Šta je novo?

Skocile cene hardvera kod nas

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Izvinjavam se na offtopicu, Srbistan nikako ne prilici, Crna Rupa je sasvim prikladan naziv.

Hvala bogu Turci nismo al kako je krenulo Turci ce vam doci jer ih sami zovete.
ce vam ?
Koji su to oni ?
Postavio je pitanje potpuno na mestu.
Turci zovu Srbiju Srbistan, i deca ispod 12 godina na blic b92 i slicnim sajtovima..

d8c479084e2acc593385a3b9543c47c5.jpg

Alo, bre?:) Toliko brzo se zaboravilo ovo poskupljenje i preslo na nacionalno razbacivanje?:)

Ja pamtim jos onaj porez od kraja 2013....nisam kupio nista ovde, sem misa koji nije poskupeo.[emoji3]

Vidim, vec su poceli da kukaju na osetan pad kupovine, e tek ce da kukaju.[emoji48]

^ pa ja ne znam sta su ocekivali, povecanje prodaje mozda? :d :d

Ja sam se odavno 'oladio od kupovine pc hw mada sam ove godine planirao IPS monitor i SSD, napajanje i polovan gpu. A koliko vidim moracu da potrazis alternativna resenja ;) polovnu robu a mozda cak i odustanem od kupovine necega..

ja ostavio najskuplji apgrejd za kraj,monitor

I mene ce to da sahrani :d a planirah dell IPS.. pa cu izgleda morati da jurim neki proveren, polovan.

Poslednja izmena:
ja ostavio najskuplji apgrejd za kraj,monitor,cekajuci freesync modele,sad sam ga ugasio.jos ako bude potrebe za grafikama...

Sledece sto mozemo ocekivati je intervju sa nekim od vlasnika velikih IT prodavnica, kako kuka jadan sto je opala prodaja zbog povecanja cena koje je on, naravno, prosto morao da podigne zbog polozaja Meseca, a i da ovako zaradjuje jedva za leba i salame.

Ili da optuzi kupce sto ne kupuju...a treba uskoro sajam automobila, da popuni vozni park.

Realno povisili su sa 8 na 20% pdv, ćutali smo, sada su povisili cene za nebitno koliko %, ćutaćemo.

A ovu temu član koji je otvorio trebalo bi da promeni u "Zid plača".

P.S.

Ako kupuješ u kešu okreneš čoveka koji donosi iz Mađarske grafičke, matične, procesore, memoriju, hard diskove, NAS... i uštediš nekada 20, nekada 30, nekada i više %.

Ja sam se ranije plašio kupovine preko interneta s obzirom da ne volim da kupujem "iza ćoška", da se nalazim sa nepoznatim likovima po stanicama... ali sam kasnije kada sam ušao dublje u materiju video da postoje osobe koje donose iz Mađarske novo, neotpakovano, sa garancijom po znatno nižim cenama pa sam tako počeo da kupujem sve tamo. Presedan sam napravio kada sam kupio Mac mini kod nas pre par dana pošto nisam imao keš a imao sam čekove. Sa druge strane preko KP taj isti mini dolazi sa garancijom od godinu dana a kod nas se dobija dve tako da smatram da nisam mnogo na gubitku.

Problem je donošenje stvari većih gabarita preko granice (monitori, kućišta...) ali i to se da rešiti.

Pratim temu i osim što se Srbija naziva Srbistanom i što je 90 postova off niko izgleda nema šta novo da kaže a što ne znamo.

ON TOPIC:

Predlažem da se udruže pravnici sa foruma (mislim i da je među njima i @weasel) i da nam kažu da li se ovim poskupljenjem krši neki član zakona/ustava i da li postoji mogućnost da se nešto zakonski uradi: da na primer skupimo potpise kao grupa građana i da se obratimo Evrospkom parlamentu, Narodnoj skupštini, Zaštitniku građana, Agenciji za borbu protiv korupcije, Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, nevladinim organizacijama i sl. kako bi izboksovali smanjenje cena a ne da imamo 7500 postova bez ikakvog ishoda.

Kako moze poskupljenje racunarskih komponenata da krsi neki zakon ????

Ako ne može ništa da se uradi čemu onda toliko diskutovanje?

Edit: može da se napiše da spuste porez na dodatu vrednost opet na 8% i evo vraćanja cena na staro.

Poslednja izmena od urednika:
Ako ne može ništa da se uradi čemu onda toliko diskutovanje?
Diskutovanje je tu zato što pomaže da se pokaže (ali ne i primeni) stav, reši se frustracije, itd. Ali to apsolutno neće ništa promeniti. Uvoznici su promenil cene, pa su cene u maloprodaji posledica ove promene. Pravno ne može ništa da se uradi, jer svako može da prodaje robu po ceni koju smatra da je prikladna. Samo pomislite na cene proizvoda u toku neke akcije. Ne sećam se da se bilo ko buni i protestovao.

Ono što može da se uradi je da prestane da se kupuje hardver u maloprodajama u Srbiji, ali za to je potrebna organizacija i volja čega očigledno ovde baš i nema. :( Sem toga, ne zaboravite da i dalje postoje kupci kojima nije tako jednostavno da odu negde i kupe hardver, mislim pre svega na firme.

