Pozdrav!
Planiram da u neko dogledno vreme nabavim fiksni satelitski komplet za
3 satelita, pa da se konsultujem da li je tako nesto moguce da se ne bih zeznuo odmah u startu.
Uzeo bih
1.3m Fe tanjir (Al mi je skup

), 3x
Inverto 0.3dB (korektno?),
DiSEqC 4/1 switcher, 8 F konektora,
DualFeed sinu i 20m kabla da to dovedem na SS2 (15m antena-SS2, a ostatak na interkonekciju). Sistem bi bio (i ostao) fiksni i postavljen nisko na juznoj strani kosog krova (ali dovoljno visoko da sneg ne zapinje o tanjir kad krene da se topi i klizi). Ortak i ja bi odradili montazu i fiksiranje (on ima neki stari analogni risiver, a i na CG sat sajtu smo nasli prilicno razumljivo uputstvo kako upucati astru, pa cak i podesiti putanju antene za pokretni sistem).
Moja pitanja su:
-Da li je moguce postaviti sistem tako da "gadja" grupe Astra 19.2E, EutelsatW2 16E i HotBird 13E? Neouobicajen je broj, uglavnom se ili nudi za 2 satelita ili pokretni sistem, zato pitam.
-Na koji od njih usmeriti antenu, Astru (navodno nesto slabiji signal) ili Eutelsat (nekako mi logicno posto je skoro u sredini)?
-Da li ima neke veze sto bi u ovoj konfiguraciji jedan ulaz na switcheru bio prazan (ne ometa mu funkcionalnost)?
edit: Ako bas mora 4. LNB, na koji satelit ga usmeriti: EutelsatW1 10E ili EutelsatW6 21.6E (mada oba imaju uglavno arape), eventualno da se "pruzim" do Astre1D/3A na 23.5E, sto mu otprilike i dodje maksimalni "preporuceni raspon" LNB-ova od ~10 stepeni. Za ovu Astru cak i ne znam da li moze da se hvata kod nas, posto na
http://www.lyngsat.com nema dijagram pokrivanja.
-Koji kabl i konektore uzeti s obzirom da do kompa ima 15-ak m? Znaci optimalno resenje koje nece previse slabiti signal, cene do 1e/m? Neki konkretni model kabla (eventualno i gde kupiti).
-Da li je moguce na onaj DualFeed nakaciti 3. LNB u sredinu, tj. da li ce biti mesta za W2 LNB izmedju ova dva krajnja LNB-a, s obzirom da su pozicije satelita dosta blizu?
-Ukoliko ovo gore ne moze, vec LNB mora malo da se spusta ili podize, koliko mu to utice na prijem signala?
-Verovatno vec vidite gde bih uzeo opremu (jeftinije nisam nasao, a to mi je nazalost prioritet), pa me interesuje valjaju li oni LNB-ovi i onaj switcher nesto?
-Eventualno da li neko zna gde bih mogao da nadjem "Strong"-ov tanjir, ali da je u BG-u, posto
znam gde sigurno ima, ali mi je daleko (>50km) od kuce.
Toliko sam se setio za sad, svaka pomoc dobrodosla.
Hvala

.