Moze se odraditi automatika preko Node Red softvera konkretno za Victron sistem koji je kod mene. Da se spram vremenske prognoze za sutrasnji dan, napuni baterija na odredjen nivo.Logika je verovatno da će možda naredni dan biti sunčan pa ako napuni kroz noć bateriju na max, baca energiju sa panela. Najbolje je napuniti dovoljno da se prođe ceo dan, a da ne baciš energiju od panela. Možda bi mogla da se napravi neka automatizacija pa da se u zavisnosti od neke projekcije proizvodnje za naredni dan (ili par dana), neka logika bira na koji nivo da se pune baterije.
Brojilo se vodi na osobu s najnizom penzijom, ako imate takav slučaj pošalje se popunjen zahtev RTS-u, zadnji račun i penzioni ček...Kako si se rešio RTS-A?
• još uvek nije usvojena odredba koja bi detaljno uredilo neto obračun za domaćinstva,
• ne postoji jasno definisan ugovorni model sa snabdevačima o snabdevanju sa neto obračunom,
to ja planiram u kuci da uradim, moze sve samo mora neko pametan da ti radi i da ne stedis na materijalu i kontrolerima, ja planiram i da odradim trafo za mene 1:1 tako da nisam direkt nakazen na mrezu nego preko trafoa da uzimam struju po potrebiJel moze jedno pitanje, zanima me solarni sistem ali bih eliminisao drzavu iz price, skroz, znaci bez subvencija i vracanja struje u mrezu, vec da to bude sistem na baterije gde bi se trosila struja danju sa solara i po potrebi iz baterija, a nocu bi se punile baterije iz mreze, jel to moguce uraditi uopste bez uplitanja drzave u pricu? I ako jeste koje bi baterije trebalo gledati u ovoj prici a da cena ne bude neka astronomska... Godisnje potrosim oko 8000KW
...planiram i da odradim trafo za mene 1:1 tako da nisam direkt nakazen na mrezu nego preko trafoa da uzimam struju po potrebi
jos pre par godina sam gledao nekog japanca audofila koj je stavio trazo na banderu ispred kuce i fakticki uzima struju bez direktnog kontakta na mrezu jer kaze tako izbacuje sve smetnje i sumove 🙂Ded objasni čemu trafo u ovo priči, i kako nećeš biti direkt prikačen na mrežu ali ćeš uzimati struju po potrebi?!?
38 MW je jako malo. Evo kako u ovom trenutku izgleda naša prozvodnja:potvrđuje činjenica da je do sada priključeno oko 38 megavata solarnih elektrana u kategoriji domaćinstava.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari