Šta je novo?

Sky Star 2

radio sam to u sve 4 verzije...svugde stoji crvena putacha...to se deshava i ortaku i meni :(

koje drajvere koristis?
dali prilikom instaliranja ProgDVB-a obelezis da koristi Technisat ss2...
pokusaj da ukljucis server4PC i onda probaj Progdvb,nekad i to pomogne

pa koristim drajvere sa cd-a koji sam dobio uz nju...ortak i ja koristimo identichan cd, iste su kartice, altdvb nam radi bez problema :) obelezim ss2...ali ona je u devices prekrizena :(

pa koristim drajvere sa cd-a koji sam dobio uz nju...ortak i ja koristimo identichan cd, iste su kartice, altdvb nam radi bez problema :) obelezim ss2...ali ona je u devices prekrizena :(

ako radi altdvb onda nije problem u kartici vec u progdvb-u zato probaj neke druge drajvere 4.3.0 ili 4.3.2 ili najnovije 4.4.0 imas na technisatovom sajtu
http://www.technisat.com/?site=service/download.php&produktID=1281&reload
jesi probao da prvo ukljucis server4pc pa tek onda progdvb?

downloaduje se :) probacu ponovo, i sa server4pc (shta god da je to :) ), ali posle formata (sutra/prekosutra)...tnx :) :)

Pozdrav!

Planiram da u neko dogledno vreme nabavim fiksni satelitski komplet za 3 satelita, pa da se konsultujem da li je tako nesto moguce da se ne bih zeznuo odmah u startu.

Uzeo bih 1.3m Fe tanjir (Al mi je skup :(), 3x Inverto 0.3dB (korektno?), DiSEqC 4/1 switcher, 8 F konektora, DualFeed sinu i 20m kabla da to dovedem na SS2 (15m antena-SS2, a ostatak na interkonekciju). Sistem bi bio (i ostao) fiksni i postavljen nisko na juznoj strani kosog krova (ali dovoljno visoko da sneg ne zapinje o tanjir kad krene da se topi i klizi). Ortak i ja bi odradili montazu i fiksiranje (on ima neki stari analogni risiver, a i na CG sat sajtu smo nasli prilicno razumljivo uputstvo kako upucati astru, pa cak i podesiti putanju antene za pokretni sistem).

Moja pitanja su:

-Da li je moguce postaviti sistem tako da "gadja" grupe Astra 19.2E, EutelsatW2 16E i HotBird 13E? Neouobicajen je broj, uglavnom se ili nudi za 2 satelita ili pokretni sistem, zato pitam.

-Na koji od njih usmeriti antenu, Astru (navodno nesto slabiji signal) ili Eutelsat (nekako mi logicno posto je skoro u sredini)?

-Da li ima neke veze sto bi u ovoj konfiguraciji jedan ulaz na switcheru bio prazan (ne ometa mu funkcionalnost)? edit: Ako bas mora 4. LNB, na koji satelit ga usmeriti: EutelsatW1 10E ili EutelsatW6 21.6E (mada oba imaju uglavno arape), eventualno da se "pruzim" do Astre1D/3A na 23.5E, sto mu otprilike i dodje maksimalni "preporuceni raspon" LNB-ova od ~10 stepeni. Za ovu Astru cak i ne znam da li moze da se hvata kod nas, posto na http://www.lyngsat.com nema dijagram pokrivanja.

-Koji kabl i konektore uzeti s obzirom da do kompa ima 15-ak m? Znaci optimalno resenje koje nece previse slabiti signal, cene do 1e/m? Neki konkretni model kabla (eventualno i gde kupiti).

-Da li je moguce na onaj DualFeed nakaciti 3. LNB u sredinu, tj. da li ce biti mesta za W2 LNB izmedju ova dva krajnja LNB-a, s obzirom da su pozicije satelita dosta blizu?

-Ukoliko ovo gore ne moze, vec LNB mora malo da se spusta ili podize, koliko mu to utice na prijem signala?

-Verovatno vec vidite gde bih uzeo opremu (jeftinije nisam nasao, a to mi je nazalost prioritet), pa me interesuje valjaju li oni LNB-ovi i onaj switcher nesto?

-Eventualno da li neko zna gde bih mogao da nadjem "Strong"-ov tanjir, ali da je u BG-u, posto znam gde sigurno ima, ali mi je daleko (>50km) od kuce.

Toliko sam se setio za sad, svaka pomoc dobrodosla.

Hvala :).

Poslednja izmena:
Odgovor na prvo pitanje je da moze,ja imam takav sistem.
Na drugo je Astra.
3.ne
4.ne znam
5.trebalo bi da moze,kod mene je uspelo
6.ne znam
7.ne znam
8.ne znam
Pozdrav,naci ce se vec neko ko ce ti odgovoriti konkretno na pitanje gde da kupis kablove i tanjir.

-Da li je moguce postaviti sistem tako da "gadja" grupe Astra 19.2E, EutelsatW2 16E i HotBird 13E? Neouobicajen je broj, uglavnom se ili nudi za 2 satelita ili pokretni sistem, zato pitam.

Može bez problema, moraš samo naći Alps LNB, pošto samo sa njima postižeš dobar prijem na sva 3 satelita (13°, 16° i 19.2°). Uspeo bi verovatno i sa nekim drugim LNB, ali gubiš puno na kvalitetu signala, pošto LNB-i ne mogu dovoljno da se približe. Kod Alps-a to nije problem, pošto su jako uski, i napravljeni su upravo za istovremeni prijem satelita koji su udaljeni samo 3 stepena. LNB ovako izgleda:

strong%20lnb.jpg

Najbolje bi bilo ako imaš nosač kao ovaj na slici dole ("trostruki" Gibertini multifeed), sa tim koji si ti izabrao nećeš uspeti dovoljno da približiš konvertore.

gibertini3fachfeed5fh.jpg

-Na koji od njih usmeriti antenu, Astru (navodno nesto slabiji signal) ili Eutelsat (nekako mi logicno posto je skoro u sredini)?

Kod nas (u Srbiji) centralni LNB ide na Astru, pošto ima najslabiji signal. Konvertori za 16° i 13° idu desno od centralnog, gledano iz pozicije kada stojiš ispred antene.

-Da li ima neke veze sto bi u ovoj konfiguraciji jedan ulaz na switcheru bio prazan (ne ometa mu funkcionalnost)?

Može, nema nikakvog uticaja

-Koji kabl i konektore uzeti s obzirom da do kompa ima 15-ak m? Znaci optimalno resenje koje nece previse slabiti signal, cene do 1e/m? Neki konkretni model kabla (eventualno i gde kupiti).

Nije mi poznato tržište kablova kod nas, ali traži kabl koji je odgovarajući za digitalnu satelitsku televiziju, da ima bar dupli oklop, i ako možeš da biraš u radnji, biraj deblji kabl (obrati pažnju i na srednji provodnik, isto je bolje da bude većeg promera). Pošto dužina nije velika (15 m), nećeš imati nekih većih problema prilikom izbora.

-Da li je moguce na onaj DualFeed nakaciti 3. LNB u sredinu, tj. da li ce biti mesta za W2 LNB izmedju ova dva krajnja LNB-a, s obzirom da su pozicije satelita dosta blizu?

Na taj koji si ti izabrao teško, ako nađeš neki Multifeed kao od firme Gibertini (vidi sliku gore), onda nema problema.

-Ukoliko ovo gore ne moze, vec LNB mora malo da se spusta ili podize, koliko mu to utice na prijem signala?

Sva 3 satelita su skoro u istoj ravni, i odstupanje je zanemarljivo, tako da nema potrebe da se time opterećuješ. Mnogo je važnija dobra šina koja omogućuje nesmetanu montažu sva 3 konvertora (bukvalno su skroz jedan do drugog, nema nikakvog rastojanja među njima), izbor LNB-a (Alps) i dobro podešena antena.

-Verovatno vec vidite gde bih uzeo opremu (jeftinije nisam nasao, a to mi je nazalost prioritet), pa me interesuje valjaju li oni LNB-ovi i onaj switcher nesto?

