Šta je novo?

SONY: PlayStation 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cim navode da ce nove ps4k igre i dalje moći da se igraju na starom ps4 ali ce biti primetna razlika u vizuelnim performansama, time nam daju do znanja da je vreme za menjazu. Nadam se nekoj ' staro za novo uz doplatu ' varijanti.

Bas tako.

Definitivno da je gotovo sa vekom generacije konzola duzim od 5 godina. Cao, 3 godine pa "upgrade", da se bas ne zove PS5 nego PS4.5... Pa posle opet 3 godine PS5 i kao eto nove generacije...

To je to, nisam nikada mislio da cu ovo reci ali eto, izgleda sam se i sam *****ao. Rumor, rumor, ali ipak smo sve blizi istini...

Nego, ako ovo STVARNO BUDE TAKO, ispada da je PS4 bio testna konzola, da ne kazem "remaster" kao sto vecina pominje. Jer i GT7 i sve one silno iscekujuce igre jos od pocetka 2014. godine nema sta da dolaze pre nego po izlasku 4K... Eventualno evo Uncharted-a ranije, ali spremice oni "full igru" za PS4K ne brinem se. I sve ove igre koje su izasle kao AAA naslovi za PS4 dobice jos jedu remaster 4k verziju, i tako u krug i u krug. ***

Poslednja izmena:
Čim su izašle specifikacije za PS4 i xbone bilo je jasno da to nije hw koji može da izgura ciklus od 7 godina. Pričao sam još i tada da će ovajo nešto biti neizbežno, a pokrtetanjem VR priče to je postalo jasno kao dan.

Slazem se, ali ja sam licno mislio izgurace 5 godina, kad ono corak.

Ali postaje jos nesto jasno, normalno znali su i developeri za ovo jos ranije, ili makar osecali. Sony je iz tog razloga gurao najvise igara ranga BBB a u najboljem slucaju A, samo da se pokrije i izdrzi 3 godine, pa posle pucaj na AA i AAA kada ih bolja konzola kosta isto kao PS4 po izlasku. Polako se vidi (a tek ce se videti od 2017-te), da tesko da je do sada bilo igara ranga AA i AAA.

E ali, ko je tu sta i kako potencirao, ostaje da vidimo. Moguce i da su developeri odbijali da rade igre za ovakav hardware. Pa im Sony (i MS ce) sada cine ustupak... Jeb.em li ga

I dalje se nadam da je ovo neka sprdnja i da ce na kraju izbaciti slim varijantu sa podrskom za 4K video i VR, i cao...

Poslednja izmena:
Izgurace PS4 tih 5 godina, trebace novoj konzoli dve godine da se omasovi a do tada ce fokus razvojnih timova biti na konzolama ciji se broj meri u desetinama miliona. Ali za vise od 5 god. pune podrske nisam bas siguran.

Ni razlika u ceni PS4+PS4K vs PS3 nije velika kao sto se cini, pod uslovom da nova konzola bude kostala 400-500 dolara. Danasnjih 800-900 evra nam moze kupiti tehnike koliko i 600 evra pre deset godina. Inflacija, pad evra, veci porezi, kriza...

Sve to ne bi bio problem da su igre kompatibilne na svim konzolama i da se na svakoj sledećoj mogu igrati one iz prethodne

Sony ima toliko dobru situaciju sa PS4, da nije bilo nikakvog razloga da bilo šta menja.

Promenilo se to što je MS uvideo da je totalno puk'o u ovoj generaciji, pa su prvi počeli da izlaze sa pričama o nekom novom shvatanju konzolnog gaminga .

Nećemo nikad saznati šta bi bilo da se to nije desilo, ***.

E sad, pošto Sony danas usko sarađuje sa game developerima i kad je razvoj hardvera u pitanju, moguće je da su zajedno zaključili da im treba neki novi model.

Reset baze korisnika na početku svake generacije je možda postao neizdrživ za preskup i predug razvoj kakav je danas.

Možda je procenjeno da bi im bez tog reseta svakih nekoliko godina bilo lakše da planiraju i razvijaju AAA igre.

Ta priča nema nikakve veze sa ekskluzivama, first party studijima itd.

Moguce je da im je lakše ako prosto imaju samo "Playstation" kao platformu, a baza korisnika nikad nije nula. Mnogo je teško bilo šta skupo i rizično raditi kad imaš minimalan broj korisnika na startu. Ok, tu je cross gen razvoj , ali nije to isto.

Mnogo se promenio razvoj video igara, a ljudi često gledaju to samo iz svog ugla i podrazumevaju da je dovoljno reći "Daj dobrih igara i to ekskluzivno" da bi se to i desilo.

Poređenje sa pc svetom nema nikakvog smisla, jer to u realnosti nikad nije bila konkurencija konzolama (tako je samo na ovakvim forumima na internetu) , potpuno druge navike, potpuno drugo shvatanje gaminga, način prodaje itd. Ta dva sveta veze nemaju jedan sa drugim.

Da li je MS ovo iznudio ili je u industriji neka promena bila neminovna, videćemo.

Ne verujem u bilo kakav veći VR uticaj na ovu odluku, više zvuči kao opravdanje.

Samo mi nije jasno kako sada ps4 koji ste kupili pada u vodu. I dalje će biti podržan i sve što je trebalo da izađe, izaći će.

I još nešto, prošla generacija od 7 ili 8 godina kad je MS u pitanju je presedan u industriji, do tada je uvek bilo kraće. 5 godina je nekad bilo potpuno normalno, a presedan se desio iz istih razloga koje sam pominjao, razvoj se promenio i postao preskup i predug. I konzole (posebno ps3) su tražile više vremena da vrate uloženo.

Loša strana ovoga je što nikad nećemo imati 100% fokusa na određeni hardver (ali i dalje se to neće mnogo promeniti, neuporedivo je sa milion pc kombinacija). Verovatno će u određenoj fazi biti moguće da se fokusira samo jači model.

Dobra strana je što sve ovo možda donese malo stabilnosti i manje tumbanja i potresa kad se menjaju generacije (kojih više praktično neće biti). Možda bude lakše da se rizikuje, pa dobijemo i malo raznovrsnije igre.

I backward compatibility će konačno početi da se podrazumeva, i to 100%. Uz to i ovo što zovu "forward compatibility" 😀, znaš da će igra raditi i na budućem modelu, verovatno i bolje, a svako isto.

Poslednja izmena:
Kako je to M$ "totalno puk'o"? Nije da se konzola prodaje ocajno kao WiiU ili Dreamcast.
I ne vidim odakle ti to da generacija nece biti. Ili da je M$ ovo iznudio. Ili da se BC podrazumeva. Ako cemo pravo, za neke kompanije se i dalje podrazumeva 😉.

J**u, ne vade 😀 😀 😀

@Ivan
Postoji i neki middle ground valjda.
Simpaticno kako nekima ne smeta upgrade konzola na 3 godine, a godinama nas ubedjuju kako se komp mora budziti svake godine ako zelis da se igras 🙂.
Ne vidim sto bi M$ izbacivao neki novi Xbox. Tacnije vidim, ali mi nije jasno sto bi to iko kupio, kada sve sto valja svakako stize i na pc. A i uwp igre mu dodju skoro pa kao da se igras na konzolama.

Poslednja izmena:
Postoji ako nisi MS koji gubi na tome od prvog xbox-a i to mnogo. Budi siguran da nisu zadovoljni sa time kako je svet prihvatio Xbox one.

I Sony prodaja u odnosu na to, znaš kakva je situacija?

I kakav upgrade na 3 godine? Ko ima ps4, moći će još dugo da ga koristi i biće podržan sve vreme. Ne moraš da uzmeš novi model.

I može da se desi da bude samo 4k varijanta za video, za igre malo native, malo neki pametan upscale, jači hardver za vr i to je to. U tom slučaju se skoro ništa ne bi promenilo.

Poslednja izmena:
Siguran sam da nisu zadovoljni, ali sami su krivi za to i mogu da budu srecni sto prodaja i ovako ide. Opet, reci da je M$ totalno puk'o je previse, zar ne?
Ja cu prvi da odradim upgrade jer ne mogu (i ne zelim) da se igram u sub-30, a siguran sam ce fps biti sve gori i gori sto je konzola starija. Ko zna, mozda i gresim. Mozda se developeri bas-bas potrude 😉.