Nije diskutovanje nego standardno kalimero kukanje. Ali bar ima i duhovitih predloga, npr. da grupa građana pošalje iz kafića SMS evropskom parlamentu, pa možda Merkelova reaguje da se spuste cene kafe, cigara, i grafičkih kartica. Za rešenje svakako nema puno mudrovanja - bojkot, i to je to.

jer svako može da prodaje robu po ceni koju smatra da je prikladna.
Ne moze, postoje stvari za koje vlada odredjuje cenu, i ne moze svako da prodaje stvari za koje treba posebna dozvola (lekovi, preparati, oruzje..).

Samo pomislite na cene proizvoda u toku neke akcije. Ne sećam se da se bilo ko buni i protestovao.
Lose se secas. U toku Akcije, ne (ali kod nas nije bilo Akcija). Dok u toku "akcija" se bunio onaj ko je znao da to nije Akcija.

Sem toga, ne zaboravite da i dalje postoje kupci kojima nije tako jednostavno da odu negde i kupe hardver, mislim pre svega na firme.
Mogu itekako. Mogu da poruce online, mogu da organizuju turu i odu da kupe, mogu svasta. Drugo je sto NECE.
E sad da li se nekome vise isplati da plati PDV, i nema povracaj (uveze kao fizicko lice), ili da plati atest je nesto sto svaka firma za sebe racuna. (ko nije u sistemu PDVa, isplativije je bez atesta)

Ne verujem da će bojkot doneti nešto dobro, pogotovo što nije moguć.
Srbiji, tj srpskom tržištu hardvera su potrebna sistemska rešenja, poštovanje zakona i zdrava konkurencija.

Realno povisili su sa 8 na 20% pdv, ćutali smo, sada su povisili cene za nebitno koliko %, ćutaćemo.

A ovu temu član koji je otvorio trebalo bi da promeni u "Zid plača".

P.S.

Ako kupuješ u kešu okreneš čoveka koji donosi iz Mađarske grafičke, matične, procesore, memoriju, hard diskove, NAS... i uštediš nekada 20, nekada 30, nekada i više %.

Ja sam se ranije plašio kupovine preko interneta s obzirom da ne volim da kupujem "iza ćoška", da se nalazim sa nepoznatim likovima po stanicama... ali sam kasnije kada sam ušao dublje u materiju video da postoje osobe koje donose iz Mađarske novo, neotpakovano, sa garancijom po znatno nižim cenama pa sam tako počeo da kupujem sve tamo. Presedan sam napravio kada sam kupio Mac mini kod nas pre par dana pošto nisam imao keš a imao sam čekove. Sa druge strane preko KP taj isti mini dolazi sa garancijom od godinu dana a kod nas se dobija dve tako da smatram da nisam mnogo na gubitku.

Problem je donošenje stvari većih gabarita preko granice (monitori, kućišta...) ali i to se da rešiti.

Pratim temu i osim što se Srbija naziva Srbistanom i što je 90 postova off niko izgleda nema šta novo da kaže a što ne znamo.

ON TOPIC:

Predlažem da se udruže pravnici sa foruma (mislim i da je među njima i @weasel) i da nam kažu da li se ovim poskupljenjem krši neki član zakona/ustava i da li postoji mogućnost da se nešto zakonski uradi: da na primer skupimo potpise kao grupa građana i da se obratimo Evrospkom parlamentu, Narodnoj skupštini, Zaštitniku građana, Agenciji za borbu protiv korupcije, Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, nevladinim organizacijama i sl. kako bi izboksovali smanjenje cena a ne da imamo 7500 postova bez ikakvog ishoda.

Ne bih da te plašim ili nešto slično, ali ja bih pre uzeo tu Mađarsku garanciju za Mini, nego našu. Imali su ljudi kod nas dosta problema sa Apple garancijom.

Ma dobro, nadam se da neće doći do toga da moram da nosim na servis...

Poslednja izmena:
Kako moze poskupljenje racunarskih komponenata da krsi neki zakon ????

Moze..ja sam 99% siguran da je veci deo trzista IT opreme izmonopolisan i/ili skoro svi uvoznici se "solidarišu" sa kolegama...i eto kršenja zakona.

Bogami..kad pogledam bolje muziku, tv, kuhinju i mentalitet, nisu ni odlazili.[emoji3]
Samo....turci su izuzetni trgovci, to nazalost nismo poprimili.[emoji3]

Glavna serija u zemlji Suljo Velicanstveni pa onda moda po Turskim "velikasima" itd itd...

A tek muzika na koju se omladina napija a la Turkish import....

Pa Vucko dovodi Arape da nam uzmu Vojvodinu,a Arapi zauzvrat spremni da grade najvecu dzamiju u jugoistocnoj Evropi pogadjajte gde...

Al ajd dosta o politici,Srbistan,Bosnistan ili Vuko****ne,Crne Rupe,patriJotski savez za pljackanje naroda ili kako god hocete sve je to isti sljam bilo vam tesko priznati ili ne vas problem.

HW je poskupio i to je glavna tema,gde sada da kupujemo kavurme? :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno