Šta je novo?

Slučajno obrisane particije

tesseract

Poštovan
Učlanjen(a)
02.10.2017
Poena
80
Samo što sam se ponovio (i3 12100 + Asus B660M-A D4 + 2 x 8GB 3200) i napravih strašnu glupost.

Pošto koristim Linux, imam SSD sa dve particije (jedna EFI i jedna EXT4 particija) i jedan HDD sa dve particije, obe formatirane u EXT4 formatu.

I rekoh, hajde da probam Windows 10 na novom kompu.

Rešim da otkačim HDD i da ostavim samo SSD prikačen.

Podignem Windows instalaciju, dođem do koraka gde je particionisanje i ne shvatajući da sam otkačio pogrešan disk (SSD), obrišem obe particije na HDD-u.

I tek tad shvatim šta sam uradio.

Dakle, samo sam obrisao obe EXT4 particije na HDD-u, nisam kreirao nove, niti ih formatirao.

Ne prikazuju mi se u Disks (za Linux) alatu.

A imam jako bitne podatke na HDD-u.

Znam da ima Windows alata koji mogu da recover-uju particije, ali šta ćemo sa tim što su u pitanju EXT4 particije?

Ideje, šta mi je činiti? Može li se iz Windowsa rešiti problem?

postoje firme za vracanje podataka, misilm da je i neko od starijih clanova radio, sad da li i dalje.... raspitaj se malo i na google

Pretpostavljam da si tražio po googlu i našao nešto ovako da probaš. Ako nije ništa dalje destruktivno rađeno, rekao bih da su velike šanse da se povrate particije jer je obrisana particiona tabela koja govori od kog do kog sektora je koja particija.
Idealno bi bilo da kloniraš disk pa da probaš sa nekim alatima poput ovog i sl.

Ne treba firma za data recovery. Budući da nije upisivao podatke na disk, sve što mu treba je Sergei Strelec iso (prvi rezultat google pretrage) sa Rufusom se napravi butabilni usb i tamo ima sve alate koje će mu zatrebati.
@tesseract samo polako i bez panike, dok god ne upisuješ na taj disk vratićeš sve, u najgorem slučaju veliku većinu.
Formatirana particija se rutinski rešava, a ext nije problem, poznati alati za recovery barataju sa njim.
Edit: za svaki slučaj da se ogradim, ovo sve važi ako si uradio quick format, jer ako si kojim slučajem radio full format ni specijalizovana firma ti ne može pomoći, podaci su izgubljeni.

Evo šta sam konkretno uradio, znači, išao sam "samo" na Delete, i onda sam video da je pogrešan disk u pitanju, dakle, nisam išao na New ili Format.

Nadam se da će moći nešto da se uradi u tom slučaju.

ezgif-1-426a4dcaca.jpg

Da, Testdisk je savršen, ali kao što sam više puta napisao, samo ako se zna prethodni raspored svega.

Ako se zna kako je bilo pre, i TD ponudi/predloži isto to, biće sve kao pre.

Evo šta sam konkretno uradio, znači, išao sam "samo" na Delete, i onda sam video da je pogrešan disk u pitanju, dakle, nisam išao na New ili Format.

Nadam se da će moći nešto da se uradi u tom slučaju.
Moj burazer je uradio isto sa diskom na kojem su mu bile sve slike deteta, od onih bolničkih "iz stomaka" pa do pete godine. Kukao je, zapomagao, paničio, plakao dok sam ja crkavao od smeha. Uz pomoć par alata izvukao sm mu 99,99% svega sa diska bez ikakvih problema.

Čak i da si išao na NEW ili FORMAT samo bi disk upisao novu MBR tabelu i opet bi sve što je bilo na disku i dalje bilo tu.

Minitool Partition Wizard vraća obrisane particije kako su bile, imaš ga na Sergei Strelec alatu.

Nemam iskustva sa SS, ali, imam sa Recuva-om, nekima sam spasao godine i godine 'foto secanja'.

Uspeo sam za čitav minut bez problema da recover-ujem obe particije uz pomoć MiniTool-a.

Hvala svima na pomoći! 😀

Ovo je upozorenje da češće radim backup podataka na eksterni HDD.
Nemam iskustva sa SS, ali, imam sa Recuva-om, nekima sam spasao godine i godine 'foto secanja'.
Recuva je besplatan alat iz iste kuhinje kao CCleaner, ali on je dobar za recover obrisanih podataka. Uspeo sam i ja da povratim neke obrisane podatke ranije. Ali, za recover-ovanje obrisanih particija, MiniTool je prava stvar.

Uspeo sam za čitav minut bez problema da recover-ujem obe particije uz pomoć MiniTool-a.

Hvala svima na pomoći! 😀

Ovo je upozorenje da češće radim backup podataka na eksterni HDD.

Recuva je besplatan alat iz iste kuhinje kao CCleaner, ali on je dobar za recover obrisanih podataka. Uspeo sam i ja da povratim neke obrisane podatke ranije. Ali, za recover-ovanje obrisanih particija, MiniTool je prava stvar.
Nisam skontao MiniTool vraća i obrisane particije i podatke sa tih obrisanih particija, ili samo particiju (pošto kako skontah u ovom slučaju podaci nisu bili brisani-formatirani)?

Samo vrati particije kako su bile, za recovery podataka imaju drugi alat.

Nisam skontao MiniTool vraća i obrisane particije i podatke sa tih obrisanih particija, ili samo particiju (pošto kako skontah u ovom slučaju podaci nisu bili brisani-formatirani)?
Zavisi šta si uradio. Ako si kao ja, samo obrisao particije, ali nisi formatirao, onda vraća sve podatke, tako da nema potrebe da se radi dodatni data recovery. Bukvalno pronađe obrisane particije (bolje rečeno - listu sa particijama) i za par sekundi je sve kako je bilo, sa sve podacima.

Zavisi šta si uradio. Ako si kao ja, samo obrisao particije, ali nisi formatirao, onda vraća sve podatke, tako da nema potrebe da se radi dodatni data recovery. Bukvalno pronađe obrisane particije (bolje rečeno - listu sa particijama) i za par sekundi je sve kako je bilo, sa sve podacima.
Hvala bogu nisam ništa uradio (jesam jednom pre više godina), nego pitam ako bude trebalo...

Da ne otvaram novu temu, imam isti problem. SLucajno sam obrisao pogresan hard u disk managment, imale su dve particije. Jednu sam vratio sa MiniTool Partition Wizard v12.7, dok drugu particiju ne mogu nikako da vratim. Dodjem do postupka kada se ucitaju unallocated particije, i vidim da su svi fajlovi tu, i kada idem na Finish, trebam da uradim Apply, samo mi vrati hard disk na unallocated disk. Sta raditi? :)

Zaboravio da sam pisao ovde, ali samo da javim da sam sutra dan vratio sve izbrisane particije uz pomoc ovog programa, kupio licencu na 1 mesec i sve uspesno vratio.

Kod:
https://dmde.com/download.html

Nazad
Vrh Dno