Šta je novo?

Smartwatch uređaji

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Slazemo se da je galaxy watch bolji. Ali cenovno je recimo duplo skuplji. Što je već mnogo. Da je razlika nekih 50eur pa i nekako.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Svi vi koji tvrdite da je smesno pricati preko sata, ja da vam kazem da ja to koristim najvise, cak i odgovaram na poruke ukoliko je dovoljno krace pisanje. Uglavnom se i meni svodi najvise sat na handsfree opciju. Ima tu jos korisnih funkcija naravno

Послато са SM-N950F уз помоћ Тапатока

Slazem.se zahandsfree u potpunosti pogotovo u kolima

Mislim da na s3 cak ni baterija nije toliko loaa,meni uvek bila izmedju 3 i 4 dana a na watchu izmedju 5 i 6 cak je znala i da prwbaci,doduse sat ne nosim.na spavanje nikad

Poslednja izmena od urednika:
Što se tiče baterije na S3, bar kod mene, baterija ne može da izdrži duže od 24 sata(kupljen u aprilu 2017.)Dosta njih se žali na bateriju i to od kada je stigao Tizen 3.Samsung je već nekoliko puta izbacivao update ali to ne pomaže

Sent from my Moto Z2 Play using Tapatalk

Slažem se da je za "hands free" upotrebu u kolima odlično rešenje.
Meni baterija, na S3 Frontier, izdriži dva dana bez problema, ali preko toga teško.
Samo kao sat ga nisam korisito.

Što se tiče baterije na S3, bar kod mene, baterija ne može da izdrži duže od 24 sata(kupljen u aprilu 2017.)Dosta njih se žali na bateriju i to od kada je stigao Tizen 3.Samsung je već nekoliko puta izbacivao update ali to ne pomaže

Sent from my Moto Z2 Play using Tapatalk
Bas ti malo drzi baterija,meni je dok sam ga imao prosek bio 3 dana,bt uvek upaljen,wifi nikad ,gps po potrebi,aod iskljucen

Ovi koji imaju smart satove jedno pitanje. Iskreno, jel ih smorio isti nakon nekog vremena?

Послато са SM-G960F уз помоћ Тапатока

Ovi koji imaju smart satove jedno pitanje. Iskreno, jel ih smorio isti nakon nekog vremena?

Nije me smorio, evo već 1.5 godina. I pre s3 sam imao motorolu 360. Ne bih se više vraćao na običan sat sigurno.

Gear fit 1 me tri puta smorio, ali sam mu se dva puta vraćao...GF2 možda dva meseca
Sony SW3 samo jednom, neka tri meseca
Raznorazni Garmini su se zadržavali po mesec dva, Polar m600 nešto duže, TomTom Spark 3 takođe...
Fitbit Ionic celih 10 meseci, ubedljivo najduže...
Sadašnji Huawei GT obećava takođe da se malo duže zadrži...

F1

Ja imam samo jednu zamerku nekako mi je Gears s3 ''neudoban na ruci'' sto je i normalno, jer nije bas klasican sat... stavio sam pod navodnike jer ne znam kako da objasnim, nije da nesto bode, da ne lezi lepo samo je neudobniji nego normalni.... nekako uvek osecam da mi je na ruci a ja generalno ne volim 'okove' tako da mi stvara neku vrste tenzije :D
Nosim ga svaki dan ali ga cesto skidam pa ga vracam da malo oslobodim ruku :D Ne stezem mnogo naravno nije zbog toga...
jel ima neko slicno razmisljanje ili da to prepisem mojoj netrpeljivosti i odbijanja bilo kakvih okova ( pa i carapa nocu, jer to je nesto ne zamislivo za mene :D )

Mogu se složiti s tobom, mozda sama navika je problem posto sam pre toga koristio mi band koji je dosta manji... Ali da ume da bude neprijatno malo.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Ko nosi burmu navikao se na sve okove :p

U toku dana ga skinem samo ako sam kod kuće.
Dok sam u pokretu, na ruci mi je, ali nemam problema sa "udobnošću".