Igre na konzolama će uvek dovoljno dobro da rade, na svim modelima u svim generacijama.

Dovoljno dobro za 99% ljudi, a to sto ti pričaš je neka sasvim druga tema za 1% ljudi sa foruma kao benchmark i sl.

Nema tog problema u realnom svetu.

Postoje igre koje su izuzeci, ali one se zapamte i to je to.

Da je tako Last of Us i 90% grafički zahtevnijih naslova sa kraja prethodnnog ciklisa ne bi umiralo i padalo ispod 30fps-a, što jw daleko od bilo kakvog udobnog igranja.

Što se tiče ms-a, zavisi iz kog ugla se gleda. Ako se uzme u obzir to da xbone ima veću korisničku bazu nego što je x360 imao u istom životnom dobu.

Pri tome oni lagano sa hw ekskluziviteta prelaze na servis, te njihovi naslovi postaju dostupni i na njihovom PC servisu.

Mozda za tebe, za 99% ljudi na svetu nije bilo tako, nego ce samo ostati upamceno kao odlicno iskustvo i vrhunska igra.

Hehe, Sonijeva "videla zaba..." filozofija ponovo na delu...PS3 i motion kontroleri. Pa onda zlopacenje sa 3D-om koje taman sto je zamrlo na PS4, kad eto ti ga VR. Daj VR sto pre, industrija samo bruji o tome kao onomad za 3D. Ali kako osakatiti grafiku postojecih naslova zbog VR-a, bolje da malo cacnemo hardver, daj novu graficku:d Ajmo u redove ispred prodavnica, jos malo pa nestalo🙂

Poslednja izmena:
Ocigledno je jos rano za ovo pitanje, ali ajd' da ga postavim pa sta bude.

Ako se nema 4K tv/monitor, i ako se nema (ne bude imao) VR, da li ce I ONDA znaciti nesto PS4.5 ili ce biti isto imati njega ili "obican" PS4?

PS4K nece biti toliko jak da svaka igra sada radi nativno u 4K. 4K je u imenu jer ce konzola podrzavati 4K60 display rate, sto znaci multimedia, upscaleovane igre i native indies.

Treba ocekivati jedno 2x perf gain ako predju na Polaris, sto bi fino boostovalo trenutne PS4 igre ali ne bi ih ucinilo masivno drukcijim. Ono, ko razlika izmedju Xbone i PS4 [jace od toga, but you get my point].

Kao neko ko je veoma zadovoljan sa PS4 konzolom od EU launcha, definitivno planiram da predjem na PS4K jer uzivam u dobrom konzolnom gamingu.

Šta je taj Polaris što ga toliko spominjete?

Novi logo

3c2472a7460fb0450adae1c93abee735.jpg

Legenda

https://youtu.be/DIxUScfOQwg

Poslednja izmena:
Ljudi vi stvarno mislite da ce PS4 moci da pusta 4K u 60FPS? Meni je to najveca laz od ove prevarantske kompanije sony, pa ovaj trenutni ne moze 60fps da izgura a ne da ce sad 4K i to preko HDMI smejurija. Mogu misliti na sta ce to da lici.

Sony nije nista rekao oko PS4K, samo reagujes burno na rumore drugih. A konzola sigurno nece puno toga pustati nativno u 4K od gaminga, mozda indie igre [Trine2 dev je jasno rekao da bi mogli da puste igru u 4K30 na obicnom PS4 da je Sony dozvolio taj display mode]. Razlog 4K u nazivu konzole je podrska za HDMI 2.0, sto omogucava 4K60 refresh rate na televizoru [bluray, video streaming i sl, plus naravno upscaleovane/native igre].

Ma džaba im 4K kad ni je@eni DTS, a kamoli DTS-MA ili TrueHD ne podrzavaju u "multimedijalnom" plejeru...

Ljudi kako da na US nalogu aktiviram PS Now? Da li je moguce ako ga dopunim recimo sa 50$ pa onda platim ili mora direktno kreditnom karticom.

Izasao je Havy rain za ps4 proslog meseca,zbog ovoga,Bloodborna i jos par novih i oldschool naslova mislim da bi se cak isplatilo uzeti polovnu konzolu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno