalu je ta fotka oko 2.5mb.

Prikaz je odličan, Erika naravno ima svoje standarde i afinitete 🙂 ali ne verujem da će iko naći ozbiljne zamerke ovom displeju.
Crna je isto ok, nema iznenadjenja, sve je kao i u testovima.

Jedino mi je iznenadjenje kako su uvaženi svetski recenzenti mislili da je pozadina staklo 🙂
Izgleda da masovno nemaju pojma ili su test primerci ipak bili sa staklom.

Pa ocekivano.. Pozadi je plastika kao na n4. Mozda je tako i bolje

Vidim imao si htc one s. Da li si se navikao na debljinu z1c,posto je dosta deblji od htc-a ? I koja je boja u pitanju 🙂

One S sam koristio u caseu pa i nema razlike (nisam još siguran ali mislim da xperiju neću koristiti u silikonu ili slično, možda folija na zadnju stranu izgleda mi da će tu biti potrebna zbog ogrebotina).
Crna je varijanta, da su imali belu na lageru pogledao bih i nju, ove ostale.. 🙂

53.000 😵 Nije bilo boljih telefona za tu kintu?

Mozda lumia 925? :d

Pa i ona je 20.000 jeftinija na bednom paketu od 1000 dinara.. 🙂 Za nepoverovati mi je da neko jos uvek da 300% zarade tim radnjama.

Pa lik nije uzeo u nekom paketu za 53k din (oko 460e) nego u slobodnoj prodaji. Ovo je mnogo za svaki telefon i da je sacekao jos malo mogao je da prodje jeftinije (npr da dobiju operateri pa da ih bude vise u oglasima) ali njegova stvar.

Cisto da znas Lumia 920/Xperia SP kostaju oko 50k din u CT, ne znam gde je poolmaker kupio Z1c i kakva je garancija ali za te pare kod nas sigurno ne postoji bolji 4,3'' fon, mislim na slobodnu prodaju.

Poslednja izmena:
pa nema bolji 4.3" nigde, ni za koje pare 🙂

Gledam sad strane cene bez ugovora, UK itd, to je to, oko 470, 480 funti. ***.. hvala bogu za pakete.

53.000 😵 Nije bilo boljih telefona za tu kintu?

Ne onih koji zadovoljavaju ono što tražim.

A to je 4.3 inča maksimalna veličina displeja, isključivo android os i što se ostatka tiče što više/kvalitetnije to bolje (baterija prvenstveno a i ostalo).

Još jesenas sam hteo menjati telefon ali je tada od onoga što mi treba bio aktuelan samo S4 mini.
Ali je on bio nedovoljan u smislu upgradea a (pogotovo tada) cena mu takodje nije opravdavala prelazak sa One S na S4 mini.

Cena će mu padati dakako (Z1c), kao i svakom modelu ali ja sam sada imao pare a to kasnije možda ne bi bila situacija.

A i inače je bilo par stranica rasprave u ovoj temi kolika cena je odgovarajuća za ovaj telefon kada bude izašao.

Ukratko meni Note 3 ne treba 🙂 a da se može Z1c kupiti za 200 jura kupio bih ga za toliko :d

Nazad
Vrh Dno