Ne skidam uopšte sat, sem za vreme tuširanja...
Ali, gornja granica težine sata mi je 50-60gr, sve preko toga bi mi zaista smetalo (m600 je bio 63gr, i skidao sam ga češće nego prethodne, bas zbog težine)

F1

Ja sam navikao da nosim satove. Dosta vremena sam nosio Seiko 5 automatic. Kad je ćale razbio svoj, ustupio sam mu. Posle toga sam nabavio neki prastari Ricoh (1979), isto automatic. Nosio ga do skora, kad mu je otišao mehanizam. Pošto nema valjanog časovničara u okolini, a ubola me akcija sa S9+, reših da pređem na smart. Sad čekam da stigne pa da vidim kako će mi prijati. Ovaj Ricoh je bio neprimetan, naročito što sam imao kožnu narukvicu za razliku od Seika gde je bila metalna.

Od četvrtka nosim huawei watch GT, pa da iznesem utiske iz mog ugla i u odnosu na moje potrebe, možda pomogne nekome ko se dvoumi oko kupovine.
Vizuelno lep sat, udoban i ne smeta pri svakodnevnom nošenju. Mislim na 24časovno nošenje, dakle i na spavanje. Znači, mislim samo na nošenje i na udobnost, o drugim karakteristikama tokom noći, nešto kasnije. Prvi utisak kada sam ga izvadio iz kutije i posle duuugo vremena , pokušaja i muke da ga pokrenem (to mu je po meni ogromna mana). Prvi put sam se susreo sa smart satom i očekivao sam jednostavnije povezivanje, ali sam izgubio zaista dosta vremena, jer nigde ne postoji neko uputstvo, šta i kako se dešava ako ne ide sve predviđenim tokom pokretanja, tako da baš i nisam znao najbolje šta da radim, naročito kada telefon nije mogao da ga prepozna, a bez prepoznavanja telefona, sat nije mogao da se pokrene, što je po meni veeelika glupost. Šta ako neko nema u tom trenutku mogućnost da poveže tel i sat, može samo da psuje i kuka :) . Kada se posle dugo vremena, više puta restartovanja telefona (mate 20 pro) i sata, telefon smilovao i prepoznao ga, onda je krenulo skidanje programa, davanje saglasnosti, prikupljanje ličnih podataka (samo što ne pitaše koliko puta spavam sa ženom i sa čijom...) i tek posle toga, kada se sve to instaliralo i kada se pojavio prvi skin, mali šok. Podsetilo me je na dečje satove koji su se dobijali u smokiju od 20din. Spolja pravi, lep okvir, lepa narukvica, a unutra na tankom kartončiću slika "mehanizma". Dakle, delovalo mi je kao crtež, a ne nešto što liči na ozbiljan sat koji treba da se dobije uz ozbiljan telefon. Sada sam navikao, pa mi ne smeta, ali prvi utisak je prvi utisak. Sam ekran je dosta dobar, svetao i dobro se vidi na suncu. Sledeća stvar koja me jako nervira je što se prikaz sata vidi samo par sekundi (oko 5), a ako vratite ruku u prvobitni položaj, onda i kraće. Kako da se hvalim da imam pametan sat i da mogu da mu menjam izgled iz dana u dan (ma kaoliko na njemu taj izbor bio siromašan), kada ga niko ne vidi :) . Šalu na stranu, sledeći problem je baš kod tog pokretanja sata. NEkada mi se desi i da po 3-4 puta moram da podižem ruku da bi se ekran aktivirao, tako da mogu da zamislim šta ljudi misle o meni kada podižem, spuštam; podižem, spuštam; podižem spuštam