Šta je novo?

Slušni aparat - gde, kako?

Nisam do toga došao. U sredu idem na probu aparata pa ću pitati.
Da li vredi rizikovati sa kupovinom aparata preko eBay-a? Našao sam neku firmu koja prodaje Lumity L90 za oko 3300 USD.
Baš sam video Audeo L50 ovamo gde ja gledam. Cena je bila nešto preko 1000 evra za par. Otišlo za 2-3 dana. Dakako, polovno.

Što se tiče "Ebay-a", to sam gledao i ja, jer sam bio našao par Naide P30 za 450$. Onda sam gledao na sajtu Američkog poštara da li rade sa slušnim aparatima, jer spadaju u medicinsku opremu koja je zabranjena za izvoz/uvoz, pa troškovi, ovo ono. Pitanje je isplativosti i od koga uzimaš.

Cevčica se navija na sam aparat na jednom kraju (ima neki navoj i otvor za osigurač) i lepi se celom dužinom olive, unutar nje. Nije meni problem i olivu da malo "razbušim", ima stare, pa mogu da probam. Nema nikakav sistem kačenja.
Nije taj tip koji ti pominješ, znam na šta misliš.
Prvi put čujem za takvu olivu. MOžda sam je i viđao, ali je po tvom opisu ne prepoznajem.
S druge strane, zanimljivo mi je kakve olive prave preko, dok su naši i dalje na klasičnim olivama koje popune ceo unutrašnji deo školjke.

@prashinar možda bi u tom podforumu mogla tema o tinitusu, čuvanju sluha itd. ovo je tema samo za slušne aparate, koji su danas i bluetooth uređaji (i to bez dodatne opreme). ko zna, možda doguraju do nivoa Hi-Fi (high-end je već fantazija) uređaja 😀
Apple je već krenuo u tom smeru :D

Ne mislim na kanalne, nego na "olakšane" klasične, koje čak imaju dodatni kanal(za ventilaciju?)

Prilozi

• 2025-04-17 14_22_13-Window.png
    2025-04-17 14_22_13-Window.png
    140 KB · Pregleda: 10
Inače, carina na uvoz slušnih pomagala je 1%, ali je pdv 20%

@prashinar: Ti imaš olivu na "puno uvo" i tu spojnicu za cevčicu.
On ima od akrilata, kanalnu olivu i cevčicu bez ikakvih prekida, ulepljeno u kanal olive.

Ja znam za taj sistem, ali kao što sam pomenuo, kod Sanija mi neke stvari i dalje nisu jasne. Video sam i Oticone sa spojem. Cevčica mu uglavnom puca na tom pregibu, na vrhu uveta, i ako je spoj ispod prema olivi onda je sve lakše. Nisi uvek tu u gradu, pa da je lako trknuti i zameniti.

EDIT: Nisam pisao za Tinitus, imam aparate sa tom funkcijom. Ne znam jednostavno šta pametno da kažem, ceo život provodim sa tim i navikao sam se.
Proveo sam jedno 2 ili 3 meseca kod kupovine aparata u podešavanju te funkcije, toliko sam izdržao. Ako sam dobro razumeo, princip je sličan kao i za ANC iili poništavanje buke. Uglavnom odeš, meriš, podesiš i onda pratiš, pa za nedelju ili dve ili tri... u zavisnosti kao se potrefi šum, na korekciju... Uglavnom sam imao utisak da mi više smeta u normalnom funkcionisanju aparata nego koristi. Kaže lekar da je retko gde uspelo prema njegovim povratnim informacijama. Uz rezervu da nije puno aparata kupljeno sa tom funkcijom (pričam za period moje kupovine) a obično i nema više povratne informacije nakon nekog vremena. Za moj slučaj je odmah rekao da probamo ali teško. Jednostavnmo takvo je oštečenje.
Za osobe sa pristojno normalnim sluhom bi trebalo probati, posebno ako nema oštečenja ili je minimalno.
On je meni tada preporučio muziku :) Jednostavno nađi neku da ti prija i videčeš da nestaje zujanje... Uglavnom dosta muzike pre 90'tih mi leoo reši kada me smori šum.
Apple je prilično ozbiljan u toj podršci i priči oko sluha več dugo godina. Može da se lako desi da njihov softver postane neki reper u budućnosti za ambijentalni sluh.

Poslednja izmena:
@nesa69 ti imaš mekanu (silikonsku) olivu?
Nisam video pitanje, izvini.
Potpuno silikonska i mekana. Ona mi je tu preporučila (u Audiovox-u) prema Oticonu za taj zvučnik i tu snagu (P100, mislim da je to 100Db, bar je moje oštečenje tu negde).
Ja sam prezadovoljan.
Mali na aripods ima skoro iste, samo bele i jedna pečurka ako se ne varam. Ja sam otprilike znao šta me čeka i da neće da bude problema. Imam desetak godina ozbiljnog bavljenja plivanjem pa sam nosio svakve čepove, uz do dan danas rekrativnog bavljenja. Ovakvi mi najbolji od svih koje sam koristio:
1717498505000029-127.jpg

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi 👋

Moze li me iko uputiti na FB igrupe ili forume gde se okupljaju ljudi cija deca imaju osteceni sluh?

Pozdrav.
Da javim, uzeh na kraju bernafon aplha 5 mnrt punjive.
Utisak, za sada ok jedino sto mi smeta jeste sto me malo zuljaju one kapice u usima, nikako da ih namestim lepo, nekad bude dobro a nekad mi dusu vadi.

Pozdrav.
Da javim, uzeh na kraju bernafon aplha 5 mnrt punjive.
Utisak, za sada ok jedino sto mi smeta jeste sto me malo zuljaju one kapice u usima, nikako da ih namestim lepo, nekad bude dobro a nekad mi dusu vadi.
Nek te sluze sa srecom. Ta kapica dok ne omekani zna cak i rane u usima da napravi. Meni je tako bilo u pocetku, doduse nakon 3-4 dana popuste i druga prica odma.

Pomažu sprejevi za uši prilično. Još od plivanja koristim. Ako ti bude nešto pravilo probleme probaj.
Oto Aqua Clean za čišćenje. Vodonik peroksid. Sa vremena na vrema pred kupanje. Nije neophodan, ali koristim ga povremeno.
Oto Perfect Olive oil je moja preporuka. Preventivno i opuštajuće za ušni kanal. Kada menjam kapice, obično samo malo prstom nanesem na silikon. Posebno ako Vam pravi te probleme. Bar meni ne ispadaju silikoni.

Opet ja. :)
Pitanje za vas koji duže nosite aparate: kako čujete sopstveni glas i da li vam zvuči veštački više nego spoljašnji zvuci?

Opet ja. :)
Pitanje za vas koji duže nosite aparate: kako čujete sopstveni glas i da li vam zvuči veštački više nego spoljašnji zvuci?
Posle dužeg nošenja slušnog aparata svi zvukovi zvuče prirodno, naravno, pitanje je za nas sa oštećenjem šta je prirodno, jer ono što čujemo bez aparata svakako nije prirodno.

Nazad
Vrh Dno