Šta je novo?

Sony Ericsson Xperia ray

Ja sam od 8mpx kamere ocekivao vise, nije lose ali moglo je bolje.

Moze to da se sredi softverski malo..

A odmah sam ja rekao da je displej uzi tj izduzeniji nego na Wave-u koji je na granici udobnog koriscenja, ko mnogo surfuje u landscape.

Na nekom sajtu koji je glavni spam na mob.svetu, kao prodaja po najpovoljnijim cenama itd, gde su cene stvarno jedne od nizih, ovaj telefon kosta 330e, bolesno mnogo.

Kao da Priest, stari fotograf, to ne zna :D

A jel poseduje autofokus?

Edit: procitah sada da ima.:)

Poslednja izmena:
Evo i ja da se pohvalim :) Pre svega, VRLO PRIJATNO iznenađen reakcijom Telenora i stavljanjem ovog modela u ponudu praktično odmah po izlasku. 22k cena uz paket od ~1000 din mesečno prihvatljiva, 40k bez paketa je bezobrazluk (ima i za 41.5k u CTu :D).

Što se mene tiče, pošto mi je ovo prvi android i nisam previše zahtevan korisnik, utisak je još uvek WOW - igrao sam se tuđim telefonima, ali nikad nisam nešto detaljno čačkao, sad kad vidim šta sve ima da se namesti samo od out-of-the box aplikacija... Prvi utisci ukratko:

Baterija - isteklo je prvih 24h standby, stanje je 73% uz oko 10-15 min razgovora danas, 20tak sms i uključenim wifi ceo dan, možda ukupno pola sata surfa. Nisam primetio da bilo šta secka ili zastajkuje po menijima, sve klizi savršeno.

UI - ne znam kako izgleda plain Android (video sam Sense na HTCu), ova SE varijanta za sada sasvim logična i dobro organizovana, doduše, još se učim kako sve ovo funkcioniše. :)

Zvuk odličan, a zvučnik, paaaa... konačno ponovo telefon koji čujem kad stigne poruka. :) Ekran nisam probao na suncu, na zatvorenom izgleda fino.

Veličina i izgled - svako ima svoj ukus, po meni savršeno u obe kategorije.

Video, fotke, muzika će tek za vikend da se probaju detaljno, pa ćemo videti kako se tu drži baterija.

Jedina negativna stvar do sada - biće izazov pronaći dobru futrolu zbog izduženog oblika. Sve preporuke gde da gledam su dobrodošle.

I 5mpx je cist marketing na necemu ove velicinice, tako da su veca ocekivanja samo deo neinformisanih korisnika :)
Pa nije samo marketing jer ako se ugradi kvalitetna kamera sa tih 5 ili 8 mpx mogu se dobiti dosta dobre slike i ne treba podcenjivati ove kamere na mobilnim telefonima jer one postaju sve bolje i bolje, i to nije nikakva filozofija da bi se to primetilo. Naravno nece to nikada biti DSLR ali slike ce biti sve prihvatljivijeg kvaliteta tako da vam kompakt aparat u mnogim slucajevim nece ni zatrebati.

Pri povoljnom osvetljenju kvalitet je ok, u svim ostalim situacijama jedva prihvatljiv. Ne mislim na Ray nego uopste.
Fali Xenon blic, znam sta pricam, imao sam k810i, taj blic ima efikasan domet do 2,5-3m i stvarno pomaze.

E sad, ko ce da stavi Xenon na ove Androide koji se pune svako vece.. vreme je da povecaju kapacitete baterija ali da, telefon onda ne moze da bude samo 2mm tanak, zamisli bedaka :d

Ne moze tih 5/8mpx na telefonimam da bude ni kao 5/8mpx na kompakt aparatima - gledaj samo prostom logikom, mnogo manje prostora za stvari vezane za kamere, a da ne pominjem da se kod kamere gleda KAMERA, a kod telefona sve ostalo prvo.
U sustini, i 5mpx na telefonu ne mozes da iskoristis i da ti nimalo ne mrda ruka (ili da je na postolju). Jeste bolje nego vecina telefona sa 3mpx, ali to nije do mpx-a vec do kvaliteta kamere.

E, sad, zasto je to konkretno, neka objasne mnogo iskusnije kolege - koje se inace slazu :)

Pa nije samo marketing jer ako se ugradi kvalitetna kamera sa tih 5 ili 8 mpx mogu se dobiti dosta dobre slike i ne treba podcenjivati ove kamere na mobilnim telefonima jer one postaju sve bolje i bolje, i to nije nikakva filozofija da bi se to primetilo. Naravno nece to nikada biti DSLR ali slike ce biti sve prihvatljivijeg kvaliteta tako da vam kompakt aparat u mnogim slucajevim nece ni zatrebati.

Vidim da je tebi samo do prepucavanja, evo preformulisacu: 8 mpx na telefonu moze i bolje od ovog a ti dokazi suprotno :)
Nije losa kamera ali moglo je i bolje, narocito SE.

8Mpix kamera na SE moze bolje ali ne u ovoj klasi tj za ovu cenu ;)

GS II ima bolju kameru i to je neki maksimum, jedino bi xenon flash doneo poboljsanje, a senzor koji nokia ugradjuje na N8 moze da bude redukovan i na 3,2mpix opet ce praviti bolje fotografije.

Ne sumnjam da ce SE imati bolju kameru na nekom premium modelu.

Evo sta kazu o kameri koja je ugradjena u Arc:

http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_xperia_arc-review-584p8.php

I ovo je zaista tacno, imao sam priliku da isprobam i svaka slika je odlicna, bio sam prijatno iznenedjen. Ocekivao sam isto od Ray ili bar priblizno ali definitivno nije tako.
Klasa, tj. cenovni rang je ucinio svoje i Ray je dobio slabiju kameru i ako ima Exmor R senzor.

Poslednja izmena:
sa wave-a ne vredi prelaziti na ovaj SE. losiji video nego na wave-u, izrada....:)
cekam nesto bolje da izadje za male pare :D

Ljudi, ajmo malo opširnije utiske vlasnika telefona. Kako radi wi-fi, ima li bagova, kakav je utisak u vezi sa trajanjem baterije, iskustvo posle početnog oduševljenja telefonom. Mislim, hteo bih da ga kupim, pa ne bih da se z@##m.,)

baterija dan - dan i po.
ima problema sa touchscreenom, nekada jednostavno moras dodir da ponovis par puta kako bi odreagovao.
video zapis mu je blagi uzas, fotografije su pristojne.
wifi radi sasvim ok, nisam imao problema sa time.
u svakom slucaju veoma dobar uredjaj

baterija dan - dan i po.

Meni evo 3. dan drzi. Sa solidnim koriscenjem wifi-ja i neta.

ima problema sa touchscreenom, nekada jednostavno moras dodir da ponovis par puta kako bi odreagovao.

Kakav problem sa touchscreenom? Radi fantasticno i preko 3 sloja folije (probao). Nikada ne omasuje, cak mi je mozda i preosetljiv.

Ne znam sta si ocekivao od video snimka, ali meni je sasvim pristojan video zapis. A fotke odlicne.

Sve u svemu, odlican uredjaj. Ko god ga uzme, nece se pokajati. Toliko od mene o ovom telefonu. Valjda sam pomogao nekome da uzme ili ne uzme ovaj telefon. :)

Pozzz

baterija dan - dan i po.
wifi radi sasvim ok, nisam imao problema sa time.
u svakom slucaju veoma dobar uredjaj
Hm, u poslednjih nekoliko dana sam vishe puta svracao do Telenora, i igrao se sa telefonom.Nisam primetio ni najmanju naznaku problema sa touchscreenom, naprotiv, sve je funkcionisalo dosta bolje, zapravo fantastichno u odnosu na recimo Galaxy Ace ili HTC WFs (koje sam "testirao" od prijatelja).I to na izlozbenim primercima, koje svako aka kako mu se prohte. Za video ne znam, jedino sam video par semplova po netu, i to je skroz zadovoljavajuce.

Kakav problem sa touchscreenom? Radi fantasticno i preko 3 sloja folije (probao). Nikada ne omasuje, cak mi je mozda i preosetljiv.
meni onaj primerak jednostavno nekada nije reagovao na touch uopste...npr kada hocu da udjem u aplikaciju morao sam i po 3x da tapnem po njoj, mislio da je to mozda cista slucajnost, ali mi se to desavalo svaki dan....ne konstantno, ali barem jednom-dva puta dnevno.

a baterija....oko 1h razgovora, par smsova, 2h muzike, nesto malo neta i to je to....bas sam ga koristio kao primarni i zadovoljan sam baterijom.
i na stranu to da je crna svetlo siva iliti sivkasto bela, ali za uredjaj ovog cenovnog ranga je sasvim ok :)

Svratih jutros u telenor poslovnicu bas zbog ovog tel. , ozbiljno sam bio zainteresovan da uzmem .Cackao sam malo,deluje ok sto se tice brzine ,reagovanja na touch...Ali moram priznati da mi malo smeta to sto je uzak prilicno i tanak,pa ne lezi bas u ruci kako bi trebo.Inace trenutno imam HTC Magic i mislim da je jedan od najbolje uskladjenih telefona ,kad je u pitanju velicina ekrana ,sirina i debljina.Nekako brate prija ,osecas kao da si rodjen sa njim :). Kad bi mogli da urade isti takav telefon(po dimenzijama i ekranu) samo sa jacim procesorom,memorijom i kamerom,nikad ne bih trazio drugi...Ovako malo sam prikocio sa kupovinom Ray-a,uglavnom zbog dimenzija.Ali kome to ne smeta,moja preporuka!

vidite sta sam nasao na SE sajtu

New Gingerbread software available in Nordic countries

In August we announced that a new software version will be available for all 2011 Xperia™ models during October. I’m happy to share the information that the roll out has already started in the Nordic countries for Xperia™ arc, Xperia™ neo , Xperia™ ray and Xperia™ PLAY.

The roll out for the rest of the world is planned to start late October going into early November. The update will be available for all unlocked phones and most operator variants but there will be local deviations. As soon as the roll out starts globally, we will inform you here on the blog. We’ll try to also keep you continuously updated on the kit release. For a complete list of kits released up until now, please check comments below.

Some of the features you will get from this update are:

Google Talk with Video Chat for smartphones with front-facing cameras
Updated Facebook inside Xperia™ functionality for enhanced like, share and discover abilities. We have talked about Facebook inside Xperia™ on previous posts.
Xperia™ smartphones introducing world’s first 3D Sweep Panorama functionality powered by Sony.
The software upgrade will enable consumers to turn their Xperia™ smartphone into a mini-mobile PC by connecting USB peripherals (mouse, keyboard or game controller) to Sony Ericsson LiveDock™ multimedia station. Connect the smartphone to a TV via HDMI to get a big screen experience.
Gesture input – text input by swiping the finger from one letter to the next
Screen capture – allows the user to share a screen grab from anywhere in the phone

For a glimpse of the new software, check out the video from the guys at Developer World.

Zar ne reče se da će svi telefoni iz 2011 dobiti i ice cream sandwich?

i ja koliko znam, SE je valjda zvanicno izjavio da ce svi 2011 modeli dobiti Ice Cream Sandwich

Uzeo sam prosle nedelje ovaj telefon :)
Moj prvi android.

Za sad bih istakao neke probleme koje sam primetio:

- senzor zaduzen za okretanje prikaza ekrana se zakucava na odredjenu osu. Kada se telefon zakljuca pa otljuca proradi lepo. Tako je isto i sa kompasom.
- wifi signal je dosta slabiji u odnosu na moj predhodni telefon Nokia E63.
- slike su nekako mutnjikave (verovatno ocekujem previse ? :)) Autofokus prilikom snimanja je spor.
- Ono sto meni najvise smeta ja da plastika(skroz dole) ispod home dugmeta malo krcka :)

Sve u svemu ja sam zadovoljan i nadam se da ce se vecina problema resiti novim firmwareom. Ako jos nesto primetim napomenucu.

Zanima me ako stavim neki custom firmware (CyanogenMod ...) da li ce se mozda poboljsati kvalitet kamere? Da li ce ista imati malo vise podesavanja (bitrate videa itd.) ?

Poslednja izmena:
Za ovih par dana kosišćenja telefona taj problem sa senzorom i zakucavanjem na neku osu nisam imao. A ni ta plastika mi ne krcka. Za WiFi ne mogu da sudim, jer mi je ovo prvi telefon sa njim, ali ono što me je oduševilo je da se na moju wireles kućnu mrežu zakači 10 puta brže nego laptop.

Malo pre sam primetio da ekran ima 3 zaglavljena pixela. Vide se na crnoj pozadini.

Sutra cu reklamirati telefon.

Veceras sam uzeo tel u Telenoru i za sad sam zadovoljan :) uzeo bih ga i pre ali nikako da dobiju crni imali su samo zlatni... za par dana cu ostaviti utiske :)

Zna li neko kako mogu da ugasim widget za vremesku prognozu???.nemogu nigde da nadjem.nesvidja mi se hocu da instaliram neki drugi sa marketa...

Vrh Dno