LNB-ovi su ok, ali nisu dobri za tvoj slučaj (prijem 3 satelita sa razmakom od 3 stepena). Diseq k'o diseq, svi su manje-više ok. Može da radi godinama, a može da crkne posle par dana/meseci, nikad se ne zna :d

Ima boljih (kao recimo od firme Spaun), ali su neprimereno skuplji, a takođe hoće da crknu, tako da se ne isplati :-devil-:

Poslednja izmena:
Hmm, ovo mi se sviđa. Ajde reci ako nije tajna koliko koštaju takvi LNB-ovi i taj nosač??

Accuphase hvala, veoma si pomogao ovim opsirnim odgovorom :)!

Juce sam otisao do firme gde bih uzimao opremu da se raspitam poblize o svemu i receno mi je nesto slicno:
U sustini cekam te uske LNB-ove koji mogu da se montiraju (ne rece mi prodavac da li su to bas Alps-ovi koje si ti naveo), a posebna sina postoji bas za kombinaciju 19.2e+16e+13e, tako da i sa tim ne moram da se opterecujem.
Razlika je sto mi je receno da bi antenu trebalo usmerim na 16e, posto je srednji satelit (a to mi malo pravi problem, posto koliko znam nema analognih kanala na W2) , i takodje mi je napomenuto da pri montazi treba zakrenuti LNB-ove po uzduznoj osi u smeru kazaljke na satu za nekih 15-ak stepeni, navodno dobija se nesto bolji signal.
Za Gibertini ljudi imaju reci hvale, ali su prilicno skupi a i jako se tesko nalaze.

Videcemo sta ce biti (ustvari kad ce biti...) sa ovim, a nadam se da cu za najdalje 15 dana sve ovo namontirati ;).

@/Neo\
Najjeftinije sto sam nasao za ove Alps je cena od 1300din, ali verujem da moze da se nadje i ispod te cene. Ako su svugde 1300, onda je bolje dodati jos malo i uzeti dooobar LNB i investirati u motorizovani sistem. Ili odustati od Eutelsat W2...

edit + offtopic: U vezi "koristi google"... Nije bas jednostavno, evo dok sam trazio na google-u klasicnim metodama malo sam nasao, sad kad kucam "alps lnb" dobijam dosta vise prakticnih odgovora bas za moj slucaj.

Poslednja izmena:
Hmm, ovo mi se sviđa. Ajde reci ako nije tajna koliko koštaju takvi LNB-ovi i taj nosač??

Nije tajna, ali ne znam koliko će ti informacija biti od koristi (ja sam u Nemačkoj, to je cena ovde):

Alps LNB je oko 10 €

Multifeed šina sa gornje slike je oko 8-10 €

Ovo su cene u prodavnici gde kupujem (veoma povoljno), kod drugih ide cena i do 15-20 € za LNB ili šinu. Preko ebay mogu se naći setovi još povoljnije, ali tamo nisam još kupovao. Kao recimo set od 3 Alps LNB, trostruki multifeed, Diseq 4/1 i 10 F-konektora za 27 € + 5 € poštarina.

Razlika je sto mi je receno da bi antenu trebalo usmerim na 16e, posto je srednji satelit (a to mi malo pravi problem, posto koliko znam nema analognih kanala na W2)

Malo čudno, ali je to verovatno iz razloga što šina koja nosi konvertore ne dozvoljava drugi vid montaže. U centralnom delu Evrope je to ispravan način montaže (Eutelsat W2 u sredini), pošto Astra ovde ima mnogo jači signal - antena, tj. centralni LNB se uvek usmerava na satelit sa najslabijim signalom na mestu prijema, ovde je to W2, kod nas u Srbiji Astra.

takodje mi je napomenuto da pri montazi treba zakrenuti LNB-ove po uzduznoj osi u smeru kazaljke na satu za nekih 15-ak stepeni, navodno dobija se nesto bolji signal.

Ovo je donekle tačno, ja pri montaži uvek zakrenem LNB-ove malo po uzdužnoj osi, ali to nije ugao od 15 stepeni (manji je), i varira po malo (podešavanje vršim pomoću uređaja koji meri kvalitet signala).

Za Gibertini ljudi imaju reci hvale, ali su prilicno skupi a i jako se tesko nalaze.

Gibertini antene su dobre, ali su i znatno skuplje od tih koje se kod nas prodaju (85 cm oko 40 €), ovde u Nemačkoj je najprodavaniji model od 85 cm, i idealno ispunjava uslove za prijem 3 satelita na 13, 16 i 19.2 stepena, za naše krajeve je ipak premala. Sledeći model od 1 m je tek za nijansu bolja po prijemu, a model od 125 cm je super, ali košta oko 120-150 €, i predimenzionirana je za ova 3 satelita. Nju kupuju korisnici za malo egzotičnije satelite (motorni sistemi, ili za Arabsat/Turksat).

Poslednja izmena:
Da li neko zna kako se racuna polarizacija LNB-a, tj. za koliko treba da zarotiram LNB? Konkretno me interesuje za Astru i Hotbird. Koordinate za Nis su 43.3247ºN i 21.9033ºE.

Ok, nasao sam Alps-e po 10e u ZDE-u. Sina (nosac LNB-a) za ova 3 je oko 250 dinara...

Jos samo neko iole bolje tanjirce i na konju sam...

Evo opet mene sa nekim novim informacijama:

-Alps sa slike kosta 1200-1300din u maloprodaji, a VP cena (cena za montere i firme) je onih 10e iz prethodnog posta. Znaci matematika je: 3*Alps + switch4/1 = 3*15e + 10e = 55e = skupo, za jos malo para ide motor, polarmount i pozicioner (25e+10e+40e = 75e). Naravno daleko je komplikovanija montaza pokretnog sistema, ali je dobitak daleko veci ulozenom novcu.

-Multifeed koji se koristi u stvari i nije klasican multifeed, otud i pozicioniranje na EutelsatW2 za mesto centralnog satelita. Probacu da objasnim - u pitanju je trostruka shelna s tim da se centralni deo te shelne montira (navuce) na srednji LNB, tj. onaj za koji postoji nosac na anteni (feed-arm) a levo i desno od toga onda ima mesta za 2 LNB-a. Izgleda otprilike ovako: oOo, gde je u sredini nosac sa feedarm-a.

-Antene koje su u ponudi su... diskutabilnog kvaliteta. Fe antene od 1.2m domace proizvodnje imaju izvesnih geometrijskih problema, pa daju pojacanje koje je priblizno jednako (ako ne i manje) od madjarskih od 1m, a opet madjarske (popularno "madjarice") ne mogu da pridju recimo Triax-u, a o Gibertiniju da i ne pricamo. Strong antena (navodno, pravi ih Triax za Strong) nema gde sam trazio, pa nastavljam potragu. Naravno, koliko para toliko i muzike...

-Kabl za SAT-TV je opet posebna prica... svi nude obican koaksijalni kao sat kabl, znaci svi su obicni koaksijalci, a za sad sam jos u potrazi za duplo sirmovanim (duplo oklopljenim) kablom.

Sve u svemu, nosim se mislju da preko rodjaka u Austriji porucim multifeed sa e-baya koji je Accuphase postovao ovde (doduse varijantu sa 4*alps + gibertini feed + vialuna diseqc 4/1) za nekih ~40e sa postarinom i da sacekam da to lepo dodje pa da ili prodam jedan alps ili montiram tako kako jeste.

Za pokretni sistem jos nemam iskustva sam da montiram inace bih to uzeo, a zelim da ovo sam zavrsim... DIY freak :).

Da, te Strong antene su bile triax model, pogotovo aluminijumska je bila odlicna, a nije losa ni obicna. Ali odustani, nema ih vise, ja sam diler/montazer - sve su bile od jednog uvoznika, vise ih nema i verovatno nece biti u skorije vreme, poslednje smo montirali jos prosle godine :/

Odustani od tih 5 lnb- switch.. varijanti.. ako se malo zainteresujes za to, stavices svakako motor kad-tad, pa bolje odmah.

Sto se tice podesavanja, jeste malo komplikovano, ali dovoljno je to sto imas entuzijazam da sam podesis, a probleme ces savladati usput :)

Inace za ta tri satelita koje si hteo sa switcem, za to putanja sa motorom i ne mora da se podesava, nadjes astru, a ova dva su toliko blizu da ne mozes da ih promasis, tako da vec u startu imas isto..

:type:

Strong antene aluminijumske i celicne 1.25cm mogu da se nadju u Zde-u u beogradu. Oni su ditributeri stronga!

A i kazu da nisu bas sigurni kad ce ih ponovo dobiti...

E imam jedan zestok problem. 4.3.0 DRAJVERE koje sam dobio uz sky star 2 karticu v2.6d rade super sa njom. Ali kada stavim drajver 4.4.0 najnoviji nastaju ozbiljni problemi? Prvo server 4pc u startapu pokazuje da na alice satu nema signala i astri i crven je. Kako to? Kada izaberem alicesat on ne reaguje i dalje nema signala? Sve je propisno instalirano i cc clinerom sredjen. Tkodje kada startujem progdvb i pustim neki kanal sa astre tek onda server u startapu pokaze signal. A sto je najgore vise od pola ferkvencija kao i da ne postoje ,skoro svi radio kanali ne rade ,nepokazuje signal u prog dvb/u i pola kanala? U cemu je ovaj problem? Kako to da sa 4.3.0 drajverima sve radi super i svi radio kanali i setup 4pc pokazuje posle restarta odma signal i zelen je? Da li je ovo do drajvera ,jer i kod vas isto?

taj setup4pc ti nije toliko merodavan. Ja recimo imam 4.4.0 drajvere i sve mi OK šljaka. Svi kanali su tu, sve je ok. Jačina signala se prikazuje (doduše nekoristim progdvb već MyTheatre). Probaj da preskeniraš satelit, možda ti se nešto poyebalo.

Da li neko zna kako se racuna polarizacija LNB-a, tj. za koliko treba da zarotiram LNB? Konkretno me interesuje za Astru i Hotbird. Koordinate za Nis su 43.3247ºN i 21.9033ºE.

Našao sam zanimljivu stranicu, vrši AZ/EL proračun, kao i korekciju polarizacije LNB-a :smoke:

Evo primera za Niš & Hotbird 13°:

Link

Poslednja izmena:
Mozda ce nekom da koristi?
Programcic za podesavane polozaja antene (moze da se izbegne koriscenje analognog resivera za postavjanje antene)

Prilozi

• FSF11.zip
    534 KB · Pregleda: 148
Cao evo imam jedno pitanje pa se nadam da mi mozete pomoci.Naime posedujem digitalni pisiver echostar dsb-2200 2ci viacces i imam modul kid cam sa fun karticom.Imam i programator sa kojim sam do pre godinu, godinu ipo dana punio ovu karticu ali posto mi se motor pokvario a tanjir je na krovu koji je dosta strm satelitska mi nije radila do sve do juce dok mi majstor nije popravio.Stavio mi je dva konvertora i svicer.Moje pitanje da li mogu jos uvek preko ovog programatora da napunim karticu i da pratim neke kanale ili ne.Da li jos uvek nesto radi u seca 1 sistemu ili ne?
Ako ne koji bi mi risiver preporucili?Da li je mozda ok dreambox d500 ili imate neke druge preporuke?
Unapred hvala na odgovoru.
Pozdrav.

Svaka cast majstoru samoubici na onom krovu :)

Nema nista od seca1, ni jedan paket vredan paznje vise ne emituje u tom sistemu.

Dm500 jeste najbolje resenje kao neki low end risiver, a za nesto bolje treba sacekati dm8000 (konacno dreambox za hdtv) i spremiti 800 -> 1000 eura :S:

Svaka cast majstoru samoubici na onom krovu :)

Nema nista od seca1, ni jedan paket vredan paznje vise ne emituje u tom sistemu.

Dm500 jeste najbolje resenje kao neki low end risiver, a za nesto bolje treba sacekati dm8000 (konacno dreambox za hdtv) i spremiti 800 -> 1000 eura :S:
Ok hvala na odgovoru.Da li mozda znas okvirno koliko mogu da dobijem za risiver echostar 2200 i kid kam modul sa fun karticom?
Koja mu je vrednost sada?
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Vrh Dno