ruku ne bih li ugledao tačno vreme. A opet, nekada se dešava da se iz čista mira uključi iako nisam napravio neki pokret koji simulira gledanje na sat. Kada već pominjem pokretanje ekrana, nervira me i činjenica da ekran ne mogu da aktiviram dodirom prsta, nego mora pomoću dugmeta. kada većinu stvari sada radimo direktno preko ekrana (telefon, monitor, tablet) stekla se navika, pa prvo dodirujemo ekran, pa se setimo dugmića sa strane. Nego, da pređemo na noć. Noću se dešava i po nekoliko puta da vidim kako radi ekran(malo dete spava sa nama, pa se baš često budim i imam jako lak san), a isto tako se nekoliko puta dešava da sat vibrira, kao da je stigla poruka, a da poruke niti bilo čega sličnog nema. A opet, danju se dešava da mi notifikacije stižu uredno, a onda ih nema iako na telefonu stižu. No da se vratimo na noć, odnosno na program za praćenje sna. Da li ga meri tačno ili ne ne znam, ali mi se čini da sam duže budan, nego što pokazuje sat kada ujutru pogledam program u kojem se očitavaju podaci. Iskreno, ne vidim nikakvu svrhu tog programa, izuzev znatiželje, ili je bar ja ne znam, možda nekome to koristi. Kada smo kod softvera, jedino sam testirao vožnju sobne bicikle i , kao što sam i pretpostavio, samo pokazuje, na osnovu merenja otkucaja srca, da li sam u fazi zagrevanja, topljenja masti , aerobnoj ili anaerobnoj. Naravno, pokazuje i potrošene kalorije, ali to po meni nikada ne može da bude tačno... da ne objašnjavam zašto. Ostale aktivnosti nisam isprobavao, hladno je (izgovor je lako naći :) ). sama podešavanja opcija na satu su dosta štura i nekako nedovršena. Ono što je do sada dosta dobro je baterija. Iz kutije sam izvadio sat u četvrtak veče, koji je imao četrdeset i nešto procenata baterije (nisam pamtio), a sada ima 17% ... Evo još jedne iritantne činjenice. Nema na svim skinovima podatka o bateriji, a ja ih još ne znam napamet, tako da sam morao da promenim skoro sve, ne bih li konačno ubo jedan koji ima. Ali nije samo to bio problem, (s)kazaljka je prekrila prvu cifru i onda sam morao da čekam dva minuta da se skloni ne bi li video koji je broj u pitanju.
Dakle, da rezimiram, pišem na osnovu ličnih očekivanja, ličnih potreba i na osnovu zvanične cene sata koja nije mala. Nemam sa kim i sa čim da uporedim, ali gledajući neke opise po netu, mislim da ima daleko funkcionalnijih i daleko boljih satova (ovaj čak nema ni zvuk, samo vibraciju) za te, ali i za manje para. Bateriju ne mogu da pobede, ali sve ostalo mislim da je lako nadmašiti.
Da košta oko 100e, bila bi opravdana kupovina zbog baterije i lepog ekrana, ali sve preko toga po meni nije vredno, jer, kao što rekoh ima funkcionalnijih i boljih, ali sa slabijom autonomijom. Ako vam ništa od navedenog ne smeta, uključujući i cenu, odnosno odnos uloženo/dobijeno, onda ga kupite. Mada, lično se nadam da će dobar deo ovih propusta da bude eliminisam nekom novom softverskom nadogradnjom.
ako vas interesuje još nešto, pitajte. Nadam se da sam vam bar malo pomogao.

Da ne gledamo cene satova na KP.,nego da uporedimo zvanične cene Huawei gt i galaxy watch-a .Razlika je 9000 dinara.Huawei tu nema šta da traži.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

@sasakv Svaka čast na objektivnom opisu. Inače, upotrebi povremeno enter i napravi više paragrafa (celina) kako bi se lakše čitao ovako dugačak tekst. Ja sam se pogubio. Evo ti primer za ubuduće. Ovo shvati kao dobronamernu kritiku, jer je u globalu dobro odrađen tekst (od mene si dobio i reputation poene)

Od četvrtka nosim huawei watch GT, pa da iznesem utiske iz mog ugla i u odnosu na moje potrebe, možda pomogne nekome ko se dvoumi oko kupovine.
Vizuelno lep sat, udoban i ne smeta pri svakodnevnom nošenju. Mislim na 24časovno nošenje, dakle i na spavanje. Znači, mislim samo na nošenje i na udobnost, o drugim karakteristikama tokom noći, nešto kasnije.

Prvi utisak kada sam ga izvadio iz kutije i posle duuugo vremena , pokušaja i muke da ga pokrenem (to mu je po meni ogromna mana). Prvi put sam se susreo sa smart satom i očekivao sam jednostavnije povezivanje, ali sam izgubio zaista dosta vremena, jer nigde ne postoji neko uputstvo, šta i kako se dešava ako ne ide sve predviđenim tokom pokretanja, tako da baš i nisam znao najbolje šta da radim, naročito kada telefon nije mogao da ga prepozna, a bez prepoznavanja telefona, sat nije mogao da se pokrene, što je po meni veeelika glupost. Šta ako neko nema u tom trenutku mogućnost da poveže tel i sat, može samo da psuje i kuka :) . Kada se posle dugo vremena, više puta restartovanja telefona (mate 20 pro) i sata, telefon smilovao i prepoznao ga, onda je krenulo skidanje programa, davanje saglasnosti, prikupljanje ličnih podataka (samo što ne pitaše koliko puta spavam sa ženom i sa čijom...) i tek posle toga, kada se sve to instaliralo i kada se pojavio prvi skin, mali šok. Podsetilo me je na dečje satove koji su se dobijali u smokiju od 20din. Spolja pravi, lep okvir, lepa narukvica, a unutra na tankom kartončiću slika "mehanizma". Dakle, delovalo mi je kao crtež, a ne nešto što liči na ozbiljan sat koji treba da se dobije uz ozbiljan telefon. Sada sam navikao, pa mi ne smeta, ali prvi utisak je prvi utisak. Sam ekran je dosta dobar, svetao i dobro se vidi na suncu. Sledeća stvar koja me jako nervira je što se prikaz sata vidi samo par sekundi (oko 5), a ako vratite ruku u prvobitni položaj, onda i kraće. Kako da se hvalim da imam pametan sat i da mogu da mu menjam izgled iz dana u dan (ma kaoliko na njemu taj izbor bio siromašan), kada ga niko ne vidi :).

Šalu na stranu, sledeći problem je baš kod tog pokretanja sata. NEkada mi se desi i da po 3-4 puta moram da podižem ruku da bi se ekran aktivirao, tako da mogu da zamislim šta ljudi misle o meni kada podižem, spuštam; podižem, spuštam; podižem spuštam ruku ne bih li ugledao tačno vreme. A opet, nekada se dešava da se iz čista mira uključi iako nisam napravio neki pokret koji simulira gledanje na sat. Kada već pominjem pokretanje ekrana, nervira me i činjenica da ekran ne mogu da aktiviram dodirom prsta, nego mora pomoću dugmeta. kada većinu stvari sada radimo direktno preko ekrana (telefon, monitor, tablet) stekla se navika, pa prvo dodirujemo ekran, pa se setimo dugmića sa strane.

Nego, da pređemo na noć. Noću se dešava i po nekoliko puta da vidim kako radi ekran(malo dete spava sa nama, pa se baš često budim i imam jako lak san), a isto tako se nekoliko puta dešava da sat vibrira, kao da je stigla poruka, a da poruke niti bilo čega sličnog nema. A opet, danju se dešava da mi notifikacije stižu uredno, a onda ih nema iako na telefonu stižu. No da se vratimo na noć, odnosno na program za praćenje sna. Da li ga meri tačno ili ne ne znam, ali mi se čini da sam duže budan, nego što pokazuje sat kada ujutru pogledam program u kojem se očitavaju podaci. Iskreno, ne vidim nikakvu svrhu tog programa, izuzev znatiželje, ili je bar ja ne znam, možda nekome to koristi. Kada smo kod softvera, jedino sam testirao vožnju sobne bicikle i , kao što sam i pretpostavio, samo pokazuje, na osnovu merenja otkucaja srca, da li sam u fazi zagrevanja, topljenja masti , aerobnoj ili anaerobnoj. Naravno, pokazuje i potrošene kalorije, ali to po meni nikada ne može da bude tačno... da ne objašnjavam zašto.

Ostale aktivnosti nisam isprobavao, hladno je (izgovor je lako naći :) ). sama podešavanja opcija na satu su dosta štura i nekako nedovršena. Ono što je do sada dosta dobro je baterija. Iz kutije sam izvadio sat u četvrtak veče, koji je imao četrdeset i nešto procenata baterije (nisam pamtio), a sada ima 17% ... Evo još jedne iritantne činjenice. Nema na svim skinovima podatka o bateriji, a ja ih još ne znam napamet, tako da sam morao da promenim skoro sve, ne bih li konačno ubo jedan koji ima. Ali nije samo to bio problem, (s)kazaljka je prekrila prvu cifru i onda sam morao da čekam dva minuta da se skloni ne bi li video koji je broj u pitanju.

Dakle, da rezimiram, pišem na osnovu ličnih očekivanja, ličnih potreba i na osnovu zvanične cene sata koja nije mala. Nemam sa kim i sa čim da uporedim, ali gledajući neke opise po netu, mislim da ima daleko funkcionalnijih i daleko boljih satova (ovaj čak nema ni zvuk, samo vibraciju) za te, ali i za manje para. Bateriju ne mogu da pobede, ali sve ostalo mislim da je lako nadmašiti.

Da košta oko 100e, bila bi opravdana kupovina zbog baterije i lepog ekrana, ali sve preko toga po meni nije vredno, jer, kao što rekoh ima funkcionalnijih i boljih, ali sa slabijom autonomijom. Ako vam ništa od navedenog ne smeta, uključujući i cenu, odnosno odnos uloženo/dobijeno, onda ga kupite. Mada, lično se nadam da će dobar deo ovih propusta da bude eliminisam nekom novom softverskom nadogradnjom.

Ako vas interesuje još nešto, pitajte. Nadam se da sam vam bar malo pomogao.

Poslednja izmena:
Što bih se ljutio kada si u pravu :)
Eh, da mi je to jedina mana u pisanju :) Pišem i predugačke rečenice, sa puno zareza, pa se nekada i sam pogubim u jednoj rečenici, a kamo li u celom tekstu :)
Hvala na savetu u svakom slučaju.

Preterujete, meni je ovo 10-15. smartwatch po redu, i jako puno daje za uloženo... Sad što ste vi svi malo razmaženi, pa želite da sve radi out of the box besprekorno, to može, ali kupite za 300-400 EUR apple i punite ga svakodnevno...

Fitbit sam čekao 2 meseca dok nisu rešili sve mane, ali to je cena toga što se kupuje uređaj čim izadje na tržište. Imao sam i ja problema sa GT- om, nekoliko dana dok sve nije leglo na mesto, notifikacije su kasnile, ili nisi ni dolazile, konekcija nije bila stabilna... Nosio sam nekoliko dana istovremeno fitbit Ionic I GT da uporedim hr i spavanje, i prilično ga GT prati. Fitbit ima najprecizniji algoritam za praćenje spavanja, ali malo povećava buđenja noću, dok GT to malo smanjuje...HR slična priča, ali sve u svemu GT ne zaostaje.

Kroz nedelju/dve sve je leglo, i GT savršeno radi. Baterija je bliže trajanju od 10tak dana sa uključivanjem GPS a nekoliko puta nedeljno. Ali meni je to odlično, pogotovu što dobijam jako puno notifikacija dnevno. Nedostaju mi customized watchfaces, ali nadam se da će to dodatno ubaciti...

Ja noću svakako isključujem notifikacije I screen gesture, takođe nemam problem sa tim što ekran traje 5 sekundi. Imaš mogućnost da ekran radi 5 minuta neprekidno, ali posle toga se gasi. Ako si hteo sat za pokazivanje, imaš veliki izbor običnih satova, a od pametnih, Garmin ima transreflective ekrane, vidljive na suncu, koji rade non stop.

Samsung zaista ne bih komentarisao, ranija iskustva su bila sjajna po pitanju HW, dok je SW bio katastrofa, možda probam Galaxy Watch , ali bez nedelju dana baterije, ni ne počinjem...

Inače, ne znam da li moderacija odobrava, ali vreme je već da neki popularni modeli satova dobiju svoje teme, a ne da sve pišemo u ovoj jednoj. Puno je različitih satova i sa proprietary i full OS-ima ,I možda ne bi bilo loše dodati još jedan podforum i da popularniji satovi dobiju svoje teme...Ako vam fali moderatora, ima ljudi ovde koji bi verujem pristali (pogotovu što u startu tu ne bi bilo ni približno toliki broj postova)...

