Nisam mislio da se umesam u ovu temu. Takodje mi nije jasno zasto svaka tema u kojoj se spomenu MS proizvodi mora da se pretvori u Linux vs Windows flame?
Pitanje je prosto: sta mislite o MS proizvodima, a ne "da li je Linux bolji od WIndowsa".
Da krenemo od pokretaca teme koji je zapoceo flame sa
Zlatko_bre_1985 je napisao(la):
Pa zar je moguce da niko nema misljenje o velikom Microsoftu i najboljem operativnom sistemu Windows XP® ???
Ko kaze da je najbolji? Tipican flejmerski reply, pa ne kontam zasto niste odreagovali da sprecite ovu paradu na 3 strane zahvaljujuci kojoj se jos uvek dobro smejem.
Ma ne mislim ja o tome.Ma hocu da kazem bre da svi shto pljuju windows uopste nemaju pojma o tome shto govore. Windows je 300x bolji od bilo koje verzije Linuxa i nervira me to shto ljudi govore da je Linux bolji od win-a (sa druge strane trava je zelenija). Mozda u nekim sitnicama ali windows je ipak 3 generacije iznad windowsa.
Sta je pisac hteo da kaze? Mislim da ni on sam ne zna

U prevodu, ti ljudi koji pljuju po Windowsu su ga koristili pre nego sto si ti znao sta je komp uopste, operativni sistem kao pojam i Microsoft kao kompanija. Te "sitnice" o kojima ti, naravno, nemas dve blage uopste nisu sitnice i radi se o nekim krucijalnim stvarima koje Windows nema, za sada. 3 generacije? A sto ne 4? Znaci, ova izjava je totalni debilizam.
Koristim win otkad znam za kompjuter probao sam razne ditre linux-a.Onda sam shvatio to shto kazem.Kod linuxa na dve iste machine da ga instaliras na svakoj ce da daje razlicite bagove.Kod mene Mandrake 10.1 help uopste ne radi na svakih 2 min ima 10% shanse da se neshto dogodi da nemogu uopste da otvorim nijednu aplikaciju dok kod drugara prozor kad maximajzujes nemozes da ga vratis u normalu vec ga samo kolapsujesh. Da ne pricam o mukama oko podesavanja.
Mislim da si opet iskarikirao stvar, u stvari u to sam uveren. Btw, ako te niko nije obavestio, RedHat 9 je istorija. A i bas si nasao primer - bagoviti MDk 10.1 na koji svaki user ima primedbu. Zasto nisi kao primer uzeo SUSE 9.3, Xandros, Knoppix...?
A ti shto govore da linux je zakon ,kako je najbolji , samo nek se priupitaju koje OS-ove imaju na hardu. 99.99% ce imati neku verziju win-a + linux.
A ti se zapitaj zasto bas u tih 99% (!?!?!) spadaju ljudi koji imaju i Linux? Mislim ako je Windows tako bajan OS, sta ce im Linux?
Shto se tice wma vs mp3 od drugara sam cuo da je wma bolji.
Da je ovo savrsen svet, svi bi furali .ogg, ne zato sto potice iz OpenSource zajednice, nego zato sto je definitivno bolji od WMA i MP3 standarda. A i mani se tih prica 'drugar mi je rekao...', smesne su. Rasprava se zasniva na cinjenicama a ne na tralala pricama.
NiTro je napisao(la):
@Evo ti pa naruci suse 9.2 pro sa
www.mandrake.co.yu za 200-250 din + ptt. Legalno
SuSe 9.2 PRO se placa

Non-pro verzija je za dz.
Provericu jos jedared OpenOffice ali zadnji put kad sam ga gledao i nije mi izgledao bash neshto.
Zato sto si ga probao uz pretpostavku da je ****** i automatski si ga deplasirao i pre nego sto si ga pokrenuo.
Ivan® je napisao(la):
nema virusa, spyware-a i svega ostalog tog tipa SAMO ZATO sto jos uvek nije dovoljno interesantan tj. ne koristi ga dovoljno ljudi.....
...vec i zato sto je tako osmisljen da je za sve potrebna dozvola root usera. Ko ide na net kao root?
kole89 je napisao(la):
Ja osećam da bi Linux imao bar 20% više korisnika da igre sa Win-a mogu da se pokrenu na njemu (bez emulatora)
CeDeGa. Dosta igara uostalom postoji za Linux (Doom 3 kao odlican primer).
Stator je napisao(la):
Svaki OS ima svoje mane i prednosti, i jako je glupo biti ogranicen samo na jednu opciju. Oces da radis u AutoCAD-u + 3d MAX-u Win se namece kao logicno resenje, Ako ti treba firewall + router na nekoj krs masini Bilo sta sem Linux-a bi bila cista ludost, ako ti komp sluzi kao alat za svakodnevni rad u kancelariji i ne zelis da se mnogo *****avas sa njimnegi ti treba da prosto radi uvek MecOS. Dakle svi mi imamo drugacije potrebe i prema svojim potrebama biramo OS koji koristimo...
E ovo je pametno receno. Svaka cast
mitnick je napisao(la):
Sa druge strane, Linux sve vishe lichi na Windows, ovamo Windows ruzan i gadan, ima probleme, nestabilan...
KHM! Koliko je meni i siroj javnosti poznato, *nix sistemi su imali GUI slican Windowsom danas pre nego sto je Windows bio na papiru. Dakle, to je tipicna glupost da Linux pocinje da lici na Widnows. Mnogo ideja je upravo pokradeno i skinuto sa *nix i MAC sistema (neko rece TCP/IP?).
E sada da ja dodam i svoj komentar. Ja sam probao linux u vreme kada je Red Hat 6 bio aktuelan, ne secam se vise kada je to bilo. I to sam ga video kod druga i svidelo mi se sto se prilikom podizanja sistema ispisuje sta se dize i koji je status tog i tog servia etc. Uvek je lepo kada znate sta se desava ispod haube zar ne?
I mislite da je bio lep? Jeste malo sutra, podsecao me je na Win 3.11. I tako mi je i radio - nikako. Pa je onda dosao RH7 na moju masinu, pa RH8, pa RH9... i iz verzije u verziju bilo je jasno da je Linux kao OS sazrevao i bivao sve bolji i bolji.
A onaj ko misli da je imati linux IN (kao i pljuvanje po MS-u) taj nije bas normalan. Isto vazi i za one kojima je Windows naj naj naj (iako naravno nisu ni probali nesto drugo na duze od 15 minuta). Mislim da insistiranje i furanje samo jednog fazona nije bas zdravo (takodje i idenje u krajnost je stetno).
Tipican primer je FireFox - pre 3 godine, ni 1% ljudi koji danas koriste FF nisu imali pojma sta je FireBird. Pa malo po malo, FF je prerastao od outsajdera u sasvim solidan browser koji uveliko shije IE po svim pitanjima, bez obzira sto neki IE nazvaju "standardom", koji doduse ne postuje standarde (web dizajneri ce znati o cemu pricam).
Svaki sistem ima svoje mane i prednosti i nije svaki namenjen za sve. To je kao kada bi ste kupili cizme za zimu i time zeleli da resite pitanje obuce za leto

Linux je daleko od savrsenog Desktop sistema, to je cinjenica, ali da je upotrebljiv kao Desktop sistem STOJI i to je takodje cinjenica. U zadnje vreme pojavilo se mnogo distroa u kojima je sve na klik (Xandros recimo), i jednostavno nemate sta da mislite.
Naravno, ovo je "slobodan" svet, pa i vi imate tu slobodu da birate sta cete koristiti - Linux ili Windows, na vama je izbor. Ja koristim i jedno i drugo - Windows, jer mi treba za posao, Linux za sve ostalo. Ne drzim ga jer time mogu da postanem neka faca, napredan mali iz komsiluka ili neki treci trip, vec zato sto Linux kao sistem u globalu ima svojih kvaliteta i nikako nije za potcenjivanje).
Sto se tice MS proizvoda, slazem se da je MS hardver odlican. Sto se samog softvera tice, generalno gledano, MS pravi solidan softver - Office paket je odlican, Windows sistemi su solidni (videcemo sta ce doneti Longhorn sem iskacu_mi_rendzeri_po_desktopu GUI-a). Generalno, o MS proizvodima imam pozitivno misljenje.
Konacan zakljucak mog posta je da ne treba ignoristai drugu stranu i automatski je definisati kao totalnog autsajdera. A takodje mislim da flejmovi poput ovoga ne doprinose informisanosti ostale populacije koja ovo cita. Zato je bolje da se posvetimo nekim pametnijim temama nego sto flejmujemo svi skupa u jos jednoj (na zalost ne zadnjoj) Linux vs Windows temi.