Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Mislim da ne, kod neto obračuna oni tebi plaćaju kilovat manje (trebalo bi onoliko koliko košta u tom trenutku kao na zapadu ali to teško da će da bude) i ti onda imaš tu pretplatu a posle oduzmu od tvoje potrošnje, dakle ti plaćaš punu cenu kilovata a od toga se oduzima suma koju si napravio.
To je dosta nepovoljnije nego sada i sigurno će smanjiti interesovanje (ja prvi ne bih uveo pod tim uslovima).
U Viber grupi je neko napisao:
¨U mađarskoj recimo konkretno preuzima za 1.52din (5ft) a naplaćuje 21.3din (70ft) po kwh.¨
10-12 puta manje plaćaju, to niko neće da prihvati već baterije ko već ima a ostali neće ni da uvode solar.

Poslednja izmena:
U neku ruku znao sam da će doći trenutak da država i ovde pokušava da zavrne prosumere. Trebalo bi da je obrnuto, da za svaki proizvedeni kilovat iz solara, oni ljudima daju barem 1.5 ili 2 kilovata, jer izvor je bitan, čista energija, a ne iz uglja, to i Evropa forsira.
Znači samo baterije i off grid.

Razumem ja njih. Struja je jeftina leti a skupa zimi, a prosumeri daju sistemu svoju struju leti, a u najvećem broju slučajeva je povuku nazad zimi.
Kao kad bi seljaku rekao "ako ti dam 100 kg paradajza leti, hoću da mi isto toliko vratiš zimi", a on neka kupi negde van sezone pa da mi vrati.

Neto merenje je mera da se privuku ljudi i način subvensionisanja. Treba biti ukinut u nekom trenutku, kad se omasovi. Samo što se u Srbiji nije dovoljno omasovilo. 38MW je smešno. Da su prosumeri bar pola gigavata, pa da pričamo.

38MW je vraćeno u mrežu ili je to ukupna proizvodnja?

Instalisana snaga.
I ovo je cifra za fizička lica. Pravna lica sa statusom prozjumera dodaju još 90MW

38 MW je jako malo. Evo kako u ovom trenutku izgleda naša prozvodnja:
Pogledajte prilog 525706
Znači da trenutno u Srbiji proizvodimo 4821 MW. Ako na to dodamo prosumere onda je 4859 MW. To je manje od oscilacije u jačini vetra. I to ako računamo da su svim prosumerima sve radi u punom kapacitetu.

Ali dobro, treba kad tad preći sa neto merenje.

Ono što ne vidim da je objašnjeno, da li će mi uplatiti neki novac ako tog meseca nisam trošio njihovu struju, ali sam napravio svoju? Na primer odemo na letovanje, a solarni paneli prave struju koja ide u mrežu... da li mi isplaćuju novac (ma koliko malo bilo)?

Kad se već pojavio ovaj screenshot sa https://ems.energyflux.rs/, hteo sam da pitam da li ovaj sajt zaista pokazuje sve izvore energije? Bilo kad bacim pogled, nikad nema podataka za solarnu energiju, a i za vetro mi je malo sumnjivo...

Ima smisla, hvala. Da li postoji neka druga slična statistika za te izvore koji su na distributivnoj mreži?

Koliko znam, ne, niti postoji oprema kojom bi se to pratilo u realnom vremenu, jedino po očitavanju brojila zbirno na kraju meseca. Nisam video da to negde objavljuju.
Ali đalf ti otprilike reče koliko se očekuje na osnovu instalisane snage. Imaš ovde neke analize

Pa da... kako znaš koliko djalf upravo proizvodi struje? Nije da si nakačen na njegov inverter pa da očitavaš. Svako zna samo za sebe.

Ако те занима колико неко може у реалном времену да производи и троши, могу ти окачити линк ка неким објектима у околини НС па можеш увек погледати.

Ту се може испратити.
Објекат Моја Чарда ми је увек био најзанимљивији.

Poslednja izmena:
Moja elektrana 6KW inverter i isto toliko panela u 2025 napravila 7127 kWh.

Pozdrav!

Da li se ovo novo najavljeno neto merenje odnosi na sve nove prozjumere ili samo za one koji se prikljuce nakon 31.12.2026.?

Dobio sam ponudu za panele 8kw (JA solar) i inverter 8kw (Huawei) po ceni od 5000e kljuc u ruke, sa prikljucenjem na ed.
U 2025. godini sam potrosio 4000kwh. Razmisljao sam da prihvatim ponudu, i predjem na grejanje na struju. Kuca je na sprat, dobro izolovana, a grejna povrsina bi bila oko 120 kvm. Da li je realno ocekivati da ovakav solarni sistem zadovolji moje potrebe za strujom, ukoliko bih se grejao na istu?
Shvatam da nije zahvalno traziti odgovor na ovakvo pitanje, ali pretpostavljam da ce znalci sa ovog foruma moci vise da mi pomognu od kompanije koja mi nudi panele.

I jos me interesuje kakvog su kvaliteta paneli i inverter koje su mi preporucili?

Ok je kvalitet, traži 10kW panela na taj invertor (dobijaš 15-ak % veću proizvodnju za reda 300-500e veću investiciju), možeš da očekuješ oko 8-9 hiljada kWh sa tih 8kW. Što se potrošnje struje za grejanje tiče, moraš to malo detaljnije (ima tema za grejanje na struju pa pitaj tu - ali budi detaljniji i oko objekta i oko izvora grejanja).

Pozdrav!

Da li se ovo novo najavljeno neto merenje odnosi na sve nove prozjumere ili samo za one koji se prikljuce nakon 31.12.2026.?

Dobio sam ponudu za panele 8kw (JA solar) i inverter 8kw (Huawei) po ceni od 5000e kljuc u ruke, sa prikljucenjem na ed.
U 2025. godini sam potrosio 4000kwh. Razmisljao sam da prihvatim ponudu, i predjem na grejanje na struju. Kuca je na sprat, dobro izolovana, a grejna povrsina bi bila oko 120 kvm. Da li je realno ocekivati da ovakav solarni sistem zadovolji moje potrebe za strujom, ukoliko bih se grejao na istu?
Shvatam da nije zahvalno traziti odgovor na ovakvo pitanje, ali pretpostavljam da ce znalci sa ovog foruma moci vise da mi pomognu od kompanije koja mi nudi panele.

I jos me interesuje kakvog su kvaliteta paneli i inverter koje su mi preporucili?
Neto merenje je sada za one koji uvode do kraja 2026 a posle toga ide neto obračun (oni tebi plaćaju tvoj kilovat tipa 5-10 puta manje od realne cene, ne zna se tačno ali primer Mađarske je 10 puta manje pa verujem da kod nas neće biti bolje).
Što se tiče grejanja zavisi na koji vid grejanja ideš, sa 8-10KW elektranom toplotna pumpa i podno grejanje gotovo sigurno pokrivaš za tu kvadraturu ako imaš ok izolaciju (10cm fasada/tavan, dobra stolarija itd). Ako ideš na klime i tu možeš možda da se uklopiš.
Ja sam pisao ranije ali da ne bi tražio, kuća 90m2, izolacija 5cm fasada/tavan, dobra drvena stolarija. Grejem sa 5 klima i godišnje potrošim oko 9000kWh, imam 6KW elektranu sa isto toliko panela. 1.2. višak koji imam je 1740kWh što sigurno pokriva potrebe za februar a i mart ako bude manje sunca, prošle godine je mart napravio dovoljno da podmiri sam sebe.
U prilogu proizvodnja 2024 i 2025 ali ne cela. 20.9.24. pušten export

Prilozi

• 2024.jpg
    2024.jpg
    25.8 KB · Pregleda: 114
  • 2025.jpg
    2025.jpg
    31.4 KB · Pregleda: 47
Neto merenje je sada za one koji uvode do kraja 2026 a posle toga ide neto obračun (oni tebi plaćaju tvoj kilovat tipa 5-10 puta manje od realne cene, ne zna se tačno ali primer Mađarske je 10 puta manje pa verujem da kod nas neće biti bolje).
Što se tiče grejanja zavisi na koji vid grejanja ideš, sa 8-10KW elektranom toplotna pumpa i podno grejanje gotovo sigurno pokrivaš za tu kvadraturu ako imaš ok izolaciju (10cm fasada/tavan, dobra stolarija itd). Ako ideš na klime i tu možeš možda da se uklopiš.
Ja sam pisao ranije ali da ne bi tražio, kuća 90m2, izolacija 5cm fasada/tavan, dobra drvena stolarija. Grejem sa 5 klima i godišnje potrošim oko 9000kWh, imam 6KW elektranu sa isto toliko panela. 1.2. višak koji imam je 1740kWh što sigurno pokriva potrebe za februar a i mart ako bude manje sunca, prošle godine je mart napravio dovoljno da podmiri sam sebe.
U prilogu proizvodnja 2024 i 2025 ali ne cela. 20.9.24. pušten export
Hvala, ovo mi mnogo znaci. Dakle poenta je da gledam da ugradim panele do kraja godine, kako bih bar jos neko vreme bio na neto merenju. Posto je konkurs za subvencije tek prosao, pretpostavljam da bar jos 2-3 meseca nece biti novog konkursa.
Jos jedni pitanje: Koliko se placa racun (ono sto je obavezno da se plati, tipa rts) ukoliko u rezervi ima dovoljno za ceo mesec?

Ako je konkurs prošao to je to za ovu godinu, jedino ako na jesen budu imali sredstva za drugi krug.
Račun plaćaš za nižu tarifu kao i višu koju si povukao tvoje kilovate, 6din sa nametima je vraćeni kilovat (bilo je 4,6 pre poskupljenja). To ti je iskazano u stavci 7 na računu, 2911 dinara kad podeliš sa Preuzetom višom tarifom dobijaš oko 4,6din, to je cena bez nameta tvog kilovata. Nižu tarifu plaćaš klasično.
Vraćeni kilovati ne utiču na zone tako da je ovih 494kWh niže tarife uračunato u zone, što znači ako imaš viškove kao ja na ovom primeru (2944kWh) svih 1200kWh do crvene zone se računa samo za nižu tarifu. Prosek uštede je 60%.

Prilozi

• rac.jpg
    rac.jpg
    100.8 KB · Pregleda: 76
Da li je neko aplicirao za taj model kreditiranja/sufinansiranja kao preduzetnik? Gledao sam kod pojedinih banaka i uglavnom je uslov da firma ima godišnji prihod preko 100.000 EUR. Neverovatno mi je da niko nije mislio na ove male koji su ispod granice PDV-a.

Pozdrav,
On-grid inverter Growatt MOD 10KTL3-X se često isključuje zbog visokog napona u mreži, preko 253 V.
U blizini mi je trafostanica i nije moguće dogovoriti se sa elektrodistribucijom da se nešto promeni.
Kako se ovaj problem može rešiti?
Da li je moguće nekako povećati granicu na 260 V?

Moraš da im pišeš na email i da prijaviš smetnju, kada ima pisani trag onda moraju da reše jer to nije normalan napon, zato se i isključuje inverter. Meni je tako 2024 padao napon na jednoj fazi i prijavio i rešili, mora trafo da se podesi jer sa tako visokim naponom ima da vam stradaju uređaji.

Da li su ti merili napon u kući?
Pitam zato što je kod mene visok napon, ali nije uvek isto. Izmerim na utičnici 255V, a sat vremena kasnije je 245V, a nešto kasnije 235V.
Može lako da se desi da dođu da izmere i kažu mi "vidiš da je dobro", a oni došli baš kad je najniži napon.

Evo kako se napon kretao ove nedelje na jednoj utičnici:
1770568114613.png

Ne bi smelo da ide preko 250 jer su uređaji deklarisani do toliko.
Kod mene konkretno su donosili merač koji ostavljaju na 24h, trofazni koji meri sve tri faze i bilo je ok sve jer su taj dan pustili TE Morava koja pegla napon odavde do Kosova (Svilajnac) a pre toga nije radila zbog remonta.
Kasnije su sređivali trafo i od tad više nema problema ni kad elektrana ne radi.

A ja imam isto takav problem ne baš često al šta je tu je, "nisu" mogli rešiti. Kod mene je problem pad napona na jednoj fazi...

Izgleda da je problem bio u nečemu drugom. U podešavanjima invertora bio je izabran region Holandija, dok za Srbiju treba podesiti EN50549.
Po svemu sudeći, za region Holandije u podešavanjima važe stroži zahtevi i inverter može da se isključi već pri naponu od 242 V. Nakon promene podešavanja na EN50549, greška se za sada više nijednom nije pojavila.

Vidim u Rumuniji dosta njih se žali jer im se isključuje inverter zbog visokog napona upravo kada je najveća proizvodnja. To se dešava kada ima dosta panela u komšiluku i malo potrošača. Inverter da bi gurao struju u mrežu mora malo da podigne napon da bude iznad onog u mreži i kada ih ima mnogo, to postaje priblem.

Imam jedno pitanje, da li prozjumeri mogu da dobiju račun ma mail ili mora u papirnom obliku?

Može na email naravno, ja tako od starta dobijam.

Da javim kako je prosla zima, sto se proizvodnje/potrosnje struje tice, uz pomoc hibridnog solarnog sistema. Suma sumarum, bez baterija, slaba vajda zimi. Grejali smo se na toplotnu pumpu (180m2 grejne povrsine, temp u kuci 24c). Mozda ce nekom znaciti 🙂.
Na slici je prikazana potrosnja struje od 1 Decembra do 1 Marta.
Uz napomenu da je struja koju sam vukao iz mreze iz jeftine/nocne tarife.

Prilozi

• IMG_8437.png
    IMG_8437.png
    91.1 KB · Pregleda: 67
Nazad
Vrh Dno