F1

Poslednja izmena:
Da se pridruzim i ja veseloj druzini. Uzeo sam Galaxy Watch(46mm). Prije toga sam 2 mjeseca, citao i pratio kako UK tako i US forum i mnostvo komentara je bilo negativno. Pocevsi od koraka, HR senzora i slicno. Sacekao sam malo ne bi li se neki update pojavio, ali docekati Samsung, radije se ubiti :D.
Postoje ljudi koji imaju problema sa satom, ali taj broj nije prevelik, vise mi smrdi na trolove.
Odlucim danas da uzmem, postavim sve lijepo. Istestirao neke vjezbe, sve rade kako treba, korake broji savrseno. Napravio sam preko 2000 koraka i brojao u sebi i podudara se, razlika je ~10 do 15 koraka. Jedina zamjerka je taj algoritam koji GW koristi, da broji korake, tek poslije 15. napravljenog. Uvijek mi nekako fali 10-15 koraka da se podudara u bocu.
Notifikacije rade savrseno, sve jedna stize od svih aplikacija.
Izgled sata fenomelan, jos kad stignu kozna, magnetna i metalna narukvica, tip top. Moze se kombinovati uz sve, casual, odijelo, trenerka...
Jos da vidim kakva je baterija, koju svi hvale, ako izdrzi 3,4 dana, super.
Kao sto je neko gore rekao, da osjeca neki pritisak, ja sam malo popustio narukvicu i meni je super. Inace sam konstantno nosio satove od osme, devete godine pa do sada, pa sam se i mozda navikao.

Poslednja izmena:
Odakle je najbolje naruciti narukvice sa gear s3 ? Ne bih preko alija nema paypal.. i da relativno normalno stize ne 2 meseca :)

Djurkhas, ako sam dobro ukapirao, rekao si da preterujem(o), a to znači da nisam nešto rekao istinito, a onda si većinu mojih stavova sam potvrdio. Više puta sam naglasio u skladu sa mojim potrebam, mojim očekivanjima i cenovnom rangu. To što su tvoje potrebe i očekivanja drugačije od mojih, ne znači da sam ja u nečemu napisanom preterao, izmislio i slagao. Ako dobar "aut of box" može da se dobije kada se kupi sat od 300e, ne vidim zašto to ne bi mogao i sat od 255e.
Takođe sam naglasio i da se većina ovih stvari može softverski popraviti i izrazio sam očekivanje da će se to desiti uskoro, ali jednostavno sve što sam izneo su činjenice, kao što si ti izneo činjenice koje meni dosta pomažu da podesim sat najbolje što mogu.
Nekome smetaju mane koje sam naveo, raspitaće se možda još malo i ako se ispostavi nepremostivo, kupiće drugi. Nekome ne smetaju i kupiće ga, ali, kao što ja volim da pročitam utiske korisnika (a ne onih koji su čuli od nekoga ko je čuo od nekoga), tako je red i da ja iznesem svoja iskustva i tako nekome pomognem u odabiru. Za sada su ovakva, a da li će se promeniti kao što su tvoja, pokazaće vreme i sam huawei, ukoliko mane otkloni.

Ja čekam Gear S3. Sem klinčevog kineza, koji je koristio cirka mesec dana, dosad se nisam susretao sa pametnim satovima. Valjda ću biti zadovoljan sa gear s3. Meni nije problem da mi baterija traje samo 2 dana. A naveče skidam i obične satove sa ruke.

Odakle je najbolje naruciti narukvice sa gear s3 ? Ne bih preko alija nema paypal.. i da relativno normalno stize ne 2 meseca :)

Kakve veze ima što nema PayPal?! Naručio sam desetinu stvari sa Alija i nikada nisam imao problema sa karticama.
Prosek je 2 nedelje. Ako je prodavac iz Singapura stigne i za nedelju dana. Tako je u poslednje vreme. Eventualno kod free shipping čekaš 3 nedelje.

Poslednja izmena:
Pojavila se Strava za Galaxy Watch, nisam probao kako radi.
Inače, kad je baterija u pitanju, sinoć sam skinuo sat sa punjača, trenutno je baterija na 83%.

Kakve veze ima što nema PayPal?! Naručio sam desetinu stvari sa Alija i nikada nisam imao problema sa karticama.
Prosek je 2 nedelje. Ako je prodavac iz Singapura stigne i za nedelju dana. Tako je u poslednje vreme. Eventualno kod free shipping čekaš 3 nedelje.
Ma porucivao sam i ja, ali mi dosta stvari nije stizalo ( jeftini paketi po par dolara..), nisam ih smarao zbog toga medjutim u zadnje vreme samo preko paypal rokam...
Navika
Nema veze porucicu ja i sa alija ako treba

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno