Ja kako sam od skora počeo da se interesujem za pametne satove i čitam gomilu članaka, prelistavam forume, gledam recenzije, isto sam shvatio da Huawei GT nije "punokrvni" pametni sat već je fitness tracker u prelaznoj formi ka pametnom satu sa ograničenim funkcionalnim setom opcija pametnog sata, i to je baš često apostrofirano. Tako da ne bi trebalo posmatrati Samsung GW kao pandan, barem ne objektivno.
Isto tako sam shvatio da skoro ne postoji zaokružena sprega hardvera i softvera kao podrazumevana kada su pametni satovi u pitanju, pa taj subjektivni dojam zavisi od preferencije karakteristika, forme, funkcije, etc...
Meni lično, kao nekome ko prvi put kupuje pametni sat, autonomija je na vrhu liste. Prosto mi je nipodaštavajuće po samu ideju sata da mora na punjač svaki ili svaki drugi dan, iako je u pitanju uređaj koji zavisi od struje, iako u 99% vremena uopšte ne bi bio problem da se stavi na punjač niti bi bila opterećujuća navika. Ali opet ta činjenica reflektuje moj dojam o pouzdanosti, o komfornosti posedovanja samog sata, svejedno mi deluje opterećujuće.
GT2 sam izabrao pre svega zbog ograničenog budžeta, zatim zbog baterije i izgleda, a tek na kraju zbog funkcija jer će meni više biti kul i zabavan nego što mi stvarno kao fitness tracker ili pametni sat treba.
Teško sam i prelomio da uzmem 42mm verziju koja mi se više dopada baš iz razloga što sam mislio da mi možda neće biti dovoljno zadovoljavajuća baterija od 7 dana samo jer znam da druga verzija nudi duplo više.
Pre kada sam imao telefone koje sam punio svaki dan, nikada mi to nije problem niti sam pomislio da je opterećujuće, ali recimo sada kada imam telefon sa ogromnom baterijom koji u proseku stavljam na punjač svaki 3. dan ne mogu reći da to nije nešto što ne cenim i šta ne uvažavam kao komfornu karakteristiku uređaja.
Tako razmišljam i o satu, jednostavno mi je polazna stavka da mora da ponudi autonomiju dovoljnu da ne bude diskutabilna, a dok je diskutabilna objektivno biće mana, iako subjektivni sud o tome uvek ima prevagu, jer ne tražimo i još bitnije ne doživljavamo svi sve na isti način.